2 jan. 2009

Wii: Bli fit med Wii Fit, 2009

Nytt år, nya tag!

Nu är det dags att ta nya tag, och jag tänker mig ta upp min personliga utmaning kring att bygga kondis och muskler via ett tv-spel! Och vad passar bättre än ett årsskifte, då man träder över årsgränsen med nya, mjölvita tag! :o)
Jag klipper in en del från mitt förra, pinsamma försök - bloggningen var dock bra! ;O)

Bakgrund

Redan när man för ett antal år sedan skissade på konsollen som skulle efterföljda GameCube så förekom denna balansbräda i planerna för Wii, som efterföljaren kom att heta. Men i septeber 2006 så annonserades planerna på en "Wii Health Pack" och Shigeru Miyamoto, skaparen hade ur egna motionserfarenheter funderat över hur man kunde göra ett roligt spel med detta som utgångspunkt. Det är ju inte vidare roligt att bara väga sig... Men som en sann japan så lät han sig inspireras av sumobrottare; och i detta fall hur de använde två vågar för att väga sig.

Wii fitness age

Wii Fit räknar ut en "Wii Fitness Age" genom dagliga tester och användarens ålder, vikt och atletiska förmågor. Jag hade en WFA på 46 igår och 47 idag! :o(
Visst har jag fortfarande en rejäl övervikt och är i lite dålig form, men att det var sååå illa hade jag ingen aaaning om?! :o)
Man fokuserar också på Center Of Gravity(COG), balanscentrum. Det handlar om hållning för att minimera förslitning och maximera utfallet från träningen.

Program

Wii Fit innehåller fyra huvudområden.
 1. Yoga - ganska självförklarande, Yoga handlar mycket om stretching och balans - skitjobbigt kan jag meddela... Man får hjälp av en instruktör som går igenom rörelserna och vad man skall tänka på. Sedan beroende på hur balansen skiftar under aktiviteterna så kommer de med goda råd: "sträck på ryggen", "räta benen" etc.
 2. Styrketräning (Muscle Workouts) - mer baserat på att man skall träna muskler, också med en personlig coach/instruktör på samma sätt som Yogan.
 3. Kondition (Aerobic Exercises) - kondition, fast i lite roligare former än att sitta på en träningscykel... ;o) Ex Hulahula-ringar, jogging, dans etc.
 4. Balansspel (Balance Games) - här har vi en av mina absoluta favoriter - backhoppningen! Mer löjlig kan man inte göra sig nykter bland familjemedlemmar! Men det är faktiskt hur kul som helst. Det finns andra spel också - gång på lina(!), kulspel, luta isberg iförd pingvindräkt(!), slalom etc. Faktum är att det är riktigt svårt att skifta balansen fram och tillbaka, och löjligt ansträngande faktiskt...

Som brukligt med Nintendos spel så är det en massa låsta aktiviteter, och levels som låses upp genom sparande av 'Fit Cash' i en liten spargris, den mäter helt enkelt hur länge man varit aktiv och efter vissa tider, ex 10 minuter så låses vissa aktivteter upp. Levelupplåsningen baserad på prestationerna, är man inte tillräckligt bra så får man inte köra avancerade nivåer. Enkelt, logiskt och väldigt motiverande - mycket typiskt Nintendo.

Wii Fit Utmaningen, 2009!

Jag tänker mig att faktiskt regelbundet träna på min Wii Fit och också föra statistik över hur mycket och hur mycket det ger. Samtidigt kommer jag föra statistik över energiintag och andra uttag.
Jag skall försöka hålla detta, hoppas att kunna presentera ett litet paket under helgen.

Det är inte jag!


Men visst ser det kul ut! Är det verkligen bara jag som blir sugen? ;o)

//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Fast för vår generation är nog luftgitarren ett bättre alternativ, och ger väl så mycket motion. :-)

  Jag tror det är dags att leta fram Bohemian Polka med Wierd Al Yancovitch! :-)

  SvaraRadera
 2. Kan i så fall rekommendera AC/DC:s nya platta - det blir inte mycket gitarriffigt än så... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. För tillfället sitter jag och headbangar till Status Quo - Hello från 1973.

  Innan lyssnade jag på Deep Purple - Made in Japan.

  Det gjordes bättre musik innan en stor del av publiken drabbades av ADHD så att de tappar intresset ifall ett gitarrsolo håller på längre än 3 sekunder. :-(

  SvaraRadera
 4. Jösses, tonårsvibbar... "Hello" med Quo var min allra första LP, "Made in Japan" gick varm hemma hos kompisen och kom in i min skivsamling lite senare... Navasota, Ted Nugent, Foghat, Johnny Winter och Canned Heat var andra husgudar.

  SvaraRadera
 5. Ska meka ihop en spellista här i Spotify med klassiker! :o)


  //Zac

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...