Fortsätt till huvudinnehåll

Marken närmar sig, S!

Ohly passar på nu när högerfalangen har problem i Socialdemokratin att dra sitt strå till stacken för en mer vänsterbetonad politik.

Ingen politik alls

Det vi måste komma ihåg i dagsläget är att Socialdemokraterna idag inte har någon som helst politik alls. Det är fullständigt kalabalik i de normalt så disciplinerade leden. Opinionssiffror i fritt fall bidrar ytterligare till panik och oövertänkta utspel som säkerligen bidrar till än mer förvirring bland väljarna och ännu mer fallande siffror - och så kör vi ett helt varv till!

Mona Sahlin

Givetvis bidrar en frånvarande och viljelös partiledare till förvirringen också. Hon som kom på med ett enormt mandat att förändra det gammalmodiga, patriarkiska styre med skräck och hårda nävar som Göran Persson stått för.

Förändringen

Man kunde riktigt höra den suck av lättnad som hela partiet gav ifrån sig - nu skulle det bli förändring!
Opinionssiffrorna för då sittande regering föll och föll, Socialdemokraterna bara ökade. Men vart var Mona? Ingen visste, men så länge som opinionssiffrorna rakade i höjden så var alla lyckliga och glömde helt bort att det var hög tid för förändringen som alla så väl behövde.

Offensiven

Nu kom Mona ut i debatten igen, men politiken lät lite som den alltid gjort. Opinionsökningen stannade av lite och det blev tyst igen. Under tiden så förvånades alla av att förtroendet för Mona var så oerhört lågt emedan partiets siffror var rekordhöga. Men så länge som Alliansen plågades av låga siffror och doften av makten var tät och berusande så spelade det väl ingen roll att ingenting hände med politiken?

Avtrycket i historien

Samarbetet med MP slog ner som en bomb! Det var oväntat och, i mitt tycke lite genialt. Dock lyckades man offentliggöra det precis samtidigt som när finanskrisen slog ner - som en värre bomb... Den klumpigaste timingen för ett så grundläggande utspel någonsin? Jag tror det.

Men sedan - pudeln

Vänsteranhängarna inom partiet och LO (hallå...) krävde att Ohly skulle få vara med. Min omedelbara känsla då:
Jag undrar om inte detta var en av de första grundstenarna i bygget som månne kommer leda till att det faktiskt inte blir något maktskifte i nästa val.
Det är så klumpigt, så toppstyrt, så inkompetent att man faktiskt häpnar. Någon demokrati tycks inte rymmas inom Monas Socialdemokrati. För att anses som en "höger-sosse" så tycks hon ha anammat mer av en VD-roll än en partiledarroll...

Belåten Ohly

Den enda som tjänat på detta är Ohly, som belåtet kan luta sig tillbaka och se den tillströmmande flykten av vänstersossar som flyr totalitärt styre vänsterut. Han har fått ett inramat kvitto av Sahlin om att det inte finns något mandat inom det socialdemokratiska partiet för avknoppningen av vänsterpartiet. Jag tycker mig också förstå att man snarast tvärtom har visat på ett kraftigt mandat för en vridning åt vänster snarare än tvärtom.

Skulle Mona Sahlin hålla?

Jag ser framför mig en ganska dålig ledare, administratör och partiledare. Jag tror helt enkelt inte hon håller för statsministerposten. Hon torde skada partiet och dess opinionssiffror rejält med den toppstyrning och dåliga fingertopsskänsla hon uppvisat den senaste tiden.
Vi har FRA-kramare på ena sidan, och vi har en gammelkommunist och resterande opposition som bara står för höjda bidrag, ännu mer nattsvart utveckling mot övervakningssamhälle (Bodström!) och en återgång till det som en gång faktiskt aldrig varit[Ja, jag menade SD]... Tja, mörkret tycks lägga sig även över våra politker!

Nej, det höll inte

Blev någon överraskad?
Tokiga utspel som inte hade någon förankring alls inom rörelsen - det är nog den enda kvarvarande arvet, ja förutom en politik som inte gick ihop ens i valmanifestet och ett samarbete som nu i efterhand ingen tydligen ville ha och ett katastrofval som inte har någon motsvarighet i historien.

Avgångstvång

Det är klart att hon blev tvingad att avgå:
Att Sahlin nu avgår för partiets bästa tror jag dock inte ett ögonblick på. Det handlar om att hon fick klart för sig att hennes ställning inom partiet nu speglar allmänhetens - den är i botten. Det sista försöket att så split mellan sina antagonister och på så sätt komma undan med förnyat förtroende själv gick nu uppenbarligen inte. Förtroendefrågan kom ikapp henne till slut och hon kom till vägens ände.
Eftermälet lär inte bli helt vackert.

Obehaglig känsla

Jag har en krypande misstanke att solida betonghäckar inom S nu formerar sina trupper för att kunna styra upp förnyelsearbetet så att de åter kan muta in sina revir igen. Jag fruktar att många centralt placerade med makt fortfarande inte förstår allvaret i hur illa ute partiet egentligen är - för det var ju inte partiet eller dess politik som det var fel på - det var väljarna som det var fel på...

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac
PS. Måste bara citera en bit ur Birjer Schlaugs syn på socialdemokraternas situation just nu: "..blöta fingrar höjs för att känna hur vindarna blåser så man kan få makt. Makt för att göra vad då? Skit samma, bara man får administrera makt" och tidigare i samma inlägg: "..deras öststatslika nomineringsprocess.."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , DN, SvD12, AB1234, Ex123, GP2, SSv

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p