Fortsätt till huvudinnehåll

Första maj-besked?

Tja, idag är det första Maj, och traditionsenligt så måste men väl kolla lite på dagens politika framställning... En del besked, en hel del skitkastande antar jag lär komma. Jag väntar in lite tal så återkommer jag sedan... :o)

Redan sedan!

Från (ett oerhört regnigt) Götaplatsen i Göteborg så hade Sahlin sitt första majtal i år. Vad var det som kom fram som var nytt, vi alla som är politiskt intresserade spetsar givetvis öronen - skall Sahlin äntligen komma ut ur garderoben med en ny vision för Socialdemokraterna?

Nåja - vad togs upp?

 • Återställa A-kassan

Nja, det har flaggats för det sedan valresultatet kom... Är det verkligen en fet fråga för nästa valrörelse? Alliansens jobbpolitik har ju burit frukt, jag frågade innan valet - varför skulle hårdare krav på de arbetslösa skapa fler jobb att söka? Men hur än turerna gått så har betydligt fler fått jobb, arbetsmarknaden blommar. Något som inte socialdemokraterna lyckades med överhuvudtaget under sina senaste år vid makten. Är inte detta både fantasilöst och ganska intetsägande förslag? Hur skall det öka andelen arbeten? Det gör det faktiskt bara lönsammare att stanna hemma, inte mycket annat - om man bortser från att det ökar tryggheten för de som faktiskt inte lyckas få ett nytt jobb.

Hon citerar Reinfeldt i ett tänkt replikskifte med honom; "jag talar om jobb, men du talar om bidrag" - och det stämmer ju? Det börjar dessvärre låta ihåligt när socialdemokraterna gång på gång pratar mer om bidrag än om reda arbetspolitiska åtgårder. Det måste till en rejäl förnyelse i (s) arbetspolitik, det förvånar att de väntar tills kongressen, året innan nästa val. Jag tror att de måste riva rejält i gammal praxis och politik, utan modet och handlingskraft så är de förlorade innan man ens är framme vid valet. Och en så rejäl kursändring lär knappast gå utan strid i ett så brett parti som (s) - frågan är om såren ens hunnit läka innan det är dags för valupptakten? Nja, oklokt om man inte har järnkoll på hur kongressen faller ut, och då är man så långt ifrån någon demokratisk ordning man kan vara... De kommer få det svårt p g a Sahlins velande och svårighet att välja fot att stå på. Vad har egentligen Sahlin någonsin presterat? Jag kan då rakt inte komma på någonting, och jag anser mig nog inte helt okunnig om svensk inrikespolitik...


 • Pengar skall avsättas för kompetenshöjning i företag som släpar efter

Nytt och ganska vettigt förslag, antar att man är ute efter att vara lite offensiva på utbildningsområdet? Utbildningsområdet lär med Björlunds inträde bli ett av de mer tydliga benen för alliansen i framtida val, är (s) snabbt där så kanske de hinner muta in lite mark innan Björklund marcherar in? Synd bara att det innebär lite småpolulistisk anda och att det nu blir ännu mer trängsel i mitten efter det att Sahlin tydligt markerar att de vill dit.


 • Kravet på att jobbsökande inte bara skall söka regionalt skall slopas

Detta är ett ganska ohumant och hård politik av alliansen. Jag antar att det har någon typ av ideologisk grund, för jag kan inte se att det är någon direkt praktisk nytta med det? Jag vet själv av egen erfarenhet; när jag gick arbetslös efter IT-kraschen strax efter sekelskiftet så krävde arbetsförmedlingen att jag skulle söka jobb i Ö-vik! Pliktskyldigt gjorde jag så, men passade på att begära 35.000:- i ingångslön... Behöver jag tillägga att jag aldrig ens hörde av dem? ;o)

Till mitt försvar så satt jag med familj med två små barn, lån upp över öronen och studielån för en IT-utbildning som för tillfället var helt värdelös - men visst, hade jag fått jobbet så hade jag nog flyttat! :o)


 • "Alla ska med, så sa vi inför förra valet och många undrade berättigat vart då? Nu måste vi kunna tala om det."

Besked om var socialdemokraterna vill någonstans lämnas vid kongressen 2009. Jag, och många med mig, har haft känslan att politiken överhuvudtaget de sista åren har varit utan riktig riktning och fart. Alla partier har mer eller mindre tidigare bara accepterat en socialdemokratiskt ledd riksdag. Inga konkreta förslag i en strategi framåt kom från någon, oavsett partipolitisk sida.

Det där ändrades i ett slag när alliansen byggdes upp, de stakade snabbt ut en rejäl kursförändring och satte fart. Det var många omständigheter som möjliggjorde detta. Bl a katastrofresultatet för (m) i valet innan, som gjorde att den nytillträdde partiledaren Reinfeldt fick carte blanche i att förändra partiet helt i sina grunder. Detta samtidigt som (c) tydligt gjorde helt om i ta mig tusan de flesta av deras gamla hjärtefrågor. Vips så kunde ett tydligt alternativ till det trötta och ganska uppgivna s-styret göras.

Detta borde (s) ha svarat på betydligt snabbare, men där satt ordförande Persson som bromskloss för all utveckling och försökte desperat bara hitta en efterträdare som skulle driva hans hjärtefrågor. När inte det lyckades så tycktes i alla fall för mig, som om han snarast försökte sabotera för sin eventuella efterföljare. Nu väl insutten, så har Sahlin fortfarande en oerhört svår uppgift framför sig. Först i början så hade hon nog mandat till att göra stora, behövliga förändringar, men efter att ha gjort absolut ingenting så ökade opinionssiffrorna och som ett brev på posten så kom snart rösterna inifrån om att driva klassisk socialdemokratisk politik - väljarna tycktes ju gilla att (s) inte kom med någon nytt utan snarare representerade något gammalt, tryggt, välbekant? Dock så tror jag att alliansens politik kommer att ha effekt när det gäller arbetslösheten, och det kommer ge dem ett enormt försprång i nästa val – "vi levererade!". Mot detta måste Sahlin tränga in sig mot mitten och tydliggöra (s) politik betydligt bättre än vad hon gjort hittills. Så kommer Sahlin att bli mer populistisk nu? Givetvis, på exakt samma sätt som alliansen blev det, med undantaget att hennes kollegor i (v) och (mp) knappast kommer att vara med, vilket ju givetvis minskar slagkraften rejält. Jag tror att alliansens uppkomst har cementerat politiken till en blockfråga under överskådlig tid framgent, på gott och ont.

Affärerna...

Sahlinaffären kommer alltid upp i politiska diskussioner med mina vänner, affären i sig var snarast mer grådaskig än någonsin svart, eller vit, såsom det alltid tenderar att bli i köksbordsdiskussioner...
Sahlin hade handlat och tagit ut pengar på riksdagens kontokort, men ansåg att det var förskott på lönen. Här förlorade inte skattebetalarna ett enda öre, såvida inte hon borde betala ränta på sina "lån"? Det rådde trots allt rejält oklara regler så det känns trots allt lite överdrivet med det gatlopp hon fick genomlida. Men under gatloppet så dök obetalda p-böter, kvarskatt, körförbud och kronofogden upp... Jag tror dessutom att måttet var rågat när hon åkte till lyxlirarstället Mauritius av alla ställen... Samt det faktum att skattebetalarna fick betala för hennes medarbetares resa och uppehälle. Inte lustigt att hon gjorde sig omöjlig, ur vad som föreföll vara en "arbetarklassmoral" så var hon långt bort ur fållan. Iofs är väl alla mer eller mindre småfifflare idag och man reagerar nog så hårt vid avslöjanden bara för att distansera sig och visa sin egna moraliska överlägsenhet.

Mer affärer

Tycker det är intressant med politiska affärer och har kommenterat en del själv i bl a:
'Journalister och dreven'
'Regeringens moral?'
'Björklund?!'

Trodde faktiskt att jag hade skrivit om Sahlins icke-politik också, men har tydligen missat det innan... Men det är ju en ganska bra analys ovan... :o)

Mer läsning, länkar om första maj:

AB: Sahlin: a-kassan skall återställas
AB: 1 Maj - då kan Reinfeldt fira
DN: "Gör om arbetsförmedlingen till kompetensförmedling."
DN analys: "Oense om det mesta"
SvD: Sågade jobbpolitiken
SvD: Det är skillnad på kvinnor och kvinnor


//Zac

Kommentarer

 1. Sakligt och bra.
  Men...Ja fler har fått jobb. Fast att S inte lyckades stämmer bara delvis. "Som man sår får man skörda". Det vi ser nu är en allians som delvis gör just det. Många fler är i jobb på grund av dem. De tar över i en högkonjunktur. Konstigt vore annars, de pratar ju BARA jobb... Eller pratade, nu har de ju fattat att det existerar ett klimathot också. Bättre sent än aldrig. S gjorde missen att inte prioritera att tala mer om att "nu kommer jobben". Det utnyttjade alliansen. Så går det till i politiken. Det finns en hel del brister att utnyttja hos alliansen nu, som kan leda till ett maktskifte vid nästa val. Trist att det går till så. Vi väljare tjänar ju inte på det. Vi borde kräva mer samarbete över blockgränserna. Att de tar sig i kragen och samarbetar mer i sakfrågor.

  Att återställa A-kassan blir nog svårt. MP har sagt det öppet och framarbetat ett nytt socialförsäkringsförslag. Mona S talade om nya sätt....ska bli spännande. Jag tycker inte att man ska återställa allt till det gamla eftersom det kostar för mycket. Det oavsett vilka som tar makten. Nu har de ruskat om Alliansen. Det kan vara bra i slutänden. Allt var inte bra.

