Fortsätt till huvudinnehåll

Slutpunkt, Annika Östberg

Mitt förra inlägg om Annika Östberg startade en oerhört välskriven och städad debatt bland kommentarerna - riktigt kul! Jag vill bena upp några saker;

Personen Annika Maria Östberg Deasy

Personen har jag ingen direkt känsla för alls. Hon har råkat oerhört illa ut i sitt liv och också gett tillbaka en hel del ondska. Utkastad av sin mor redan innan tonåren och problem med rättvisan redan från början. Ett bortkastat liv mer eller mindre; knarkrus, mördande, prostitution och fängelsevistelser.

Mamman

Jag har lite svårt att se mamman som den varma, goa, längtande modern. Kastar man ut sitt barn ur huset så har man en eller annan ganska svår känslomässig störning. Hon har fått sitta gång på gång i intervjuer och förklara sin kärlek och saknad av dottern - utan några som helst följdfrågor.
Det är för all del möjligt att mamman med tiden fått mer moderliga känslor för dottern och att det är äkta känslor som uttrycks. En människa som närmar sig slutet på sitt liv vill ofta göra upp räkenskaperna, så det finns en del humanistiska aspekter på detta. Framför allt när det gäller den gamla mammans (eventuella) känslor.

Brottet/brotten och domen

Jag måste säga att trots allt så är jag oerhört förvånad över att ju mer man läser om hennes jojjande fram och tillbaka mellan rätten och fängelse så har det amerikanska (rätts-)samhället haft oerhört stort tålamod med vad som mer eller mindre måste betecknas som en yrkeskriminell. Det är lindriga straff gång på gång.
Jag ser på brottslingen Annika Maria Östberg Deasy som på vilken av Malexandermördarna som helst, undantaget Jackie Arklöv. Förhärdade brottslingar som mycket väl, och i samförstånd försökte och lyckade mörda poliser. I Annikas fall så är det väl t o m så att det är värre då polisen tydligen bara stannade för att hjälpa dem; de mördade en barmhärtig samarit...
Utan att tveka så påstår jag att hon fått en kvinnorabatt gång på gång i sina domar, enbart livstid i en stat som är hård på dödstraff, för två överlagda mord, inklusive ett på en polis?!
Livstidsstraffet för polismordet är sannolikt inte mindre än vad hon hade fått här i Sverige!
Ett polismord är det värsta du kan göra samhället, möjligen med undantag för rena terrordåd. Det är solklart att ett polismord skall bestraffas med lagens strängaste straff! Det är ett slag mot samhället i sig, mot allas våran trygghet och rättvisa.

Överflytten till Sverige

Bara priset gör att man ryser; 650 000SEK hade onekligen fungerat bättre och gjort mer gott för det svenska samhället inom kriminalvården i Sverige. Att Schwarzenegger och Kalifornien sparar på fångvården och att 40% av platserna skall fasas ut? Dyrt, men logiskt i dagsläget.
Anser de amerikanska rättsmyndigheterna att hon avtjänat tillräckligt av sitt straff för att bli överflyttad till svenskt fängelse så har jag inga synpunkter på det. Det är ett amerikanskt rättsbeslut - inget annat.

Media

Nu börjar sakta de mer kritiska artiklarna komma - dock inte direkt på löpet, utan nu, när nyheten plötsligt hamnat längre ner/längre in på tidningarnas löp/hemsidor. Det är klart att det handlar om att sälja lösnummer och få besökare, det är klart; journalistiken har blivit satt på undantag för att bygga -

Annika - offret i media

Och det är här som jag blir mest upprörd. Det sätt som man undanhåller, vinklar och propagerar ihop en fängslande(!) historia om:
En blond, oskyldig svenska - offer för kriminella, väldsamma män och olyckliga omständigheter. Råkar illa ut i det förlovade landet i väster, kastas i fängelse på orättfärdiga grunder, och hemma i en tom mörk lägenhet i Sverige längtar hennes ensamma mamma efter sitt ljus i livet - sin älskade dotter.
Vad har den mediahistorien med sanningen och verkligheten att göra?

