Fortsätt till huvudinnehåll

Inga kolhydrater vid viktnedgång!

På ett par ställen så försigår det lite av en debatt om vad som bör kallas lågkolhydratskost. Jag tror vi måste skilja på diet och kost. En diet äter man i syfte att gå ner i vikt, att bli av med magkatarren etc. En kost är helt enkelt hur man äter i vardagen, men det kan också vara en "dietkost". När jag går ner med LC så anser jag mig äta enligt en diet, när jag är viktstabil så äter jag det som för mig är en vanlig kost (också LC).

Mycket litet kh

Jag ser snabbt hur jag stannar upp i viktnedgången, eller t  o m går upp när kolhydratsintaget ökar. Det är ingen tvekan för mig, det är en 100-procentig korrelation.

- Men det är för att du äter mer!?

Möjligt, men överätning innebär också att det sannolikt trillar in en massa kolhydrater, när jag testat att överäta stenhårt på LC så verkar det inte alls bli någon dramatisk uppgång. Däremot kan jag tänka mig att glykogenesen kan komma i fråga, läs lite nedan:

Mindre KH innebär att mer energi går åt!

Räkneexempel

Då vi behöver runt 90g glukos så går det alltså åt:

 • 180g protein för att tillverka detta, ungefär 720kcal
alternativt
 • 720g triglycerider, och här går jag ut i ett gråland, eftersom jag förutsätter att triglycerider har ungefär samma energitäthet som fett, d v s 8kcal/g. Detta ger i runda tal nästan 6000kcal!

Nu är väl den sista punkten knappast sannolik, men att en hel del protein får sätta livet till är väl den mest sannolika. Och vips så gick det åt en massa energi till...
(Källa.)

Dels slipper du en hel del i rent intag - en halv tallrik med pasta är en hel del... Och dels så enligt ovanstående beräkning så ju mindre socker i systemet desto mindre är det av de 90g som behövs. Och ju mer som behövs tillverkas, desto mer spillenergi går ju åt.

- Kan det inte bara vara glykogenet i musklerna?

Visst är det så, det är väl också därför som man drar iväg så dramatiskt i vikt när man fuskat under en diet på LC. Vänder man på resonemanget så är det en mycket tydlig och enkel signal om att du äter fel... Handlar det om något hekto hit eller dit är det inget att bry sig om, men när det sticker med något kilo så är det antingen fel på din våg eller din kosthållning.

- Motion skulle väl hjälpa?

Visst, men jag har utslitna knän och en naturlig avoghet gentemot att svettas... ;o)
Näe, motion är som jag tidigare sagt verkningslöst i längden mot kraftigt överviktiga.

- Men du går ner för du äter mindre!

Jo, antagligen så är det lättare att äta mindre ju mindre kolhydrater man får i sig också. Minimerar jag maximalt med KH så blir det också per automatik att det blir färre kalorier in. En av LC:s absoluta styrkor, hungern gör sig inte påmind så länge som intaget KH är minimerat. Ökar KH lite grann - man fuskar - så sätter genast suget igång och det är oerhört lätt att släppa taget och överäta. En massa kalorier kombinerat med (oftast) snabba kolhydrater... Inge bra!

Häng med

Min 10kg's utmaning!

Min meny?

Jag klipper lite från min blogg, 'Bantning med LC - dagsläge':

Själv äter jag nog mindre än vanligt. På morgonen så blir det allid två stora ägg, sedan mellanmål - d v s fikastunden på jobbet - med en liten ostbit, skinka och någon liten grönsak. Till lunch brukar jag äta någon typ av köttbit/korv och en hel del grönsaker, framför allt gröna oliver som jag älskar... På kvällen så blir det ånyo en hygglig köttbit med grönsaker, eller en soppa - gulasch med en klick creme fraiche i t ex.
Detta låter kanske lite enehanda, men det går att variera rejält. Exempelvis kan jag köra stekt fläsk med löksås, grillat med grillade grönsaker. Råa grönsaker o s v. Vad gäller korven så är man mer eller mindre hänvisad till icke-svensktillverkad korv, vi envisas med att ha mer potatis i korven än kött... :o(
Hur ligger det i kalorimängd? vet ej, kommer att mäta lite noggrannare framledes, men jag tror att det ligger på 1.600-1.800kcal ungefär. En normal mängd till en bantande karl som inte jobbar med kroppen alltså.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

 1. Mina upplevelser är den att en mer strikt lågkolhydratdiet så är det enklare att hålla en jämn vikt.

  Kolhydrater och viktuppgång hänger ihop, men bara för att jag blir törstigare och för att min kropp är duktig på att samla vätska.

  Jag tror inte fettvikten ökar bara för att jag äter mer kolhydrater, utan just vätskemängden i kroppen ökar, alltså den vätska som finns i lymfsystemet.

  Dagsvariationerna är klart högre när jag tex äter 400 gram kolhydrater per dag än när jag ligger under 100 gram kolhydrater per dag.

  Och att gå upp i vikt pga en viss övervätskning när man äter kolhydrater är inget att vara rädd för.

  Är man däremot rädd för att lägga på sig lite fett, då är man fettskrämd på riktigt. Det skulle inte förvåna mig om kroppen hos vissa reagerar negativt och går in i svältläge när man drar ner på kolhydraterna till noll så att inget nyfett kan bildas. Och kroppen håller i allt fett för kung och fosterland.

  Allt verkar möjligt.

  SvaraRadera
 2. Låter inte alls osannolikt, bra funderingar och observationer.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv