29 feb. 2008

30-dagars utmaningen, 29 feb

Hm, detta är inte kul längre... :o(
Men efter helgen kommer jag att föra bok över kaloriintag och hålla än hårdare i dieten. Än så länge har jag ätit när jag är hungrig och så mycket att jag varit mätt, alltså inte proppmätt alls utan mer tillfredsställd.

Pedalofil??

Läser precis i AB om en 36-åring som blivit arresterad för sexuellt ofredande och skadegörelse. Han har skurit sönder cykeldäck och sedan tillfredsställt sig på sadeln!? DNA-bevis som "lämnats" på sadlarna stämde överens med den misstänkte och han åtalas nu alltså.
– Jag kände ett stort lugn då jag närmade mig damcyklarna och luktade på handtagen, säger han i förhör.

Ja, herregud! När jag gjorde lumpen så hade vi en kille som var riktigt rejält fruntimmersgalen. Dels hade en han en fruktansvärt söt, trevlig och intelligent flickvän hemma och dels var han lite fåfäng så han vägrade använda glasögon, trots att han såg mycket dåligt. Vi brukade skoja om att han säkert tände på damcyklar också... Han är nog dessvärre i 36-årsåldern nu... :-O


//Zac

28 feb. 2008

30-dagars utmaningen, 28 feb

Jag kan nog tänka mig att jag har lite för trevligt på kvällarna framför tv:n... Men trenden med någon typ av viktstabilitet verkar hålla i sig. Vill man vara cynisk så ser det ut som om jag tappat det vatten som jag, lite överdrivet fuskande, lgt på mig innan... Men, det blir efter helgen som någonting görs, inte innan.


//Zac

27 feb. 2008

30-dagars utmaningen, 27 feb

Hmmm... Det blev en orgie i grillat igår kväll - sent. En massa grönsaksmys med barnen tidigare på kvällen eftersom frugan var på hockey... :o)
Man ser för all del lite viktstabil ut, men det är inte roligt när jag faktiskt är hård med dieten just nu. Möjligt att jag måste hålla bättre koll på energin? Avvaktar helgen innan jag tar ställning till det.


//Zac

26 feb. 2008

Cordelia om tortyr

För egen del förvånas jag mest över den tunghäfta som våra vanligaste moraldebattörer och folkvalda har drabbats av. Var håller de hus? Alla dessa politiker och andra samhällsmoralens väktare som vanligen är så snara att avkunna sina moraliska domar är märkligt tysta nu då USA:s president försvarar ett samhällssystem som, anser han, för sin överlevnads skull ska ha rätt att använda de vidrigaste tortyrmetoderna.
(Källa.) Den alltid lika humanistiska och intelligenta Cordelia Edvardson skriver om den statsunderstödda tortyren som USA ägnar sig åt. Jag har rasat emot det i: //Zac

Kränkande och nedvärderande feminister

Maud Olofssons satsning på 100 miljoner kronor till kvinnors företagande borde uteslutande gå till att stimulera fler kvinnor att starta företag. För det är fortfarande färre kvinnor som vågar ta steget. Men med generellt förbättrade villkor för att driva småföretag talar allt för att det blir fler såväl män som kvinnor. Att däremot ge miljoner till kvinnor som i dag driver företag är helt enkelt diskriminering av manliga småföretagare samt en kränkande och nedvärderande uppfattning om kvinnors förmåga att lyckas utan politiska åtgärder.
(Källa.) Och visst är det så, jag har sagt det förut och kan gott säga det igen: särbehandling och inkvotering är inte av godo någonstans - oavsett om det gäller män, kvinnor eller invandrare. //Zac

30-dagars utmaningen, 26 feb

Tja, nu börjar det gå åt rätt håll igen. Kvällen blev dock en orgie i ölkorv, så det skall bli intressant att se var kurvan går imorrn.

Mina små skriverier om Oscarsgalan har gjort att jag slagit rekord för denna blogg, nästan 1100 besök! Men det är tydligt att de flesta surfar ungefär som jag gör, man störtdyker in på en blogg och säger det inte KLICK direkt så surfar man vidare... Nu har snittet sjunkit rejält vad gäller siddjup, d v s hur mycket besökarna klickar runt här. Men den ökar väl när besöksfrekvensen minskar ner till mer normala nivåer! Får väl lägga in en ung blond, vacker ungmoderat(-erska) som bild för att folk skall läsa ytterligare någon sida? ;o)
Vi är nog alla mer eller mindre ytliga.


//Zac

25 feb. 2008

Livsfarlig livvakt!

Läser i SvD om att:
Vice statsministern Maud Olofssons livvakt skulle skjuta två renar som blivit skadade i en bilolycka. Men livvakten missade den första renen och skadesköt den andra, uppger Västerbottens-Kuriren på nätet.
(Källa.)

De verkar totalt livsfarliga de där livvakterna, både för alla ondskefulla skurkar som vill göra Maud illa, men även för alla andra i närheten, inkl Maud själv? Vilka klantar! Hade det varit upp till mig så hade de lappat bilar i någon sömnig småstad nu...

Tydligen slutade det med att en annan trafikant fick avsluta de stackars renarnas liv med en yxa! Snacka ödesmättad bild på hornhinnan;
Blodiga Säpovakter och en likblek Maud i bakgrunden, alltmedan en kille i pälsmössa och rutig flanellskjorta med ett vrål separerar huvudet från kroppen av en liggande ren.
Om det sedan är av äckel av det blodiga skådespelet som Maud är likblek, eller av insikten av vilka clowner som är satta att skydda henne förtäljer dock inte min inre bild alls... ;o)


//Zac
EDIT: Mer i Västerbottens-kuriren och AB.


Oscarsgalan 2008, forts

Vilka Vann nu då? Och vad ännu viktigare är - hur rätt(fel!) hade jag? Vinnarna står i fetstil under varje kategori, mina tips står kvar och kommentarer under i kursiv stil. Håll till godo:

Bästa Film

No country for old men (Möjligen Juno som också är mycket bra.) Jag gissade med hjärtat, det är tydligen ~50år sedan som en komedi fick priset, så chansen var inte överhängande direkt... Bröderna Coen har alltid varit lite av favoriter hos mig, så nog sjutton njuter jag i fulla drag av No country for old men också. Välförtjänt.

Bästa regi

No country for old men (Inget snack!) Vad skall man säga, Coens är grymma regissörer, med känsla för det absurda.

Bästa kvinnliga huvudroll

Laura Linney - The Savages (Välförtjänst, hon är alltid duktig, men annars varför inte Ellen Page i Juno; charm är bara förnamnet...) Ganska oväntat faktiskt, inte att det skulle vara oförtjänt alls. Men synd på alla övriga, sååå jämt. Synd om Linney, som alltid är så duktig, men som tydligen inte får vinna Oscar - detta var hennes 3:e nominering...

Bästa manliga huvudroll

Daniel Day-Lewis - There will be blood (Nattens säkraste, det glöder om honom! Det är ett under att inte duken fattar eld faktiskt...) Day-Lewis har en förmåga att vara större än sig roll numera, det gäller väl iofs inte i denna. Han började sin karriär med att spela med mycket små medel i fantastiska filmer. Sedan kom det en period när det blev stort - och lite onyanserat - även om Day-Lewis alltid är bra så höll kanske inte filmerna hela vägen ut. Men möjligt att han idag har ett sådant fundament att stå på så att han få mer intressanta roller framledes?

Bästa kvinnliga biroll

Cate Blanchett - I'm not there (Bäst, men jag gillar annars Tilda Swinton i Michael Clayton.) Välförtjänt som sagt. Hon skådespelar mest i pauserna tycker jag, inte så mycket när hon "agerar".

Bästa manliga biroll

Philip Seymour Hoffman - Charlie Wilson's war (Men herregud vad Javier Bardem är obehaglig i No country for old men, möjlig vinnare.) Som spansk macho-man så blir jag bara så imponerad när Javier Bardem tar med sig sin mamma till Oscarsgalan - HIGH FIVE!

Bästa manus på förlaga

The Diving Bell and the Butterfly/Le scaphandre et le papillon (Kanske årets bästa film, plågsam och oerhört fascinerande)

Bästa manus

Michael Clayton (Juno, grymt smart manus! Enorma mängder med syftningar och smarta inlägg, fantastisk!) Imponerande och roligt att Juno vinner! Att sedan författarinnan bara för några få år sedan försörjde sig som strippa gör det inte mindre imponerande. Och det är ett grymt smart manus - säkert roligaste manuset på år och dag. Det passar perfekt till filmens snygga inramning av indiemusik och charmen hos huvudrollen.

Bästa animerade

Ratatouille (Kanske ännu säkrare, annars har Persepolis ett oerhört samhällerligt anslag.) Tja, Pixar har varit animeringens kungar många år nu. Det är en känsla i deras filmer som är svår att hitta hos andra filmmakare. Lite som tecknad Disney/Studio Ghibli jämfört med andra studios.

Bästa icke engelskspråkiga

Pinsamt nog har jag inte sett en enda av dem! :o( Minns faktiskt inte senaste gången det har hänt... Jag skyndar vidare eftersom jag skämt lite...

Bästa dokumentär

Sicko (Näe, denna är väl minst uppseendeväckande om den vinner?) Va??? Nu har jag ännu inte sett Taxi to the dark side, men jag förstod att man var nervös för kritik eftersom man nästan föste talarna av scenen snabbt. Amerikanska ifrågasättande dokumentärer lever och har hälsan just nu. Mest tack vara Moore givetvis.

Bästa foto

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Puuh, vilken titel!) Hmmm... Denna svider lite, There will be blood är ju också en grymt snygg film, borde nog nämnt den innan tror jag...

Slutord

Det tycks ha varit en låång, småtrist gala - precis som vanligt med andra ord. Ungefär som en fotbollsmatch? Ser man sammandraget så är tempot helt ok, men på riktigt... zzzz... Däremot vet jag inte senast det var så pass mycket bra film som var nominerade samtidigt? Grymt mycket bra filmer faktiskt. Man kan mer eller mindre plocka vilken som helst och den är minst värde 3+. Ett styrkebesked från amerikansk film, men nog är det utländska inflytandet större än någonsin? En välbehövlig injektion för ett tidigare så trött amerikansk filmindustri.

Andra om galan

AB DN SvD

Zac om film

//Zac

Pliktlagen och jämställdhet

Den här rutinen gäller från och med i år både för män och för kvinnor, vilket jag menar är ett steg på vägen till ett mer jämställt försvar. För män är det obligatoriskt att svara på lämplighetsundersökningen. För kvinnor är det frivilligt. Därmed har vi en bit kvar innan kvinnor och män blir helt lika inför pliktlagen.
(Källa. Även i AB )


Något jag propagerat för ett tag nu, sök lite så lär ni hitta.

Hade denna kommit in om det inte var för att Per Ström öppnat fönstret? Ingen kan givetvis svara på det, men jag tror att det äntligen kan börja pratas jämställdhet för alla nu! :o)


//Zac

30-dagars utmaningen, 25 feb

WTF!?!
Tja, det ser inget bra ut alls... Helgerna är uppenbarligen min akilleshäl, låtom oss se hur det faller ut under veckan. Allt småätande under dagen igår gav inga bra eftereffekter. Söndagen spenderades nämligen med att gå runt och småfisa och plocka i ordning. Samtidigt med detta så inmundigades det som lämnats kvar sedan schagerkvällen innan. Så en massa småostar, skinka, oliver, kycklingklubbor - hallon och även mängder med vispgrädde och mörk choklad. Kanske inte lustigt alls faktiskt... Men nu är det slut och arbetsvecka som sagt. Jag ligger ca ett kilo efter vad jag tror är en normalkurva... :o(


//Zac

24 feb. 2008

Oscarsgalan, 2008

Nu är det dags för amerikansk films jättejippo där de firar sig själva. Själv har jag aldrig varit vidare imponerad av vare sig galan eller det faktumet att en film får xxx antal Oscars... T ex är det smått skrattretande att Sagan om ringen-triologin har fått, jag vet inte hur många Oscars bl a för bästa film etc. Det är skickligt gjorda filmer, men det är grymt endimensionellt och platt. Men oavsett vad jag tycker så kommer här mina tips inför nattens förvärv; jag skriver ut vilken film jag tror, och inom parantes vilken jag tycker:

Bästa Film

No country for old men (Möjligen Juno som också är mycket bra.)

Bästa regi

No country for old men (Inget snack!)

Bästa kvinnliga huvudroll

Laura Linney - The Savages (Välförtjänst, hon är alltid duktig, men annars varför inte Ellen Page i Juno; charm är bara förnamnet...)

Bästa manliga huvudroll

Daniel Day-Lewis - There will be blood (Nattens säkraste, det glöder om honom! Det är ett under att inte duken fattar eld faktiskt...)

Bästa kvinnliga biroll

Cate Blanchett - I'm not there (Bäst, men jag gillar annars Tilda Swinton i Michael Clayton.)

Bästa manliga biroll

Philip Seymour Hoffman - Charlie Wilson's war (Men herregud vad Javier Bardem är obehaglig i No country for old men, möjlig vinnare.)

Bästa manus på förlaga

The Diving Bell and the Butterfly/Le scaphandre et le papillon (Kanske årets bästa film, plågsam och oerhört fascinerande)

Bästa manus

Michael Clayton (Juno, grymt smart manus! Enorma mängder med syftningar och smarta inlägg, fantastisk!)

Bästa animerade

Ratatouille (Kanske ännu säkrare, annars har Persepolis ett oerhört samhällerligt anslag.)

Bästa icke engelskspråkiga

Pinsamt nog har jag inte sett en enda av dem! :o(
Minns faktiskt inte senaste gången det har hänt...

Bästa dokumentär

Sicko (Näe, denna är väl minst uppseendeväckande om den vinner?)

Bästa foto

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Puuh, vilken titel!)

Andras tips

Jens Peterson i AB
DN
DN om biopublikens favorit
SvD (som ääälskar Atonement, vilken jag upplevde som lite trist...)
Expressen
(AB har en artikel om årets sämsta filmer, jag kan definitivt skriva under på den listan! )


//Zac, som återkommer med hur många rätt jag fick imorrn! :o)

30-dagars utmaningen, 24 feb

Förändring

Det är en ny förändring i mitt diagram, jag har puttat in en ny kurva - den oranga, överst. Den tar helt enkelt och kollar hur mycket min vikt har förändrats i kilo sedan dagen innan. Förhoppningsvis skall den ligga betydligt oftare under nollan än över... :o)
En skillnad är också att diagrammet kommer förändras dynamiskt, d v s jag använder mig av fortsättningsvis av ett och samma diagram centralt, så går man tillbaka till ex 3:e inlägget så innehåller det också data från dagens inlägg. Spelar mindre roll, det blir dock betydligt smidigare för mig.

Nollad idag

Med tanke på de mängder mat och dryck som konsumerades igår kväll så är jag nöjd. Tyvärr ligger jag redan efter, men jag tror onekligen att jag kommer komma ikapp i alla fall. Om inte, så får jag väl börja motionera... ;o)

Melodifestivalen

Jag är som sagt en sucker för melodifestivalen, inte för att jag är en "schlagerbög" på något sätt utan för att jag tycker det är kul att det faktiskt är lite av en happening varje lördagkväll under flera veckors tid. Antingen så dukar vi upp lite mys hela familjen, eller så är det besök med annat mys! Enda sura är att man äter som en häst och att det är risk att det slinker ner en öl eller två. Men jag har hållt hårt på det under gårdagen, inget sådant. Däremot värmde det mitt hjärta att se en äkta skepparkrans under sändningen. Jag har nog inte sett någon sedan 1994-95 tror jag. Var det basisten i "Bandet"? Missade tyvärr det.

Akveriet? Nää...

Förresten blev det inget akvarie, butiken hade inte våran färg hemma så då sket vi helt enkelt i det. Det finns gott om andra hål att stoppa de pengarna i! :o)


//Zac

Men hästen då?

Läser på Aftonbladet ett av de mer besynnerliga "bränn fett"-tipsen jag läst på ett tag...
Visste du att du bränner cirka 242 kalorier på en halvtimme om du rider i galopp?
Men frågan uppstår givetvis genast ändå - hur mycket bränner hästen?? //Zac

23 feb. 2008

Reinfeldt, Reinfeldt, Reinfeldt...