  Mona S är kanske lite väl försiktig. Men jag tror att hon bara sparar på krutet. Snart så kommer det....De försöker dessutom hitta ett samarbete med MP och vänsterpartiet. Smart tycker jag. För jag hoppas att de inte blir en "allianssvans" till S. De bör behålla sin integritet så myket som möjligt. Nu ser vi att alliansen inte tycker lika i allt. Att någon gick på att de tyckte det är för mig en gåta:) Hur samarbetet med KD kommer att se ut för alliansen är en stor fråga....lika stor som om vänsterpartiet funkar med S och MP.

  Skönt att Persson lämnat arenan. Synd att det blev Mona S som tog över tycker jag. Men nu så har hon gjort det. Jag önskar henne lycka till. För det jag vill mest av allt är att vi får ett regeringsskifte vid nästa val, innan välvärlden är ett minne blott. Vi kan inte ha en regering som enbart tror att sänkta skatter för de som just nu är i arbete är det enda viktiga. Näsan är två centimeter. Vi måste kräva av vår regering att de tänker längre än två centimeter. Sedan att de säger att de ska göra MP överflödiga tycker jag att människor ska reagera på. Det de säger är alltså att MP har haft "rätt" hela tiden. Nu snor vi hela er politik. Folk märker det ändå inte. Men man kan inte bara sno något, hjärtat måte vara med också för att det ska fungera i verkligheten. Det otroliga är att människor verkar gå på att Reinfeldt kan miljö. Han är inte ens miljöminister. Borde han inte lyfta fram den som han satt i den rollen istället. Hur mycket spelrum har vår verkliga miljöminister...

  SvaraRadera
 2. Jag tror att de tre partier som får svårt i nästa valrörelse är (v) och (kd). Gemensamt har de att det är de två partier som står längst ut på kanterna, många av deras hjärtefrågor är uppätna av de mer i mitten. Att de till detta är små och beroende av vartenda röst gör inte saken lättare. Miljöpartiet tror jag inte heller går en sisådär ljus framtid till mötes. Hoppet för dem står nog till att de inser att en vinst för (s) ser ut att ligga långt bort och att de fjärmar sig från att vara ett stödparti till (s) och istället utvecklar sin egen politik. MP är ju (var?) ett helt unikt parti som inte ville gå åt höger eller vänster utan framåt... :o)

  Jag tycker mig se ganska tydliga tecken för alla och envar att de tar steget ifrån EU-fientlighet, öppnar upp för en annan socialpolitik och att de börjar profilera sig som en motpart mot (v). Det är jätteintressant, men jag tror att de flesta är ganska konservativa och väljer att lägga sin röst på gamla trotjänare - om än med ny politik. Mona Sahlin tror jag blir en katastrof för en socialdemokrati som fortfarande tycks ha fruktansvärt svårt att hitta vägen framåt. För det är ju så att oavsett vilken väg hon tar så retar hon upp stora delar av sina potentiella väljare.

  Men alliansen har idag betydligt mer på fötterna för sitt interna arbete än vad det röda blocket har. De har ånyo använt sig av en klassisk socialdemokratisk politik och lyckats få allmänheten att se ett splittrat rött block. Och de är splittrade, inget tvivel om det. Vänsterpartiet är det enda som verkligen håller fast vid en klassisk vänsterpolitik, som i dagsläget, ärligt talat, känns oerhört föråldrad. Att både Sahlin och (mp) tycks vända ryggen åt dem lär inte göra något åt betonghårda socialister i (vp).

  Alliansen har varit mycket produktiva och har infriat löften på löpande band. Det är väl (kd) med sin bensinskatt och fastighetsskatt som slirat lite, och sedan försvarspolitiken tycks vara rejält på dekis. Moderaterna har ju i många, många år pratat om upprustning av försvaret när de snarare i praktiken tycks stå för enorma nedskärningar. Många starkt konservativa krafter inom försvarsmakten som känner sig rejält vilsna nu, antar jag...


  //Zac, som skall till jobbet nu! :o)

  SvaraRadera
 3. Aha till jobbet. Det finns nog många som skriver lite här och där på bloggar även under arbetstid. Inget ont i det! Det går säkert att sköta sitt arbete ändå. Men många av dem verkar dessutom ogilla sjukskrivna....Många av de som är sjukskrivna nu, har nog haft arbeten, då det varit omöjligt att förnöja sig med att blogga på arbetstid. De har varit arbetare så att säga:);) Hmm kanske något för en del att reflektera över. Bloggande politiker är roande ha, ha.

