Fortsätt till huvudinnehåll

RIP Anders "Lillen" Eklund

En snäll jätte har nu fallit för sista gången. I skymundan, lite sådär småtragiskt som bara f d idrottsstjärnor och f d skådespelare kan bjuda på.

Snäll jätte

Enligt de som kände honom, nämre och på lite håll, så handlade det om en väldigt snäll och ödmjuk människa. En lite småseg, snäll jätte. Spriten som så ofta får fungera som substitut till stordådens spänning kanske också här lär ha haft ett finger i att det bara blev 52 ronder i livet.
Spritvanor i kombination med diabetes och anlag för hjärtsjukdom är en säker väg till graven - hans far och bröder fick inte fylla 50 någon av dem.
Tragiskt slut med ångest och utdragen dödskamp.

Duktig boxare

Lillen var betydligt bättre än sitt rykte. Många journalister drogs med i haussen när det skulle dissas och såg inte riktigt det som egentligen hände. Lillen blev tvåfaldig Europamästare och blev omnämd i Boxing Illustrateds topp 20 som "A solid 10 rond winning fighter". Han slog ut Tangstad två gånger och KO-vann över Alfredo Evangelista.

Bra tid för boxningen

Sedan skall man inte glömma att större delen av Lillens karriär ägde rum när bältena fortfarande var riktiga bälten och det var en hög klass på boxarna. Ta Frank Bruno t ex. Han var inte dålig alls, en av de få som skakade Mike Tyson när han var på topp.

Två stora problem

Lillens problem var tudelat. Dels hade han lite av en glaskäke, men framför allt så verkade han inte ha den där riktiga killerblicken i ringen. Han tyckes snarast tycka synd om motståndarna.
Jag minns när han skulle möta Bruno och de båda kom in i ringen. Lillen såg livrädd och obekväm ut. Bruno såg ut som om han skulle kunna käka sig igenom järngaller för att mörda någon. Det slutade också med en otäck knock och det börjades direkt med oerhört elaka och nedvärderande skriverier efter det. Media lyfte upp honom innan, tryckte ner honom efteråt. Svagt - och en hel del sportskribenter skriver fortfarande...

Topp tre i Sverige!

Jag räknar honom själv som trea bland svenska boxare efter Ingo Johansson , som själv gick bort för drygt ett år sedan, och Bosse Högberg.
Han var stor, duktig och stark, men också taktiskt lite osmidig och hade svårt att anpassa sig till motståndarna om utgångstaktiken inte fungerade. Han saknade givetvis också mördarinstinkten (enligt rykten amfetamin) som Högberg bar på eller blicken för smart boxning och den fruktansvärd högern som Ingo hade.
Men en av de stora är han - och har egentligen alltid varit.

RIP


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,  AB1234567890, Ex1234567, SvD1, DN

Kommentarer

 1. Blev glad när jag läste din text. Tror inte jag kommer att se en mer nyanserad men ändå både positiv och respektfull beskrivning av "Lillen". Skall man blogga så är det så här det skall se ut, tycker jag. Tack!

  SvaraRadera
 2. Hmmm... Tack förresten. Lustigt att det nu har blivit två, i mitt tycke, läsvärda och respektfyllda bloggningar om två bortgångna boxare?

  Läs gärna min lilla minnesskrift om Ingo också!

  Tack igen.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Jättefint skrivit!
  Jag läste just den tragiska nyheten i tidningarna på nätet. Artiklarna var ganska lika och intetsägande, så jag gjorde en sökning och hittade din blogg. Här finns både fakta om Lillens karriär och information om vad som kan ligga bakom dödsfallet.

  Personligen känner jag att det blir lite tomt inom en varje gång någon idolerna från ungdomsåren går bort. Man känner sig äldre och svagare...

  RIP Lillen
  Magnus Lindstrand

  SvaraRadera
 4. Tack igen. Av någon anledning blir det ofta bra texter för mig när jag skriver om saknad och avlidna personer - som jag känner för. Hmmm, kanske inte är så lustigt förresten! ;o)

  Sedan känns det faktiskt lite som en del av en själv som dör när människor från ens ungdom/förflutna går bort, precis som du säger. Hemskt.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Kände både lillen och hans bröder privat, har sällan haft så roligt som våra gemensamma fester och "jam". mina tankar går till hans döttrar. rip

  SvaraRadera
 6. Usch, jag har inte nämnt hans döttrar och styvson! :o(

  Givetvis så tänker man på nära och kära när någon går bort. Jag beklagar djupt Lillens bortgång.


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Zac! Förbaskat bra skrivet. Helt klart är "Lillen" en av våra största boxare genom tiderna. Men jag sätter honom dock på 7:e plats på min 10 bästa genom tidernalista efter Ingo, George Scott, Olle Tandberg, Harry Persson, Bosse Högberg & Lennart Risberg. Efter "Lillen" kommer Armand Krajnc, John Andersson och Olle "Skoftebyn" Bengtsson.
  Däremot, så möttes "Lillen" och Tangstad endast EN gång i prosammanhang- då i EM-matchen 1985. Vet dock ej om dom möttes som amatörer...

  SvaraRadera
 8. Jag känner också bara till den gången, men Steffen har i flera intervjuer uttalat sig om att de mötts två gånger.

  Scott tycker jag var bättre som amatör... ;o)
  Och Harry Persson är lite bortglömd, tyvärr.

  Tack för de goda vitsorden förresten.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Blev så glad att läsa det du skrivit om Lillen:)
  Tycker synd om de människor som inte fick möjligheten att lära känna honom och hans bröder.
  Kan bara säga att jag har nog aldrig träffat en så snäll, ödmjuk och go människa någonsin.
  Det är helt sjukt att tänka att han och hans två bröder inte längre finns ibland oss.
  Som tur är så finns det otroligt goda minnerna kvar av det roliga sammankomsterna vi hade förmånen att ha.
  "Nu när du gått över till andra sidan (vilket är helt ofattbart) vill jag skicka med en hälsning till Per och Roger".
  ***Sov gott Anders***

  SvaraRadera
 10. Zac! Förbaskat bra skrivet. Helt klart är "Lillen" en av våra största boxare genom tiderna. Men jag sätter honom dock på 7:e plats på min 10 bästa genom tidernalista efter Ingo, George Scott, Olle Tandberg, Harry Persson, Bosse Högberg & Lennart Risberg. Efter "Lillen" kommer Armand Krajnc, John Andersson och Olle "Skoftebyn" Bengtsson.
  Däremot, så möttes "Lillen" och Tangstad endast EN gång i prosammanhang- då i EM-matchen 1985. Vet dock ej om dom möttes som amatörer...

  SvaraRadera
 11. Blev glad när jag läste din text. Tror inte jag kommer att se en mer nyanserad men ändå både positiv och respektfull beskrivning av "Lillen". Skall man blogga så är det så här det skall se ut, tycker jag. Tack!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället.
EttsvarspartietJag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga.
SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel".
Lite mer jämförelser i slutet...
Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET??Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott (mm) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna.
Mer socialklass 3 än "kultur"?En annan…

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree.
Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt.
(Källa.)

Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o)
En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil.
Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår.


//Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken.
Läs även andra b…

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
'Familjen Savage' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney. Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o)
Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst.
Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra!


//Zac
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men…