2 maj 2008

Det konsumerande egot...

Att vara medborgare är inte längre att känna en stolthet över det gemensamma samhälle vi förvaltar, att vara medborgare i dag känns mer förknippat med en slags högljudd manifestation av det konsumerande egot.
(Källa.) Utan att kolla källan, vad tror ni det handlar om? Det spelar iofs mindre roll - vackert formulerat och användbart på så mycket! :o) //Zac

3 kommentarer:

 1. Jag tycker att inlägget "Det konsumerande egot" är värt en kommentar. Egentligen är det värt många. Det går att prata kring egot, hur mycket som helst. Våra egon, som hindrar oss från att se klart. Mitt ego och andras. Individuella egon och gruppegon. Alla länders ego som hindrar dem från att ta politiskt ansvar för miljön. Tänker på USA främst, inte Kina. Då de endast vill efterlikna oss och skapa sig samma slags livsstil, som vi har och tar för givet att vi ska få behålla. Bara vi får fram ny teknik så...

  Jag tror som i källan att allt slit och slängande kanske är ett "symtom på att vi slutat bry oss". Nu vill andra länder ha samma slit och släng. Då går det inte längre. Då först börjar vi bry oss... Hur ska vi få dem att fatta tänker vi då. Hur ska vi fatta, skulle jag vilja vända på det hela och säga. Hur ska vi fatta att vi måste ändra på oss för att bli trovärdiga i deras ögon.

  Mina tankar går till konsumtion på alla plan. Nu menar jag inte att ni LC:are ska sluta äta ert kött. Men vi kan minska på mycket. Bilåkandet är en sak. Konsumtion en annan.

  Om planeten tvingar fram ett ställningstagande, så tror jag att vi först då, darrande gör som den vill.

  Jag tror inte på att med politiska styrmedel tvinga människor till något. Om man säger ni ska sluta åka bil helt, sluta konsumera helt, eller sluta äta kött eller grönsaker helt, så omyndigförklarar man människor anser jag.

  Även politiker är människor. Jag tror inte att politikerna kommer att tvinga fram ett stopp för något. Däremot så tror jag, att planeten jorden kommer att "morra" alltmer och att vi blir tvingade att lyssna till en allt mer enad vetenskap.

  Jag inbillar mig att den vetenskapen säger. Det är bara bra att ni är olika. Planeten kräver en balans. Var så olika som möjligt. Men det är min egen åsikt. Inte vetenskap:)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar främst de som åker två mil och källsorterar några pizzakartonger i sin enorma cityjeep...

  Vi kan sitta och förfasa oss över afghanska barn som knyter dyra mattor, men när det kommer till vem som plockar vårt dagliga kaffe så väljer vi snabbt att vända bort blicken...

  Groucho sade ".. och det är mina principer, duger inte de så har jag andra!" - observera noga att det då var ett skämt... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Ja vi förfasar oss över mycket. Mycket av det vi gör är nog omedvetna val. Men vi blundar också. Eller har bara ett öga öppet. Själv kommer jag på mig själv, med att rycka på axlarna. Ibland tänker eller säger jag att det är svårt att vara perfekt. När det gäller nerskräpning, så är jag arg just nu på alla rökare som kastar fimpar ute. Jag har själv varit rökare förut och gjort samma sak...
  Men nu så har jag en hund som äter fimpar och slängda snusprillor och som emellanåt mår riktigt dåligt av det. Blir man uppmärksam på det så finns det fimpar i stort sett överallt i naturen. Tänk vad djuren kan får i sig...Det är inte bara vi människor som verkar ha utvecklat ett nikotinberoende. Min hund har helt klart något slags behov.

  Sedan skogen...
  I min kommun håller vi en del på med att bilda opinion, mot att exploatera skogen. Politikerna (gissa vilka):) vill bygga lägenheter där. Med deras tänk skulle det innebära att flera tusen människor, måste ta sig därifrån till skola, arbete, affärer. Ökade utsläpp och massa elände helt i onödan, när det finns andra ställen att bygga på. Att skära av möjligheterna för djuren att kunna röra sig fritt i naturen bekymrar inte en del....
  Djurens rättigheter måste prioriteras mer. Var ska de ta vägen om skogarna exploateras? Oj va konstigt tycker vi, att de vilda djuren finns mitt ibland oss. Till slut finns de inte alls....

  Men det är som Groucho sade tycker jag. Om inte våra principer duger så har vi andra. Vi blundar för en del saker och lever upp till andra. Ibland medvetet andra gånger omedvetet.

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...