Fortsätt till huvudinnehåll

Svarslösa?

Ganska hård granskning av Liza Marklunds ljugerier i media nu, men inte kommer någon att nöja sig innan hon suttit i t ex en intervju med en ifrågasättande neutral journalist?

Snicksnack?

Marklund har svarat mest snömos tycker jag.
För att öka trovärdigheten såsom såld upplaga så har man ljugit om att det är en sann historia - äckligt och givetvis ett oerhört hårt slag mot Marklund som vill ses som en tung journalist. Kul att läsa om hur hon har hängt på ringklockan hos motsträviga intervjuoffer och hur vissa, inkl hon själv påstår att det är någon sammansvärjning mot henne för att hon är kvinna - ja, herregud... ;o)

Bloggbävningen fortsätter

Jag får deja vu från FRA-debatten, som var helt död i media innan bloggarna satte den på dagordningen. Är det inte precis likadant nu?

Ett helt nytt mediefenomen har presenterat sig. Det kommer i framtiden att bli svårt för makthavare och redaktioner att tiga ihjäl historier som de av ett eller annat skäl inte vill ta i.

Inte om gräsrötterna vill annat.

Skriver Oisín Cantwell i en slags artikelkrönika i AB idag. Någonstans är det lockande och berusande att vanliga människor som bloggar tar del i det uppbåd som bara journalister var inbjudna till förr. Jag tror att det kommer en backlash snart, journalisterna inser snart att mycket av mediamakten flyttat ut till vanligt folk. Och det innebär i sin tur att fler också inser den kommersiella och propagandistiska(?) potentialen och vi kommer få se Blondinbella-spins-sajter. Alltså maktpolitiskt styrda siter som håller kursen åt de som betalar.
  - eller så är jag bara cynisk och negativ... ;o)

I media

AB, AB1, AB2, AB3
DN, DN1, DN2, DN3


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Den där marklundaffären börjar gå över i allmän pajkastning, dumheter och småaktigheter framförs från båda håll och samtliga inblandade börjar göra ett sjaskigt intryck. Dags att tappa intresset.

  - Peter Ingestad

  SvaraRadera
 2. Mja, FRA-debatten hade ju någon form av substans, det är ju skillnaden. Att Marklund formulerat sig dåligt på utsidan av en bok för 15 år sedan har kanske inte riktigt samma relevans.

  SvaraRadera
 3. Claes, min poäng var mest att det är bloggarna som till stor del sätter en dagordning för ett motvilligt gammelmedia. Men visst har du rätt, en ljugande journalist kontra massavlyssning är ingen direkt match alls.

  Däremot håller jag inte med om bagatelliseringen av Marklunds åhavanden. Hon har hela tiden låtsats som om boken är sann och det har tagits ett antal politiska beslut p g a boken. Tror t ex inte att 'Ondskan' - som iofs aldrig profilerats som en "sann historia" skulle kunna ligga till grund för skolpolitiken?

  En ljugande journalist som dessutom har ett klart och tydligt definierat "politiskt projekt" - är det verkligen bara jag som får rysningar?

  Däremot tycker jag nog att historien är över för Marklund som nu bör ha spelat ut sin roll som samhällsdebattör och samhällsjournalist, däremot har hon en plats på deckartoppen med lite småsliriga och mediokra deckare. Kvalité och topplistor har ofta mycket litet gemensamt... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Maktpolitiskt styrda bloggar finns redan, läs RealClimate t. ex.

  SvaraRadera
 5. Maktpolitiskt styrda bloggar finns redan, läs RealClimate t. ex.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G