Fortsätt till huvudinnehåll

JÄMLIKHET!

Passa på att denna lite småregniga lördagsmorgon ta er tid att läsa igen SvD:s Maria Abrahamssons utmärkta ledare. Hon sammanfattar mitt eget engagemang så vackert att jag får tårar i ögonen:
Finns det något större värt att sträva efter än ­jämställdhet? Ja, svaret är jämlikhet. Honnörsordet står för allas lika rätt, oberoende av samhällsställning, ekonomi och, just det, kön. Jämlikhet står därmed för en överordnad och långt djärvare rättvisetanke som inte ängsligt med millimetermått räknar uttag av föräldraförsäk­ringen, vem som diskar respektive städar i hemmet, eller var det nu kan vara.
Jag tror tusan att jag fick en mental utlösning! Denna hade genast åkt ner i min lilla lista av "ändliga slutord" om den inte vore så lång... Jag vågar mig på att citera mig själv från 'Den galna feminismen...':

Vad erbjuder feminismen som inte jämlikhetsbegreppet gör?

Varför beblanda sig med galenpannor, konspirationsteorikramare och rabiata manshatare när det finns ett vackert, och dessutom helt könsneutralt begrepp istället - "jämlikhet"? Det är så typiskt för motsägelsen som hela feminismen baseras på att t o m namnet på hela rörelsen är köns-o-neutralt! Pinsamt! Jämlikhet handlar om individens rätt att inte bli diskriminerad, och att denne individ har friheten att välja sitt liv själv - eller måste ordet kvinna vara med för att feminismen ska vara nöjda?

Frihet, Broderskap och Jämlikhet skanderade folkmassorna i Paris 1789. Det är faktiskt det som allt handlar om för mig. Jag har aldrig, och kommer aldrig se ner, eller nedvärdera en kvinna bara för att hon tillhör det täcka könet! Om en individ råkar uppföra sig/vara idiotisk så är denne det oavsett vad som finns/inte finns mellan benen. Jag om någon har alltid hyllat kvinnan och allt det hon står för.

//Zac, på gott humör trots småregn, sjuka djävla österrikare och fänglade svenskar...

Kommentarer

 1. "Frihet, Broderskap och Jämlikhet skanderade folkmassorna i Paris 1789"

  Ledsen Zac men hur jag än vrider och vänder på det så kommer jag aldrig att känna broderskap. Det må ha den meningen att det inbegriper kvinnor också. Men det spelar ingen roll.

  "Måste ordet kvinna vara med för att feminismen ska vara nöjda"

  Nej men kanske systerskap och broderskap? Systerskap verkar vara ett ord som får en del män att se rött:) urlöjligt!

  SvaraRadera
 2. Jag får också tårar i ögonen bara jag tänker på Maria Abrahamsson:)

  SvaraRadera
 3. Jag får dock ingen "mental utlösning" som dig!

  SvaraRadera
 4. Du gör dig lite dum när du anmärker på en liten, tolkningsbar detalj. Du vet mycket väl vad ordet 'broderskap' innebär i detta sammanhang. Hint - det handlar inte om att man har samma föräldrar och att båda har snopp...

  Tänka sig att folkmassorna sprang runt och hyllade de som var bröder! Fantastisk vinkling på det hela, om det inte vore för att man måste ha rejält tjockbottnade, feministiska glasögon på sig om man skall se just den vinklingen. Är faktistk lite småbesviken på din argumentering i just frågan om 'broderskap' faktiskt, dina resonemang brukar ha betydligt mer substans och dessutom brukar de yttras med båda ögonen öppna också.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. javisst vet jag vad det innebär. Så dum är jag inte. Där har du patriarkatet. De hyllade de som var "bröder". Sprang kvinnorna runt och skrek, vi är bröder? Du pratar ju om tider då de flesta erkänner männens övertag. Herregud 1700-talet! Kyrkans män och politiker hade all makt inga kvinnor. Jag har båda ögonen öppna, vidöppna! Ingen kvinna känner sig som en broder. Jag har väldigt svårt att tro det. För mig är vi alla människor. Jag tyckar att man är lite smådum om man som kvinna eller man inte reagerar på det. Så vi gör oss kanske lite dumma båda två?

  vad är det för fel på ordet systerskap??? för feministiskt? Jag är ingen "extremfeminist". Precis som du hyllar kvinnor, så hyllar jag mannen. Varför behålla ord som gör oss könslösa. Jag har inget problem med att jag inte har en snopp!!!

