Fortsätt till huvudinnehåll

Lögner och journalistisk ohederlighet

Efter det att daddys logg outat  den s k "Mia" så har en massa sökningar på hennes namn dykt upp i mina loggar.

Inte ens titeln är sann...

Jag har inte hängt med särskilt bra i debatten kring 'Gömda - en sann historia' (grymt rolig titel nu i efterhand...), men det står snart ganskar klart att det är rena lögner som står på försättsbladet till boken i alla fall:
Detta är en sann historia. Den finns bekräftad i hundratals dokument hos svenska och utländska myndigheter, såsom domar i tingsrätt, hovrätt, länsrätt och kammarrätt, akter hos socialtjänsten i ett flertal kommuner, polisrapporter, journaler på medicinska och kirurgiska kliniker, rättspsykiatriska undersökningar, akter hos Statens invandrarverk, flera försäkringsbolag samt en rad svenska och utländska advokater, regeringsbeslut och dödsattester. Vissa namn och detaljer i berättelse är ändrade för att skydda de gömda människornas identitet.

Hela historien blir mer och mer solkig och smutsig...

Uttalat politiskt projekt?!

Ännu obehalgligare blir böckerna när Liza Marklund själv påpekar att boken (och 'Asyl') "är alltså två beståndsdelar i ett uttalat politiskt projekt."

Bara sanningen...

Och inte är det något ljug inte;

 • "Jag har aldrig ljugit, skarvat eller överdrivit för att göra historien bättre."
 • "Ingenting är gjort mer dramatiskt än det var (det har inte behövts)."

En extra rolig detalj är att boken tydligen står under Biografier på flera bibliotek... :o)

Sedvanligt femnistiskt vis...

Varför kan inte feminister hålla sig till sanningen? Utan man måste bre på och när inte sanningen räcker så ljuger man?

Sammanfattning av Heimerson

Monica Antonsson har gått i Marklunds och huvudpersonen Maria Erikssons fotspår. Hon har skaffat fram dokument från socialvård, domstolar och invandrarverk, talat med varje inblandad släkting, fästman, politiker och myndighetsperson.

”Mannen med de svarta ögonen” ska systematiskt ha misshandlat flickvännen Maria och hotat deras dotter med kniv. Hans liga av araber utfärdade en fatwa; de skulle döda Maria varhelst i världen hon befann sig. Med två barn tvangs hon fly, beskyddad av den trygge norrlänningen Anders. Med skyddad identitet höll de sig gömda, flydde till Chile och fick senare asyl i Amerika.

Antonsson punkterar i ”Mia, sanningen om Gömda” ballongen: Norrlänningen är i själva verket en chilenare, som suttit i fängelse för mordförsök på rivalen, ”mannen med de svarta ögonen”. I varje detalj Antonsson kollar avviker boken från verkligheten.

Maria är en narcissistisk mytoman som gjort sitt liv till ett oavbrutet bidragsbedrägeri. Hon har för att förverkliga sitt liv övergett ett tidigare och något äldre barn. Som jagad var hon inte mera rädd än att hon upprepat återvänt till hemstaden för att besöka släkten.

I ”Gömda” var det synd om Maria. I verkligheten är det synd om de vardagsgestalter som fått sina liv förstörda av den så kallade sannskildringen.

Deckardrottningen Marklund är en del av eliten. Hon har hedersuppdrag för Unicef och prestigeposition på en stor tidning. På Antonssons meritlista finns bara att hon medverkat i lokalrevy, sjunger country och skriver i Allas Veckotidning.
(Källa, plusab på AB, finns också här - gratis...)

Gå upp och läs sakta försättsbladet till boken igen...

Vad sjutton tänker Liza Marklund med?

Visst inser också jag att det ger ytterligare några tusen sålda ex om en bok är "helt sann" än om den på Hollywood-manér "bygger på sanningen". Men hur girig kan man bili?
Gissa om en viss deckardrottning mått dåligt när "Mia" tagit mer och mer plats i media och därmed hela tiden närmat sig avslöjandet. Outingar av journalister är svårt för media idag, men nu är det ute i det öppna och tidningarna har sakta börjat anamma affären. Vad gör Marklund då? Hon sitter tyst och försöker inte ens bemöta anklagelserna?? Som vanligt ?

"Mia" borde göra en Tomas Quick!

Berätta om hur Liza Marklund propsade på och gav henne uppslag och belöningar ju värre verkligheten twistades till...

Och Liza Marklund skulle göra en pudel

Eller hålla tyst och hoppas att det blåser över, så som hon tycks göra just nu. Alternativet är att gå ut och pudla om hur "Mia" ljugit och bedragit henne gång på gång.

En hint?

När jag söker på nätet hittar jag en bloggning från förra våren som på ett spöklikt sätt pekar på de tillkortakommanden som Liza Marklunds bok har:
De konventionella frågor vi ställer om person och miljö fungerar inte utan att vi raskt kommer in i att boken är klichéartad och tom (vilket vi ju skulle undvika). Tvärtom: att boken är "sann" blockerar helt möjligheten att problematisera den. Säg till någon som gillar Gömda att både Mia och mannen med de blixtrande ögonen är platta som pannkakor, att de inte förändras alls och är fullständigt omöjliga att psykologisera. Fråga varför Mia är så godtrogen och lika tramsigt blåögd som Snövit när styvmodern försöker mörda henne. Eller varför mannen är en rasistisk schablon. Och svaret kommer bli: "men det är ju så här", "påstår du att hon ljuger? ", "tycker du samhället gör tillräckligt för misshandlade kvinnor?"
..
Och tematiken är av allra enklaste och banalaste slag. Det är hemskt när män slår kvinnor. Det är hemskt när ingen gör något. Men detta problematiseras, varieras eller fördjupas inte utan stannar helt enkelt där: det är hemskt. Och där faller all diskussion. Men vi kan gemensamt konstatera att det är hemskt.

