Fortsätt till huvudinnehåll

Osunt kroppsideal

Modellen är för tjock – och bidrar därigenom till att sprida osunda kroppsideal.
Det hävdar en privatperson som anmält klädkedjan B´Chics reklam.
– Jag blev provocerad av att H&M fälldes för att modellen var för smal. Vad har Reklamombudsmannen för kompetens att tala om vad som är sunt och osunt? säger anmälaren till Aftonbladet.se.
(Källa, kommentar)

Intressanta tankegångar, skall bli spännande vad reklamombudsmannen kommer fram till. Man har använt sig av uttrycket "osunt kropps-/hälsoideal" tidigare om tunna modeller i reklamsammanhang jag inte missminner mig.

Antingen eller...

Nu ställs det onekligen på sin spets.
Har Reklamombudsmannen verkligen sådan kompetens att de vet hur ett sunt kroppsideal ser ut kontra ett osunt? Eller har de bara böjt sig inför en skanderande folkhop i Aftonbladets regi?
Intressesant och spännande som sagt.

Tjockisar?

En annan sak är om det är skadligt att visa feta modeller på bild? Ger det samma typ av störningar och ångest för de yngre flickorna som pinnsmala modeller månne?


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Men tjocka modeller kan knappast sägas vara norm, de syns ju endast i reklam som riktas till tjocka människor. Att reklam med tjocka modeller därför skulle leda till ett osunt ideal bland tex. unga tjejer är ju inte troligt, då de flesta unga tjejer inte ingår i målgruppen för den reklamen. De ingår däremot i målgruppen för H&Ms reklam, och sannolikheten att de påverkas av H&Ms reklam mer är därför större. Idealet i samhället är att vara smal, trots att företag som marknadsför XL-kläder använder sig av större modeller.

    SvaraRadera
  2. Visst har du rätt. Företaget ifråga hade också väl bara kläder för "större"?

    Men hamnar du i blickpunkten på reklampelare och annat så påverkar du givetvis synen på vad som är norm, således är det ändå intressant att få detta prövat.

    Sedan är det något mer grundläggande fel om unga flickor låter sig påverkas genom sjukliga, grådaskiga modeller med utstående revben? Något i normbildandet måste ha missats i deras uppväxt!


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Ja enligt artikeln i AB så har de bara storlekarna 42-52. Reklam för kläder i sådana storlekar brukar inte synas på reklampelare, det är en rätt liten marknad (jämfört med mainstremkedjor som typ HM, JC, Kapp Ahl etc)utan de målgruppsanpassar sin marknadsföring med tex. utskick av kataloger och annonser i relevanta tidningar, därför tror jag inte att de i någon större utsträckning bidrar till normbildande då reklamen inte når "den stora massan" utan endast dem som kan tänka sig att köpa kläderna, dvs. folk som redan är tjocka.

    Och att unga påverkas av reklam kan man ju tycka vad man vill om, men man kan ju inte bortse från att det sker.

    SvaraRadera
  4. Fast allt som syns på reklamplats påverkar. Annars skulle det helt enkelt inte sitta där... ;o)

    Jag skrev för snart tre år sedan om fetma och normalisering. Fortfarande aktuellt.


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Förvisso, men då tycker jag att det är bra att någon enstaka tjock modell syns i det enorma flödet av magra modeller, för att balansera upp liksom.

    SvaraRadera
  6. Lagom är ett rätt bra ord ändå.

    SvaraRadera
  7. Fast mode och normalt kroppsideal inte går inte ihop.

    Det är väl en sorglig sanning att kläderna är snyggare på klädhängaren än på en människa. Snacka systemfel! ;O)


    //Zac

    SvaraRadera
  8. Och lagom är nästan alltid rätt!


    //Zac

    SvaraRadera
  9. Man kan inte stoppa utseendehetsen genom att hetsa mot någons utseende, vare sig det gäller under- eller övervikt. Det är hyckleri att göra så. Jag tycker det är patetiskt när alla som inte är smala passar på att kalla oss underviktiga för öknamn. Det säger mer om dem själva än om oss.
    Håller verkligen med Zac om uttrycket "en skanderande folkhop i Aftonbladets regi". AB måste ha extra många journalister med kroppskomplex.

    SvaraRadera
  10. Kvällspressens "journalister" har då rakt inte firat några triumfer den senaste tiden. Vad sjutton är det för människor som blir journalister numera? (Och skriver i kvällspressen) Vilken skit!


    //Zac

    SvaraRadera
  11. Och lagom är nästan alltid rätt!


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p