  SvaraRadera
 6. Antar att du reagerar som om du fått en elstöt av det opersonliga pronomenet 'man' också? ;o)

  Du hittar för övrigt säkert en meningsfrände i fru/fröken Marina Johansson, vars åsikter som ligger till grund för detta inlägg. :o)

  Men jag når nog i alla fall inte fram i denna fråga, så jag lämnar diskussionen om just detta, här och nu... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Nej om du inte erkänner kyrkans patriarkat så når du inte mig. Jag lägger stor vikt på religionerna, till att vi befinner oss där vi befinner oss idag. Inte skuld men vikt. De är enögda. All gruppering hittar vi där rasism, feminism m.m.

  Jag får ingen elstöt av ordet man. Blir lite besviken på en så dum kommentar från dig. Dessutom brydd över att du är så emot religioner av vad jag förstått, utan att se att det finns en koppling till detta ämne.

  Jag avslutar också.

  SvaraRadera
 8. För övrigt så borde du nog läsa på lite om den franska revolutionen, jag tror inte du hittar någon brytpunkt i historien där kvinnor är så drivande och delaktiga som i just denna historiska händelse. Kvinnorna var oerhört delaktiga i demonstrationerna och inte minst direkt i stridigheterna, du har t ex Kvinnotåget till Versailles, som minst sagt är en milstolpe i händelserna.

  Och ja, de skanderade om broderskap - frågar du hundra människor så tror jag att i alla fall hundra av dem (räknar att du inte är i gruppen) kommer att se att ordet broderskap i sammanhanget handlar om en helt annan, och mycket större sak än blodsbröder.


  //Zac, som ändå inte kunde hålla sig... :o)

  SvaraRadera
 9. Ha skitbra!

  "Vi låter orden flöda ur oss utan närmare eftertanke"

  Smart kvinna!

  //Lisbeth som ändå inte kunde hålla sig:);)

  Vet du Zac jag läser inte sagoböcker som Bibeln och historieböcker utan öppna ögon! De är skrivna av människor. De som låter orden flöda utan närmare eftertanke.

  SvaraRadera
 10. Ett härligt år Zac, då jag har följt dina kloka och för mig givande inlägg. Har tidigare kommenterat dina inlägg om Jämlikhet och det du tar upp nu bara förstärker min åsikt - Leve Jämlikheten!

  SvaraRadera
 11. Tack, det är alltid en balansgång när man ger sig på ett ämne med många militanta galningar på andra sidan. De flesta opposionella har uppenbart inte förstått någonting av det jag skrivit, eller inte ens bemödat sig med att läsa igenom det. Jämlikhet är ett oerhört vackert mål som alla humanister alltid drar emot.

  "Feminism är en rörelse för kvinnors jämställdhet med män (Svenska Akademiens ordlista ,2006)."

  Jag kan aldrig ställa upp på detta, för mig gäller det att lyfta blicken och kämpa för jämlikhet för alla individer. Att sedan hela frontraden av kämpande feminister ljuger, överdriver och fuskar gör dessvärre inte rörelsen bättre. Jag har för all del en hel del gemensamma mål med feministerna, men då de inte lyfter ett finger för andra, lätt verifierade diskrimineringar så vägrar jag stå enade med dem. Bara deltagandet i denna rörelse är således per definition att ligga med en fiende som faktiskt kämpar för diskriminering i samhället. Därför är jag och förblir anti-feminist. Man kan diskutera om det är så roligt att vara anti- något, så skall jag precisera så är det jag är anti mot metoderna, manshatet, den s k vetenskapen, propgandan och diskrimineringen som feminismen av idag står för - men det är så satans långt att skriva! ;o)