  Jag är sjukpensionär och eftersom jag tillbringar mycket tid hemma och inte är typen som bara ligger i sängen, så har jag all tid i världen att skriva. Man får hålla sig till en blogg i taget. Då orkar man. Så för närvarande så "terrar" jag bara dig:) När jag jobbade så fanns det väldigt lite tillfälle för det. Det gör det om man jobbar t.ex. inom vården.

  Ja nog har de varit produktiva Alliansen. Fort ska det gå. Inga genomtänkta beslut. De har fått backa oräkneliga gånger.

  Ang försvaret så är det märkligt. Ja även där har de "snott" delar av MP och vänsterpartiets tänk. Men det är bra.

  Jag tog tidigare upp en 19 årig tjej som försäkringskassan föreslår ska söka upp socialen. Hon nekas sjukersättning. Idag togs det upp på nyheterna... Socialsekreterare är mer och mer sjuka. Belastningsbördan på dem ökar mer och mer. Anders Borg skrattar överseende och nekar till att socialbidragstagarna ökar. Verkligheten kommer nu krypande. Om man väljer att se den... Nu så blir denna yrkesgrupp förmodligen mer uppmärksammade framöver. Anders Borg kan fortsätta att skratta. Men skrattet fastnar nog snart i halsen...

  SvaraRadera
 4. Hanteringen av sjukfall hos försäkringskassan har mycket övrigt att önska! Jag har personlig erfarenhet av hur fruktansvärt trögtänkt onda de kan vara. Jag hade vid tillfälle en praktikant som blivit halvt galen av att vara sjukskriven, och således bett FK om att få komma ut på en praktik, eftersom det inte ställer några krav på honom - han hade reumatism och kunde från och till inte ens ta sig ur sängen utan hjälp. han var hos mig i ett halvår, visst var det lite irriterande att han ibland inte kunde dyka upp när man räknade med honom, men då han var gratis och gjorde så gott han kunde så var jag ändå mycket nöjd. Han fungerade bra som socialt stöd och sällskap, snarare än som ett butiksbiträde.

  En dag så kom han fullständigt knäckt till jobbet; FK hade friskskrivit honom eftersom han hade "arbetat" i sex månader nu... Således vräktes han nu ut i arbetslöshet... Så jag ringde och berättade för hans handledare om arbetssituationen - den var allt annat än bra och jag kunde nog inte säga något annat än att jag ansåg att han inte var i närheten av att klara av ett jobb. Men FK bortsåg från mina synpunkter helt och hållet, de vägrade prata med hans läkare som råkade vara en av sveriges ledande läkare på just reumatisk värk - utan ansåg att deras egna (allmän-)läkare som inte ens träffat min praktikant kunde läsa mellan raderna i de medicinska journalerna och såg att det visst fanns 100% arbetskapacitet i min praktikant...

  Så det var ut i arbetslöshet med leder som värkte att han inte ens kunde gå riktigt... Det kallar jag socialt skyddsnät! Om han hade skitit i att försöka komma igång överhuvudtaget så hade han fått - riktigt också - vara fortsatt sjukskriven. Min tilltro till samhället överhuvudtaget fick sig en rejäl knäck där kan jag säga...


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag tror att MP kommer att få problem i valet, av flera skäl. Ett ständigt skäl är att många tror att alla i MP är veganer och släpper ut minkar till en plågsam död på nätterna när vi inte är ute och kramar träd. Många verkar tro att MP ifall de skulle få egen majoritet skulle förbjuda köttätande.

  Ett annat skäl är att MP nu blivit så utslätat och försiktigt för att inte stöta sig med S eftersom ledningen hoppas på riksdagsplatser efter nästa val.

  MP borde i stället satsa på en betydande radikalisering i just miljöfrågor, samt ta upp problemen för småskaliga mjölk- och köttdjursbönder samt de regelverk som gör det omöjligt för dem att sälja sina produkter direkt till konsument utan att blanda in de stora slakterierna, mejerierna m.fl.

  Jag misstänker att Lisbeth inte gillar det, men faktum är ju att en överväldigande majoritet av MPs potentiella väljare inte är veganer eller vegetarianer, och hot mot deras biffar är ett fullgott skäl för dem att välja ett annat parti, speciellt ifall MP i andra miljöfrågor inte på någon punkt skiljer sig nämnvärt från andra partier.

  SvaraRadera
 6. Kennet Ekdahl
  De enda som högt har tagit upp att vi bör minska på köttätandet är vänsterpartiet! De tog upp det i sitt 1:a majtal.

  Varför skulle jag inte gilla att majoriteten av MP:s väljare inte är veganer eller vegetarianer? Det var ett jäkla tjat, om vad vi väljer att stoppa i våra egna magar här!!!

  Själv äter jag i huvudsak vegetariskt. Men jag äter räkor numera. Dessutom så grunnar jag på att återigen börja äta lax eftersom jag ändå tar Omega 3 tillskott, i form av fiskolja. Nej du!!!

  Jag håller inte med om att MP är utslätat. Jag vet vad de har för planer i en del frågor. Men det tänker jag inte avslöja här:) De är inte rädda för att stöta sig med S tycker jag. S är nog räddare...:)

  Jag tror inte att så många tror som dig...kanske de som endast har kött på menyn då. Men ni är inte i majoritet.

  Sedan så finns det politiker som är emot minkfarmer som inte är miljöpartister. Ta FP t.ex. De har även de politiker, som har sådana tankar i partiet. Birgitta Olsson heter hon visst och är feminist:)

  Frågan om minskat köttätande kommer du nog inte undan i framtiden vilket parti du än väljer. Men köttätandet kan ju inte vara den enda frågan för hur man röstar heller. Det kan isåfall jämföras med de som röstar för lite mer pengar i den egna plånboken. Visst vi får inte glömma bort oss själva. Men vi måste ju ändå välja bortom det för planetens överlevnad. Frågor om sjukskrivna är t.ex. viktigt för mig. Men det gör inte att frågor om vapenexport, djurens rättigheter och nuvarande ränteekonomi är ändå viktigare frågor för mig. Alltså röstar jag på MP.

  Jag tror inte att MP får massor av röster i nästa val. Men jag tror att verkligheten mer och mer visar att de behövs. De kommer att växa och växa. Maskrosor är omöjliga att utrota:)

  Är en biff ett fullgott skäl för att välja ett annat parti så är det sorgligt och bara att beklaga. Då får man väl göra det. Vilket parti väljer man om alla skulle vara överens om, att vi bör minska på köttätandet då?

  SvaraRadera
 7. Sorgligt eller inte, de allra flesta kan inte tänka sig att äta mindre kött, och framför allt inte att någon tvingar dem till det.

  Och uppfattningen att MP består av veganer får jag försöka bekämpa dagligen när jag talar med folk, den uppfattningen är väldigt utbredd.

  Jag har som partimedlem och med kontakter i riksdagshuset också en del insyn i vad MP planerar, och jag måste säga att jag inte är särskilt imponerad.

  För att få fler röster måste MP bli betydligt mer radikal, och då talar jag inte om "miljöbilar" utan ett total omläggning av samhället, bort från ett räntebaserat samhälle som inte kan klara sig utan billig energi och långa transporter. Bort med alla tillsatser i livsmedel som kan misstänkas vara skadliga eller används för att maskera sämre råvaror, eller som används för att sälja vatten som kött.

  Glesa ut städerna så att man får plats med livsmedelsproduktionen närmare konsumenterna och planera dem samtidigt så att behovet av resor minskar radikalt, och så att de resor som måste göras är bekvämast med kollektivtrafik.

  Premiera småskalighet och närhet till kunden i livsmedelsproduktionen och straffbeskatta storskaliga anläggningar som kräver långa transporter.

  Förbjud import av livsmedel från länder som inte kan visa att de kan försörja sin egen befolkning med bra livsmedel.

  Sluta upp med politiken som går ut på att alla skall ha jobb, se i stället till att alla får vara med och dela på det arbete som behöver utföras, och att man övrigt kan klara sig utan arbete.
  Det är jäkligt korkat att "skapa arbetstillfällen" för att folk påstås må dåligt av att inte arbeta, finns det arbete som behöver utföras skall alla vara med och hjälpa till med det efter förmåga, finns det inte arbete åt alla vill i alla fall inte jag ha ett "skapat" arbete bara för att jag skall ha något att göra, det finns massor av saker som behöver göras som ingen är beredd att betala för, är jag arbetslös kan jag utföra sådant arbete i stället för att sitta på AFs vuxendagis.

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig i så mycket...

  http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/lennart-olsen-foereslaas-till-mps-partistyrelse-205658

  Lennart Olsen från min kommun är en bra politiker tycker jag. En kunnig miljöekonom. Han föreslås att bli invald på MP de grönas kongress i Östersund.

  länk: "Han skapar politik av visioner och vill fokusera på ideutveckling kring tillväxt, miljö, bredare värlfärdsmått och kortare arbetstid."

  Jag har varit på möten och hört honom. En del är lite fega i överkant jag instämmer. Vi får inte glömma att även inom alla partier finns lite olika viljor. Det är ju en fråga om att inte gå för fort fram också. Människor behöver hänga med i resonemanget och svängarna. För stora förändringar och för fort är inte alltid bra. Tajming är viktigt. Se på alliansens framfart.

  SvaraRadera
 9. Nu blir jag nästan utanför - jag känner bara några i kommunen från vänsterpartiet... ;o)

  Jag tycker att (mp) borde bli visionspartiet framför alla andra. Absolut inte falla i fällan och ligga på knä bredvid (s) och plocka bland de smulor som trillar ner från maktens bord. Personligen så tycker jag att man är på god väg efter det att man gjort upp med så grundläggande saker som ex EU-fientligheten. En reality-check är bara av godo. Socialdemokraterna borde göra samma sak. Bidrag, bidrag, bidrag har inte gett något drömsamhälle heller!


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Jag tycker inte att någon ska tvingas att äta mindre kött. Det jag säger att att politiska styrmedel kan börja gälla ang detta i framtiden. En hel del lutar åt att så kan bli fallet och då kan samtliga partier ta beslutet gemensamt.

  Men därtill att det t.ex. skulle utfärdas ransoneringskuponger för kött är nog steget långt. Väldigt mycket dyrare kött däremot, skulle kunna bli en verklighet. Då får var och en överväga hur mycket man har råd med eller vill äta. Dispens för grupper som äter typ LC kost med billigare kött vore en variant. Jag tror inte att frågan skulle bli så drastisk. Tror inte att så många veganer vill straffa er:) Men jag tror att frågan kommer att komma upp mer och mer.

  Nej jag håller med "bidrag, bidrag, bidrag" har inte heller gett något drömsamhälle. Socialdemokraterna borde inse detta. Alliansen borde inse att de skapar många fler socialbidragstagare genom sin politik. För någonstans måste människor få pengar ifrån. När de vägras sjukskrivning återstår bara socialbidrag till sist. Så de återinför "ättestupan" i större utsträckning. Det känsligaste bidrag man kan få. Sedan så säger de att de är emot alla bidrag...konstiga människor!

  Jag ringde försäkringskassan. Det var 63 stycken före mig i kön. Undrar om inte de snart själva får känna på hur det är att vara utbränd. De som tvingas neka andra sjukersättning. Ja vilken karusell..:)

  SvaraRadera
 11. Jo, måste tillstå att det s k "service" jag fått från försäkringskassan det senaste året har varit så långt under vad borde vara lägsta nivå, att man häpnar! Det handlar om felaktigheter, lappar som registrerats där uppdraget i sig bara stannar plötsligt då lappen inte skickats in etc. Jag fick vänta nästan fyra månader på ersättning för pappaledighet - och det var inga strul alls enligt dem själva. Iofs tror jag att sistnämnda fastnade i de extra kontrollerna som regeringen ville göra för att komma fram till hur mycket det fuskades. En riktigt pinsam historia egentligen, eftersom de felaktiga utbetalningarna knappt var en tiondel av vad som spreds som fakta innan! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Att över huvud taget på något sätt försöka minska köttätandet från politskt håll är fullständigt sjukt, möjligen med undantag för ifall förslaget kommer från ett veganparti, men då handlar det ju om ideologi snarare än vetenskap.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker inte att det är sjukt. Allt är väl politik? Politiska styrmedel behövs.


  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_248685.svd

  länk: "ökat köttätande skadar miljön"

  Ur länk: "Köttkonsumtion är väldigt miljöbelastande, en rad vetenskapliga studier bekräftar det"

  Vetenskapliga ja...Inte går det att på fullt allvar, skylla allt på veganer eller vegetarianer? Låter som en slags mobbing av dessa grupper! Hmm ni vill ju själva bli accepterade... Ursäkta jag blir lite förbaskad över denna enkelspårighet. Varför kräva större tolerans av dessa än vad man visar själv...Vill man ha förståelse för sitt köttätande, så får man också förstå att andra kan tänka annorlunda. Jag upplever ingen större förståelse för vegetarianer eller veganer här.

  Det finns inget veganparti. Om politiska rekommendationer kommer, så är det nog på grund av att vetenskapen kommit fram till detta.

  Om jag åt endast morötter t.ex. och vetenskapen sa, att det blir en obalans på planeten om alla envisas med att äta endast morötter. Då skulle jag få välja, antingen att fortsätta äta endast morötter. Eller gå in för att vara väldigt mycket mer miljömedveten inom andra områden, för att kompensera. Detsamma gäller de som äter en kost bestående av endast kött tycker jag. De kan kompensera det på andra områden. Det finns mycket man kan göra för miljön. Tyvärr så visar det sig att det vi gör, inte alltid är så bra. Så vi måste ju lita på vad majoriteten av forskarna säger. Vi envisas ju t.ex. med att bilåkandet inte ska minska. Det är idiotiskt tycker jag. Etanol eller bensin, pest eller kolera. Tja vi får välja eller måste vi det...MP talar om olika sätt. Bilåkandet måste minska.

  Jag önskar att samhället såg ut mer som du beskriver det, med småskalighet osv. Därför så röstar jag liksom dig på det parti som vill ha det så. Men vi är inte i majoritet i nuläget. Alltså kommer inte samhället att byggas om som du och jag t.ex. vill. Det är en drömvision, som jag åtminstonde inte släpper. Men jag tvingas krasst att inse att politiska styrmedel för miljön kommer att komma. Panikåtgärder istället för en total omställning av samhället. Jag resonerar ju precis som dig. Du fokuserar bara mer på själva köttätandet av naturliga själ. Men snälla var lite rättvis. Veganer är oftast ganska fredliga. Något veganparti kommer vi förmodligen aldrig att få uppleva. Men kanske ett LC parti:);)...Det tror jag...

