Fortsätt till huvudinnehåll

Artikel 19 och ofeministiska lagar

Säger man artikel 19 till någon så är nog chansen störst att denne inte har en aning om vad man menar, möjligen så dras någon outgrundlig parallell till moment 22, men oftast inget mer. De som kanske har lite större politiskt/samhällsligt/historiskt intresse känner det som FN:s dekleration om de mänskliga rättigheterna. Bland det vackraste som skrivits, och en grundsten i all typ av frihet:
Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.

Möjligen i stark konkurrens med artikel 1:
Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap.

Som ju faktiskt är vackrare, men kanske av något mindre betydelse i rent praktisk handling.
Men oavsett så är faktiskt Artikel 19 också en intressant antifeministisk blogg också. Skribenten har satt ihop en "icke feministisk agenda" i och kring lagstiftningen, som i mångt och mycket korrelerar med min egen syn. Jag kopierar in de här:
1. Avskaffande av bevisbördedirektivet. En arbetstagare måste påvisa otillåten diskriminering. En arbetsgivare ska inte behöva bevisa frånvaro av diskriminering.

2. Avskaffande av kvinnofridskränkning. Upprepad brottslighet ska beivras såsom all annan brottslighet. En brottsrubricering ska annars förekomma, nämligen fridskränkning, en benämning oberoende av kön.

3. Avskaffande av pappamånaden. Föräldrarna ska själva avgöra föräldraledighetens upplägg. Ingen lagstiftning ska tvinga båda föräldrarna att vara hemma en månad vardera.

4. Allmänt åtal ska inte gälla kvinnomisshandel. En kvinna ska i mån av intresse ha all möjlighet att återkalla en anmälan. Statens strävan att skipa rättvisa ska inte vara överställd familjens möjlighet att göra upp i godo utan rättsväsendets inblandning.
5. Abortförbud. En kvinna ska inte få välja att avsluta ett fosters liv på grund av ovilja att genomgå en graviditet. Särskilda medicinska skäl och särskilda sociala skäl ska i undantagsfall tillåta abort.
6. Restriktiv förskrivning av p-piller ska motverka en lösaktig attityd bland samhällsmedborgarna, leda till ökad användning av kondom och främja barnrika familjebildning.

7. Avskaffande av positiv särbehandling. Ingen diskriminering ska få äga rum beroende på kön.

8. Jämställdhetslagen ska genomgå en revision. En arbetsgivare ska exempelvis inte behöva säkerställa en jämställd fördelning av personal utgående från kön.

9. Avskaffande av jämställdhetsavtalet. Ett intetsägande avtal med diskriminerande underton.

10. Omfattande genomgång av kvinnoorganisationernas statsbidrag. Bidrag ska fortsättningsvis bara tillfalla endera kvinnoorganisation med verksamhet inriktad på samhällets utsatta medborgare.

11. Översyn av särbeskattningens påverkan på medborgarnas val av familjebildning. Särbeskatntingen ska inte inverka i en negativ inriktning på medborgarnas förmåga att leva tillsammans i en fungerande familjekonstellation.

12. Avskaffande av JämO.

Överlag mycket bra förslag som onekligen ökar rättvisan rejält och minskar allt könssegregerande formuleringar i lagboken, något som lustigt nog "jämställdhetens kämpar" feministerna aldrig ens ägnar en tanke... Jag ser gärna att man neutraliserar värnpliktslagen, eller rättare sagt lagen om totalförsvarsplikt också.


//Zac

Kommentarer

  1. Hur funkar FN.s deklaration...vackert ja men...

    Ta Turkiet endast 9 procent är kvinnor i parlamentet. Tidigare var det 4....Hmm lite mycket män alltså?

    Kvinnliga turkiska feminister kör nu en kampanj mot det manliga patriarkatet.

    Hur? Jo de har satt mustascher på kvinnorna i annonser:) Men visst... ingen har ju hindrat dem, så uttrycka sig kan de.

    Patriarkat?

    Jag tycker också att man kan netrualisera värnpliktslagen!

    SvaraRadera
  2. "Alla människor äro fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap"

    Ack så vackert...

    Lite svårt bara att handla mot varandra i en anda av broderskap... Halva delen av världens befolkning är ju faktiskt kvinnor.

    Borde det inte stå i en anda av broderskap och systerskap?

    "Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter"...?

    Eller står det systerskap också? Vi kvinnor kan mig veterligen aldrig bli bröder hur mycket vi än försöker. Alltså är vi inte människor? Alla människor äro...

    Vad "människor äro utrustade med" är alltså en penis. Kul! hur jag än tittar så har jag ingen...:)men "förnuft och samvete har jag"!

    SvaraRadera
  3. Visst är det vackert, och broderskap betyder i sammanhanget "större gemenskaper inbegripandes både män och kvinnor (jmf: broderskapsrörelsen eller franska revolutionens uttryck Frihet, jämlikhet, broderskap)". (Källa.)


    //Zac

    SvaraRadera
  4. Nej jag tycker att det är allt annat än vackert.

    jag ser patriarkatet utan att för den skull kalla mig feminist. Vi bär med det i våra gener.

    Om vi byter ut det till enbart systerskap. Skulle det vara lika vackert då....

    JAG VILL HA JÄMLIKHET

    SvaraRadera
  5. Broderskapsrörelsen har samarbetat som en radikal kraft inom både arbetarrörelsen och kristna samfund.

    Kristna samfund...kyrkan ja det största patriarkatet eller åtminstonde en av de största.

    Som du vet jag lägger stor skuld på religionerna. Men jag tycker inte att man kan eller
    ska avlägsna dem. Olika religioner behöver mötas och utvecklas som allt annat i ett "modernt" samhälle.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England