Fortsätt till huvudinnehåll

Piskrapp från ledarplats

Peter Wolodarski är skribent på DN, en ganska hårdför, högerinriktad sådan. Men precis som övrig traditionell högermedia så har även han börjat ifrågasätta en del praktisk politik från alliansens sida. Jag tror inte det är ett uttryck så mycket för att man är besviken på högerregeringen, eller att den har misslyckats, snarare att kanske lite högre journalistiska principer har väckts till liv igen - i alla fall hoppas jag på det. Det är så oerhört mycket trams i våra morgontidningar numera... Men tillbaka till Wolodarksis lilla ledare:
Schenström och Axén Olin har båda tillhört moderaternas topp. De har varit med om att med moraliska undertoner göra arbetslinjen till partiets huvudnummer, vilket medfört skärpta krav på sjukskrivna, arbetslösa och förtidspensionerade. Uppenbarligen var denna arbetslinje inte avsedd för moderatledningen. .. Stenarna viner i de nya moderaternas glashus.
Det är ord och inga visor, han irriterar sig på att Axén Olin får pensionpengar hon klara sig på under resten av sitt liv ifrån Stockholm Stad, Schenström beviljades 84.000:- i två års tid, vilket blir i lite runda tal två miljoner kronor i någon typ av avgångsvederlag. Tydligen så har också Schenström rätt till jobbskatteavdrag också under denna tid, ett jobbskatteavdrag som regeringen själv beskriver som "..införs för att göra det mer lönsamt att arbeta och bedriva näringsverksamhet". Det är klart att det sticker rejält ögonen på många och berättigar Wolodarksis slutkläm: "Stenarna viner i de nya moderaternas glashus."

Hårda krav

Nu kan man iofs resonera kring hur pass utarbetade dessa kvinnor är, politiken ställer oerhört hårda krav, rent av omänskliga krav. Är det rimligt att denna typ av proffspolitiker skall få en rundlig kompensation i efterhand när de försöker plocka ihop spillrorna av sig själva? Vår samtid är full av dessa politiska recyklingsbara broilers, som försvunnit ut, med lön för att sedan göra comeback. Denna typ av utnyttjande är ett problem för hela det politiska sverige, inte bara för ett parti, eller för ett block. Framför allt så är det ett problem som riskerar att öka politikerföraktet ytterligare, vilket givetvis öppnar upp för missnöjespartier med en främlingsfientlig agenda. Detta är ju inte ett problem för de strax under toppen, Göran Persson kvitterade(kvitterar?) ut 121.000:- i månaden, pengar som han dessutom försökte halvt omoraliskt tillägna sig, genom att låta samtidiga inkomster gå in i företaget istället för att betalas ut som lön. Juridisk korrekt, men med tanke på missnöjet så blir det betydligt dyrare för politikerföraktet. //Zac

Kommentarer

 1. Nej det är inte rimligt att denna typ av proffspolitiker "Skall få en rundlig kompensation i efterhand, när de försöker plocka ihop spillrorna av sig själva."

  Dessutom att de har mage att ta emot detta om de tillhör ett parti som vill försämra för andra... Andra människor som också måste plocka ihop spillrorna av sig själva... Sedan så ska vi tycka att de är modiga och lite synd om dem...? Nej de är inte modiga. De rasar samman som korthus precis som alla andra och måste lämna sina jobb. De har däremot medias ögon på sig. Så det som verkar modigt med att de talar ut, är i verkligheten bara ett avslut som de inte kommer undan. Antingen det eller så smiter man.

  Detta ökar politikerföraktet. Gjorde det inte det så vore det osunt anser jag.

  Låter hårt kanske?

  SvaraRadera
 2. Skall jag vara ärlig så trodde jag att du skulle hoppa på kvinnors annorlunda ställning inom politiken; "De måste förutom sitt politiska uppdrag också sköta barn och hem.." :o)

  All politik handlar om fördelning av tillgångar, jag tror ur den aspekten att (m) vill försämra för andra precis lika mycket som (s), eller varför inte (mp). Det handlar mest om olika intressegrupper bara.

  Jag tycker faktiskt det är modigt när man bryter mot ett av det offentligas tabun; att inte mäkta med. Främst Axén Olin och Schyman som båda fått fly in i alkoholdimmorna när pressen varit som störst. Jämför med sådana som krälat i stoffet utan att erkänna någonting som t ex Per Garthon, där det är milsvid skillnad på vad som hände och den juridiska processen. Han frias juridiskt sett korrekt, men det står nog klart för alla och envar att han har problem som han uppenbarligen inte tar tag i, eller ens inser själv. Hårda krav som sagt...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Hmm.. det framgår inte att det inte är ett direkt citat i min kommentar ovan. Det skall vara en tänkt kommentar ifrån dig, Lisbeth - inget annat.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Varför skulle jag hoppa på kvinnors annorlunda ställning inom politiken? Det finns många som jobbar mycket och på oregelbundna tider. Kvinnor inom politiken sätter upp spelregler för andra både kvinnor och män.

