Fortsätt till huvudinnehåll

Stackars Guiilou...

Idag skrivs faktiskt en ganska läsvärd - om inte annat för att det är så förbannat få artiklar som handlar om gömda-ljuget - recension av Monica Antonssons bok 'Mia – Sanningen om Gömda':
Vem kan längre tro att en text kan vara sann? Men trots allt: tron att den är det får en läsare att känna med författaren eller huvudpersonen, på ett alldeles eget sätt. Det upprättas ett läsarkontrakt, som om det bryts skapar enorm besvikelse.

Recensionen tycks gå ut på att göra ett genomskinligt och dåligt spinn - att förflytta problemet till bloggvärlden, och förminska Liza Marklunds och "Mias" skuld i att ha fört oss alla bakom ljuset. Jag tror inte moderna media - läs bloggar - tystnas på samma sätt som gammelmedia. Här är friheten större och det kommer inte affärer och händelser som konkurrerar ut gamla affärer på löpet på samma sätt. Den senaste tiden så är det bloggvärlden som står för scoopen - glöm inte det...

Principen om sanning

Jag vill hävda att det står något annat på spel här, recensionen behandlar osanningen i boken men utifrån ett besviket läsarperspektiv. Jag vill hävda att besvikna kunder är skitsamma! Vad det handlar om är givetvis dels att det handlar om ljug för att vinna politiska fördelar ("ett politiskt projekt") och dels att det är en upphöjd journalists sanning som nu står på spel.
Journalistern ifråga ljuger och kommer undan med det.

Guillou är tyst!

Här har vi alla ingredienser som hade fått igång mäster Guillou på alla cylindrar igen. Det handlar om i stort sett allt det han brukar gå igång på:
 • ett politiskt projekt byggt på lögner
 • journalismen i media kan fortsättningsvis alltid ses som lögnaktig och utan samhällsligt patos 
 • "den sanna romanen" kommer aldrig vara densamma
 • en ohederlig journalist som ljuger och överdriveroch vägrar uttala sig
 • den ohederliga journalisten är kompis med både Thomas Bodström och Mona Sahlin
 • det poltiska etablissemanget har baserat lagar och uttalanden på en fiktiv figur...
 • kompiskorruption (TV4 och Thorbjörn Larsson m fl)
 • inkomstkorruption
 • journalistiskt "hålla-kollega-bakom-ryggen"-mentalitet
 • en mallig morgontidning
 • rena häxjakter
 • talar den ohederliga journalisten någon sanning så kan det mycket möjligt också vara frågan om bidragsfusk i miljonklassen
 • möjligtvis också falsk asyl i USA
 • David mot Goliat-vinkeln!
 • påtryckningar mot tidningsredaktioner (chefredaktör Jan Helins behov av att förklara i en hel spalt varför man överhuvudtaget granskade historien - finns det ens någon motsvarande affär?)
 • demonisering av muslimer

Men det är tyst - varför?

Tyvärr innehåller historien också en megaförfattarinna som drar in pengar till en gemensamt företag - Piratförlaget där också f ö Thorbjörn Larsson sitter (brukar också åka på årlig safari med Jan Guillou)...
Så sammanfattningsvis så är också antagligen Guillou korrumperad, paradoxalt så är det tyngsta indiciet att han själv håller käft om korrumtionen ifråga... Han måste frusta som en racinghäst i båset, men luckan öppnas aldrig eftersom han kommer förlora pengar och anseende på det. Således offrar han journalistiska principer för personlig vinning. Äckligt.

Gammelmedia...

Trötta och fyllda med korrumption - är det så vi skall tolka denna solkiga affär? Man struntar numera helt i journalistiska principer?

Svenska principer...

Tvärtemot gammelmedias uppbragdhet att de inte har kontroll över vad folk tycker längre så är det absoluta fokuset överallt jag läser - ljuget. Vi har svårt med människor som ljuger när de uttryckligen påstår att något är sant. När denne någon dessutom är upphöjd journalist, agerar överdrivande agitator för kvinnofrågor och dessutom har kontakter som gör henne till en en kraftig maktfaktor i Sverige så är det givetvis av oerhörd vikt att tvätta byken offentligt!


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Man flyttar enligt mig INTE problemet till bloggvärlden. Utan man SER vilka problem ÄVEN den kan ställa till med. Man har öppnat båda ögonen.

  KVINNOMISSHANDEL EXISTERAR TROTS att Liza Marklund är en hittepåerska. Kan man inte se det eller förminskar det, så blir det ju helt galet. Det är klart att Guilloi är tyst nu:)Det är mer genomskinligt att man kan "gå igång" på detta, få vatten på sin kvarn i tron att man bevisar att kvinnomisshandel är en myt. DÅ blir bloggvärlden en farlig värld och inte bara den utan den VERKLIGA världen som påverkas av den. Ska det bli ett positivt resultat så vilar ett stort ansvar på enskilda bloggare.

  Sedan så håller jag givetvis med om att media SKA granskas och att det är ALLAS ansvar.
  Till vilkas fördel vinklas det t.ex. i amerikanska medier. Jo till Israels. Vi måste kanske titta på den riktiga värden och inte förneka det som sker i den. Obs! Hoppas inte att bloggvärlden tystnar utan tvärtom.

  SvaraRadera
 2. Snälla Lisbeth!
  Vem har påstått kvinnomisshandel inte existerar?

  SvaraRadera
 3. Det är så viktigt att påpeka att det inte handlar om förnekandet av att kvinnomisshandel finns, så jag sätter ihop ett eget inlägg om detta...


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jonas B

  "Givetvis kommer många att fundera över presenterade misshandelshistorier- " undrar om hon ljuger som Mia" Så skriver Zac i "Den kvinnomisshandlade Liza Marklund" Historier ja kan man lita på dem? Vare sig det är misshandelshistorier eller andra historier.

  DÄR har du svaret MÅNGA KAN komma att undra.

  Ändå så handlar det inte om förnekandet av att kvinnomisshandel finns? NEJ förmodligen inte utan ett förnekande av att det är vanligt med kvinnomisshandel. Det ska förminskas allvaret kring detta? För vi vet ju att även män misshandlas, då måste vi förminska mäns våld mot kvinnor. Gud så sjukt!

  Så enligt min åsikt så vilar det ett lika stort ansvar på oss alla vare sig vi är bloggare, författare eller journalister. Vi har alla "våra egna sanningar" tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Kära Lisbeth

  Vem har sagt någonting om att vi inte ska jobba mot våld och misshandel? Men att införa rena aphartheid lagar baserade på lögner? Är det rätt väg att gå? Ska vi fortsätta att tro på Liza Marklunds & Co lögner bara för att dom handlar om ett samhällsproblem? Ska vi fortsätta låta dessa människor plantera hat mot män i kvinnors hjärtan?

  Om du som jag strävar efter ett jämställt samhälle borde du som jag kräva:
  1.Likhet inför lagen
  2.Borttagande av den ensidiga fokuseringen på män som förövare och kvinnor som offer.
  3.Att få sanna fakta och riktig statistik att så det blir möjligt att bedöma det verkliga skyddsbehovet hos både kvinnor och män.
  4.Att vi respekterar barnkonventionen och ger våra barn deras självklara rätt till en nära och god kontakt med båda sina föräldrar.
  5.Att resurserna delas rättvist mellan könen.
  6.Att socialtjänsten sätts under kontroll av en oberoende myndighet som kan se till att lagar och regler följs så att ingen blir diskriminerad.

  Låter det helt orimligt?

  SvaraRadera
 6. Kära Daddy, Nej inga borde fortsätta med att plantera hat i någons hjärta vare sig det är män eller kvinnor. Det är bra att människor reagerar.

  Att så tydligt vända på steken som ickefeminister gör och dra i princip all feminism över en kam planterar hat i mäns hjärtan mot kvinnor. Kan ni inte se det? Liza Marklund är ickefeministers spegel, känner ni igen er? Nej förmodligen inte.

  Att man inte ska fokusera enbart på mäns våld mot kvinnor, har jag redan skrivit om. Likhet inför lagen är svårt att uppnå i ett samhälle som sedan urminnes tider har separerat män och kvinnor. Man har både vägrat se och skyllt på att biologiska skillnader skiljer oss åt. De biologiska skillnaderna har använts till att separera oss. Manliga egenskaper har värderats högst i pengar. Det är dags att värdera kvinnliga OCH manliga egenskaper lika högt. Vi har alla både manliga och kvinnliga egenskaper inom oss som behöver utvecklas. Bort med könstänkandet, fram med respekt för män och kvinnor.

  Sanna fakta och riktig statistik är svårt att uppnå om män vägrar att erkänna öppet att de blir misshandlade. Samhället ler många gånger lite överseende åt "svaga" karlar. Ta ex. som Zac tog upp med örfilar på stan. Så blir ni misshandlade, kläm fram med det. Men förringa inte mäns våld mot kvinnor för det. Våldet existerar sida vid sida.

  Självklart ska vi respektera barnkonventionen. I ett samhälle där kvinnor och män arbetar sida vid sida, kanske det skulle bli lättare. Som det är nu så ses mamman som den naturligaste vårdnadshavaren vid skilsmässa eftersom vi konstruerat samhället som vi gjort. Biologiska skillnader anges ofta som orsak. Men de biologiska skillnaderna används fortfarande för att utesluta männen och kättra kvinnan vid hemmet. Det går utmärkt att dela på ansvaret för lite större barn. Men då måste ni män vilja dela och kvinnorna måste ge er chansen.

  Dina punkter låter så enkla och självklara.
  MEN hur kommer vi dit?
  Kan du svara på det? Kräva det är lätt. "Många vill förändra världen. Men hur många är beredda att förändra sig själv."

  Är du det? Är jag det. Är "tokfeministerna" det. Är antifeminister det? Svaret är lätt nej det är vi inte! Det är därför som det ser ut som det gör.

  Låter det orimligt att förändring behövs? En förändring där bittra karlar skriker ut sin avsky liksom extrema feministrer, är inte den förändring som jag vill se.

  Det är inte ens en förändring.

  SvaraRadera
 7. Snälla Lisbeth!
  Vem har påstått kvinnomisshandel inte existerar?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England