Den senaste tiden har det varit lite liv om Odenbergs utnämning till vd för Svenska Kraftnät. Om igen så har de så mot sossarnas utnämningspolitik högljutt protesterande borgerliga ånyo utnämnt en av de sina till en ganska hög post. Detta har behandlats lite varstans, men en fråga som jag tycker kommer bort i sammanhanget är frågan om hur Odenberg skall agera, med tanke på hans (rakryggade) hållning när han avgick? Jag tyckte nog att Odenberg var ett under av stolt ärlig som stod fast vis sina värderingar hela vägen och tog konsekvenserna av det. Hur känner han det när hans f d regeringskollegor har smugit och smusslat till det för att sannolikt ge honom lite plåster på såren?

Direkta lögner eller glidningar?

Tyvärr så glider de ansvariga på sanningen också... Länk till SR:

Maud Olofsson:

– Det påbörjades i mars 2007 och sedan har vi fått in ett antal både ansökningar och tips och sedan har det gått till ett företag som har tittat på kravprofilen, intervjuat och testat de här personerna och sedan har det landat i ett förslag från deras sida och så har vi tagit ställning.


Fredrik Reinfeldt:

– Den externa konsult som genomförde rekryteringsprocessen kom fram till att han var bäst lämpad för jobbet, sa Fredrik Reinfeldt.


Konsulten ifråga:

Den externa konsulten, som är egenföretagare, var inte med och valde ut vilka kandidater som skulle bedömas. Näringsdepartementet namngav två personer. Den ene var Mikael Odenberg, den andre ville inte ha jobbet så därför fakturerade konsulten bara för en bedömning. Det säger nu den externe konsulten Per Brolin.

– Jag tog betalt för bedömning av en kandidat.

Vem var det?

– Det var Mikael Odenberg.


Maud framför allt är ute i en mycket geggig gråzon här tycker jag. Enkandidatsval är knappast något man vill se på denna sidan (f d) öststaterna...

Efter den kritik som regeringen och Reinfeldt fått p g a sin utnämningspolitik och affärshantering så är jag onyå mycket förvånad över att man så här öppet och klumigt fortsätter i samma stil. Blir man verkligen så blind så fort man hamnar i Rosenbad?

Mediahantering

Jag tror att den gode Reinfeldt har många goda sidor, att hantera pressen är dock inte en av dem. Men vad värre är så sätts det ytterligare frågetecken för hur han sköter det internt. Moderaterna har alltid varit kända för att vara oerhört i framkant vad gäller PR och mediahantering., även om de numera verkar utgöras av f d politiker från vänsterblocket, så frågan är om regimskiftet inom m drog med sig att den effektiva spindoctorkunskapen försvann? För mediahanteringen har verkligen varit katastrofalt dålig under detta första år.

Schenströms inverkan

En aspekt på det hela är om dessa misstag skulle begåtts om Schenström var kvar på kommandobryggan, tyvärr så var det mycket problem även med henne vid rodret... Mer om affärerna: 'Arbetsro för regeringen'.

Dåligt utfall...

SvD har lite statistik för att slänga ännu mer bränsle på brasan:
"Bara 13 av de 45 tjänster regeringen tillsatt sedan den vann valet 2006 har utannonserats offentligt, skriver Svenska Dagbladet."

DN Ledare kör också hårt:

De borgerliga partierna gjorde före valet en poäng av att ändra på detta. I rapporten "Att bryta socialdemokraternas makthegemoni" listade man fyra punkter för en ny utnämningspolitik. Det talades om kravprofiler, utannonsering av lediga tjänster, möjligheter för riksdagens fackutskott att ställa frågor samt en utförlig och öppen dokumentation av alla rekryteringar.

Men följer också upp med en lite lustig formulering:
Det är lätt att kritisera de borgerligas dubbelmoral, men hur kommer utnämningspolitiken att se ut när socialdemokraterna återvänder till Rosenbad? Kommer man att bygga vidare på den förändring som alliansen satt i gång eller tänker partiet backa tillbaka till eran Göran Persson?

Göran Eriksson på SvD konstaterar cyniskt och nyktert:

Regeringen har gjort en del av vad man lovade före valet, exempelvis annonserat ut ett antal statliga jobb.

Men den konsult som användes den här gången berättar nu alltså att han fick två namn. Den ena ville inte, och den andre var Mikael Odenberg.

Så i fallet Odenberg verkar skillnaden mot den förra regeringen framför allt bestå i ett moment. Att en extern konsult har fått godkänna den politiska utnämningen.


Är det inte alliansens brutna vallöften som egentligen borde debatteras, jag tror dessvärre att Sahlin knappast vågar kritisera eftersom hon då lyfter på täcket för sitt eget partis förehavanden när de var vid makten... Eller vore det kanske inte klokt i ljuset av att distansera sig från "det gamla", bort från paddan Göran Persson?

Tidigare blogginlägg//ZacDN ledare om DO

"Ju mer framgångsrik diskrimineringsmyndigheterna är i sitt lobbyarbete, desto mer riskerar vi att se och uppleva diskriminering också där den inte finns. Det är en omöjlig ekvation. I mars väntas regeringens proposition om en sammanslagning av de fyra diskrimineringsmyndigheterna till en, som dessutom ska arbeta med de två nya "kränkningsgrunderna" ålder och köns-överskridande identiteter (transpersoner). Enligt regeringskansliet finns däremot inga planer på att omformulera själva uppdraget. Det borde det göra. Myndigheter ska inte agera som politiska partier eller lobbyister. Dels för att det är en olämplig sammanblandning av roller. Dels för att det sannolikt bidrar till att förstärka en offerkultur och därmed de ojämlikheter som myndigheten är satt att bekämpa. Så har vi med goda avsikter skapat ett system där ombudsmännen är sina egna fiender."
(Källa.) Oj så bra! //Zac

Alliansens svek vad gäller censur

Expressens Isobel Hadley-Kamptz skrev en intressant ledare av vad i alla fall jag ser som ett svek, med tanke på hur det lät när alliansen var i opposition.

"Övervaknings- och censurfrågorna har en egen logik. Vi må ha upprörts över amerikanska Patriot Act, men Sverige och EU är på väg i exakt samma riktning. Nya lagar med nya inskränkningar i den personliga sfären läggs på varann och ingenting som införts tas någonsin bort."

Och visst blir man rädd... Det var rejäla brösttoner från bl a Asks sida innan, vilket i alla fall jag, lite godtroget och dumt, trodde på... :o( //Zac

Omöblering på bloggen

Jag har tagit den vackra vårsolen på orden och rensat upp och städat lite på bloggen. Dels så ville jag ha till en lite mer lättläst färgsättning och dels lite förändring för förändringens skull! :o) Bra, dåligt? //Zac

Anders Isaksson och LC!?

Anders Isaksson är en journalist och fristående(?) skribent på DN. Jag har länge med belåtenhet läst hans alltid välskrivna och intressanta artiklar. Men idag blir jag mycket förvånad, han skriver en kolumn som heter 'När fingrarna fuktas' och skriver där om sin egen diabetes och hur han har förbättrat sin sjukdom - LC. Han skriver bl a(urval):
Att läkare och dietister ändå stretar vidare med de gamla kostråden speglar nog mest den allmänmänskliga oviljan att överge det en gång inlärda och allmänt accepterade. Tvivel och sanningssökande må vara vetenskapens ideal, men runt etablerade teoribildningar formas efterhand så starka intressen att varje tvivlare riskerar att stämplas som kuf. Att ha rätt räcker inte, det gäller också att få rätt. Teorierna bakom de officiella kostråden och deras koppling till hjärt- och kärlsjukdomar har fått status av uppenbarad sanning just för att de så länge kunnat fredas från konkurrens. En järntriangel av nationella och internationella myndigheter, akademiska forskare och läkemedelsbolag har hållit kritikerna på plats och anslagen till alternativ forskning på sparlåga. .. Ett brett akademiskt och politiskt stöd för vetenskapliga teorier betyder inte att de är sanna, bara att de ännu inte bevisats vara osanna. Socialstyrelsens halva reträtt i Annika Dahlqvists fall visar att experterna nu fuktat sina fingrar och att anpassningen till det nya inletts. Snart ombeds bantarna att ge akt på kolhydraterna och att byta sin pasta carbonara mot bacon och kokt blomkål.
Mycket kloka ord. Han har gjort det som få diabetiker vågar, han testade sig fram och kom själv tydligen fram till vad som inte kan beskrivas som något annat än LC. Bra formulerat varför motståndet är så fruktansvärt hårdnackat och vildsint - och då tänker jag på rabiata dietister som nu förbrukat sitt vapen att anmäla till höger och vänster... Att han var en tänkande och reflekterande människa visst jag dock sedan innan denna artikel, han skrev redan 2004 om feministerna:
Men den radikala feminismen - eller snarare dess ledande akademiska och politiska företrädare - går längre än så. Den vill upphöja genusteorin till en rättsordning och skruvar upp sina teser till en allmän världsförklaring, den enda och den rätta.
(Källa.) Och visst sjutton stämmer det också? ;o) //Zac