  Det finns inget större mod att som just politiker visa att man inte mäktar med. Tror du inte att media snokar upp orsaken, till att någon slutar? Dessutom så vet vi inte hur mycket som är mod och frivillighet och hur mycket som är press ifrån partierna. Däremot så är det smart att gå ut. Det skapar inga onödiga spekulationer. Det är nog svårt att fortsätta sitt arbete som politiker, om man är sjuk och går på halvfart eller har alkoholproblem. Vilket ju också är en sjukdom. Man känner säkert att man inte är vidare önskvärd även om det inte uttalas högt. Givetvis så finns det mer eller mindre modiga politiker. Men de är säkert medvetna om att de har satt sig i den sitsen, att de synas. Det i sig är modigt. Men man utgår ju säkert inte ifrån att livet ska rasa ihop som ett korthus när man ger sig in i politiken.

  Mod är det modigt att sjukskriva sig i andra yrken också då? Vi har väldigt mycket modiga människor i landet då:)

  SvaraRadera
 5. Skall man vara cynisk och fortsätta tankegången där så minskar ju modet här i landet, och det trots politikerna som goda förebilder (sjukskrivningarna minskar ju)... ;o)

  Men visst har det fuskats rejält, eller i alla fall överutnyttjats? Jag kan på rak arm räkna upp hela handens fingrar med människor som blivit sjukpensionärer då de inte klarar av sitt gamla jobb, men trots detta ofta jobbar mer än heltid med någon hobby, hundar eller med att debattera på nätet. Det handlar nog trots allt ofta om vikten av ett karriärsbyte snarare än permanent sjukskrivning/förtidspension. Jag tror t ex inte heller att det går någon säsongsbunden influensa i norrland vartenda år under jaktsäsongen... Jag tror faktiskt att alliansen i mångt och mycket är en återställare som våra sociala system faktiskt behöver. Det är svårt att förneka, oavsett politisk utgångspunkt, att socialdemokraterna var på väg att föra vårt samhälle in i en rejäl återvändsgränd, en som de knappast själva hade kunnat ta sig ur...

  Men nu blev det en kommentar som hade passat bättre under 1:a maj-talet? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. ja jag tror att det har fuskats rejält och överutnyttjats! Det här med hundar t.ex. Det vet jag debatteras flitigt. Jag tar väl åt mig lite också eftersom jag har två hundar:) Men faktum är att hundar är friskvård. Du måste ta dig ut minst tre gånger om dagen i vilket tillstånd du än befinner dig i. Att gråta ut mot deras mjuka pälsar är rehabilitering för själen. Skriva på nätet är också bra. Man får välja var man ska skriva också. Det går inte att ha en egen blogg eller sida känner jag för egen del. Det tar för mycket energi. Sedan får man inse när man inte kommer längre;):) Skrivande kan ge energi eller ta energi tycker jag. Ibland både och.
  Det handlar ofta om karrärbyte tror jag. Men det är också svårt ibland. Jag tänker på ditt eget ex. med killen med reumatism. Som sjuk räcker man inte till i dagens stressiga tempo. Alla arbetsgivare är inte lika förstående som du var mot honom.

  Jag tror att alliansen har ruskat om lite och det är bra. Socialdemokraterna är inte oskyldiga. De insåg ju också att något måste göras för att minska sjuktalen. Alliansen far fram som ångvältar bara utan konsekvenstänk. Att de drabbas en del själva nu av sjukdom kanske får upp ögonen på en del...
  Att sjukskrivningarna minskar betyder inte nödvändigtvis att det har fuskats. Folk blir nekade sjukpenning i högre grad. Då går de och jobbar ändå. På sikt kan detta öka långtidssjukskrivningarna.

  SvaraRadera
 7. Jo, hundar är ett utmärkt exempel. Min mor har haft kennel under hela mitt liv, och det är en mycket stor andel av uppfödarna som är pensionärer/sjukskrivna. Och detta samtidigt som de sliter enormt med sina kennlar... Inte sjutton tycker jag att de skall ha full ersättning då. I dylika fall skall man nog anses vara arbetssökande snarare än sjukskriven tycker jag. Sedan finns det givetvis fysiska sjukdomar/handikapp som omöjliggör vare sig kontorsjobb som fysiska jobb, de måste ju ses utifrån sina möjligheter.

  Så fort som systemen slutar att löna arbete så kommer man börja fuska. Det är oerhört trist och gör att de som så väl behöver hjälp kommer i kläm, sämsta sortens solidaritet tycker jag nog...


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte hur vanligt det är att man är sjukpensionerad och samtidigt driver en kennel. Men jag tror dock att man vid de flesta sjukdomar, kan ha en viss arbetsförmåga, åtminstonde tidvis. Problemet är ofta dock att man inte vet från dag till dag, hur det står till med arbetsförmågan. För många är DET nog problemet. Man vågar inte satsa på att komma igen. Sjukdomar kan vara lömska och slå till olika från dag till dag, eller i långa perioder göra en person helt arbetshandikappad. Vi har alla räkningar som måste betalas och vem vill vara till besvär för arbetskamrater och arbetsgivare? Fuskandet gör mig upprörd. Det ställer som du säger till det för alla i ett samhälle. Som du säger, det är den sämsta sorterns solidaritet. Men fuskandet ser vi även bland friska välbeställda....

