Fortsätt till huvudinnehåll

Samiska icke-traditioner?

När det gäller samernas situation så är jag, som i så många andra frågor, mycket ambivalent. Dels måste man från början komma ihåg att den absoluta majoriteten samer inte längre lever på renskötsel, och dels så måste man i sammanhanget inse att samerna har övergett mängder av traditioner men benhårt hållit fast vid andra.

Rovdjuren

Rovdjur har alltid varit en del av samernas liv, idag är ett stort problem att man inte längre vaktar sin hjord och att man är bofast mil ifrån hjordarna. Rovdjur skyr människor så att avsaknaden av människor gör att det i mångt och mycket är ett dukat bord som ges varg och järv. Är det någon som ens för ett ögonblick litar det minsta på statistiken över renersättningen? Jag tror det är mängder med renar som hamnar i varg/rovdjurs-kategorin när dödsorsaken varit stup, bildäck eller lokomotiv...

Traditionerna med renar

Man håller som sagt benhårt fast vid sina renar, men många levnadssätt kring renarna har för alltid förändrats. Man är numera ofta bofast, man använder helikoptrar och motorcyklar dagligdags. Jag blir lite tvehågsen till kraven på en levande rennäring då det är så mycket annat man lättvindigt släpper.

Tradition med självmord?

Aspekten kring samernas många självmord tas upp - men är inte det "normalt" för avbefolkningstrakter? Alltså det är väl knappast vare sig någon sametradition eller ens norrlandstraditioner?

Vänd på steken!

-Staten tar inte sitt ansvar. Man låter renägarna slåss med mark-ägare i rätten, för i Sverige måste sa-merna bevisa att de brukat marken sedan urminnes tider och av hävd har rätt till den. I Norge har man vänt på bevisbördan. Markägarna måste bevisa att samer inte funnits på markerna, och där har man inte längre några rättstvister.
(Källa.)

Här håller jag helt med, markägarna påstår att samerna inte har rätt till markerna, låt dem också bevisa det.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

  1. Hej Zac!
    Trevligt att du bloggar om renskötare och de renskötande samernas kultur. Eftersom samerna är ett folk så finns det Sjösamer (Atlanter- eller havssamer), fiskesamer längst älvarna, samiska fjälljordbrukare, skogssamer och många fler samiska grupper som säkert inte skulle känna igen sig i din beskrivning och samiska traditioner. De flesta samer har aldrig levt på renskötsel vare sig nu eller i generationer tillbaka. Det är kul att läsa att rovdjuren alltid varit en del av samernas liv - Jag undrar hur många fiskesamer som håller med dig? (Din beskrivning om rovdjursersättning måste vara från 1980-talet? Ersättningen baseras på antalet rovdjur som lännstyrelserna räknar, ju fler rovdjur ju mer ersättning)Till detta kommer att samerna har flera olika språk, allt från östsamiska till sydsamiska med olika bokstäver och olika afabeten. Den samiska kultur är med andra ord skiftande och det kan därför vara svårt att på en sida beskriva ett helt folk och dess kulturer. Men, jag tycker att du lyckats ganska bra!

    Läs gärna mer på www.lars-nila.blogspot.com eller www.samirights.org/lasko eller http://hem.bredband.net/larlas/blogg.html

    SvaraRadera
  2. Bourre Beivie!
    Trevligt med nya bloggare som vill ta sig an de samiska frågorna och kanske främst de frågor som berör rennäringen och den samiska kulturen. Jag må också säga, att det är verkligen modigt gjort att skjuta in sig på just dessa områden om man vill blogga om de samiska värdena och värderingarna.

    Anledningen till att jag tycker detta är att just dessa(kärn)områden inom den samiska sfären är så otroligt infekterat laddade och högaktuella från vilket perspektiv man än ser saken på. Kritiken kommer att vara lika svidande hård hur man än skriver, men den kommer att komma från olika grupperingar inom och utanför den samiska världen.

    Lägger vi dessutom till att den samiska kulturen och de samiska näringarna går in i varandra via språket, brukandet och de uråldriga traditioner som är grunden för både dagens och morgondagens samiska levnadssätt.

    Det stora problemet som jag ser det när det gäller dessa brännheta områden idag, är att man vare sig från storsamhället eller det samiska samfundet vill (eller kan) se denna helhet. En helhet där den samiska kulturen och de samiska näringarna utgör två stora bitar, som tillsammans skulle föra och stärka den samiska rösten rejält framåt i det svenska samhället.

    Väl mött!

    Ulf Norsa

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England