Fortsätt till huvudinnehåll

Statistik, pigor och skatter

Jag vill se statistik på hur de hushållsnära tjänsterna har använts, tydligen har skatteverket satt ihop någon typ av information om just detta som presenterats i dagarna. Mer frågor än svar ger en ledare i SvD:

Igår kunde Skatteverket inte uppskatta det exakta antalet men ett par tusen ansökningar, utöver de 45000 som en trumpen Jarl Alfredius ­rapporterade om i fredagens ­Aktuellt, förväntades lämnas in innan tiden löpte ut vid midnatt.
Att en majoritet av de sökande tjänar hyfsat med pengar, kan inte förvåna någon. Inte heller att ­andelen kvinnor är så stor som 57 procent. Vad som däremot ­borde få kritikerna att tänka om är att närmare 5000 av dem som har ansökt om skatteavdrag för köp av hushållstjänster har en årsinkomst under 133000 kronor.

Intressant i sig, men jag vill nog veta vad hushållet tjänar sammanlagt i de 5000 hushåll som nämns i ledaren ovan... Låter som lite lek med statistik för att täppa till truten på kritiker tycker jag, men vi får se när det går att komma åt mer ifrån rapporten.


//Zac

Kommentarer

  1. Varför ska kritikerna tänka om. Enligt artikeln så bör vi det. Det därför att futtiga 5000 personer med en inkomst under 133 000 har ansökt om avdrag för hushållstjänster.

    Den stora majoriteten som nyttjar tjänsten är de som har det hyggligt ställt. Det står det också i artikeln. Samt att det är övervägande kvinnor. Något som borde skapa funderingar kring varför just kvinnor är överrepresenterade....Varför behöver de köpa sig tid i större utsträckning än männen?

    Nej personen som skrivit artikeln borde tänka lite, istället för att säga att andra borde tänka om. Bakom statistik döljer sig människor. Det intressanta borde väl vara att titta på vilka övriga tillgångar, dessa personer har. Har de t.ex. vunnit pengar, ärvt eller tvingats minska på sina utgifter genom att t.ex. byta till en mindre bostad. I annat fall skulle de knappast kunna unna sig den lyx som det innebär att köpa sig tid. I samband med en flytt t.ex. kan man behöva en del hjälp. Men det betyder inte att man kommer att nyttja denna tjänst permanent. Den kan nog vara till hjälp i viss mån även för låginkomsttagare. Men den är i huvudsak till för de med hyggliga inkomster.

    Sedan att det kan bli populärt med hushållsnära tjänster i framtiden säger jag inget om. Det skapar arbetstillfällen. Det är så nytt ännu så framtiden får utvisa mer. Alla förslag har "barnsjukdomar" i början. Men jag har svårt att förstå hur människor som har låga inkomster och knappt till maten på bordet någonsin ska kunna unna sig denna lyx i samma ofattning som de med goda inkomster. Det är en klassfråga. Sedan bör detta leda kring frågor om jämlikhet. Är det så att flest kvinnor nyttjar tjänsten och flest kvinnor tillhandahåller tjänsten. Då blir det ett slags utnyttjande för kvinnor av andra kvinnor...? Inte enbart men ändå!

    SvaraRadera
  2. Maria A säger såhär i artikeln i ditt inlägg "Jämlikhet".

    Jämlikhet "Honnörsordet står för allas lika rätt oberoende av samhällsställning, ekonomi, och just det kön..."

    Då borde vi rimligtvis kunna diskutera kvinnor, som förtrycker andra kvinnor medvetet eller omedvetet...Hushållnära tjänster hur är det med det. Nog är det värt att diskutera iallafall.

    Ekonomin ser olika ut för kvinnor. Gäller verkligen allas lika rätt med den politik som Maria A står för, vare sig det gäller män eller kvinnor? För mig är det rena "ordbajseriet". Skrapar man på ytan, så faller det som ett korthus. Jämlikhet är ett ord som jag tagit till mig. Nu tänker jag för egen del, endast använd det ordet för att inte försvåra. Med det ordet tycker jag vi ska titta på allas rätt. Inte bara på ytan, utan också hur står det till egentligen med jämlikheten? Inte bara mellan män och kvinnor.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England