  Moderaterna har lagt fram ett förslag om att förtidspensionerade ska kunna jobba. De ska kunna arbeta lite utan att för den skull förlora ersättningen. Jag blev väldigt misstänksam, när jag hörde detta på nyheterna. Ytterligare ett sätt att försöka bevisa att människor är lata tänkte jag först...Men förslaget lades fram på ett ödmjukt sätt. Det lät vettigt! Jag hoppas att MP stödjer detta förslag. Själv ska jag som medlem ta upp detta på nästa möte. Det är på tiden att arbetslinjen gäller alla, inte bara friska! Då utifrån den enskildas kapacitet och inte utifrån enskilda människors fördomar om sjuka människor....eller rädsla vill jag påstå att det handlar om. Rädsla för att inte själv duga. Tänk om detta kunde bli nästa sakfråga för MP och M att enas kring...Mer samarbete över blockgränserna tror jag är ett måste, om vi som ras ska överleva på denna planet. Det gäller inte bara i miljöfrågor utan även inom mänskliga rättigheter och allt annat. Ja de sjuka ska också ha samma mänskliga rättigheter...! Deras rättigheter ska ifrågasättas på samma sätt som vid t.ex. rasism anser jag. Mänskliga rättigheter utesluter INGA! Tycker man det, så är man inte för mänskliga rättigheter. Så som sagt, uteslut inte sjuka från arbetslinjen. MEN det ska ske på ett humant mänskligt sätt. Det har alliansen inte visat prov på tidigare, långt därifrån! Vi får se nu...

  SvaraRadera
 9. Detta inlägg låter inte likt dig alls, det är ju t o m lite alliansvänligt?? ;o)

  Men visst är det svårt att opponera mot jobblinjen. Visst är det vettigt att man inte kan gå sjukskriven mer än ett år. Har man inte kommit tillbaka till ett jobb så ligger nog delvis problemet i jobbet, så en (tvingad) livsförändring där kanske är det bästa för individen i alla fall?


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Ha ha alliansvänligt....nja det är långt dit!
  Ja när de snor MP:s resonemang så kan man ju inte vara annat. Först arbetskraftsinvandringen. Nu lite mjukare tag mot sjuka...

  Lite skämt lite allvar... Ska man inte stödja bra förslag? Eller ska man bråka om allt bara för bråkandets skull? Är det inte så politiken sett ut genom tiderna? Jag har alltid sagt att jag är för ett samarbete över blockgränserna. Men då ska det gynna ALLA. Jag hatar när grupper pekas ut. De enda man ska peka på är de som snor åt sig allt för egen vinning...De behöver vakna!

  SvaraRadera
 11. Visst är det så; bra förslag är bra förslag - oavsett var de kommer ifrån (så länge det är ifrån demokratiska partier vill säga).


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Ja och är de demokratiska partierna? Det beror på hur man ser på saken. Eller hur stora krav man har. Är demokrati att rösta på ett parti och sedan inte ha någon mer talan under åren de styr i olika sakfrågor? Jag tycker inte det!
  Demokrati= folkstyre där folkets flertal har bestämmanderätt...

  Jag är för medlemsröstningar i sakfrågor och är överförtjust nu när MP vill ha en medlemsomröstning i EU frågan:) Det kallar jag en början till verklig demokrati. Jag tror och hoppas vi får se mer av det framöver. Det står inskrivet som en vision i partiprogrammet om "deltagande demokrati". och om att kritiskt tänkande ska uppmuntras. "Människans förmåga att tänka annorlunda och bryta idéér mot varandra i ett fritt och jämlikt samspel, är central i en deltagande demokrati". Visioner i alla ära, men det ska skapas verklig jordnära politik av dem också!!!

  Jag älskar att se hur de "käftar" inom Miljöpartiet, motståndare till EU, och de som ändrat åsikt. Jag tror inte och har aldrig trott på alliansens pakt. Det där med att vi tycker lika i allt har spruckit tusen gånger om redan. Sanningen är nog att olika åsikter råder inom alla partier och hur kan man rimligtvis gå ut med att vi är fyra partier som kommer att tycka lika i allt...
  Mona Sahlin gör helt rätt i att inte bada bastu med vänstern och miljöpartiet. Det är bättre att koncentrera sig på politiken och vad man är överens om eller inte.

