Fortsätt till huvudinnehåll

Varför tysta då?

Jag blir så fantastiskt imponerad av alla dessa filibunkelugna och belästa människor som alla tycker att det var minsann mycket liv för en "sann bok" - det borde alla med lite innanför pannbenet förstå att det inte är sant alls...

Men?

Men hur kommer det sig att ingen reagerade när politiker stod på kö för att underlätta för denna stackars kvinna, förföljd av dödspatruller, en hel svensk småstad i skräck. Var var dessa snusförnuftiga människor när politiker använde sig av "uppenbart fiktiva" historier i riksdagen? Varför satt de tysta då?

Om feminismen?

Själva konflikten iscensätts utifrån motsatspar av typen god-ond, lastbar-oskuldsfull, alltså en stereotyp människoskildring med bovar och hjältar. Sedan vidtar ett kontrastspel i medierna där det ena läggs till det andra. Nu gäller det att identifiera sig med de goda krafterna, för vem vill vara på bovens sida? De som stämmer in i det godas kör kan ju vid det här laget också börja känna sig moraliskt överlägsna. Det är en härlig känsla eftersom den endast uppstår i svartvita situationer.

(Näe, Tina Roosenberg borde veta, men här om Marklundsfejket)

Skadan

Men den fråga som tyvärr nu sopas under bordet är att kvinnor misshandlas. Och nu finns en uppenbar risk att nästa kvinna som berättar om att hon misshandlas inte blir tagen på allvar. Nästa man som har misshandlat kanske det också är synd om.

(Källa.)


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Hmm, jag vet inte om det jag skrev kan missuppfattas. Jag försökte vara ironisk, och det är svårt att göra bra. Jag är kanske okänslig, men jag har svårt att tycka synd om någon som misshandlar andra människor.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är en ganska usel ironi - även om den råkar vara sann. Marklund har öppnat för att man i fortsättningen kommer att ifrågasätta "överdrivna" historier allt mer. Vissa på gott och andra på ont, men inte stärker det misshandlade kvinnors situation inte! Därav min postning 'Den kvinnomisshandlande Liza Marklund'.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Om Marklund har öppnat för att "överdrivna" historier kommer att ifrågasättas mer så ska vi "stänga" den öppningen? Jo hon har öppnat! Vi väljer om vi vill stänga hennes öppning eller inte. Ska ljug få göra så att kvinnor blir ännu mindre trodda i framtiden. Hur gynnar det männen? Det är inte "synd" om männen som misshandlar, men de förtjänar hjälp från ett humant samhälle. Om färre kvinnor blir trodda så blir alltså automatiskt färre män även hjälpta. Detta i ett samhälle som blundar.

  Hur sköter vi saken? För visst har vi alla ett stort individuellt ansvar för kollektivet!
  Genom att bloggvärlden agerar "mediadrev"?
  Är det inte lite ruggigt? Det kan vi tycka när media låter drevet gå". Media behöver inte reagera, det finns så många bloggare som gör det. Är inte risken ännu större att många människors emotionala frustrationer sprids och färgar andras mentala tyckande då. Vi som tycker att det stormar lite väl mycket har ju enligt dig t.ex. inget "innanför pannbenet". "Det borde alla med lite innanför pannbenet förstå att det inte alls är sant." skriver du. Därmed har du sagt att din åsikt bör gälla för gemene man?

  Är det så vi ska utveckla "demokrati" att alla ska uttrycka sina känslor obehindrat. Jag undrar hur många som ens har läst Liza Marklunds böcker. Hur många är sunt kritiska och hur många bara hakar på. Skulle vara intressant med lite statistik kring detta om det gick.

  Det som är POSITIVT med bloggvärlden är att det är lätt att ifrågasätta argument. I tidningar är det svårare att hålla en diskussion levande. Man kan svara på artiklar, men rubriken sätts av de på tidningen. Något som jag varit med om. Det gör att andemeningen med det man skriver kan bli helt fel, eftersom jag tror att rubriken är väldigt viktig. Så bloggandet har förhoppningsvis kommit för att stanna.

  Men HUR ska man använda detta verktyg? För skadan blir nu eventuellt att kvinnor blir mindre trodda och att män inte får hjälp. Detta beroende på hur vi färgar det mentala med det emotionella dvs. våra känslor. Det är klart att vi påverkar andra.

  SvaraRadera
 4. Med det vill jag säga att Liza Marklund har sitt ansvar, vi kollektivet bl.a. bloggarna har sitt för att kvinnor OCH män ska bli tagna på allvar i framtiden.

  SvaraRadera
 5. Bra och tankvärt, Lisbeth. En sak bara - det där med "pannbenet" - jag är bara ironisk över att andra ironiserade över att bara illiterata dumskallar gick på lögnen om att boken skulle vara sann... Och visst är det en viss uppbragdhet om att jag faktiskt trodde själv att det var ett syfte att beskriva "en sann historia" - inte fria fantasier inspirerade av en sorglig kvinna. Att sedan inte verkligheten duger utan att Marklund måste lyfta upp kvinnan från ett white-trash träsk till välutbildad medelklass och göra den manliga "hjälten" till helyllesvensk borde göra alla realister förbannade också. Hon sålde helt enkelt ut all typ av patos, journalistiska, samhällsliga, för att kränga exemplar. Äckligt och upprörande.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Liza Marklund har ju medvetet vilsefört oss allihop och Tiina Rosenberg? Hon bara svamlar.

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 7. Hmm, jag vet inte om det jag skrev kan missuppfattas. Jag försökte vara ironisk, och det är svårt att göra bra. Jag är kanske okänslig, men jag har svårt att tycka synd om någon som misshandlar andra människor.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England