30-dagars utmaningen, 23 feb

Ojdå, lite rejält sen middag(framför tv:n) och en sömnlös natt satte nog dessvärre spår i kurvan. Inget fusk, även om jag nog åt betydligt mer än vanligt. Det bidde en hamburgare (LC) PÅ Max och sedan en (stoor) kebabsallad på kvällen... Men det är ju fredag! :o)
Hej och hå, låt oss stå på. Idag skall jag nog iväg och köpa ett akvarium till toaletten. Jag köper det enbart som möbel faktiskt. För de som inte vet så har jag varit lite akvariegalen... Iofs så jobbade jag i en akvariebutik, så man kan nog med fog säga att jag tog med mig jobbet hem... Sedan efter det så födde jag upp lite fisk och hade som mest ett 30-tal akvarier hemma; även om långt ifrån alla var i drift. Men ekonomi och flyttar satte stopp och jag sålde av allt. Men nu med en helrenoverad toalett skulle det vara skitsnyggt att ha ett akvarie i samma bruna färg som övrig inredning... Det hade jag aldrig trott att jag skulle åka och titta på akvarie utifrån om färgen på möbeln passar... :o)
Det blir i så fall ett sådant här litet Juwel RIO 125l. Tja, vi får se som sagt. Jag lär väl fylla den med lite platy, sorgmanteltetra, pansarmal och kanske zebrafisk. Enkla, d v s småtråkiga, men lättskötta och vackra allihop. Det dröjer om vi överhuvdtaget köper ett akvarium, ett par veckor innan det är i ordning. Kommer med bilder då! :o)


//Zac

22 feb. 2008

RSS för 30-dgr utmaning

För de som bara eventuellt kommer hit för att se hur jag misslyckas i min 30-dagarsutmaning så finns det ju också ett RSS-flöde specifikt för dessa inlägg: RSS-LÄNK för 30dgrs utmaningen //Zac

Roman Polanski

I kväll, SVT2 20:00, går det en intervju med Roman Polanski, detta svårfångade intervjuobjekt. Därför auktaliseras min lilla artikel om en fantastisk film som just han gjort. Trevlig läsning!

Om filmen

I filmen 'Pianisten' kretsar handlingen helt kring Władysław Szpilman som är en lovande pianist i förkrigstidens Polen. Livet och famlijen splittras när nazisterna en dag invaderar. Övergreppen mot honom, många tusen polska judar och resten av det polska folket tar sin början. Szpilman hamnar till slut i ghettot i Warzawa och försöker överleva där.

Filmen är alltså byggd på boken med samma namn. Roman Polanski har sin vana trogen använt sig av relativt okända ansikten.

Det är en fantastisk film - och så kul att Polanski gör en så gedigen och på alla plan, genomtänkt och hantverksmässigt bra film! Jag var på väg att delvis tappa tron på Polanski, för jag tycker inte hans sex(!) sista filmer varit riktigt på "hans nivå" s a s:

 • 'Oliver Twist' - ganska traditionellt, och lite "gör-det-i-sömnen" för Polanski (3 )
 • 'Ninth gate' – nja, glimrar till ibland, men långt ifrån hans normala standard. (2+)
 • 'Döden och flickan' – grymt skådespeleri, den bästa filmen i denna kvintett. (4 )
 • 'Bitter Moon' – kan tyvärr inte med denna, den irriterar mig bara… (2+)
 • 'Frantic' – det fattas något… och Harrison Ford är ingen karaktärsskådis, men överglänser ändå med råge Emmanuelle Seigner som är riktigt usel… (3-)
 • 'Pirates' - Jag är en riktig sucker för äventyrsfilmer och Walter Matthau som kapten Thomas Bartholomew Red är sanslöst bra… Mustigt och underhållande! Men visst borde betyget petas ner ett pinnhål till en trea... (4-)

Sann bild?

Jag har stött på människor som tycker att denna film är alldeles för subjektiv, att den vinklar historien för att svartmåla tyskarna etc. Vad gäller hur tyskar porträtteras i filmen, så förutom de invändningar om att det fanns ett antal undantag, är det nog inte en vinklad verklighet för polackerna under kriget… Under skeendena och perspektivet i filmen är nog dessvärre bilden av tyskarna alldeles för rättvisande tror jag - det är ju som bekant av naturliga skäl alltid förtryckarna som förtrycker mest… Men jag kan förstå att någon som är helt historielös tycker att storyn är överdriven och svartvit, nu tror jag iofs inte att någon egentligen är så obeläst, såvida man inte är någon typ av historierevisionist… Jag måste själv erkänna att den starkaste känslan när man ser/läser om tyskarnas övergrepp mot diverse folkgrupper är ren och skär overklighet; handlingarna mot oliktänkande judar, zigenare och opposition står så långt ifrån den humanistiska tradition som vi verkar och lever i, som man överhuvudtaget kan komma. Så det är inte lustigt att ”varför, och hur?” är frågor som vi européer ställt oss i drygt 60 år. Är det uttryck av ondska att bara stå och se på när hela folkslag förtrycks och blir utsatta för "den slutliga lösningen"? Är det, eller finns det en kollektiv skuld? Denna, en av de svartaste bitarna i vår historia, föder oerhört många, och oerhört svåra frågor. 'Pianot' är i även ur den meningen en viktig film! Den visar ett oerhört gripande livsöde i en tid som man vare sig då eller nu riktigt förstår sig på. Den outsägliga ondska som vissa "übermench" utsatte grannar och vänner och i vissa fall t o m släkt för är obegriplig och kan kanske bara kategoriseras som ondska och inget annat... Historieevisionisternas främsta slagkraft är att vi andra inte riktigt kan greppa de oerhörda kränkningar som pågick, det är helt enkelt omänskligt att tro så pass illa om våra medmänniskor...

Nyanser USA vs EU

Att vara onyanserad i och med att man är svartvit när det exempelvis gäller en skuldfråga är inte, i mitt tycke, så där viktigt. Betydligt viktigare är att rollerna är nyanserade, att det finns en bakgrund, ett djup i rollerna. Det behövs inte explicit uttryckas/visas utan det räcker att man känner det. Där tycker jag den stora skiljelinjen mellan amerikansk och europeisk film är, birollerna har haft ett liv innan storyn och ett liv efter. I amerikansk film så är birollerna oftast mycket mer skräddarsydda för att passa in i handlingen. Nu är mina åsikter lite hjärndöda i det hänseendet att så många "amerikanska filmer" har regissörer/manusförfattare etc från utomamerikanska länder. Men de slutgiltiga besluten tas alltid av de som har kapitalet och de har aldrig varit särskilt intresserade av att nyansera jämfört med att förenkla och schematisera historier och roller.

Stanley Kubrick?

Men tillbaka till 'Pianisten'; greppet att inte fokusera direkt på grymheterna omkring Szpilman gör att allt känns enormt autentiskt och grymheterna känns så oerhört starka. I stället för enskildheter i en händelsekedja så är de en "normal" del av omgivningarna. Pianisten kommer säkert att bli en klassiker som utan tvekan kommer nämnas jämte andra krigsepos, men det är få som fokuserar på den lilla människans utsatthet och nöd så konsekvent som Polanskis film. Jag är mycket svag för en intellektuell och kylig betraktelse över ett händelseförlopp, att regissören bara redogör kallsinnigt för skeendena. Det är därför jag sätter Stanley Kubrick högst av alla regissörer, och kanske därför är det därför jag tilltalas av denna film. Nu är det sannolikt mycket som Kubrick skulle ha gjort annorlunda i just detta manus, men hur personerna och deras utveckling skildras är lite av hans stil, tycker jag. Kubrick var faktiskt på väg att göra en film om en kvinna och hennes systerson i det ockuperade Polen, men då 'Schindlers List' lanserades 1993 så lades planerna tyvärr på is.