  SvaraRadera
 13. Ja visst är det svårt att opponera sig mot jobblinjen som du säger. Det är det heller inget parti som gör!!! Jag tror som du säger att en (tvingad) livsförändring kan vara det enda rätta ibland. Det är så svårt att opponera sig mot jobblinjen, att man MÅSTE opponera sig mot att regeringen skär ner på Komvux...!!! Det går helt emot deras EGEN jobblinje. De är nog bra på att regera i högkonjunktur. Inte så svårt att få människor i arbete då. Men hur blir det nu när färre får chansen till en andra chans inför kommande lågkonjunktur...? Kommer regeringen att lyckas? Det ska bli intressant att höra vad Jan Björklund har för svar på den frågan! Han är ju nu tvingad till att försvara sig efter protester från S. Ska det bli ytterligare en fråga där regeringen säger "VI BACKAR"? För visst har de sagt så ett antal gånger... Att de har lyckats genomföra allt de sagt är enligt mig en illusion. Hur man kan missa allt detta "vi backar" är för mig en gåta:) Detta prat om att alliansen skulle vara mer för en jobblinje stämmer ju inte. S var bara dåliga på att föra fram sin arbetslinje inför valet. Alliansen utnyttjade detta. Det är väl så det går till i politiken. Men nu spricker kanske denna bubbla om deras arbetslinje. Läget blir helt annorlund i en lågkonjunktur. För hur sjutton kan man försvara nerdragen Komvux på ett trovärdigt sätt? Nej jag tror att vi får se ett väldigt ökat socialbidragstagande, om denna regering får fortsätta med sin politik. Men det tror jag inte att de får...;)

  SvaraRadera
 14. Fast glöm inte att S, med stöd från MP och V gjorde större neddragningar under sin förra regeringsperiod. Jag tycker nog att Sahlins kritik klingar något falskt i detta fall.

  Jag läste själv upp mina betyg under västa arbetslöshetskrisen 1996-98. Uppskattningsvis var det två eller tre stycken i klassen som hade ambitionen att lyckas och gå vidare, de övriga var bara där för att få nya stämplingsdagar... Jag är fullt medveten om att jag inte kan dra alltför långtgående slutsatser av detta, men jag är fast i min egen övertygelse om att Komvux i mångt och mycket handlar mer om att hålla folk utanför statistiken, snarare än att ge dem en skjuts in i ett framtida arbetsliv. Tyvärr... Det är de som utnyttjar som också sätter prägel och smutsar ner hela tanken. Om igen människor som inte har en aning om vad solidaritet betyder - det betyder inte att samhället har försörjningsplikt för individen till varje pris!

  S hade kört in i en återvändsgränd med sin arbetspolitik, jag tror att ur den aspekten så var det viktigt att få ett break ifrån regeringsmakten och ta sig tid att reformera denna. Nu verkar det iofs som om Sahlin inte pekar ut någon riktning någonstans, så jag är mycket osäker på om S kommer igen med något nytt alls, eller om de bara går på gamla meriter.

  Det blir intressant nu när det måste dras åt lite grann, prognosinstituten är inte alls översvallande över sina framtidsprognoser. Nu är det upp till bevis för Alliansen. Dessutom så verkar Reinfeldt ha kapat de sista trossarna till "de gamla moderaterna". Det är nog många kärnväljare som känner sig lite vilsna nu. Månne KD tjänar på detta, vi får se om de positionerar sig på M:s gamla plats till höger?


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Vilka nerdragningar då? Menar du att de gjorde lika hårda nerdragningar som alliansen? Deras nerdragningar har skett under en lång tidsperiod. Inte på kort tid. Alliansen har förstås haft många år på sig att tänka på vad de vill förändra...Men de verkar inte tänka på konsekvenser.
  Ja det är upp till bevis för Alliansen! Sahlin är inte min favoritpolitiker. Men exakt vad är det som klingar falskt, i själva sakfrågan? Hon har "klampat i klaveret otaliga gånger". Men i denna fråga, kan hon uttala sig utan att skämmas nämnvärt anser jag.

  Det finns alltid folk som utnyttjar systemet. Men man kan inte straffa det stora flertalet för det. De resonerar precis likadant om de sjuka alliansen. Få fuskare gör inte det stora flertalet till fuskare. Konsekvenserna blir då ödestigra för många människor och inte en human politik, som man som humanist kan ställa upp på. Det finns ju politiker som utnyttjar de system som de själva är med och skapar. Så att dra ner på Komvux av den anledningen, verkar vara en tam förklaring. Blir det en förklaring från alliansen så köper inte jag den.

  Om KD tjänar på detta, så glömmer man andra frågor. Man glömmer att de vill föra oss tillbaka till medeltiden med vårdnadsbidrag. Med trummor och trumpeter för kärnfamiljen som knappt existerar längre. Tack och lov kan familjer bildas på olika sätt nuförtiden. Barn ska inte behöva må dåligt för att de inte växer upp i en kärnfamilj, som består av en mamma och en pappa. Vi ser längre än till Bibeln åtminstonde en del av oss...
  Jag håller med om att S körde in i en återvändsgränd. Alliansen har ruskat om en hel del och det behövs. Men det räcker med omrusket nu anser jag. I annat fall kan "återvändsgränden" bli svårare. De är dåliga på konsekvenstänk alliansen anser jag. Fort ska det gå för att de ska hinna förändra så mycket som möjligt. Jag tror att det är svårt att vara sams, som de vill påskina att de är. Hoppas inte S mp och vänsterpartiet går i samma fälla nu. Utan att de även behåller sin egna unika politik var och en. Efter valet kan alla behöva gå samman. Vi vet ju vilka som troligtvis kommer att komma in i riksdagen. Då duger inte alliansens "vi fyra partier är överens i allt". Jag tror att vi får se ett större samarbete över blockgränserna. Det säger mig min kristallkula ;):)

  SvaraRadera
 16. För övrigt så kommer inte kritiken ang Komvux från Mona S utan från en annan socialdemokrat...så hon har sett till att hon går fri...;)

  SvaraRadera
 17. Jag skrev om MP på annan plats. MP har de senaste åren ganska tydligt placerat sig själva mer åt mitten än innan. Från början så vägrade MP att positionera sig åt vänster eller höger, men blev till slut tvungna att välja sida mot V. Jag tycker nog att man sakta men säkert intar en position som inte helt enkelt längre låter sig placerar höger-vänster. Det är en hel del profilfrågor där de klart står med benet i högerläget, emedan andra är åt vänster.

  Det skall bli intressant att se, hoppas bara man har sett den sista koftan bara... ;o)

  Jag har för övrigt full förståelse för Alliansens brådska. De lever på lånad tid, de måste visa bra resultat innan nästa val annars är det kört. Jag tror faktiskt att det är Sahlins enda framtidsstrategi - att bara hålla tummarna för att Alliansen skall misslyckas, d v s mycket liten självinsikt och försök till kursomläggning. S är ett så pass stort parti att det är svårt att slippa undan interna sprickor.
  Vad gäller Komvux tycker jag själv att ser man inte bra resultat från den arbetslinjen så skall man lägga pengarna på något annat som ger bättre resultat. Dessutom blir arbetslöshetsstatistiken lite mer sann också. Problemet för S i frågan är att man i mångt och mycket tycks stå kvar med ansiktet in mot gränden fortfarande... Sahlin är uppenbart inte någon som tar rodret och pekar ut en ny och spännande riktning för partiet, möjligt hon är en bra förvaltare, men det är knappast vad S behöver nu.

  Jag vill absolut inte dissa kärnfamiljerna, det finns mycket starka belägg för att det är det mest naturliga för oss. Men att KD i många frågor är medeltidsmän håller jag dock med om.


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Ha ha det är kul det där med kofta och miljöpartister... Birger Schlaug vägrade att ha kostym i riksdagen när de dansat in till sambatoner. Han kunde sträcka sig till en kofta med "schlaug"...! Själv gillar jag min gröna noppriga kofta!!! Men det är kul att klä upp sig också lite:) MP har väl alltid deklarerat att de inte väljer sida helt utan kan svänga i sakfrågor?! Men de är ideologiskt mer åt vänster det går inte att komma ifrån. Det betyder ju dock inte att de alltid har rätt vänstern. Jag tycker att Komvux verkar bra, sedan så kan man ju även ta till andra åtgärder givetvis.

  När du säger att kärnfamiljen är det mest naturliga, säger du inte samtidigt då att allt annat är onaturligt? Barn i andra familjebildningar kan nog känna det så. Även vuxna som lever på ett annat sätt. De som inte skaffar barn av olika anledningar...osv. Jag vill heller inte "dissa" barnfamiljerna. Har själv tre barn och vi var länge just en kärnfamilj. Men jag vet hur fort det kan förändras, faktiskt på ett ögonblick. Dissar det som aviker från kärnfamiljen, gör man när man jämför och ens behöver denna diskussion på 2000-talet!

  Ang MP jag hoppas på att "koftmänniskorna stannar kvar och att partiet drar till sig alla sorters personligheter. Till och med "kostymnissar";)

  SvaraRadera
 19. Jag tror att MP kommer att få en betydligt mer professionell prägel framåt, och lämna ytterligheterna till ungdomspartiet som de andra partierna.

  Just idén av demokratin som en paketlösning gör att politiken blir stelbent och att hela tiden prestigen hamnar i vägen för verksam politik... Det är därför som man tappar medlemmar och enfråge-organisationerna vinner medlemmar.

  Vi är biologiska varelser som utvecklat kärnfamiljebildningen under mycket lång tid. Att dagens samhälle stödjer andra typer av familjebildningar är bara att anpassa sig till, men att vi är i grunden är kärnfamiljsmänniskor både till kropp och själ är svårt att motsäga. Jag dissar inte alternativa familjer alls.


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Evolution betyder att gå framåt ibland bakåt. Det är enligt min mening inte alls säkert att vi är "kärnfamiljsmänniskor" till kropp och själ. Själen om vi erkänner att människan har en själ till att börja med... vet nog det. Rent kroppsligt är det nog så. Men själen är det högre jaget och har hela bilden tror jag. Det är där vi människor brister i förståelse.

  Jag förstår inte riktigt ateisters förklaringsmodell av själen. Är det bara ett ord? Ibland får jag känslan av att man "nosar på den" och att själen erkänns...;):)

  SvaraRadera
 21. Menar du att MP är ett enfrågeparti? Jag ser det snarare som om de har grepp om helheten. De är det enda partiet som ökar i medlemstal just nu. Grön ungdom växer...och växer och växer;) Undomarna är starka inom partiet. De är dessutom vår framtid!

