Fortsätt till huvudinnehåll

En livrädd musikbransch

Aftobladet har en liten genomgång av 'Musikmaskiner som förändrade världen', en kul och intressant vinkling. Extra roligt blir det när man korsbefruktar listan med mina inlägg om hur musikbranschen varit livrädd för förändring och motarbetat den allt vad man orkat...

Till listan ifråga!

Grammofonen

Ansågs som ett enormt hot mot musikernas försörjning - hur skulle det se ut att man ersatte en orkester med en platta som dessutom alltid låter likadant? Det blev upplopp, precis som tidigare med självspelande pianon - och ljudfilmens inträde...

Bandspelaren(rullband)

Min far berättar gång på gång hur han satt ständigt beredd på kvällarna för att spela in bra musik från radion, och har för inte så länge sedan suttit och lagt över dessa 40-åriga rullband på datorn och bränt ut dem på skiva. Kulturarv skulle jag vilja säga, men det är lite offtopic just nu - läs mer nedan, under nästa punkt:

Kasettbandspelaren


(Klicka för källa, jag hade bilden i mitt inlägg 'Hometaping is killing music')

Nu började hotet bli riktigt allvarligt, plötsligt så kunde vem som helst spara musiken och dessutom på ett enkelt sätt - dela med sig av den!!! Herrgud! TÄNK INTE ENS TANKEN! (Förresten dog inte musiken alls...)
Sedan 1998 har vi idag en mer standardiserad kassettersättning (läs en grymt intressant artikel om denna), en extra skatt på media för att kompensera för piratkopiering. Kopiering för privat bruk och till familj och vänner har dock varit lagligt även innan och är det också idag.
Således betalar jag alltså dessvärre pengar till Per Gessle när jag köper cd-skivor för att bränna ut bilderna på årets julparad på Liseberg... och även när jag backuppar mina filer, t ex dokumenten som ligger till grund för min blogg...
Äckligt minst sagt!

Walkman (Freestyle)

CD-spelaren

Från början var det både kostsamt för att inte säga omöjligt att kopiera dessa. Jag minns min första kontakt med en CD-brännare som kostade 7.500:- och det måste ha varit -96 tror jag. Skivorna kostade väl bortåt en 30spänn vilket gjorde att man grät blod över de skivor som "brändes sönder".

Men med MP3:ans intåg så blev det plötsligt enkelt att hantera stora mängder filer. Genast så gick man över till att försöka stämma i bäcken genom korkade och konsumentfientliga tekniker som kopieringsskydd, DRM etc. Höjden var när Sony BMG installerade rootkit på ett hundratal skivor som gav sig in i själva kärnan på operativsystemet - i detta fall Windows - och öppnade upp för yttre angrepp... 

Låt CD-skivan, denna miljöovänliga plastbit som enbart är bärare av musik, gå samma väg som ångloken, gaslamporna och isskåpen - släpp hörnflaggan och kom in på plan!

Enda anledningen till att CD-skivan säljer fortfarande är nog egentligen att industrin till en början bara sålde DRM-skadade MP3:or på nätet, vilket gjorde att enda sättet att få tag på bra MP3:or var antingen via rippa CD-skivor själv, eller ladda ner...

En typisk skyddsmekanism som är dömd att dö. Vansinne att stänga in konsumenterna - och skapa ett självpåtaget, självgenererat monopol - man ser helt enkelt till att det inte finns alternativ...

DAT-bandspelaren

Denna dog mest p g a ointresse och dyrt media. Annars både innovativ och tekniskt mycket bra. Givetvis har man vid flera tillfällen försökt låsa in konsumenterna så de inte kan göra vad de vill med sina egna media...

Minidisc

Exakt samma sak som med DAT-spelaren ovanför.

MP3-spelaren

Denna lyckades man t o m få förbjuden under 10 medeltidsdagar 1998...

Förlåt dem fader för de veta icke vad de gör?