  SvaraRadera
 14. Att all köttproduktion skulle innebära miljöbelastning är en grov och farlig övergeneralisering, den köttproduktion som avses i studien är den där man odlar soja på nedhuggen regnskog, transporterar den hit och föder upp kor på den, kor som står inne hela livet.

  Kor har fyra redskap som kallas ben, dessa kan de använda att hämta sin egen mat, den mat de är skapta att äta, på plats där den växer. De har också en inbyggd skördemekanism kallad mun, med denna kan de plocka maten själv.

  Kor som föds upp på det sättet innebär ingen som helst miljöbelastning, hade den gjort det hade vi för hundra tusen år sedan haft ett klimat som mer liknar planeten venus än jorden.

  Spannmålsodling däremot kräver plöjning som förstör humuslagret, det lager som binder över hälften av jordens kol. När humuslagret förstörs frigöras detta kol i form av koldioxid.

  Lägg till detta att större delen av jordens landyta för att man skall kunna odla något annat än gräs där, gräs som bara kan användas till föda till idisslare, så krävs bevattning med vatten som inte finns där vilket är orsaken till att där bara växer magert gräs. Det krävs även konstgödning, för att producera den går det åt enorma mängder fossilt bränsle, bränsle som snart är slut.

  Låter man det växa gräs där, och låter idisslare äta detta gräs bygger man i stället upp humuslagret som då blir allt tjockare och därmed binder allt mer kol.

  SvaraRadera
 15. Sanslöst bra inlägg Kenneth, jag lär låna det någon gång - med källhänvisning givetvis! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Jag hänvisar bara till vetenskap och en länk. Ni är roliga.

  Om ni läste så skulle ni se att jag säger att jag befinner mig i verkligheten. Jag vill ha visionen som du Kennet E målar upp. Men jag står med fötterna på jorden. Hörde att forskarna är överens om att miljöproblemen är värre än vad de tidigare trott. Enligt en del vet inte hur många dock, så har vi endast åtta år på oss att vända utvecklingen. Om vi vill ha en positiv utveckling... Två år till med denna regering minst...huva

  Så blunda för forskarna ni. Jag är beredd att börja med att äta kött om det behövs;) Säger forskarna att "ät mer kött" så gör jag nog det. Är ni beredda för någon förändring....?

  Kennet E vi befinner oss långt ifrån visionen! Du får säga vad du vill. Men vi kommer att få se politiska styrmedel, vare sig ni gillar det heller inte. Jag är beredd att äta ko:) ha, ha

  SvaraRadera
 17. Lisbeth, om vi för ett tag tittar lite på artikeln du hänvisar till är en partsinlaga som tolkar en studie av tvivelaktigt vetenskapligt värde. Den förutsätter att alla köttdjur föds upp på samma sätt som de som studerats, en uppfödningstyp som jag gärna skulle vilja förbjuda, den har alltså tagit ett av de mest extrema exemplen och påstår att resultaten skulle vara likvärdiga oavsett hur man föder upp kor.

  Om du nu tycker att vi i stället skall odla spannmål, var skall du då få gödning ifrån ifall man inte kan använda gödsel ifrån djur?

  SvaraRadera
 18. När jag kollar lite på var studien kommer ifrån så visar det sig att National Institute of Livestock and Grassland Science verkar vara ganska intressant, tittar man på deras övriga verksamhet visar det sig att de arbetar för en bättre djuruppfödning med hälsosammare kött och minskad miljöpåverkan. Studien är alltså uppenbart avsedd att visa skräckexempel på vad de vill ha bort, och ersätta med en med naturenlig uppfödning. Studien bör läsas ur det perspektivet, men i stället har den i media lästs ur ett perspektiv som verkar misstänkt likt en vegans.

  SvaraRadera
 19. Kennet
  Som jag se på det. Kor är idisslare. De fiser och rapar metan, hur vi än gör. Det har de gjort genom Evolutionens gång. Jag brukar säga att vi ska gå framåt. Ni brukar säga mest bakåt... Men i det här fallet, en gång idisslare alltid idisslare...

  Jag anser alltså att du har helt rätt. Miljöpåverkan borde ha varit större för "hundra tusen år sedan." Men när du säger "att vi skulle ha haft ett klimat som liknar planeten Venus mer än jorden". Då stämmer det inte längre för mig.

