Fortsätt till huvudinnehåll

Lita på makthavarnas granskare?

Jag ser med lite oförstående ögon på hur många bloggkollegor (ex Anna Troberg och Mary på Minamoderatakarameller) ser med mer blida ögon på "denna sjaskiga historia" egentligen också helt författad av Liza Marklund.
Bland de miljontals läsare till Gömda ryms en otrolig ilska och besvikelse över att ha blivit grundlurade av människor som samtidigt tjänat (sannolikt) sjusiffriga belopp på vad som (enligt Antonssons bok) ser ut som en uppdiktad lögn. Det är denna ilska och besvikelse som kanaliseras i bloggvärlden.

(läsvärd källa.)

Oförlåtligt!

Jag intar nog personligen en mer oförlåtlig attityd mot Liza Marklund. Att i intervjuer och chatter påstå klart och tydligt att allt ur boken helt och fullt är sanning och att bokens "Mia" är en fysisk person som genomlevt historien i "Gömda - en verklig berättelse" är i ljuset av Monica Antonssons avslöjande helt häpnandsväckande!

Det har inte handlat om något "baserat på en verklig historia" , eller "inspirerat av verkliga händelser" utan det har varit, med författarens egna ord:

Ingenting är påhittat, vare sig i Gömda eller Asyl. Inga händelser är flyttade (annat än i nödfall, för att dölja de hotade människornas identiteter). Däremot har vi tagit bort ganska mycket, förtigit både människor och händelser som varit otroligt viktiga för Mia. Ingenting är gjort mer dramatiskt än det var (det har inte behövts).

(Källa.)

En fiktiv person i debatten

Usel och genomrutten journalist eller bakslug wannebe som gör vad som helst för att få ett genomslag?

För att göra etter ont värre så har det i riksdagsdebatter och lite överallt i det offentliga samtalet hänvisas till denna historia - denna sanna historia - vilket gör det mycket, mycket allvarligt. Boken har ju med författarens och förlagets goda minne t o m sorterats under ‘Biografier’ lite varstans. Jag måste säga att jag fascineras av tanken av att ha fabulerat ihop en historia och sedan se den fiktiva historien och huvudpersonen ta liv och bli en "levande" gallionsfigur i debatten. En blandning mellan en litterär Pinochio och filmen 'Bluffen' ungefär.

Makthavarnas granskare

Jag ställer mig mycket frågande hur resterande arbete har skötts, etiskt sett, i detta pågående “politiska projekt”. Journalister är makthavarnas granskare och granskningen och tilliten av dem får helt enkelt inte minska. Marklund har helt på egen hand sett till att detta förtroende och tillit devalverats mer än vad jag någonsin upplevt att någon annan lyckats med. Därför skall - och måste, alla stenar vändas på - inte minst med tanke på upprättelse för dem som förtalats och förminskats i “Mias” och Marklunds uppdiktade historia. Inte minst slagna kvinnor som i ljuset av överdrifter och rena lögner kommer att ifrågasättas efter denna "sjaskiga historia"... :o(



//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Jag är mest förvånad över att boken överhuvudtaget tagits så på sånt allvar.

    En fiktion eller sannsaga kräver enligt min syn en rejäl eftertanke.

    Att Liza M och kanske fler framställt sig som något annat är förstås tarvligt på sitt sätt. /Mary





    Men jag kan inte fastna i det alltså.

    SvaraRadera
  2. Visst är det så, problemet är att dels att det ingår i ett "politiskt projekt" och dels att det är en journalist som stått som garant för sanningshalten. Och detta för en fiktiv historia som tagit liv...

    Människor som ljuger innebär oftast generande fördumning, men inte när det är ett "politiskt projekt" och en journalist som gång på gång intygar att det är autentiskt. Den rabatten måste rensas inpå rötterna. Därför är det mångdubbelt frusterande att journalisten har fått sådan position bl a av sitt ljugande att media har fått svårt att kunna granska på ett bra sätt.

    Fantastisk historia egentligen!


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Det är allvarligt om det får konsekvenser för kvinnor som blir utsatta för våld av sin man eller före detta man. För problemet är mycket större än vad som kommer fram. Och det är mycket svårt för kvinnor att freda sig. Den värsta situationen är ändå barnens. De tvingas befinna sig i farliga situationer och se sin mamma bli slagen varje dag och inte kunna gå ut lång tid efteråt pga skadorna, de får ofta stryk själva också ifall pappan är våldsam mot mamman. Och det är grovt våld det handlar om, som faktiskt finns i alla samhällsklasser, ofta där man minst anar det.
    Och kvinnor som blir slagna anser att det värsta problemet är att bli trodd.
    I en undersökning om kvinnors våld mot män så framkom att i de få fall kvinnor blivit så desperata att de dödat mannen har det skett i självförsvar (men kvinnan har många gånger fått lagens strängaste straff ändå, eftersom misshandeln mot henne setts som att hon kan ha haft 'hämndmotiv')och då kan kvinnan ha försökt så många som åtta gånger att larma till polis att hennes liv hotats, många gånger med vapen så många gånger har hon blivit misstrodd att hon gett upp. När våldet sen fortsatt så har dessa fåtalet kvinnor som dödat sin misshandlare efter kanske så mycket som 25 år av grov misshandel tagit lagen i egna händer med tragiskt resultat.

    Det finns beskrivet i en avhandling vid Stockholms universitet.

    Det är visserligen extremfall, men 'vardagsbrotten' som de brukar kallas är lika allvarliga, för barnen som tvingas leva i helvetet får livslånga skador.

    Och den kvinna som lämnar mannen blir ofta förföljd livet ut.

    SvaraRadera
  4. Jag är mest förvånad över att boken överhuvudtaget tagits så på sånt allvar.

    En fiktion eller sannsaga kräver enligt min syn en rejäl eftertanke.

    Att Liza M och kanske fler framställt sig som något annat är förstås tarvligt på sitt sätt. /Mary





    Men jag kan inte fastna i det alltså.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England