Fortsätt till huvudinnehåll

Upphovsrätt != Äganderätt

Jag förutsätter att när vi pratar piratkopiering så pratar vi om privat kopiering och inte piratkopiering av typen plagiering av 500 000 fula, men tydligen åtråvärda, ”märkeshandväskor”  - eller?
Jag börjar generellt bli så oerhört trött på att människor i allmänhet inte förstår skillnaden mellan att (olagligen) ladda ner ett album kontra att stjäla skivan på Åhlens...

Fel!

Sålunda - genom att likställa illegal nedladdning (kränkande av upphovsrätten) med stöld (kränkande av äganderätten) så åstadkommer man två saker:

Dels så våldför man sig ganska rejält både på språket och dess juridiska inneboende betydelse, och dels jämställer man som sagt faktiskt upphovsrätten med äganderätten.

Det kanske inte verkar så mycket vid första påseendet, men det har i alla fall ganska långtgående konsekvenser... Konsekvenser som för övrigt borde vara helt omöjliga att göra för någon med något sånär konservativ värdegrund...

Vad är upphovsrätt?

Om du köpt en film på DVD så äger du faktiskt skivan, men däremot så äger du inte upphovsrätten till materialet på skivan. Det gör t ex att du kan förvara skivan mellan skinkorna utan att upphovsrättsägaren kan göra att skit åt det - skivan är din att disponera precis hur du vill. Materialet på skivan, filmen/musiken/texten/programmet, är däremot skyddad av upphovsrätten.

Hoppsan!

Men man gör ofta i debatten ingen skillnad på upphovsrätt och äganderätt, och det kan bara betyda en av två saker;

antingen så försvinner upphovsrätten helt och ersätts med äganderätt, d v s så som det var innan upphovsrätten ”uppfanns”.

Det betyder att du verkligen skulle kunna göra allt med din film-DVD, kopiera den, sprid den o s v. Du har alltså all rätt eftersom du äger exemplaret och därför också innehållet.
Jag inbillar mig dock att det inte är det de är ute efter när de jämställer upphovsrätten med äganderätten så då återstår således bara alternativ två, vilket faktiskt är än värre för oss alla...

Och bakom lucka två...

Då övergår äganderätten helt till dem som råkar äga upphovsrätten till dina prylar.

Då skulle t ex upphovsrättsägaren kunna kräva att din - f’låt - DERAS DVD-film - enbart får spelas i DVD-spelare av märket Pioneer - eller att du bara får begagna DERAS film på tisdagar mellan 22-23 och får under tiden emellan visningarna absolut inte förvara DERAS film mellan skinkorna. (Och det med all sannolikhet inte för omtanke för ifall du skulle kunna få skavsår där eller inte...)

Inte dina längre!

Kort sagt så upphör mer eller mindre äganderätten i fall nummer två. Du skulle inte kunna sälja vidare dina surt förvärvade filmer - du äger ju dem inte, eftersom det gör upphovsrättsinnehavaren - DERAS film - kommer du ihåg..?

Sorry - det gååår inte!

Som tur för mig som inte har fullt så extemistisk syn på upphovsrätten kontra äganderätten, så är lagen glasklar vad gäller detta - eftersom du aldrig någonsin kan stjäla något som är immateriellt så kan det heller aldrig någonsin falla under något annat än... Tadaah..:

Brott mot upphovsrätten

- alltså något helt annat än stöld.

Är mina läsare tjyvar?

Jag skulle faktiskt kunna hävda att du, (pirat-)läsare(!), stulit saker från mig!

Detta eftersom du kopierat (egentligen cachat) denna text, vilken jag faktiskt äger upphovsrätt till.

Den ligger nu sannolikt på din hårddisk vilket jag skulle kunna hävda nu är en olaglig kopia - var är IPRED-privatpolisen när man behöver dem???

Jag publicerade iofs denna text här, men jag har absolut inte gett dig explicit rätt till att kopiera, f’låt - STJÄLA min text...

Iofs skulle vi säkert kunna komma överens om att lägga ner talan mot varandra, eftersom jag råkar få lokala kopior på det du eventuellt skrivit i kommentarerna på detta inlägg även på min hårddisk... (Hint kommentera mycket! ;o)


Men i alla fall - ge tillbaka min text till mig, jag har saknat den sååååå mycket... ;o)

Stjäla?

Att någon skulle kunna "stjäla en digital kopia" är bara ett så urbota dumt uttryck att jag storknar!

Ingen kommer aldrig någonsin märka avsaknaden av en digital kopia av sitt verk...

Moral och värdeladdning...

Andra får för all del tycka att de stjäl om de laddar ner musik på nätet, men genom att använda sig av värdeladdade moraliskt vinklade ord i diskussioner med andra gör att de låter som tredje klassens predikanter.

Varför inte använda orden mörda, eller våldta när de ändå är inne på att ordrevisionera lite grann?

Fel, fel, fel!

Sedan att de verkligen tycks tro att en piratkopia av deras verk innebär att de automatiskt säljer en mindre är faktiskt fullständigt häpnadsväckande.

Jag förstår att det är svårt att greppa en ny tid, med nya distributionskanaler, och med andra konsumtionsmönster - antingen stoppar man huvudet i sanden, vilket industrin har gjort i 15år - effektivt(!) - eller så försöker man hitta nya kanaler att tjäna pengar på...

Kunden i centrum?

Konsumenterna vill annat än industrin idag, det är bara jättetrist att industrin inte förstår detta utan försöker att fortsätta tvinga sina kunder, jag upprepar – tvinga sina kunder, att konsumera enbart på industrins villkor. För att ta ett par exempel så kan jag väl bara nämna regionskodning och DRM.

Eller varför inte den lobbyframtvingande lagen om att man inte får knäcka kopieringsskydd?

Branschen har ju s a s alltid monopol...

Piratpartiet!

Jo tack, lagar och förordningar för att skydda en döende bransch - desperation och övergrepp är kanske uttryck som passar bättre?

Finns det bättre skydd än ett Piratparti i riksdagen efter 2010? Eller en bättre knäpp på näsan vad gäller förlorat väljarstöd i samma val?


Tre val: Höger / Vänster /Frihet

Det är så sant som det är sagt - Piratpartiet i riksdagsvalet 2010!

Privatspanare som en del av våra lagskipare?

Synd bara att dessa nya, enfaldiga lagar enbart spär på föraktet för rättsväsendet och våra politiker än mer. Den absoluta majoriteten ser idag piratkopiering som ett lika allvarligt brott som att gå mot röd gubbe. Undersökning efter undersökning visar på att branschen som helhet inte lider några skador alls, många gånger t o m tvärtom! Då pratar jag givetvis inte om branschbeställda undersökningar, utan fristående - mysko för övrigt att det är sådan diskrepans mellan dem?


Hur kommer det sig egentligen? ;o)

Mer om...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring, , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv