Fortsätt till huvudinnehåll

Vinterkräksjuka 2008

Vid denna juletid på jorden så kom det sig att många blev jättesjuka och gjorde ifrån sig i stereo(*)

(*)D v s man sitter på toa och skiter tarmarna ur sig samtidigt som man har en hink i knät som man kaskadspyr i... HUA!


Jag formulerar om ett gammalt inlägg 'Vinterkräksjukan';

Akut mag/tarminflammation = Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka, eller norwalkinfektion orsakas av calicivirus vilka ger upphov till en akut mag/tarminflammation. När man sedan tömmer systemet totalt så åker dessvärre den naturliga bakteriefloran i tarmarna med. Det rör sig i runda tal om ett kilo bakterier som bara försvinner. Efter en sådan "akutfasta" så gäller det att vara mycket varsam med de bakterier som finns kvar och som skall bygga upp bakteriefloran till normala nivåer igen.

Tips - otestat sådant

Ett tips som jag gudskelov inte behövt testa sedan jag fick det (har inte fått kräksjuka alltså) är att dricka sockerdricka och äta potatischips och banan. Sockerdrickan är mer pH-mässigt riktig jämfört med ex avslagen cola och dessutom har kolsyran kvar. Kolsyran gör att magmunnen öppnar sig snabbare och vätskan rinner ut i tarmen där den måste gå den långa vägen för att komma ut, d v s chansen för att man hinner ta upp energi och vätska är betydligt större än om den hade varit kvar i magsäcken, där man sannolikt ganska snabbt hade spytt upp den. Sedan för att stoppa diarréerna så äter man potatischips som med sitt fett- och fiberinnehåll håller tätt s a s... ;o)

Smittovägar

För övrigt så undrar jag om inte frukt & grönt och lösgodis normalt är de vanligaste smittovägarna...

Tvätta noga är det enda råd man kan ge, lösgodiset är av naturliga skäl lite svårare - köp färdigförpackat godis när kräksjukan florerar som mest.


Extra kul är det att de anställda vid Frukt&Grönt numera alltid har plasthandskar på sig när de plockar bland varorna, men att kunder går och hostar och klämmer på samma varor spelar tydligen mindre roll för kunderna... :o) 

Mer om otäckheterna...

SvD:
Platsbrist på sjukhusen i jul
Vinterkräksjuka på sjukhus i Stockholm
Vinterkräksjukan sätter rekord
AB:
Därför slafar du dåligt i jul
Vinterkräksjuka på Uddevalla sjukhus
Kräksjukan kan drabba en miljon
DN:
Vinterkräksjukan sätter rekord
Kräksjukan har brutit ut
SMI kartlägger influensasäsongen via internet


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 1. Har tänkt mycket på det där med hostande kunder bland frukt. Har även tänkt på hostande personal i kassorna som klämmer på allt huva!. Då infinner sig även tanken om alliansens politik. Hur går det ihop... gör det svårare att sjukskriva sig, så blir människor automatiskt friskare. Hmm hur människan tänker är en gåta...

  En annan gåta är hur vill någon fortsätta att äta köttfärs och kött som hamnar på golvet och sopas upp igen. Gammalt har det också visat sig vara. :);)

  Ja, ja lite skit rensar magen som min kloka mamma sa. Vegetarian som köttätare vi får mycket skit i oss. Men äta bör man annars dör man. Äter gör man ändå dör man....?

  SvaraRadera
 2. Ett bra tips är Dofilus naturell yoghurt med aktiv bakteriekultur. Dessutom så finns där vitamin B 12 bra för oss vegetarianer! 70 procent av immunsystemet sägs sitta i mag och tarmsystemet. Mycket bättre än Coca-Cola och chips ;) Koltabletter är bra att ta till om det är akut både på hund och människa.

  SvaraRadera
 3. Personalens handskar är för att de inte skall få eksem av bekämpningsmedelsresterna. Det gäller speciellt de icke-ekologiska bananerna. Tur man inte äter sådant längre. :-)

  Fet god jul!

  SvaraRadera
 4. Jo vi vegetarianer är medvetna om detta. En annan viktig aspekt är djuren för kött är ju djur! Detta med evolution och medvetande. Allt är materia i rörelse med olika rad av medvetenhet.

  Hemsk tanke att djuren slängs på golvet och sopas upp igen. Tur att jag inte äter djur längre.

  God Jul en grön sådan!

  SvaraRadera
 5. Jag önskar er en vit jul... Med grådaskig skinka! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Fast en del tror ju att Evolutionen går bakåt och inte strävar framåt dvs att vi kan bli en liten pippifågel kviddevitt ;)

  SvaraRadera
 7. Tips: En av mina arbetskamrater (sjuksköterska) äter hela vitpepparkorn när det är dags för vinterkräksjukan och hon har klarat sig hittills...

  SvaraRadera
 8. Jag kör faktiskt med vitpepparkorn själv - även att jag inte tror på det... ;o)

  Men vad har jag att förlora? Många starka kryddor har bra effekt på slemhinnorna i magen, men några direkta antivirala egenskaper äger de inte, såvitt jag vet. Men det är snabbt, billigt och enkelt - och placeboeffekten skall man inte förringa.

  Jag undviker dock att ta i dörrhantag etc, och tvättar händerna (alltför) ofta under perioden. Tänk kundvagnar, frukt o grönt, lösgodis, toaletthandtag, bussar etc - HUA!


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Tänk även dåligt tillagat kycklingkött! De bakterier som orsakar magsjuka hos flest personer är campylobakter vanligt i kyckling. Men även annat kött kan innehålla smittan.

  Så om ni bjuder oss vegetarianer på middag tänk på att byta skärbräda då ni gör vår sallad! ;) Vi vill inte ha magsjuka! Den kan ni behålla för er själva!

  SvaraRadera
 10. Jag skulle tro att det snarast är e-colibakterier som står för de flesta magsjukorna? Och de kommer väl oftast via de kalla delarna av ett middagsbord; sallad etc?


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Tro får vi göra i kyrkan!


  Visst har väl alla hört talas om skärbrädor som används till både kött och grönsaker. Har då för mig att det varnas för att skära grönsaker på samma skärbräda efter köttet. Men LC kostare vänder väl förstås på "steken".

  SvaraRadera
 12. När det gäller grönsaker så gäller det väl mest importerade grönsaker. Lilla kycklingen kan väl vara rå med bakterier vare sig den är svensk eller inte? Där gäller det att tillaga den ordentligt.

  Ytterligare ett skäl till att inte centrialisera och vara med i EU. Fram för svenska grönsaker!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G