Betyg

9/10 - Sällan en film förtjänar det så mycket som denna - en viktig film! Ska jag köra en femgradig skala så får den 5/5. Scenen i 'Pianisten' där Wladyslaw Szpilman är instängd i en lägenhet och inte får göra sig hörd av grannarna och hittar ett piano (han är polens bästa konsertpianist) och inte får spela är så vacker och tragisk i alla sin enkelhet - fantastiskt! Givetvis måste man i sammanhanget nämna Adrien Brody, aktuell i dagarna med 'The Darjeeling Limited', en film av den mycket egna regissören Wes Anderson.

Lärdomar och funderingar i efterhand

Jag skulle vilja påstå att det är oerhört viktigt att man faktiskt ser med öppna ögon på denna onda tid, och försöker lära sig något av den. Annars har alla miljontals människor som dog under denna period, dött helt i onödan. Som någon klok människa sagt:
"Den som inte lär av historien är dömd att upprepa dess misstag."
Vi har iofs en förmåga att romantisera och förenkla historia, denna tid ses som en väldigt svart-vit tid då riddarna - de allierade - gjorde upp med draken - nazisterna. Det är klart att förenklingar gör att skeendena är så mycket lättare att ta till sig. Det finns oerhört mycket detaljer som kanske inte förändrar den stora bilden, men som gör historiens gång mycket mer intrikat. Ta exempelvis böckerna av Sven Hassel - vilket liv det blev om att faktiskt tyska soldater led och hade ångest… Det är alltid den lilla människan som kommer mest i kläm under konflikter… Jag minns då jag för första gången läste en mer noggrann redogörelse för hela slaget om Stalingrad – jag hade ständig ångest under den vecka det tog mig att läsa den… Vilket onödigt lidande - bara för att två fullständiga vettvillingar utan någon som helst empati i kroppen såg några politiska propagandavinster i staden… Så ett gott råd till alla - nyansera er och läs in er mer på detaljer – det ändrar inte på helhetssynen, men man får mer insyn och förståelse för hur tiden egentligen var. Det vill säga se inte skitfilmer som ex 'Pearl Harbor' eller 'U-571' som några historiskt riktiga skildringar utan läs böcker (helst flera) om händelserna i fråga istället. Det finns tillräckligt många korkade människor som skaffar sig en svart-vit omvärldsuppfattning ur kvällstidningarna!

Jmfrt 'Schindlers list'

'Schindlers list' är riktigt bra - det var iofs länge sedan jag såg den, men det är en stark och övertygande film. Det svartvita fotot gör filmen ännu starkare, det förstärker och tonar ner. Det ligger nära till hands att jämföra den med 'Pianisten' - jag tycker att det inte minst är utmärkt exempel på en mycket intressant jämförelse mellan europeiskt filmskapande kontra amerikanskt dito. Nu handlar det givetvis mycket om personligt tyckande, men vid en direkt jämförelse tycker jag 'Pianisten' vinner på alla punkter. Den har ett helt annat djup, mycket mer övertygande psykologisk bakgrund i rollfigurerna och inte minst, en annan typ av trovärdighet. Någonstans måste amerikaner alltid ha huvudrollsfigurer som blir lite "glamour-eländiga", medan birollerna kan spelas av "riktigt" eländiga. I 'Schindlers list' är det i linje med detta som Ben Kingsley lyser absolut starkast, i sin roll med ett rikt inre liv fast med ett lugnt yttre. Jämför gärna med Ben Kingsleys rolltolkning i en annan av Polanskis filmer - 'Döden och flickan'. Vilken skådespelare! Jag skulle som slutord vilja kategorisera 'Schindlers list' som underhållning med substans, och 'Pianisten' som filmkonst med substans. Det summerar väl lite min inställning till dessa två filmer. //Zac PS. Pianisten finns för 79:- på nätet... (ej sponsrad länk)

Antifeminist, javisst!

Jag anser att Per Ström inte ens för ett ögonblick vill ha till något könskrig, eller driver en hemlig agenda, eller få till en egentlig rörelse för mäns frigörelse. Det handlar om att sätta upp en spegel för hur tokig och tossig feminismen har blivit. Galna extremister finns i alla grupperingar, men feminismen har höjts upp till statsreligion, och har i och med svenskars oerhörda rädsla för politisk korrekthet, gett en väldig slagsida i debatterna och beslutandet i samhället. Jag vill omigen bara prata individer när det gäller jämställdhet, men tvingas gång på gång av feminismens ideologi att oavbrutet prata kön... Det torde dock stå klart för alla och envar att feminism har mycket ringa att göra med jämställdhet mellan individer. Därför kallar jag mig för antifeminist; jag står mot det som feminismen står för idag - eftersom det inte är äkta jämställdhet någonstans. Så när många "feminister" slutar se rött och förstå mina argument så tror jag inte att vi egentligen står mot varandra... //Zac

30-dagars utmaningen, 23 feb

Tja, det fortsätter neråt, och lite lugnare nu när en massa vatten lämnat kroppen också. Det som gör mig mest orolig i nuläget är att det är massa kollegor på jobbet som är sjuka i influensan. Får jag den så blir det svårt att upprätthålla kurvan...


//Zac
EDIT: Ändrat på diagrammet, efter det att min vän Roland mycket riktigt påpekat det pedagogiska att ha en kurva som går uppåt, när vikten går neråt... Hahaa! Ja, herregud, man är hemmablind ibland! :o)

21 feb. 2008

30-dagars utmaningen

Lite sporrad av Fetsmarts eviga och evigt intressanta statistik, gör jag nu samma sak. Jag har tänkt mig att gå ner 10kg på en (dryg)månad. Jag vill helt enkelt gå ner 10kg i vikt till första helgen i April. Dels för att se om det överhuvudtaget går, och dels för att jag har vissa andra åtaganden då.

Bakgrund

Idag (igår!) verkar onekligen mina kilon sitta som berget. Jag har försökt ett antal olika varianter för att få det att lossna, men inte... Möjligt att jag till slut blir så desperat att jag t o m prövar motion! ;o)
Att gå ner är ju normalt inte svårt, det är att hålla vikten som är svårt. Och att gå ner hit, där jag är idag, och hålla vikten med LC har inte inneburit några större problem, däremot att fortsätta gå ner är som jag ser det idag nästan omöjligt. Men vi får se som sagt.

Tidigare förra året...

Jag testade faktiskt kolhydrater under hela december... Resultatet var kass mage och 5kg extra! Inget att rekommendera de svagmagade s a s... Tänkte mig att efter kh-chocken skulle fettet släppa taget lite lättare, men tji fick jag. Det tycks sitta ännu hårdare än innan... :o(
Fakirvarianten har jag testat - att mer eller mindre bara äta fett och kött, men det verkar inte verka i alla fall. Så det som återstår är väl möjligen fettfasta... Har ingen överdriven lust egentligen, och det är väl därför som jag drar på det. Sedan har det för all del varit riktigt stressigt på jobbet, vilket givetvis kan spela in.

Illusionen spricker?

Jag har nog blivit lite lätt desillusionerad under denna tid, jag trodde faktiskt LC hade s a s knäckt aptitens och viktregleringens gåta, men så är nog inte helt fallet. LC är ett steg i rätt riktning, men långt ifrån det enda riktiga spåret tror jag. Kanske har jag blivit en bantningsjunkee? Att man blir lite hög av att se vikten sjunka dag för dag? Det gick så sinnessjukt sjukligt lätt i början för mig.

För snart 30 mån sedan..

Jag minns att jag tjuvstartade lite precis innan min semester och sedan med pappaledighet så hade jag sammanlagt sex veckor ledigt och gick på den tiden ner drygt 10kg. Efter den kickstarten så var det inte direkt svårt att fortsätta kan jag säga! :o)

De övriga 25kg satt något hårdare åt, men inte värre än att de försvann under, i runda tal, fyra månader. Sedan var jag viktstabil fram till nu i höstas/vintras då jag skulle envisas med att fuska lite på helger vilket betydde några kilon plus, sedan var det dags att försöka igen - och då hade svårigheterna dykt på mig.

Nya tag!

Som sagt, nu kommer jag att här publicera ett diagram över mina ombäranden... Eftersom jag var tvungen att tjuvstarta för att se om det fortfarande är möjligt att gå ner i vikt så haltar min tabell redan från början.

Nu börjar jag!