  För det första.. arter dog ut och nya kom. Sedan så om man jämför planeten jorden med ett gummiband...Det tar ett tag innan det brister. Man kan tänja och tänja på det. Men till sist så brister det. Jag ser jorden som en levande organism inte en död. Missbrukar man den så brister den som gummibandet till slut. Vi människor har ju påverkat med vår hysteriska konsumtion, länge nu också.

  Misstänkt likt en vegans säger du. Kan man vända på det hela och höra att ett resonemang är misstänkt likt en person som till motsats till en vegan, äter mycket kött... För mig är du motsatsen till en vegan. Ni är tämligen lika. Men det gör inget. Du verkar genomtrevlig;)
  Jag tycker att vi kan odla lite av varje och äta kött också om vi vill. Minska på köttet betyder också, ät inte bara grönt alla. Planeten kräver att vi är olika tror jag, eller att vi försöker variera kosten. Det gör vi då vissa är veganer och andra bara äter kött också. Så ta alla veganer i hand ;)

  SvaraRadera
 20. Jag förutsätter på mycket goda grunder att naturen avskyr tomrum, finns det en ekologisk nisch kommer den att fyllas, vi har oerhört stora grässlätter i dag liksom vi hade för hundra tusen år sedan. På dessa slätter levde då liksom i dag i de fall vi inte utrotat dem enorma mängder idisslare. Räknar man på de minst av människan störda områdena och förutsätter att de är i närheten av ett genomsnitt innan vi blev så många att vi började lägga oss i och påverka så bör vi lågt räknat ha haft en miljon gånger fler idisslare då än i dag.

  Många, framför allt veganer och andra kötthatare, anser att korna står för hälften av jordens totala utsläpp av växthusgaser och förhållandet växthusgaser och temperatur är inte linjärt, över en viss nivå börjar växthuseffekten skena, inte minst eftersom mängden vattenånga och annat i atmosfären ökar kraftigt. Har vi då totalt enligt ovanstående beräkningar 500000 gånger mer växthusgaser än i dag är det inte alls orimligt att klimatet hade liknat det på venus. Faktum är ju att det är de flesta forskarnas teori om varför venus har det klimat den har, fast då sannolikt inte orsakat av kor eller andra idisslare. :-)

  Av det faktum att det finns liv på jorden i dag kan vi sluta oss till att korna inte släpper ut så mycket som påstås, åtminstone inte de som får äta gräs.

  Att siffrorna som nämns ens skulle stämma för de absoult värsta avarterna, kor som föds upp på soja odlat på andra sidan jorden på nedhuggen regnskog, är fortfarande klart orimligt. Att korna skulle släppa ut lika mycket som flygtrafiken.

  Jag kan alltså motivera mina siffror, det kan inte "andra sidan", den sidan som vill försöka göra alla människor till idisslare, något de inte kommer att lyckas med förrän de lärt sig så mycket om genmodifiering att de kan ge oss flera magar och tänder lämpade att mala gräs.

  SvaraRadera
 21. Åter igen så håller jag med dig. Du använder dig av meningar som jag brukar använda:)

  "jag förutsätter på mycket goda grunder att naturen avskyr tomrum. Finns det en ekologisk nisch så kommer den att fyllas"

  Däremot så är jag osäker på hur lång tid vi har på oss och hur den kommer fyllas. Därför så vill jag vara öppen för förändring oavsett hur den kommer att se ut och passa mina personliga värderingar. Då blir det frustrerande för mig att förstå, att det pågår en slags matkamp mellan veganer och de som väljer endast kött. Samtidigt så förstår jag ju att detta är ytterligare en gruppering. Motsatser existerar ju inom allt i universum. Inget kan ju existera utan en motsats. Det är Yin o Yang. Själv så har jag valt sida politiskt. Vänster, höger, egentligen så tror jag på blocköverskridande politik. MP står mest för den linjen just nu. Samarbete i sakfrågor är inte en utslätat politik. Det krävs samarbete och långsiktiga hållbara beslut. Men man ska inte sno varandras politik. Djävla egon:) ursäkta!

  Ang funderingar över t.ex. Mars eller andra planeter... Naturen avskyr tomrum. Vi hittar nog någon annan planet att förstöra, om vi inte lyckas rädda jorden. Planeten jorden är ju knappast en företelse separerat från övriga universum. Vi far runt och förundrar oss över om det funnits liv någon annanstans. Hm här finns spår av vatten. Men inga människor....Kanske far några andra varelser runt framöver och ser spår av liv här på jorden.

  Jag tror ju på en fortsättning. Hur den kommer att se ut får jag väl se i andra liv. Flummigt?

  Hur kan man tro så? Finns det en Gud så ingriper "Han":) väl? Nej varför det. Om vi har fått en fri vilja både djur och människor t.ex. att stoppa vad vi vill i våra egna magar, varör skulle någon eller något ingripa då? Det fortsätter ju ändå som sagt. Naturen hatar tomrum....

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n