Fortsätt till huvudinnehåll

Lobbyisternas EU...

När EU ska se över sina näringsrekommendationer är det stor­industrin själv som leder förberedelserna. Och man gör det, enligt egna uppgifter, med hjälp av 13,2 miljoner euro som delas ut av EU-kommissionen.
(Källa.)

Vad händer?? Är de helt dumma i huvudet? Att låta en lobbyorganisation får så stort inflytande över näringsrekommendationer, en lobbygrupp som är sprungen ur en organisation som skapades av Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft och Procter & Gamble? Det låter som ett skämt, men tyvärr är det inte första april idag... Det är alltså dessa råd som sedan SLV kommer rätta sig efter - det är synd om människan...
Den som tar fram kostråd ska inte vara den som själv kan tjäna pengar på råden, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s).
(Samma källa som ovan)

Menar hon typ professorer som är avlönade av margarinindustrin, eller?

Läs mer

SvD: EU låter lobbyister förbereda kostråd
SvD: Målet är att främja ägarna
DN: Livsmedelsindustrin påverkar kostråd//Zac
PS. Toxiska Epistlar har mer bakgrundsinfo

Kommentarer

 1. ja de verkar vara dumma i huvudet! Vilken tur att vi är med och förhoppningsvis kan påverka. Inte bara för vår egen skull...De håller verkligen på med mycket skit!

  SvaraRadera
 2. Danisco, Nestlé med flera är också medlemmar.

  SvaraRadera
 3. Hmm lång lista...
  Kanske är det äntligen dags för ett VÄRDSLIGT matuppror...? Vi kommer inte undan import och export tack och lov. Men vad vill vi importera och exportera...Storindustrin sätter gränser. Ska människor reagera? Bildas det nu en kritisk massa?

  Vi sätter upp gränser "mitt och ditt". Planeten är till för alla. Det är vi människor som satt upp gränser ingen annan. Småskalighet kan skapa ytterligare gränser eller berika.

  Vi kanske ska leka mer med tanken att det spelar ingen roll var vi bor? Den tanken utesluter inte tanken om småskalighet. Jag tycker att den banar vägen just till småskalighet. Vad kan alla länder bidra med?

  SvaraRadera
 4. Var på långväga besök i Stockholm igår, och det var f--n vad mycket långtradare det är på vägarna. Dels så är vägarna i riktigt dåligt skick, säkert beroende på milda vintrar, men det måste bero på alla långtradare som rullar på vägarna. När jag var liten så ropade man av glädje när man såg en lastbil på långfärd, nu är var tredje/fjärde fordon en lastbil...

  Det är för billigt att transportera, det är dags att skattbelägga transporter för att minska allt transporterande och växla av till småskaliga närproducerade varor.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Ja jag var också i Stockholm igår. Vilken skillnad mot hemma trots att det bara är några mil dit. Ja fy f-n va mycket långtradare och bussar. Jag satt i en av bussarna och är medskyldig till att förpesta!
  Men vädret var fint! Hemma på "byn" hade det regnat hela dagen! Så du hade tur med vädret på ditt Stockholmsbesök antar jag. Alltid något! "Vi hade iallafall tur med vädret" bra film!

  SvaraRadera
 6. Hahaa! "Förpesta" för att du åker buss? Jag åkte iofs gasbil, så mitt samvete är lite renare än de flesta! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. jaa jag har ju UK och så äter jag mestadels vegetariskt...kan jag jämföras med kossan eller fåret?:) Idisslar gör jag inte men "extrem köttätare verkar tro att bönor och linser ger samma resultat...Det är klart om man tuggar noga, så kanske det kan jämföras? En förstoppad köttätare i gasbil hur blir det miljömässigt??? Tål att fundera över....!

  SvaraRadera
 8. jag har funderat klart nu. Näää när jag åt kött var jag som korna! Det passar inte min kropp alls!!!

  Efter en tids tillvänjning med vegetarisk kost så var jag plötsligt inte det. Men det behövs tilvänjning! Nu så har jag börjat äta lite lax. Min kära dotter blev överförtjust över att få bjuda mig på lax på Mors dag. Det var smaskigt! Men laxen har ögon något som ger mig ångest. Själens spegel... Så nu väntar en tids tillvänjning förmodar jag. Både psykologisk och kroppsligt! Jag tror jag kommer att stanna vid räkor och lax. Det är omega 3 jag är ute efter. Att äta kapslar verkar löjligt och dubbelmoral.

  Så jag tror att vi släppper ut ungefär lika mycket vegetarianer och köttätare. Det är lilla maggen som behöver vänja sig. Vad tror du Zac;)???:)

  SvaraRadera
 9. Har försökt hitta något som handlar om EU. Så jag skriver detta här....

  Jo vi diskuterade EU:s vara eller icke vara tidigare. Själv så har jag ändrat mig och tycker att vi bör vara kvar. Det har jag gjort för att så mycket är skit och vi bör vara med och påverka.

  Idag debatterade Maria W Miljöpartiet, med Göran Hägglund KD på morgonen. Det gällde Lissabonfördraget och om vi ska folkomrösta om det. Hon tycker givetvis det, eftersom MP är för folkomröstningar. Göran Hägglund tycker inte det, men talade om demokrati och öppenhet???? ja, ja:)

  Enligt Maria W så är regeringar rädda för folkopinioner...Jag är benägen att hålla med henne. Värst vad mycket som ska ske, i så stor tysthet som möjligt. Tänker bl.a. på FRA. Göran Hägglund menade att folket har sagt sitt när de röstat. Man får utvärdera efteråt om det lyckats?! Jag tycker det låter helt galet. Varför vill man inte ge människor större makt över sina liv??? Folkomröstningar i olika sakfrågor borde givetvis vara en stor del i en demokrati? Innan det sker så nosar vi bara på ordet....?!

  SvaraRadera
 10. Folkomröstningar är viktiga, men samtidigt så får man faktiskt inte glömma att majoriteten som röstar får sin verklighetsbild från Aftonbladet... Det är en mycket svår avvägning, lättare för de ledande politikerna eftersom de har svart på vitt att folket röstar fel gång på gång... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Nej så tycker inte jag! Det är att "idiotförklara" människor. Varför tror du att de hämtar sin verklighet från Aftonbladet? Jag tror snarare att människor känner sig uppgivna. Det är ingen mening att engagera sig. Folkomröstningar är verklig demokrati anser jag för egen del. Människor sätter sig nog in mer i politiken, om de känner att de har inflytande. Vi skulle nog få en helt annan samhällsdebatt med intresserade människor, som vill påverka.

  MP i min kommun samlar in röster mot exploatering av vår fina skog. Du anar inte vad människor det är som skriver på när vi står med namninsamlingslistor, på olika ställen. Vi har också engagerat andra grupper som ska samla in namn. Jag hörde om något liknande på TV igår. Alliansen vill bygga bostäder i ett annat naturskönt område. Människor engagerar sig och skriver på protestlistor. Även där är MP inblandade. De ska försöka få till en folkomröstning i kommunen, eftersom man tydligen har rätt till det om en viss procent protesterar. Men en moderat sa, att detta är inte en fråga som man folkomröstar om. Minns inte i vilken kommun det var just nu. Men det har tagits upp ett par gånger nu på TV.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n