Så här kommer 30-dagars utmaningen (egentligen 48 dagar, men vem räknar? Dessutom så låter det snyggare med 30-dagar!)

Kommentarer

Nja, tjuvstartat har jag gjort och nog sjutton så har vikten satt av som en raket, iofs så är det kanske inte lustigt eftersom jag "fuskat" ganska rejält i helgen. Jag tycker det är pinsamt roligt med schlageruttagningen på tv och det är lätt att föräta- och fördricka sig... Och det har jag sannerligen gjort! :o|

Häng med!

Jag kommer nu i denna serien skriva lite mer om hur jag äter, men jag kommer också på att fila på ytterligare utmaningar, bl a en som jag garanterat kommer vara ensam om i Sverige - till en början vill säga. Men mer om den i April. Hoppas att detta är intressant för någon, det går att kommentera... ;o)
Jag har ju för övrigt lovat att publicera en konstnärlig nakenbild på mig i detta inlägg... Så den som får behålla synen och dessutom livet får se! :o)


//Zac

Dubbelknutna feminister

Läs i SvD hur några journalister från AB Kvinna slår dubbelknut på sig själva för att svara emot några ev Per Ströms exempel på hur kvinnor framställs som hjälplösa våp i media, bl a i AB Kvinna...
Per Ström svarar omedelbart:

Jag har granskat sajten för ­Aftonbladet Kvinna, enligt egen utsago ”Sveriges enda jämställdhetsredaktion på de stora nyhetsmedierna i dag”, och kunde bland mängder med kvinnoartiklar inte hitta en enda som belyser ett manligt problem.

Intressant syn på jämställdhet. Beträffande deras kritik mot min debattartikel skjuter den helt bredvid målet.

(Källa.)//Zac

20 feb. 2008

Indiana Jones 4

Och det ser ut som om det blir en riktig martinéfilm! *myser* //Zac

Artikel 19 och ofeministiska lagar

Säger man artikel 19 till någon så är nog chansen störst att denne inte har en aning om vad man menar, möjligen så dras någon outgrundlig parallell till moment 22, men oftast inget mer. De som kanske har lite större politiskt/samhällsligt/historiskt intresse känner det som FN:s dekleration om de mänskliga rättigheterna. Bland det vackraste som skrivits, och en grundsten i all typ av frihet:
Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.

Möjligen i stark konkurrens med artikel 1:
Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap.

Som ju faktiskt är vackrare, men kanske av något mindre betydelse i rent praktisk handling.
Men oavsett så är faktiskt Artikel 19 också en intressant antifeministisk blogg också. Skribenten har satt ihop en "icke feministisk agenda" i och kring lagstiftningen, som i mångt och mycket korrelerar med min egen syn. Jag kopierar in de här:
1. Avskaffande av bevisbördedirektivet. En arbetstagare måste påvisa otillåten diskriminering. En arbetsgivare ska inte behöva bevisa frånvaro av diskriminering.

2. Avskaffande av kvinnofridskränkning. Upprepad brottslighet ska beivras såsom all annan brottslighet. En brottsrubricering ska annars förekomma, nämligen fridskränkning, en benämning oberoende av kön.

3. Avskaffande av pappamånaden. Föräldrarna ska själva avgöra föräldraledighetens upplägg. Ingen lagstiftning ska tvinga båda föräldrarna att vara hemma en månad vardera.

4. Allmänt åtal ska inte gälla kvinnomisshandel. En kvinna ska i mån av intresse ha all möjlighet att återkalla en anmälan. Statens strävan att skipa rättvisa ska inte vara överställd familjens möjlighet att göra upp i godo utan rättsväsendets inblandning.
5. Abortförbud. En kvinna ska inte få välja att avsluta ett fosters liv på grund av ovilja att genomgå en graviditet. Särskilda medicinska skäl och särskilda sociala skäl ska i undantagsfall tillåta abort.
6. Restriktiv förskrivning av p-piller ska motverka en lösaktig attityd bland samhällsmedborgarna, leda till ökad användning av kondom och främja barnrika familjebildning.

7. Avskaffande av positiv särbehandling. Ingen diskriminering ska få äga rum beroende på kön.

8. Jämställdhetslagen ska genomgå en revision. En arbetsgivare ska exempelvis inte behöva säkerställa en jämställd fördelning av personal utgående från kön.

9. Avskaffande av jämställdhetsavtalet. Ett intetsägande avtal med diskriminerande underton.

10. Omfattande genomgång av kvinnoorganisationernas statsbidrag. Bidrag ska fortsättningsvis bara tillfalla endera kvinnoorganisation med verksamhet inriktad på samhällets utsatta medborgare.

11. Översyn av särbeskattningens påverkan på medborgarnas val av familjebildning. Särbeskatntingen ska inte inverka i en negativ inriktning på medborgarnas förmåga att leva tillsammans i en fungerande familjekonstellation.

12. Avskaffande av JämO.

Överlag mycket bra förslag som onekligen ökar rättvisan rejält och minskar allt könssegregerande formuleringar i lagboken, något som lustigt nog "jämställdhetens kämpar" feministerna aldrig ens ägnar en tanke... Jag ser gärna att man neutraliserar värnpliktslagen, eller rättare sagt lagen om totalförsvarsplikt också.


//Zac

18 feb. 2008

Hårda tag från folkpartiet!

Knappt hinner bläcket torka(!) på mitt inlägg om hårdare tag från folkpartiet, innan hårdare krav på och omkring svenskakunskaper för invandrare kommer:
Maria Abrahamsson skriver ledare om hur folkpartiet tar tag i problemen och delvis rycker undan mattan för SD. Stämmer kanske, kanske inte - vi får nog se hur det går. Frågan är om folkpartiet försöker befästa sin position i liknande läge som succevalet 2002?


//Zac

Test av Omega3-oljor!

I Ica-Kuriren //Zac

PK och queer-teorier...

Queer-teorierna kom till som ett svar på sekler av förtryck. Men på Lärarhögskolan i Stockholm används de för att förtrycka oliktänkande. "Vi har fått en jaktstämning i huset", säger en lärare. Undervisningen blir därefter: ointressant.
(Källa.) Dagens roligaste om det inte varit för att den är sann... Tja, herregud!
Jag frågar Lärarhögskolans dåvarande jämställdhetsexpert, en av dem utredde anklagelsen mot läraren Eklund, varför det i utredningen inte finns spår av de personer som tagit honom i försvar. Det fanns till exempel fem studenter som hävdade att anmälarna förvanskat vad Eklund sagt. Då svarar experten att de fems åsikt var "ingen fråga". "Definitionen av kränkning", säger hon, "är att den som känner sig kränkt definierar om han är kränkt eller inte. Då kan inte ord stå mot ord."
"Definitionen av kränkning är att den som känner sig kränkt definierar om han är kränkt eller inte. Då kan inte ord stå mot ord."
Ojojojj! Vi står tydligen inför en intressant framtid. Man borde blivit advokat och specialiserat sig på kränkningsmål - de lär knappast bli färre! ;O) Men om jag som tänkande, kännande människa känner mig kränkt av ologiken, överdrifterna, lögnerna och den allmänna manshatet hos feminister då? //Zac PS. Även första delen av denna artikelserie (av tre) är mycket läsvärd.

17 feb. 2008

Per Ström om medias vinklingar

Feminism som leder vilse. Tidningar och etermedier framställer kvinnor mer drabbade än de är och män blir oftast lyckligt lottade i rapporteringen. Men verkligheten ser inte ut så. Författaren Pär Ström har granskat fyra nyheter, som medier vänt upp och ned på för att kvinnor ska bli offer.
(Källa.) Men visst är det så, jag har på mitt anspråkslösa sätt också skrivit mycket om detta här. Jag undrar varför det skall vara så svårt för feminister att förstå att det faktiskt går att diskutera jämställdhet utan att anklaga män? Feminismens första regel är väl sannolikt att "det är mäns fel". Patriarkets fel, denna osynliga sammansvärjning som vi alla män är delaktiga - och skyldiga till... Usch så tröttsamt! //Zac

Fett och kolesterol är hälsosamt!

Update: nypublicerad eftersom boken kom förra veckan! :o)

En kommande bok ifrån Uffe Ravnskov. Kan tänka mig att det blir en riktigt intressant läsning.

Klipper ifrån bokförlaget ifråga:


Visste du …

 • att kolesterol inte är ett dödligt gift, utan en molekyl som är helt oumbärlig för att våra celler ska kunna fungera normalt?
 • att högt kolesterol skyddar dig mot infektionssjukdomar?
 • att din lever producerar tre till fyra gånger mer kolesterol än vad du äter?
 • att denna produktion ökar när du äter för lite kolesterol och minskar när du äter mycket?

Runt dessa frågor och många fler informerar och diskuterar Uffe Ravnskov i boken "Fett och kolesterol är hälsosamt". Han slår hål på myterna om kolesterolet. Han pekar på att bevisen är ihåliga och hur riskfyllt det är att sänka sitt kolesterol.

Kostens betydelse för hjärtsjukdomar är en fråga som engagerar och provocerar. Hälsokontroller och kostråd är fokuserade på "kolesterolet" och det mättade fettet. Att äta smör, mjölk, ägg och kött anses farligt trots att talrika studier har visat att människor som haft hjärtattack inte har ätit mer av dessa födoämnen än andra.

Uffe Ravnskov informerar om att det finns andra aspekter på denna fråga än den som vanligen presenteras. Han är väl påläst och får oss framförallt att fundera djupare på kostens betydelse för hjärtsjukdomar och på kvaliteten hos den information som vi får.

(Källa.)Jag fortsätter med att länka till Uffe Ravskovs hemsida, med läsning som får duga under tiden som man väntar på att boken kommer ut, 2008. :o)//Zac


16 feb. 2008

Samhällsutveckling?

Läser en recension av en bok om Tage Danielsson där några stycken rader svider som piskrapp i huden på mig:
Hans tid var då vi tog för givet att en kändis kunde vara rolig, intellektuell, bildad, smart, välformulerad, och dessutom engagerad och samhällskritisk.
..
Sedan Tage Danielssons död 1985 har marknadens värdenihilism byggt om vårt samhälle. I tv-programmet Hundra Höjdare valde de hyllade komikergrabbarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson vår tids festligaste ögonblick. De visade oss bland annat ett filmklipp där en rysk gruvarbetare stupfull raglade omkring ackompanjerad av deras kommentarer och skratt. För oss med Danielssons referensramar kvar i hjärnbarken är det sjukt äckligt när det offentliga rågarvet riktas nedåt för att exploatera utsatta människor som komiska objekt utan värme eller engagemang. Mobbningen av de misslyckade, felklädda, fula, fattiga och konstiga och det åtföljande cyniska amoraliska gnäggandet, har alltid hörts i det privata umgänget. I dag har det släppts ut i offentligheten som legitim underhållning i kampen om tittar- och läsarsiffror. Att de sköna grabbarna också ville att vi skulle garva åt att Göran Persson på ett lumparfoto var så ful, kan jämföras med Danielssons vilja till verklig kommunikation med makten.

Och det stämmer ju! Det närmsta jag kan komma till en rolig, intellektuell, bildad, smart, välformulerad, och dessutom engagerad och samhällskritisk kändis idag är väl möjligen Claes Eriksson? Jag kommer då inte på någon annan alls!? Fördumningen bara sprider sig. Och ingen har lust mer något resonemang eller samhällskritiskt idag. Det skall bara vara roligt och som ett hjärndött tidsfördriv... :o(

Citat från en sann humanist

Tage Danielsson sade mycket klokt och roligt, bl a
"Utan tvivel är man inte klok."
..
"Den som inte ser bakåt när han går framåt måste se upp."
..
"Samhällsmoralen gror ur gräsrötterna. Gör den inte det beror det på att den har gödslats med för mycket skit från ovan."
..
"För den trötta samhällskroppen
vore kanske bästa boten
ifall tankarna från toppen
kom från roten"
(Källa.)

Jo, en sann och ärlig humanist var han.
De sista åren av sitt liv slogs Tage för att vi alla skulle förstå nödvändigheten av "den fria aktiva humanismen som inte är kopplad till någon politisk ideologi utan förfäktar allmänmänskliga livsvärden och försvarar varje enskild människa mot fysiskt och andligt övervåld och översitteri" Efter sin betraktelse över tillståndet i Sverige 1984 ville han inte kalla sig "någonting som slutar på ist, utom humanist och cyklist".
(Källa.)

För övrigt rekommenderar jag mer läsning på ovanstående källor - väldigt intressant. Vad många för övrigt inte vet om Tage Danielsson är att han tillsammans med Hasse Alfredsson grundade svenska Amnesty 1966. Ganska stort tycker jag.


//Zac

Feministernas fortsatta lögner mm

Jag fortsätter detta inlägg i samma stil som i 'Feminismen ÄR galen' - möjligtvis blir det en sammanställning vad det lider; Idag på DN Ekonomi är det en intressant artikel, 'Fyra av tio kvinnor jobbar deltid'. Jag har berört det faktumet att feminister fortsätter att sprida medvetna lögner, alternativt agerar nyttiga idioter åt tokfeminister, tidigare i inlägget 'Feminsmen ÄR galen!':

- Kvinnors löner är bara 80% av männens!

Jo, men det förklaras enkelt - om man överhuvudtaget är läskunnig - av att kvinnor mycket oftare är deltidare, väljer lågavlönade jobb etc. Det är inga oförklarliga löneskillnader som beror på patriarkets diktatur... Såvitt jag vet så är det helt och hållet upp till alla individer om de vill söka jobb inom låginkomstsektorn eller inte. Vill man nu ha ett jobb där det är lite högre inkomster så finns det mig veterligen inga hinder någonstans? Jag skulle vara oerhört tacksam om någon enda skulle hitta ett enda sådant bevis på någon osynlig könsmaktsordning! Däremot lever uppenbart desvärre villfarelsen kvar än idag... I listan över bloggar som kommenterat detta hittar jag en ny bekantskap, Mälardalen.se - och hittar där lite ytterligare inlägg som jag inspireras av.

- Har man fler kvinnor i styrelsen får företaget större vinster!