Politiskt projekt var det ja - ett feministiskt ljugprojekt tydligen...

Synd bara att Liza Marklund i och med detta "projekt" skaffat sig sådan makt att debatten och avslöjandet tydligen tystas i media... Utomlands hade hela historien vänts ut och in på förstasidorna i veckovis vid det här laget...


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Vad är det som säger att Antonssons påståenden är sanna?

  SvaraRadera
 2. Antonsson har skrivit en bok där hon granskat med lupp det som påstås vara sant i den "sanna" boken Gömda. Dessutom har hon redovisat sina källor. Hon har alltså gjort det möjligt för den som vill, att granska det hon skrivit. Det är ett exempel på god journalistik. Liza Marklund däremot har grävt ner huvudet i sanden likt en struts och säger att hon presenterat sanningen och att hon inte tänker kommentera saken mera. Punkt! Antonsson påstår inget, hon redovisar de många av varandra oberoende vittnen som finns som berörs i Gömda.

  SvaraRadera
 3. "Men efter att ha tagit del av de uppgifter som Antonsson blottlägger inser jag att en skandal är under uppsegling eftersom Liza nu beter sig som en pressad politiker utan medieträning. Liza har nämligen avfärdat lögnanklagelserna med att Gömda i själva verket är ett hopkok av olika kvinnors berättelser och således inte bara handlar om den här "Mia". Men ... är inte det själva definitionen av en lögn - att blanda samman olika historier?"

  (Källa, Unni Drugges blogg - någon jag normalt sett inte uppskattar, men detta var huvudet på den berömda spiken!)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Bra analys Zac.

  Tror nog att detta bara är början och att mycket mer kommer att bli granskat. Hur har allt detta gått till. Vilka har gjort vad utifrån en god tanke och vilka har gjort det utifrån att tjäna pengar.


  Många tror att pengar löser allt men ...

  Att denna historia har påverkat såväl sociala tjänstemän som politiker som stiftar lagar är ju solklart. Men dom måste nu kunna stå upp i en granskning annars måste vinog ändra lagstifning och direktiv.

  Leroy

  SvaraRadera
 5. Staffan Heimerson i all ära, men det krävs någon tungviktare innan dammöppningarna slås upp på vid gavel. Jag tror faktiskt inte att det är någon som vågar. Riktig media-ankdamm... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Vi får ju enträget jobba vidare att nöta fram en öppning. Jag kommer inte att ge mig...(;-)

  SvaraRadera
 7. Det är mycket förvånande att inte SVT tagit upp detta på bästa sändningstid än? En journalist som handskas vårdslöst med sanningen och som blivit en politisk makt att räkna med borde vara av oerhörd vikt att granska. Janne - var är du??


  //Zac

  SvaraRadera
 8. På vilket sätt är det förvånande?
  Varför ska SVT ta upp viktiga frågor?
  Uppdrag granskning tog upp den svenska vapenexporten inför och under Irakkriget.
  Nästan ingen reaktion....

  Varför ska reportrar utsätta sig och sina närmaste för eventuella obehag av sitt granskande? Det är ju ändå inga som lyssnar. Lyssnar med ett halvt öra kanske och med ett öga öppet. Frågor om den egna ekonomin lockar mer? Några kronor mer i fickan?

  MINA egna frågor och undringar över medias roll i politiken får jag svar på då jag lyssnar till David Ickes HELHETSTÄCKANDE budskap. Han bekräftar det som jag INOM mig känner stämmer med verkligheten. Han är en andlig man, finns en underbar liten film där han totalt mosar en kritiker med FAKTA om verkligheten.

  Kanske ska vi söka själva och finna svar inte lämpa över allt på enskilda reportrar. De är inte mer än människor.

  SvaraRadera
 9. Mina slutsatser kring feminismen stämmer oftast inte med dina. MEN du söker det gillar jag;) "Varför kan inte feminister hålla sig till sanningen" Varför kan inte DESSA feminister hålla sig till sanningen. Varför inte inse att vi alla har "våra egna sanningar" utifrån tidigare upplevelser och att vi utifrån detta bygger vidare. Hur sjutton ska de då kunna stämma med "andras sanningar" ? Vi har ju olika upplevelser.

  Åter igen det går inte att dra ALLA feminister över en kam. Vi är INDIVIDER inte ett kollektiv....;) var det inte någon som sa så?

  SvaraRadera
 10. När journalister, som är de som skall granska makthavarna blir korrupta så är det ett systemfel som måste till ytan! Mycket litet är så viktigt som det.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Jo just det. Vi måste alla granska.

  SvaraRadera
 12. Hej

  Jag har läst Monica Antonssons bok Mia sanningen om Gömda, jag har också läst Elisabeth Hermons bok Vingklippt sanningen om stiftelsen Paradiset, jag har också läst Gömda & Asyl av Mia Eriksson och Liza Marklund. Jag är så ofattbart besviken på Liza och Mia att jag inte ens orkar klä min besvikelse i ord. Nu har jag startat en namninsamling på min blogg www.ramonafransson.se

  Namnlistan kommer att skickas till Eva Hamilton VD på SVT, vars publicservicekör sjunger om vad fiiint det är med oss licenbetalarte och att det ger oss en oberoende och opartisk TV. Bra! Då vill jag också ha en opartisk och öppen debatt om Sveriges mest sålda bok Gömda, i en studio fylld med ansvariga, berörda och författare till böckerna. Kom till skott, skriv under med ditt namn också!

  SvaraRadera
 13. Har faktiskt redan skrivit under - bra initiativ!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n