Lite offtopic om instängda konsumenter

Om jag fortsätter så blir jag också generellt vansinnig att man hela tiden stänger in konsumenterna även på andra områden, t ex genom att inte tillåta satellitmottagare med (bra) nätverksutgångar och hårddiskar som gör att jag kan hantera mina inspelade filer på det sätt som jag själv vill.
Krypteringar, kopieringsskydd, DRM och andra dumheter som bara är till irritation för oss konsumenter. Jag fattar faktiskt inte vad de håller på med - vad hände med kunden i centrum? Vägen är fullständigt cementerad av deras dåliga omdöme och försök till att stänga in oss...

Analoga hålet...

Läs t ex som försöken att stänga det "analoga hålet" - och förfasas över hur dumma mediaindustrin är... Vad det handlar om är att industrin vill ha kontroll över konverteringen analog-digitalt sparat media. MPAA lade t o m  ett långtgående förslag om detta;
Om det skulle gå igenom, skulle all videoutrustning som säljs i USA tvingas till att bygga in ett visst system för kopieringsspärrar och vattenmärkning. Videobandspelare med digital utgång, liksom TV-kort för datorn som är kapabelt att rippa till ett öppet videoformat, skulle inte få finnas som de finns idag. Hela videomarknaden skulle bli detaljreglerad av U.S. Patent and Trademark Office, ingen maskin skulle få säljas utan förhandsgranskning.
(Källa.)

Håll för ögonen, för nu skall vi skämmas rejält!

Nu skall jag servera er en historia, som om ni inte hört den förut, låter uppdiktad - så otrolig är den... :o)
Allt springer ur den s k Banhofaffären. Det handlar om antipiratbyrån som hade en undercover medhjälpare/informatör inne hos internetleverantören Banhof som fyllde upp servrar med olagligt material. Polisen och kronofogdemyndigheten slog till och det blev ganska snabbt tyst om historien - inte lustigt med tanke på det ganska otroliga förspelet till det hela.

Gula brigaderna!

Nu trodde ni månne det var slut på tokerierna - men så är inte fallet - läs vidare och häpna över hur man återuppväckte Gustav II Adolfs elittrupp, Gula Brigaden, som troddes vara borta sedan i runda tal nästan 400 år!

Oops, lite förfalskning här och där...

Samma dag som tillslaget skedde så skrev man på MPAA/Antipiratbyrån - det är i praktiken en och samma organisation - en pressrelease. Inget konstigt i det, men när sedan någon på Banhof som laddat ner dokumentet passade på att trycka på 'Spåra förändringar' i worddokumentet så dök det upp konstiga saker som inte var med i den slutliga versionen:
Bland annat stycket om att "information från de lokala myndigheterna tyder på att servrarna också använts för att distribuera träningsinstruktioner för en terroristgrupp känd som Gula Brigaderna."
(Källa, läs mer och se dokumentet ifråga, läs ännu mer)

Men när det väl kom till kritan så insåg man att man gick väl över gränsen när man så uppenbart försökte ljuga sig till fördelar vid tillslaget. Antagligen så räckte det väl med att man styrde över diskussionerna på barnporr och terrorism?



//Zac


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Det är äckligt vad de håller på . Egentligen är det ingen skillnad på kommunism och marknadsekonomi. Det är samma sorts diktatur. Det lilla som skiljer åt, är att i kommunismen dikterar staten och i " väst " dikterar kapitalet ( storbolagen , de rika ). Rösta bort dessa vid nästa val !!!!

    SvaraRadera
  2. "Minidisc
    Exakt samma sak som med DAT-spelaren ovanför. "

    Håller inte helt med dig där. En vanlig md-skiva kunde bära lika mycket musik som en cd-skiva, men bärbara cd-spelare som fixade mp3 kom i ungefär i samma veva som de bärbara md-spelarna.

    Stöd för mp3 kom inte till md-spelarna förrän det var försent så att säga.

    Men bidragande faktorer till undergången var definitivt ointresse och dyrt media.

    SvaraRadera
  3. Glöm inte att discot dödade dansbanden.

    SvaraRadera
  4. Jag skrev om det i Varg! Skrek musikbranschen'.

    Och nu är det dags igen... Lustigt att man inte kan påvisa dessa enorma miljardförluster i forskningen!? (Jo, jag är cynisk)


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Som har återuppstått heja Lars Kristers! Gnussande går inte att ta död på!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England