Hur sköter media sitt uppdrag? Det måste till självsanktionerande åtgärder inifrån media självt, sjukdomsinsikten inom journalistiken tränger sakta igenom, men detta måste åtgärdas på något sätt. Man kan inte gång på gång publicera förljugna historier på detta sätt? Klavertrampet där Expressens ledare ställer henne jämsides med Dawit Isaak är nog det grövsta hittills.

Bloggarna

Intressant är att bloggsfären som vanligt legat före i utvecklingen och att gammelmedia först nu kommer ikapp i nyhetens livscykel. Alla de vanliga tyckarna inom bloggsfären ligger alltsom ofta före. En intressant detalj onekligen.

Det politiska spelet

Ganska vansinnigt äckligt att Reinfeldt, Ask och Bildt försöker vinna politiska poäng på detta.
Det är finanskrisen som Annika har att tacka för överflyttningen - inget annat. Hade det inte varit för de ekonomiska problemen så hade Annika fått dö innanför amerikanska fängelsemurar...
Svenska vänsterjournalister har i denna solkiga historia säkert sett sin chans att svartmåla det amerikanska samhället. Jag har läst så mycket jag kan komma över och det verkar inte finnas något som helst falskt spel i verkligheten. Det har gått både korrekt och rättvist till.

Två punkter från ett tidigare och månne lite hårdare inlägg:

Svensk??

Iofs är detta på sätt och vis en icke-diskussion, för såvitt jag minns så hade Östberg bott i USA i 20-25år innan hon var med och dödade en polis och försökte ta död på fler poliser. Så vad mig anbelangar så är hon en amerikansk medborgare som sitter av ett straff som hon gjort i USA.
..
En mycket befogad fråga är hur mycket släkt och vänner hon har i sverige efter ha varit borta i 40-45 år? Inte helt trovärdigt om jag ska vara ärlig.

Insikt?

Där många ser "självdistans och självironi" så ser jag inte ett uns till självkritik och ansvarstagande, och i förlängningen ingen insikt i sin egen roll i dessa illdåd. Jag ser bara en människa som lärt sig av ett antal hearings om hur hon skall uttrycka sig för att maximera chansen att ta sig därifrån. Det har jag för all del inga problem med, vi tappar snabbt den samhällsliga fernissan och uppför oss som djur, vem skulle inte det i fängelse, och därtill ett amerikanskt?

Sammanställning

 • Jag har ingen misskund med brottslingen Annika Östberg, brottet är oförlåtligt, grymt och egentligen bara det logiska slutpunkten på ett liv i kriminalitet.
 • Att straffet nu sannolikt snabbt omvandlas är en fråga för rätten, amerikansk och nu svensk - den har jag inte så mycket synpunkter på. Det är kanske ett misstag att låta utvandrande svenskar som tar andra nationaliteter behålla sitt svenska medborgarskap? Inte har Annika Östberg några direkta -om några alls - band till Sverige, förutom att hennes mamma bor här?
 • Media har byggt upp en historia som inte överrensstämmer med verkligheten alls. Givetvis har Annika Östberg stämt in i denna lovsång eftersom det gynnar hennes egna intressen under tiden som hon satt i amerikanskt fängelse. Men när sanningen nu sakta sipprar igenom så är det personen, den f d internen och nu frisläppta Annika Östberg som skall stå till svars för att bilden av henne är osann. Oetisk och mycket, mycket dålig och oroande journalistik.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
UPDATE: Läs mer i två artiklar (I o II) om Annikas brott i sig - intressant läsning oavsett syn tidigare. Tack anonym.

Läs även andra bloggares åsikter om annika östberg, frigivning, fängelsestraff, mord, knarkare, prostituerad DN123, SvD1234567890123, AB1234, EX123, Metro123 Blandat från bloggar: Brott och straff - USA överger hårda tag En enda stor parodi Släpp fångarna loss det är vår....! Ingerö: en gång folkpopulist alltid folkpopulist Klarar Annika Östberg ett liv i frihet? Jag läser Sorgfågel Annika Östberg - En omvänd rättsskandal? En opinion vänder Newsmill12345678

Kommentarer

 1. Zac, kort och gott: en allt i genom lysande bloggning!

  SvaraRadera
 2. Tack! Jag slickar i mig beröm som en katt kastar sig över mjölk.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Intressant, men "Så vad mig anbelangar så är hon en amerikansk medborgare som sitter av ett straff som hon gjort i USA."

