Fortsätt till huvudinnehåll

Journalister mot LC?

De "utomstående" har t.ex. i regel inte ens läst och försökt förstå motiveringen till förvillarpriset.
(anundi på samma forum)

Det innefattar även journalistkåren, som utan undantag tycks uppfatta förvillarutnämningen som riktad mot LCHF, trots att den inte var det.
(AD på VoF's forum)

Kontrollera

Detta måste jag kontrollera! Jag har hela tiden uppfattat rapporteringen som ganska bra kring priset.
Nu har jag kollat upp samtliga de artiklar jag hittat som handlade om förvillarutnämningen - 7st - och i en kan man möjligtvis med mycket god vilja tolka som att förvillarutnämningen har att göra med LCHF-kostråden.

Skånskan

En osaklig smutskastning

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har nu vid årsskiftet utsett Annika Dahlqvist till Årets förvillare. De riktar in sig på att hon inte bara missionerat om sitt fettbudskap utan också avrått från att vaccinera mot svininfluensa och hävdat att det inte finns anledning för kvinnor att genomgå mammografi. Dessa uppfattningar har inte samma trovärdighet som hennes fettbudskap.
Nej, knappast tycks denna journalist uppfatta förvillarutnämningen som riktad mot LCHF?

Jag tolkar ordet 'missionera' som lite bredare, just de konstiga kopplingarna ex mellan LCHF och utebliven cancer etc som AD fick utnämningen för. Det tycks ännu tydligare när det i sista meningen skiljs från hennes mer "normala fettbudskap".

Uppsala nya tidning

Uppsalaprofessor Årets folkbildare

Till Årets förvillare 2009 utses läkaren Annika Dahlqvist för att hon under året, enligt VoF, uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom. Hon har varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten, helt utan något vetenskapligt stöd. Annika Dahlqvist har också påstått att den som äter en kost med mycket fett inte får cancer, vilket inte bara är okunnigt utan skuldbelägger människor som insjuknar i cancer. Bakom myndigheternas råd ser hon en konspiration av industriintressen. Som läkare har Annika Dahlqvist ett särskilt ansvar för att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver VoF i sin motivering.
Nej, knappast tycks denna journalist heller uppfatta förvillarutnämningen som riktad mot LCHF?

DagensPS

Årets förvillare 2009: "Har gråtit hela dagen"

Dahlqvist har enligt föreningen uttalat sig "på ett särskilt ovederhäftigt sätt " under året om kopplingen mellan kost och sjukdom.
Nej, knappast tycks denna journalist heller uppfatta förvillarutnämningen som riktad mot LCHF?

SvT

Annika Dahlqvist "Årets förvillare"

Föreningens motivering till Dahlqvists utmärkelse är hennes uttalanden om kopplingarna mellan kost och sjukdomar.
Nej, knappast tycks denna journalist heller uppfatta förvillarutnämningen som riktad mot LCHF.

Aftonbladet

Fettdoktorn knäckt

Annika Dahlqvist, även känd som fettdoktorn, får utmärkelsen för sina uttalanden om svininfluensa, mammografi och cancer.
Nej, knappast tycks denna journalist heller uppfatta förvillarutnämningen som riktad mot LCHF.

Expressen

Annika Dahlqvist utsedd till årets förvillare

Utmärkelsen gäller inte Annika Dahlqvists kostråd kring viktnedgång, utan hennes uttalanden kring svininfluensa, mammografi och cancer.
Nej, knappast tycks denna journalist uppfatta förvillarutnämningen som riktad mot LCHF.

Annika Dahlqvist: "Jag kommer inte att tystna"

På måndagen utsågs Annika Dahlqvist - känd som ”fettdoktorn” - till ”Årets förvillare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning för sina kontroversiella uttalanden kring kost, cancer och svininfluensa.
Möjligen går denna artikel kanske att tolka som att förvillarutnämningen är riktad mot LCHF.
Eller är det bara lite dålig formulering - det är väl mest utelämnande av några ord som gör att denna artikel med god vilja kan tolkas som att priset är för LCHF-kostråden.

Jag hittar inga journalister!

Jag har plöjt igenom en massa artiklar och sökbegrepp - men dessa är de jag hittat bland de stora tidningssidorna på nätet.

Kan någon hitta annat?

Någon som hittat några som helst andra artiklar där det framstår som att någon tidningsjournalist tycks uppfatta förvillarutnämningen som riktad mot LCHF?
Jag vill påstå att det enbart handlar om en känsla som Annika Dahlqvist har - eftersom jag inte kan hitta någon motsvarighet i verkligheten.

Formuleringen av utnämningen

VoF's utnämning:
Till Årets förvillare 2009 utses läkaren Annika Dahlqvist. Skälet är att hon under året uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom. Hon har varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten, helt utan något vetenskapligt stöd. Om hennes råd hade följts skulle influensan ha skördat fler dödsoffer.

Annika Dahlqvist har också spridit egendomliga påståenden om kopplingen mellan kosten och cancer. Den som äter en kost med mycket fett får enligt henne inte cancer, vilket inte bara är okunnigt utan skuldbelägger människor som insjuknar i cancer. Bakom myndigheternas råd ser hon en konspiration av industriintressen. Hon påstår att "etablissemangets" kostråd orsakar cancer och att mammografi därför inte skulle behövas. Ett sådant uttalande riskerar att leda till att kvinnor avstår från mammografi och till att fler fall av bröstcancer inte upptäcks i tid. I stället för att förstå att det ligger diskussioner bakom varje beslut, där fördelar vägs mot nackdelar med de rekommendationer som ges, föredrar Annika Dahlqvist konspirationsteorier.

Som läkare har Annika Dahlqvist ett särskilt ansvar för att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Att i stället sprida okunnigt tyckande och direkta felaktigheter är att missbruka sin ställning och det motiverar att hon får utmärkelsen Årets förvillare.
(Källa, och fördjupning)

Och eftertanke?

Med tanke på att jag hittar sju stycken artiklar i riksmedia om detta - och samtliga är numera gamla och bortglömda så är det en gåta varför AD håller liv i frågan? Jag kan inte heller låta bli att skriva om den när den så flagrant misstolkas och angrips.

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen

Varför kriga på VoF's forum?
Kostdoktorn om mer handfasta fall av möjliga partiska journalister


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England