Fortsätt till huvudinnehåll

Varg! skrek musikbranschen!

Trillade på detta underbara klipp som kanske gör att en del upphovsrättsbeivrare nyktrar till lite grann: Denna nämns också i en artikel(rekommenderas!) av Rasmus Fleischer, som för övrigt visar på en massa andra roliga(?) ställningstaganden ifrån en förvirrad musikbransch:
  • Införandet av en "musikerskyddslag", eftersom ljudfilmen kom och konkurrerade ut de livemusiker som spelade till stumfilmerna på biograferna.
  • Förbud, alternativt straffavgifter för elektriska orglar, eftersom dessa kunde - med sitt feta ljud - utgöra konkurrens, och därmed ersätta flera musiker med en elektrisk orgelspelare.
  • Höga avgifter på "högtalarmusik", satta så högt att efterfrågan på levande musik skulle öka.
  • "Straffskatt på synthesizers" för att grunda "stöd för större orkestrar".
  • Discon som hela musiklivets baneman, framför allt för dansbanden; den s k "dansbandsdöden". Detta skulle stävjas med förbud mot alkoholförsäljning för lokaler utan livemusiker och en "särskild diskoteksavgift". Denna avgift genomfördes genom upphovsrättslagen några år senare som en generell licensavgift för offentligt bruk av högtalarmusik. Fleischer pekar tydligt i ett annat inlägg på att organisationen som hanterar denna licensavgift, Sami, totalt har förlorat sina initiala mål ur sikte:
    Ännu kring 1980 underströk Sami ständigt att syftet var att “slå vakt om den levande musiken”, genom att med upphovsrättslagens hjälp fördyra användande av inspelad musik. Efter att lagen ändrats 1986 visade det sig dock finnas förutsättningar för snabb ekonomisk expansion, som fick Sami att glömma bort sitt kvalitativa mål att skydda musikers arbetsmarknad, och snabbt transformeras till en organisation som i praktiken omfördelade pengar från en stor uppsättning företag och till en liten klick massmedialt framgångsrika artister.
En fråga man kan ställa sig är varför skapande ersätts olika; konstnärers alster (bild/text/musik/form) gäller 70 år efter upphovsmannens död då ett vanligt produktpatent gäller i blott 17 år?

Mer om min syn

Andra länkar

SvD: Diskoteken kunde inte heller stoppas SvD: Replik - Hur klarar sig kompositörer utan upphovsrätt? Jag tillägnar Creative Pirate till Björn Ulveaus

Upphovsrätt, Israel och godtycke Relevant fråga faktiskt Pengarna finns, men vem har “rätt” till dem? Bättre avtal Varken musiker eller upphovsrätt försvinner Dela med er eller gå under

//Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p