Fortsätt till huvudinnehåll

På andra sidan...

Nu efter drevet mot Wanja så får vi se den andra sidan på media - den där sidan där man höjer upp något, gärna tårdrypande och känslofullt. I detta fall så handlar det om Annika Östberg. Denna mrs Annika Östberg Deasy, vars namn också brukar klippas av för att få så svenskt utseende som möjligt...

Vems ansvar?

Jag har faktiskt mycket svårt för denna svårt uppumpade mediahistoria :
Jag ser henne helt enkelt som en svensk utvandrare som valde att leva och begå brott i ett annat land. Då ser jag inte någonstans var svea rikes ansvar finns någonstans. Man får stå sitt kast. Det finns mycket viktigare och angelägnare fall som bör prioriteras före. Det har ingenting med att hon är kvinna, eller att hon har en mamma som bor i sverige.
..
Jag ser bara en människa som lärt sig av ett antal hearings om hur hon skall uttrycka sig för att maximera chansen att ta sig därifrån. Det har jag för all del inga problem med, vi tappar snabbt den samhällsliga fernissan och uppför oss som djur, vem skulle inte det i fängelse, och därtill ett amerikanskt?

Knappast vårt i alla fall?

Jag har svårt att se vårt samhälles ansvar för någon som utvandrade för mer än 40 år sedan och som suttit i amerikanskt fängelse sedan tidigt 80-tal.
Jag tror att den s k "längtan till sverige" enbart handlade om att få sitt straff tidsbestämt, vilket det måste vara för utlämning enligt reglerna.

Straffet?

Vad gäller hennes straff så har jag ingen direkt åsikt om det - hon var med och mördade människor på amerikansk mark; hon får ta deras straff där. Så långt är allt bra, hon är svensk medborgare (varför?) och har således då bl a rättigheten att tjäna återstoden av sitt straff här. Det ser jag inte som något problem i sig. Östberg är fullständigt fri att söka sig var hon vill vad mig anbelangar. Jag vänder mig mest mot den oerhört vinklade historia som media i sverige underblåser för att få sälja lösupplagor.

Kvällstidningsprodukt... med tidigare mordinblandning...

Det är försöken att försvenska henne, försöken att minska ner hennes skuld i brotten, försöken att överdriva hennes svenska kopplingar, försöken att demonifiera amerikansk rätt, försöken att skylla ifrån sig, försöken att låtsas som om hon får dubbelt straff eftersom hennes karl hängde sig, försöken att dra växlar att hon varit en svag kvinna som drivits på av starka män... o s v...
Inte minst att hon är en kvällstidningsprodukt äcklar mig. Partiskhet för att sälja tidningar ger mig sura uppstötningar. Hon var dessutom inblandad i ett tidigare mord, något som lämpligt nog aldrig nämns i svensk media...

Vs massmördaren Flink?

(Media-)historien får mig att må illa. Det är en mycket tunn linje mellan idioti och förlåtande när det kommer till en person som varit med om att smyga upp bakom en hjälpsam polisman och skjuta honom i ryggen. Jag anser nog att man skulle få lagens hårdaste straff även här hemma i Sverige för en sådan handling, men jag anser också att man i Sverige skall få sitt straff tidsbestämt, t ex Mattias Flink, som för övrigt till skillnad från Annika Östberg är felaktigt dömd. Men han är karl och har massmördat kvinnor med automatvapen mitt i en småstadsidyll - då skall det tydligen statueras exempel. Lustigt att inte han möter samma förlåtande attityd i media?

Rättslig dubbelknut

Att man gjorde en specialare i högsta domstolen för att se till att han åkte in i fängelse är något som det pratas oerhört lite om i media. Enligt all praxis borde han dömts till sluten vård. Det handlade om ett så allvarligt brott att man ansåg att något annat än fängelse inte kunde komma på fråga. HD slog helt enkelt dubbelknut på sig själva för att motivera ett redan färdigt utfall (i media). Ingen direkt bra dag för rättssäkerheten i Sverige...

För övrigt tror jag inte på hårdare straff som prevention för ökad brottslighet...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , SvD, DN1, AB123, EX123456, SSV NM1

Kommentarer

 1. I vissa media tycker jag nästan man har kännt en doft som vid frigivningen av Nelson Mandela när man behandlat ärendet Annika Österberg, vilket känns rätt märkligt...

  SvaraRadera
 2. Jo, kanske är det något att hänga upp sig på - en positiv nyhet i allt elände? Märkligt är det oavsett.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Hur menar du?
  "....Mattias Flink, som för övrigt till skillnad från Annika Östberg är felaktigt dömd."

  Är Flink felaktigt dömd? Hur då? Han sköt ju - de facto - ihjäl dessa människor, det står väl bortom allt tvivel??

  Menar du hans fängelsdom istf vård? Eller hur menar du? Jag förstår inte riktigt...

  Eller så är jag bara korkad i allmänhet ;)

  Men i Annika-fallet håller jag med dig.

  SvaraRadera
 4. Han är alltså inte oskyldig till dåden någonstans, men att han gjorde dem under en akut sjukdom. Han ansågs ha utfört sina brott under "tillfälligt rusutlöst tillstånd av psykotisk karaktär". Då han själv utlöst detta tillstånd genom att dricka alkohol så var han ändå medveten på något sätt och således skyldig till brottet - trots att det begicks under en akut och ostoppbar sjukdom. Således HD:s dubbelknut.

  Och vips blev det en i grunden felaktigt domslut - ett nytt påhitt för att överhuvudtaget möjliggöra ett fängelsestraff i detta specifika fall. Det krävs inga direkta högskolepoäng för att inse att killen var svårt psykiskt sjuk och egentligen borde ha dömts till sluten psykiatisk vård istället. Ett inte så litet rättsövergrepp enligt min mening.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n