1 maj 2008

Wii: Bli fit med Wii Fit

Bli Fit med Wii och Wii Fit

Jag har alltså blivit med en Wii Fit; en enkel balansbräda till spelkonsollen Wii. Installerade och lekte lite med den igår kväll och hela familjen hade brutalt jätteroligt. Skriver detta samtidigt som växelvis sonen ligger och krälar och gör armhävningar på vårt Wii Fit, och att dottern dansar och gör Yoga. En tanke är givetvis att bli sveriges första Wii Fit Bloggare! - i alla fall inom LC-sfären... :o)

Bakgrund

Redan när man för ett antal år sedan skissade på konsollen som skulle efterföljda GameCube så förekom denna balansbräda i planerna för Wii, som efterföljaren kom att heta. Men i septeber 2006 så annonserades planerna på en "Wii Health Pack" och Shigeru Miyamoto, skaparen hade ur egna motionserfarenheter funderat över hur man kunde göra ett roligt spel med detta som utgångspunkt. Det är ju inte vidare roligt att bara väga sig... Men som en sann japan så lät han sig inspireras av sumobrottare; och i detta fall hur de använde två vågar för att väga sig.

Wii fitness age

Wii Fit räknar ut en "Wii Fitness Age" genom dagliga tester och användarens ålder, vikt och atletiska förmågor. Jag hade en WFA på 46 igår och 47 idag! :o(
Visst har jag fortfarande en rejäl övervikt och är i lite dålig form, men att det var sååå illa hade jag ingen aaaning om?! :o)
Man fokuserar också på Center Of Gravity(COG), balanscentrum. Det handlar om hållning för att minimera förslitning och maximera utfallet från träningen.

Program

Wii Fit innehåller fyra huvudområden.
 1. Yoga - ganska självförklarande, Yoga handlar mycket om stretching och balans - skitjobbigt kan jag meddela... Man får hjälp av en instruktör som går igenom rörelserna och vad man skall tänka på. Sedan beroende på hur balansen skiftar under aktiviteterna så kommer de med goda råd: "sträck på ryggen", "räta benen" etc.
 2. Styrketräning (Muscle Workouts) - mer baserat på att man skall träna muskler, också med en personlig coach/instruktör på samma sätt som Yogan.
 3. Kondition (Aerobic Exercises) - kondition, fast i lite roligare former än att sitta på en träningscykel... ;o) Ex Hulahula-ringar, jogging, dans etc.
 4. Balansspel (Balance Games) - här har vi en av mina absoluta favoriter - backhoppningen! Mer löjlig kan man inte göra sig nykter bland familjemedlemmar! Men det är faktiskt hur kul som helst. Det finns andra spel också - gång på lina(!), kulspel, luta isberg iförd pingvindräkt(!), slalom etc. Faktum är att det är riktigt svårt att skifta balansen fram och tillbaka, och löjligt ansträngande faktiskt...

Som brukligt med Nintendos spel så är det en massa låsta aktiviteter, och levels som låses upp genom sparande av 'Fit Cash' i en liten spargris, den mäter helt enkelt hur länge man varit aktiv och efter vissa tider, ex 10 minuter så låses vissa aktivteter upp. Levelupplåsningen baserad på prestationerna, är man inte tillräckligt bra så får man inte köra avancerade nivåer. Enkelt, logiskt och väldigt motiverande - mycket typiskt Nintendo.

Nämnt Wii innan

Wii Fit Utmaningen!

Jag tänker mig att faktiskt regelbundet träna på min Wii fit och också föra statistik över hur mycket och hur mycket det ger. Samtidigt kommer jag föra statistik över energiintag och andra uttag. Min förra 30dgr-utmaning blev ett riktigt, riktigt fiasko, iofs beroende på bristande karaktär(sic!), melodifestival och sjuka barn... Återkommer i detta ämne senare idag, det skall skjutsas barn, hämtas husvagn och göra en massa listade sysslor. Så förvänta er en träningsblogg här lite senare i dag! ;o)


//Zac

4 kommentarer:

 1. För h-e grabben, se upp så inte Wii Fit blir Wii Fet...
  Träning & hunger du vet... ;-)

  SvaraRadera
 2. Lycka till med träningen. Spännande att få höra om det är något som du tycker fungerar i längden.

  SvaraRadera
 3. Jo, det får bli regelbundna vägningar så att man hinner sluta i tid... Å andra sidan så är det så vansinnigt roligt att det kanske är värt några kilon extra? :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jag kommer att utmana tonåringarna här hemma.

  Hurra för Wii och onda muskler

  Tonårsmamma

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...