  Förresten var det roligt att höra av dig! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Ja leve jämlikheten!
  Tack för mig.
  Det behövs inga ord som broderskap.
  Jämlikhet räcker bra:)

  Vet du zac om man bemödar sig att verkligen läsa igenom något så brukar man hitta egna vinklingar och inte bara hålla med...;)

  SvaraRadera
 13. Hmm
  En liten sista reflektion bara:)
  Varför gillas ordet systerskap inte. Jo delvis på grund av patriarkatet tror jag. Det är ett ovant ord helt enkelt. Men många kvinnor som jag pratat med instämmer i att kvinnor är de som är bäst på att trycka ner andra kvinnor...!? Inte männen. Det har "tokfeminismen missat helt" tyvärr. Så gillar man som kvinna och uppskattar andra kvinnor, så borde man kunna kalla sig feminist. Nu menar jag respekterar andra kvinnor. Vi kan faktiskt tolka ord olika. Ordet olika är ett viktigt ord. Vi människor är olika.

  Därför så undrar jag väldigt mycket över varför inte ordet jämlikhet verkar räcka. Humanism kräver inget annat som krånglar till allt.

  SvaraRadera
 14. Frihet, Broderskap och Jämlikhet är som en trebent pall. Kortar man av någon så börjar den vingla. För den skull man är enkelriktat feministisk så översätt broderskap med 'solidaritet' el dyl. Tyvärr är väl iofs ordet 'solidaritet' ganska stigmatiskt för en del, så sammanhållning, kamratskap eller enighet kanske duger lika bra?

  Systerskap har ingen dubbel betydelse som broderskap har, enkelt som en plätt!


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Jag trodde inlägget från början gick ut på att endast ordet Jämlikhet behövs egentligen.
  "Jämlikhet"...
  "Finns det något större att sträva efter än jämställdhet, Ja svaret är jämlikhet. Honnörsordet står för allas lika rätt...så skrev Maria Abrahamsson. Det gav dig nästan en "mental utösning". Nu kräver jag ingen slags utlösning alls. Men jag säger faktiskt bara att just det ordet räcker bra. Så jag säger samma sak som henne.

  Sedan pratar du om trebenta pallar. Inte konstigt att man blir förvirrad...

  Systerskap har ingen betydelse förrän kvinnor behandlar varandra som systrar. Inte broderskap heller för den delen. Men jag tror att männen kommit längre där. Eller det kanske är en fördom vad vet jag:)

  De enda som mig veterligen är trebenta är män. Kanske en del pallar också...

  Alla dessa ord.... Räcker det inte med jämlikhet? Den "fantastiska" Maria A verkar tycka det.

  Ord kan tolkas olika. Uppenbarligen så tolkar du och jag dem olika. En tredje person tolkar förmodligen samma ord på ett tredje sätt. Varför försvåra så i onödan. Vi kanske ska börja med att hitta ett ord som alla kan enas kring. Skulle det gå....:) Förmodligen inte. Fast vi menar nog samma sak egentligen de flesta av oss åtminstonde.

  Jag fastnade för ordet Jämlikhet. Då är det väl bara naturligt att ifrågasätta ordet broderskap och undra över ordet systerskaps betydelse.

  SvaraRadera
 16. "Honnörsordet står för allas lika rätt, oberoende av samhällsställning, ekonomi och just det kön"

  Ja är vi där...? Nej inte är vi det...!
  Enligt TCO så lever gamla könsmönster kvar. Kvinnor förlorar på att stanna hemma med barnen. Män får istället en bättre löneutveckling. Inte konstigt att familjer tvingas att låta kvinnan stanna hemma, när barnen är små. Ekonomin tillåter oftast inget annat. Män fråntas sina rättigheter, samtidigt som kvinnor fråntas sina.
  Deras sammanställning "Den dolda barneffekten" visar att det inte hänt mycket på åtta år.