  SvaraRadera
 22. Man skulle kunna vända på det hela. Om människan tänker främst med de "ädlare delarna", så vill vi ha kärnfamiljen. Det finns människor som tänker med hjärnan och funderar över en överbefolkad planet...En del väljer bort barn av den anledningen. Tänker jag så, så har jag inte varit speciellt smart alltså...! Kanske reptilhjärnan säger du ska ha en kärnfamilj...? Det högre jaget säger ifrån hos en del nej, nej tänk inte med könet, utan ta det lugnt nu. Världen är överbefolkad utan att du behöver bidra....

  SvaraRadera
 23. Evolvera betyder utveckla, skall man röra sig mot ett bestämt mål så måste man först ha ett mål, och det har som bekant inte evolutionen. Arter kan hamna i sådana återvändsgränder att de dör ut.

  Kärnfamiljen finns en massa tecken som tyder på detta, människan är sannolikt ett av de mest sexuella djuren, det beror på många saker. Kanske mest på att våra däggdjurshonor har dold ägglossning. Detta enkla faktum gör att ingen egentligen vet när honan har ägglossning, därför så är den enda chansen att se till att betäcka honan när hon har ägglossning är att se till att få ensamrätt till henne - på detta sätt uppstod familjen, med våra oerhört starka band o s v. Att vi har sex för nöjes skull handlar mycket om att knyta starka band.

  Sedan har vi vår sexualdrift som nog inte går att räkna bort. Naken hud är en sexuell signal och långa slanka kvinnor utstrålar friskhet och därmed också fertilitet. Jag skulle kunna spekulera i att det är därför som modellerna "struttar" runt så pass onaturligt på catwalken som de gör - för att signalera att här finns det energi och spänstighet så det räcker. Skulle de komma inhasande, kutryggiga och böjda så tror jag att effekten skulle bli den motsatta... Sexuella signaler sänds vidare ut med bl a plutande läppar, vita friska ögonvitor och givetvis runda, tydliga bröst. Långa slanka ben är nog inte heller fel, en platt mage som tecken på att honan inte är gravid är säkert också ett starkt triggande tecken.

  Jag vågar inte rangordna signalerna, misstänker att rangordningen kan vara olika i olika kulturer. Tror t ex inte att långa ben spelar så stor roll hos eskimåer. Det finns massor av intressanta funktioner sedan årmiljoner hos oss som vi idag generellt inte är medvetna om. Reklambranschen och för all del modebranschen utnyttjar en hel del av signalerna omedvetet tror jag.

  Hur gärna du vill förneka det så är hela din biologiska varelse intresserad av att attrahera (dugliga) hanar och har antagligen så varit sedan du blev könsmogen. En av de grundläggande drifterna, och tur är väl det, annars hade vi antagligen slutat föröka oss när näbbstövlarna blev på modet... ;o)


  //Zac

  //Zac

  SvaraRadera
 24. Har jag förnekat något! Jag skrev att jag inte varit speciellt smart...Jag ångrar inte något. Men jag ser ju nu att mina barn resonerar helt annorlunda. De "struttar inte runt" och försöker attrahera det andra könet någon av dem. Jag skulle önska att de "struttade" runt mer, eftersom jag tycker att jag är värd barnbarn. Värd barnbarn...hmm f-n så dumt! Jag är ett bevis på att de ska gå i mina fotspår helst. Numera så har jag insett detta och peppar deras sätt att leva. Det kanske blir barnbarn eller inte. Valet är deras!!!

  Ang. modeller på catwalken, ser de ut att ha energi?... Jag tycker att de ser tämligen energifattiga ut och kutryggiga också för den delen. Sedan så tror jag att Eskimåer också kan gilla snygga långa ben, inte bara du Zac;) För visst är det du som gillar denna beskrivning av kvinnor...Vad andra män och kvinnor tänder på är inte säkert att de deklarerar öppet. I de våtaste drömmar, kan ett objekt ha allt annat än långa ben och plutande läppar...;) Det är ju därför Bibeln bl.a. försöker få oss att gå på detta....

  SvaraRadera
 25. Näbbstövlar som du inte tycks gilla, är en av symbolerna för smartare val. Folk skyddade sig från oönskade graviditeter mer. De tänkte inte bara med reptilhjärnan. Ett par stövlar tar man väl föresten av sig....fast de kan ju också vara på:)

  SvaraRadera
 26. Ha ha att vi har sex för nöjes skull är för att vi vill knyta starka band. Jag skrattar på mig:);) Är det därför folk är otrogna...

  SvaraRadera
 27. Givetvis går livet ut på att sprida sina gener vidare. Man får störst chans med spridningen om ens avkomma överlever, vilket ytterligare är ett tecken på kärnfamiljen. Att man sedan sprider chanserna lite grann är säkert inte fel...

  Mer: varför hamnar människohonor i menopaus när de egentligen som övriga däggdjurshonor kan föda upp avkomma tills de dör? Kärnfamiljen, evolutionen märkte av att det var större chans att få avkomman att överleva om mormor slutar med egen avel och hjälper till med sina döttrars.

  "Heterosexuella kärnfamiljen är ett antifeministiskt projekt" som Rosenberg sade...


  //Zac

  SvaraRadera
 28. "Att man sedan sprider chanserna litegrann är säkert inte fel..." Tror inte att det är det, någon har i åtanke när de är ute och vänstrar. Skulle det vara någon inre önskan att göra någon annan än frun med barn hos t.ex. en man?Eller en kvinna vill innerst inne bli både betäckt och gravid...nä!!