  Man kan inte "tycka" att någon är medborgare eller inte i ett visst land. Antingen är man medborgare i landet eller så är man det inte. Jag vet inte vilket eller vilka medborgarskap Annika har.

  SvaraRadera
 4. @Anonym "..vad mig anbelangar.." betyder i detta sammanhanget hur jag ser på henne. Jag ser inte henne som en svensk medborgare, jag ser henne som en amerikansk medborgare som hittar en byråkratisk utväg i ett medborgarskap som inte dittills betydde något vare sig praktiskt eller teoretiskt.

  Jag tycker nog att det är ganska klart så jag ändrar inte i originalpostningen. Men tack för kommentaren.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Inte för att jag har en aning om vilka motiv Annika Östbergs mamma hade, för att kasta ut sitt barn, men att mena att en mor som gör så har en känslomässig störning visar på en stor okunnighet om hur man hanterar närstående med missbruksproblem. Att låt en narkoman stanna kvar i hemmet är att göra både missbrukaren och sig själv en otjänst. Medberoende är ingen lek ...

  SvaraRadera
 6. @frktjatlund Annika var inte ens tonåring vid tillfället... Så jag tror fortfarande att modern har/var drabbad av någon typ av störning. Missbruk är ofta ärftlig, missbruksproblematik i allmänhet har jag (tyvärr) själv mycket god insyn i.


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Väldigt intressant sammanställning.

  Tycker att varit väldigt "snäll" mot mamman i media.
  Bakom allt ligger förmodligen en väldigt tragisk historia. Annika är helt klart medskyldig till mord, även om hon inte höll i vapnet. Men frågan är om skulden inte stänker övar något på den "längtande" moderna också.

  Att resan hem blev dyr beror möjligen på krav från USA att fångar inte ska åka reguljärt?

  /Cattis

  SvaraRadera
 8. Visst är det så - amerikanarna vill knappast ha en människa med lååångt kriminellt förflutet med tre döda på sitt samvete på ett reguljärt flyg - frågan är om jag heller skulle vilja ha det... Däremot sticker det visst i ögonen med en närmre 700.000SEK kostsam flygresa + säkert mångdubbelt för all annan personal både nu och tidigare. Grymma pengar.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Turistklass med hand- & fotbojor och en rejäl dos lugnade läkemedel... inget problem!

  SvaraRadera
 10. Visst - och sådan där ansiktsmask som Hanibal Lector har? Min egen kostade bara 1.195:-

  "Svart läder är såååå 1997!"


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Jo, risken är ju stor att hon skulle uppvigla sina fångvaktare att utföra mord på någon medpassagerare.
  Å andra sidan får man kanske anse henne som aningen ringrostig vid det här laget ;-)

  /Cattis

  SvaraRadera
 12. Jag är en av de många som vill att Annika ska avtjäna sitt straff i Sverige. Nu får hon det och jag är så väldigt glad och lycklig.

  SvaraRadera
 13. Jo, det är en aspekt jag utelämnat är glädjen hos de som kämpat i åratal för att "få hem" Annika. Det är klart att det måste kännas som en seger, oavsett vad jag eller någon annan amatörtyckare lite magsurt konstaterar... Jag hoppas både för hennes egen och hennes omgivning att hon tar denna chans som goda människor med goda intentioner arbetat för.


  //Zac

  SvaraRadera
 14. Visst - och sådan där ansiktsmask som Hanibal Lector har? Min egen kostade bara 1.195:-

  "Svart läder är såååå 1997!"


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Inte för att jag har en aning om vilka motiv Annika Östbergs mamma hade, för att kasta ut sitt barn, men att mena att en mor som gör så har en känslomässig störning visar på en stor okunnighet om hur man hanterar närstående med missbruksproblem. Att låt en narkoman stanna kvar i hemmet är att göra både missbrukaren och sig själv en otjänst. Medberoende är ingen lek ...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n