  Så honnörsorden klingar falskt...
  Kanske ska man uppvärdera hemarbete med barn, oavsett om mannen eller kvinnan stannar hemma?. Dock inte genom vårdbidrag som endast få välbeställda kan utnyttja. Varför inte genom att tiden hemma med barnen, omvärderas till att bli lika viktig som allt annat arbete? Då först då, kanske fler män väljer att stanna hemma med sina barn....Då kanske orättvisor vid skilsmässor och vårdnadstvister också minskar...Männen har då i större grad varit tillgängliga för sina barn. Om männen tar sitt fulla ansvar som föräldrar borde det vara logiskt. Nu pratar jag statistik, att fler kvinnor stannar hemma. Bakom statistiken finns människor. Det finns även pappor som prioriterar att vara hemma med sina barn. Men att de är färre råder det ju inga tvivel om...

  Sedan så visar det sig kanske att INGEN vill stanna hemma med barnen. Tänk om detta blir konsekvensen...Då kanske äntligen debatten kring VARFÖR vi väljer att skaffa barn, kan ta fart.

  Är månne barnen bara ytterligare en statuspryl för många? En pryl som ska passa bra till villan, bilen, plattteven och utlandssemestrarna? Eller är det bara en drift som följer oss genom Evolutionens gång, att vi alla ska ha barn. Jag tror inte det. Nu hör man alltmer talas om människor som väljer bort att skaffa barn. Men de får försvara sig.... Med näbbar och klor mot omgivningen.

  SvaraRadera
 17. " "Feminism är en rörelse för kvinnors jämställdhet med män (Svenska Akademiens ordlista ,2006)."
  Jag kan aldrig ställa upp på detta, för mig gäller det att lyfta blicken och kämpa för jämlikhet för alla individer."

  - Feminism handlar inte om att osynliggöra andra maktstrukturer i samhället. Feminism handlar om att sätta ett ord på en specifik maktstruktur. Jag är feminist och antirasist, queer-aktivist, syndikalist och mycket mer.
  Men jag behöver specifika ord för att analysera varje situation. Därför behövs feminismen.
  Och det betyder inte att jag föringar andra maktstrukturer!

  SvaraRadera
 18. Du har helt rätt Jonas. Jag vänder mig dock mot att låta feminismen bli allområdande när det gäller jämlikhet mellan könen, för precis som du själv påpekar, så har inte feminism något att göra med jämlikhet mellan individer. Mitt ställningstagande som antifeminist är baserat på bl a osynliggörandet av manlig diskriminering, aktiv användning av direkt diskriminerande verktyg samt förnekandet av biologin. Feminism har inget med äkta jämlikhet att göra, per definition. Feminismen hade aldrig gått med på en formulering som ex "feminism verkar för jämlikhet mellan könen"; kort sagt så gör jag det.


  //Zac

  SvaraRadera
 19. "förnekandet av biologin"... hmm
  Nu har det debatterats om surrogatmammor. KD vill som vanligt inte att det tillåtas här i Sverige. De värnar om kärnfamiljen de...! Barnens rättigheter säger de. Det är inte så att alla som önskar, ska ha barn säger de. Gud avgör? Varför skulle inte gud vilja att vi löser ofrivillig barnlöshet? Det är en gåta för mig. "Han" är ju så god...
  Sedan barnens rättigheter glömmer som vanligt KD. De räknar inte med de barn som redan lever i "annorlunda familjer". Som vanligt alliansen räknar bara med vissa....

  Det här med biologi förresten är överreklamerat. Världens första man har fött en välskapt dotter!...
  Han heter Thomas Beatie och är från USA. Han föddes som kvinna, bytte kön. Sedan så gifte han sig med sin flickvän. Fast med en "ofrivillig" vagina i behåll...! Både ville ha barn men hon kunde inte få barn. Han slutade äta testosteron. Mensen kom tillbaka och han lät sig konstbefruktas.