  Till Bibeln igen där har vi berättelsen om Adam och Eva. Den bedrägliga Eva som lockar mannen och lilla djävulen ser på:) Ja djävlar! så det kan bli...

  Det känns som du talar enbart utifrån att vi lever helt efter våra drifter... Våra drifter är olika. Varför skulle annars vissa vara hetero och andra bi eller homosexuella? Vi är olika, så enkelt är det tror jag. Sedan så finns det ingen Gud som fördömer något. Vi har hittat på alltihopa...? Sedan så hålls människor i schack med Bibeln. Som är skriven av män...oj!

  Vad sade Rosenberg egentligen...?

  Mina döttrar får gärna avla av sig som sagt. Men de får ta hand om sin avkomma också. Varför kan inte vi kvinnor få barn längre än vi kan, är dock intressant... Samhället är inte konstruerat så att mormor eller farmor kan ta hand om barnbarnen. Arbetslinjen som nu säger att vi ska arbeta allt längre upp i åren, stoppar det för de flesta. Jag tror på ett samhälle, där äldre erfarnare män och kvinnor kan hjälpa till mer med barnbarnen. De yngre ska ut och arbeta om de kan. Barn behöver närheten till äldre människor. Det är nästan bortaget i dagens samhälle. Låter jag gammaldags? Naturligtvis så ska det vara valfritt. Alla äldre vill eller orkar inte finnas till hands hela tiden. De anser "att de gjort sitt". Men detta betyder ju inte att det skulle vara mer naturligt med kärnfamiljen. Utan att människor förut hjälptes åt med barnen. Bi och homosexualitet har alltid funnits. De förtryckte sin sexuella läggning. Liksom en del präster förtryckte sin förkärlek för unga pojkar...eller unga flickor....eller t.om för sexuellt umgänge med djur.

  SvaraRadera
 29. Varför ska just mormor hjälpa till med barnbarnen? Varför inte morfar eller farfar? Männen vill ju ha samma rättigheter till barnen i t.ex. vårdnadstvister....Hur ska de kunna få det om de inte börjar att umgås mer med sina barn...? Detta är inbyggt i patriarkatet. Männen får skylla sig själva när de aldrig fattar det!!!

  SvaraRadera
 30. Vi motiverar våra drifter med det ena eller det andra, men det är ändock drifter djupt inom oss.

  Jag tror att ju större diskrepansen är mellan hur vi lever och hur vi borde leva desto sämre mår vi psykiskt. Vi är inte byggda för att sitta framför en skärm hela dagarna, vi är inte byggda för att hålla tusentals bollar i luften samtidigt ("livspusslet"), vi är inte byggda för att trängas i stora, trånga städer o s v.

  Homosexualitet är bekräftad hos 100-tals andra däggdjursarter, så att det existerar är precis lika naturligt som allt annat.

  Du kallar det patriarkatet, jag kallar det naturens ordning. En av oss är utrustad med spenar, och det är inte jag. En av oss lär vara gravid under 10-12ggr under en levnad. En skaffar mat och den andra sköter avkomman.

  Detta är en bild av hur det såg ut på stenåldern, en bild som det tagit evolutionen några miljoner år att fila till. Jag kan inte förneka det, och inte heller du. Våra könsroller är utmejslade under årmiljoner, du kan förneka det hur länge som helst, men det är ett faktum.

  Måste vi göra exakt på samma sätt då? Nej, vi har valmöjligheter. Men - jag har en ganska rejält stor erfarenhet av diverse djur - alla djur jag träffat på får rejäla stress och direkta sjukdomar om de inte får utlopp för sina naturliga drifter, gräva, böka, gömma sig etc. Det är faktiskt så att ränderna inte går ur bara för att man vill det.


  //Zac

  SvaraRadera
 31. Om homossexualitet är naturligt som du säger. Skapar det ångest då om man lever ut sin homosexualitet?

  SvaraRadera
 32. Jag har umgåtts med en hel del homosexuella, och jag har hört tillräckligt med skräckhistorier hur det är att inte få leva på det sätt man tycks vara skapt till... :o|

  Förfärligt! Jag har faktiskt sett en dokumentär där två elefanthanar körde på järnet... Många snablar och mycket damm i luften kan jag säga... HUA! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 33. "En av oss är utrustade med spenar" Menar du mig. Nä jag har inga spenar! Det låter som om vi ska leva som på stenåldern. Då var de föresten som mest jämlika har jag hört! De gjorde det som de var bra på. Det fanns säkert kvinnor som jagade och äldre män som passade barnbarn. Jag tror inte att just mormor passade dem... Eller att kvinnor plutade med munnen och gick på catwalk!

  SvaraRadera
 34. Ja och varför får de inte leva utan att skämmas över sin läggning. Jo för att samhället och religionerna säger att det är fel! Du säger det också!

  SvaraRadera
 35. I (nutida) stenålderssamhällen är det ingen prestige i den ena sysslan eller den andra, det måste bli gjort och den som är mest lämpad gör det. Jag ser inte hur man kan bli mer jämlika än så.