  Slutet gott allting gott..! De ni KD!!! Här kan vi snacka om verklig jämlikhet. Vilken man. Livet är verkligen fantastiskt och Gud också!

  SvaraRadera
 20. Jag gillar humor också, och är det något som fallet med Thomas Beatie visar så är det den urstarka kraften i biologin.

  Vi som en biologisk varelse är så konstruerad att den är som ett självspelande piano; när artificiella hormoner slutade tillsättas så klickar tydligen kroppen igång direkt! Fantastiskt!


  //Zac

  SvaraRadera
 21. Humor?

  "Den urstarka kraften i biologin"
  !!!Jo den är stark både för kvinnor och män...

  Tittade på "Lindansaren" igår. En helt fantastisk film om en CP skadad ung man. Han är stå up komiker. Så humorn finns där, likaså glimten i ögat.

  Han är med rätta förbannad på allt och alla. Men numera så riktar han sin ilska på ett positivt sätt till oss, för att uppmärksamma oss på våra fördomar. Jo för det finns fördomar...Vi har dem alla. Inte bara rasister, homofober, m.m. Rasismen mot sjuka, funktionshindrade lyser nu tydligare i samhället än någonsin. Det med alliansens politik anser jag. Den som inte tycker det inser inte att den har fördomar mot just dessa grupper. De fanns där innan alliansen. Men nu starkare än någonsin. I min stad har en rullstolsbunden man sparkats till döds av ett gäng ungdomar....Inte alliansens fel. Men visst påverkas människor av samhällsklimatet och politiker. De har ett djäkla ansvar att axla...som de inte tar!

  Hitler fick med sig människor inte utifrån sitt eget hat anser jag. Det går inte att projicera tillbaka alla människors fördomar tillbaka på honom. Men han blev ondskan själv. Fast han i själva verket också visade människors inneboende ondska...? Alltså de som följde honom. Inte kunde han ställa till med allt själv. Vi kanske ska oroa oss för allt mer framväxande fördomar mot handikappade och sjuka. För det är dessa grupper som idag pekas ut alltmer.

  Hela samhället är byggt för de, som har två friska ben att gå på. Han visade på detta så tydligt... Får inte det vissa politiker att tänka om, så vet inte jag vad som behövs. En slägga i huvudet kanske som ruskar om järncellerna? En förståelse för allas lika värde? ska det vara så förbannat svårt att förstå?

  Just nu så minns jag inte hans namn så jag säger "han". Han sa alltså bl.a. så här..."I Danmark finns det bordeller för funktionshindrade män....män"
  "Man anser tydligen att funktionshindrade... män! är kåta små paket"...

  "Kvinnorna då?" De har inte ens rätt att vara kåta"?

  Hmm det skrattades, jag med! Men skrattet fastnade sannerligen i halsen.

  Där har vi det igen patriarkatet. Detta av många hatade ord. För mig skiner detta ord igenom i det mesta. Vare sig det gäller funktionshindrade eller allt annat.

  SvaraRadera
 22. Du väljer synsätt i och med din världsbild av en osynlig manlig konspiration för att hålla kvinnorna på mattan. Jag ser bara ett språkligt uttryck för att män är med sexuellt frispråkiga och kåta.

  Håller dock med dig om handikappade.


  //Zac

  SvaraRadera
 23. Läs Bibeln...Läs Koranen på svenska. Läs allt som förtrycker kvinnan som en sexuell varelse.... Män är mer kåta ha ha. Jo, jo de ska ha patent på allt:) Dagens skratt tack för det;)

  SvaraRadera
 24. Hahaa! Jo, den bjuder jag på! Andemeningen skulle varit att män är mer frispråkigt kåta, inte kåta i allmänhet.


  //Zac

  SvaraRadera
 25. :)
  fniss okej! Kvinnor som är frispråkigt kåta är väl feminister då:) inte kåta i allmänhet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n