  "Ja och varför får de inte leva utan att skämmas över sin läggning. Jo för att samhället och religionerna säger att det är fel! Du säger det också!"

  Va?? Nu har du missuppfattat det helt och fullt! Jag har aldrig, och kommer aldrig att påstå att det är fel eller onaturligt med homosexualitet. Vissa av oss, en liten minoritet, föds med detta. Det är som sagt vanligt i djurvärlden, t ex så är den australiensiska svarta svanen världens mest homosexuella djur. Jag har för mig att var åttonde djur var homosexuellt och levde hela sina liv i homosexuella förhållanden! :o) Vackert!

  Jag är oerhört liberal vad gäller homosexuellas rättigheter, så jag blir faktiskt lite sårad när du antyder att jag skulle vara homofob eller nå't... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 36. Okej då har jag missuppfattat dig! Jag tycker inte att jag antyder något utan bara läser vad du skriver. Jag fick inget riktigt svar på om det skapar ångest att leva ut sin homosexualitet tycker jag. Varför skulle det vara så farligt att vara homofob? Det finns så många fördomar. Den största av dem alla är att vi inga fördomar har! Så varför bli sårad ens. Jag har massor av fördomar! Säkert mot homosexuella också eftersom jag debatterar detta så flitigt! Inte är jag helt fördomsfri, när det gäller detta.

  Du skriver "leva på det sätt som man tycks vara skapt till". Ändå säger du att det är naturligt...Det låter konstigt!

  SvaraRadera
 37. Det "nutida stenålderssamhället" försvåras av något som heter pengar som fått allt större betydelse. Kvinnan tjänar oftast mindre alltså blir det hon som stannar hemma. Visst det finns jämlika par! Men vi kan inte jämföra oss med stenåldersmänniskor. Då måste samhället förändras så att människor börjar att sköta sysslor tillsammans över generationsgränserna. Du sa ju själv att mödrar ska hjälpa sina döttrar med barnen. Jag tycker ju att alla ska hjälpas åt oavsett kön med barnen. I ett samhälle som är jämlikt är vi inte åldersfixerade tror jag....Mycket har förändrats sedan stenåldern. Mognad värderas mindre än ungdom i vårt samhälle. Jag tror nog att det värderades lika mycket på stenåldern då alla drog "sitt strå till stacken".

  SvaraRadera
 38. Åter till ökat socialbidragstagande...

  Ibland vill man inte ha rätt! Men i detta fall så är det inte speciellt svårt att förstå, att regeringens nya sjukpolitik leder till detta.

  Mycket riktigt idag säger man på nyheterna just det här. Sveriges kommuner varnar för att uppemot 10.000 fler personer kommer att få söka socialbidrag, för att de nekas sjukpenning.

  Man börjar äntligen också få upp ögonen för att självmorden kan komma att öka. Psykiskt instabila människor som blir felbedömda kan välja detta som en utväg.

  Ruggigt!!! De vet uppenbart inte vad de ställer till med denna regering! Det är hemskt. Jag vet själv som jag sagt tidigare en 19-årig sjuk tjej, som nu tvingas till att leva på socialbidrag.

  Vill vi ha ett sådant hårt samhälle? Är det humant?

  SvaraRadera
 39. I (nutida) stenålderssamhällen är det ingen prestige i den ena sysslan eller den andra, det måste bli gjort och den som är mest lämpad gör det. Jag ser inte hur man kan bli mer jämlika än så.

  "Ja och varför får de inte leva utan att skämmas över sin läggning. Jo för att samhället och religionerna säger att det är fel! Du säger det också!"

  Va?? Nu har du missuppfattat det helt och fullt! Jag har aldrig, och kommer aldrig att påstå att det är fel eller onaturligt med homosexualitet. Vissa av oss, en liten minoritet, föds med detta. Det är som sagt vanligt i djurvärlden, t ex så är den australiensiska svarta svanen världens mest homosexuella djur. Jag har för mig att var åttonde djur var homosexuellt och levde hela sina liv i homosexuella förhållanden! :o) Vackert!

  Jag är oerhört liberal vad gäller homosexuellas rättigheter, så jag blir faktiskt lite sårad när du antyder att jag skulle vara homofob eller nå't... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 40. Man skulle kunna vända på det hela. Om människan tänker främst med de "ädlare delarna", så vill vi ha kärnfamiljen. Det finns människor som tänker med hjärnan och funderar över en överbefolkad planet...En del väljer bort barn av den anledningen. Tänker jag så, så har jag inte varit speciellt smart alltså...! Kanske reptilhjärnan säger du ska ha en kärnfamilj...? Det högre jaget säger ifrån hos en del nej, nej tänk inte med könet, utan ta det lugnt nu. Världen är överbefolkad utan att du behöver bidra....

  SvaraRadera
 41. Menar du att MP är ett enfrågeparti? Jag ser det snarare som om de har grepp om helheten. De är det enda partiet som ökar i medlemstal just nu. Grön ungdom växer...och växer och växer;) Undomarna är starka inom partiet. De är dessutom vår framtid!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n