Alla som överhuvudtaget lägger någon som helst trovärdighet till feministisk forskning, som dels gång på gång beslås med fusk, överdrifter och usel forskning, och dels överhuvudtaget knappt publiceras i renommerade tidskrifter utomlands - måste antingen vara helt aningslös och naiv eller indoktrinerad till så hög grad att man släppt allt av vetenskaplig stringens och ärlighet... För ett tag sedan så publicerades en debattartikel om en undersökning där det sades att företag med många kvinnor i styrelsen får större vinster, än företag med bara män i styrelsen. Jag läste förstrött den och insåg omededelbart att det handlade om sedvanlig vinklad och usel feministforskning. Därför så bläddrade jag vidare och bemödade mig inte ens om att leta upp originalstudien. Men nu i efterhand så stöter jag på en länk till Peter Wolodarksis ledare, 'Underkänt, Uppsala' - en helt underbar sågning jäms med fotknölarna på de stackars studieförfattarna, det var även den studien som gjorde att Bo Rothstein dundrade om att 'Uppsala universitet måste läggas ned'. Ser man att en studies ursprung är i från någon typ av diskriminerande genusavdelning så räkna kallt med att slutsatserna är förfärligt vinklade och så långt ifrån sanningen att man inte ens kan använda använda återpappret på toaletten. Tyvärr. Man behöver bara i sammanhanget nämna tokfeministen Eva Lundgren... Också en som fått oerhört med kritik för hur hon bedrivit sin forskning, men så länge som Uppsala Universitet får mängder med pengar för att hålla sig med en (bindgalen) genusavdelning så får hon uppenbarligen hållas. Jag vill se den första kvoterade manliga genusprofessorn! ;o)
- En kvinna ljuger minsann aldrig om våldtäkter!
Nu blir det genast otrevligt, personligen tycker jag att våldtäkter skall bestraffas med kastrering, obedövat och med en slö smörkniv! Men till skillnad från tokfeministerna så inser jag att det knappast är hållbart - vare sig för vanliga män (dock skyldiga p g a feministarvssynden) eller våldtäktsmän. Jag skrev i en kommentar tidigare; hela vår västerländska rättsprincip bygger på att det skall vara lättare att fria än att döma. Och så skall det vara. Det är alltid upprörande när brottsoffer ifrågasätts, men det är naturligt om man skall få det bästa försvar man kan få. I våldtäktsfrågor och andra där ord står mot ord är det onekligen oerhört viktigt att man i rätten får bilda sig en uppfattning om vad det är för människa bakom orden. Och det finns mera: (Källa.) Så nog hittar tyvärr en hel del kvinnor på detta med våldtäkt, visst finns det mörkertal också, men här är det svart på vitt fall på fall på fall med falska anmälningar... I USA lär det vid två tillfällen gjorts ganska stora undersökningar kring våldtäktsanmälningar, även om man skall vara medveten om att vi kulturellt skiljer oss åt, så pekades mellan 40-60% ut som falska anmälningar. Om nu bevisbördan radikalt skall minskas för våldtäkter så borde onekligen straffskalan för falska anmälningar mångdubblas. Det är ett fruktansvärt trauma att anklagas oskyldig för ett så fruktansvärt och degraderande brott som våldtäkt. Jag har ett antal släktningar som jobbat på fängelser, och jag kan säga att våldtäktsmän, barn- och kvinnomisshandlare får ett andra straff inne på anstalterna. De får ett rent helvete. Så trots vad tokfeministerna ständigt antyder så ses det som det avskyvärda brott det är - det är s a s inte "high-five" som väntar våldtäktsmän inne på fängelset. Att ens tänka tanken ut att då vara oskyldig... Nej, tusen gånger hellre skyldiga på gatorna än oskyldiga i fängelse. Man får absolut inte tillåta att domare skall tillåtas "ta på genusglasögonen" och därmed tillmäta en part högre sanningsvärde enbart på basis av denne har/inte har mellan benen, det är en individs sanningshalt som skall prövas! Här gör feministerna återigen åtskillnad mellan könen, män och kvinnor skall behandlas olika. Feminismen slåss alltså ånyo för icke-jämställdhet... Det sipprar igenom en del om detta med falska våldtäkter i media, men brottets fruktansvärda svinaktighet gör att man verkligen går på tå. Med rätta för all del, har någon råkat ut för något så traumatiskt och hemskt som en våldtäkt så är nog det sista man vill är att bli ifrågasatt. Därför är det dubbelt svinaktigt att falskeligen anmäla en våldtäkt, dels emot den stackare (man oftast!) som trots allt blir oskyldigt anklagad, men även mot alla de andra kvinnorna som faktiskt anmäler en faktiskt våldtäkt!
Enligt en egen utredning som polisen gjorde av alla våldtäktsanmälningar i Örebro län 2004, så var närmare var femte anmälan felaktig eller falsk. Samma antal falska anmälningar gäller fortfarande menar Robert Haslinger, som är chef på roteln grova brott hos Örebropolisen. (Källa.) De flesta anmälda våldtäkter där gärningsmannen är okänd är uppdiktade. Det hävdar poliser GT talat med. - Det är ett jätteproblem och vi är erbarmligt trötta på det, säger en av dem. .. När signalementet är vagt, och det saknas vittnen och teknisk spårsäkring, läggs förundersökningen till slut ner. Om berättelsen är motstridig eller otrolig, påskyndas bara processen. Samma sak sker om ”offret” erkänner att allt var påhittat. Så har det varit med flera massmedialt stort uppslagna överfallsvåldtäkter.

Ibland tycker förhörsledaren synd om kvinnan, som inte sällan har psykiska problem. Hos polisen blir hon sedd, kanske för första gången. Någon lyssnar uppmärksamt. Alla månar om henne. För vissa är det skäl nog för att hitta på en våldtäkt, hävdar GT:s källor.

Det finns också en ekonomisk aspekt. Offrets försäkringsbolag betalar ut närmare hundratusen kronor. (Källa.)
Jag citerar mälardalen direkt:

Aftonbladet.se rapporterar att en 22-årig kvinna dömts till 80 dagsböter för att hon bitit en man i hans penis. Kvinnan dömdes även att betala 11 600 kronor i skadestånd till mannen.Mannen stod vid ett gatukök då kvinnan kom fram till mannen och erbjöd honom oralsex. När mannen tackade nej slet hon av hans byxor och bet honom. Kvinnan själv säger sig ha varit för berusad för att komma ihåg, men både vittne och rättsintyg styrker det mannen berättat, enligt Aftonbladet.

Låt oss betänka det omvända. En man går fram till en kvinna som står vid ett gatukök. Mannen tjatar om att han vill ha oralsex, men när han får nej från kvinnan så sliter han av henne byxorna och börjar tugga på hennes snippa.

Någon som på fullaste allvar tror att den mannen skulle klara sig undan med enbart dagsböter?

Ja, någon? //Zac

Nazistförbrytarna jagas fortfarande

Läser i DN om att 'Kanada skickar nazidömd till Italien'. Det handlar om en 83-årig, f d lägervakt som utelämnas till Italien från Kanada, där han bott sedan 1951. Bra, för denna typ av brott skall man jagas ända tills man ligger i graven. Jag ser inga humanistiska omständigheter som uppväger den folkrätten! //Zac

Varaktiga lösningar - och folkpartiet

Har med stigande förvåning läst om hur man bara tar till hårdare och hårdare metoder mot sådant man tycker är fel. Jag och mina vänner och bekanta brukar skoja om "det inte fungerar med våld, så ta till ännu mer våld".

Gulp...

Nu fastnar givetvis dylika skämt i halsen eftersom vi lever i en värld där ex USA ånyo inte förstår enkla samband hur terrorism egentligen växer upp... Man tar till tortyr idag för att det fungerade ju inte med vanligt våld...

Folkpartiet

Folkpartiet har under en lång period fullständigt lämnat den klassiska liberalismen, och socialliberalismen bakom sig. Man har ersatt medkännande liberalism med hårdare tag, krav och disciplin. Eftersom frihet och liberalism faktiskt är grundpelare för hela vår demokrati kan det nog med fog sägas att vi alla (nästan) egentligen är liberaler på ett eller annat sätt. Men ordet liberal har en annan innebörd numera än bara för några år sedan. Det liknar lite det som republikanerna i USA gjort med ordet liberal, de har lyckats få det att betyda ungefär mjukis - vilket givetvis ingen amerikan med politiska ambitioner vill kallas... ;o)

Wanted - liberaler!

Jag har en längre tid tyckt att det är synd att det enda hyggligt renodlade liberala partiet - folkpartiet - har lämnat arenan och tagit ett steg, eller ett par, bort ifrån sina grundvärderingar. Vi ha trots braskande rubriker för varenda litet småbråk i riksdagen, en ganska homogen värdegrund att stå på i riksdagen. Alla är t ex överens om demokratin, statsskick, förekomsten av en välfärdsstat, alla tar miljöfrågorna på allvar idag (något som iofs kan, och kommer marginalisera mp) o s v. Men visst finns det en dynamik i och med att vi har v längst till vänster(sic!) och vi har kd längst till höger, i alla fall traditionellt sett. Men jag tycker det är för politiken idag litet av ett svart hål där liberala åsikter borde komma fram i debatten. Folkpartiet lämnade den, tydligen ganska heta stolen och drog sig närmre moderaterna, som i sin tur närmade sig mitten och därmed även folkpartiet. Nu är väl ingen osannolik utveckling att m siktade på att kannibalisera lite grann på sina grannar till vänster, och att det var därför som fp snabbt tog till sig taktpinnen med disciplin, krav och hårdare tag, framför allt i och med bytet till Björklund som partiledare. (Mer om Björklund, och ännu mer...) Det är för all del en naturlig utveckling, men liberala röster ekar med sin frånvaro i riksdagen idag, vilket är synd och negativt för samhällsdebatten.

Flumskolan, repris

(Hämtat ifrån mitt inlägg, 'Björklund?!')

Och det här med flumskolan? Är det ett uttryck för bristande disciplin, kepsar, mobiltelefoner och mobboffer som flyttar?
Var sjutton kommer det ifrån?
Skolan är skyldig till att följa sitt styrdokument, i skolans fall är det läroplanerna. I dessa så beskrivs skolans värdegrund, uppdrag, mål och riktlinjer för arbetet.
Sålunda - om nu skolan verkligen har blivit en flumskolamåste detta på något sätt ha sanktionerats i läroplanen.
Om vi således tar en titt på de läroplaner som föreligger idag så är det:

 • Läroplan för förskolan (Lpfö 98)
 • Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94)
 • Läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94)

Är det bara jag som ser i syne?

Nej, tydligen inte - samtliga dessa läroplaner är satta av ett borgligt styre!?
Men kanske så var flumskolan på så kraftig frammarch och fördärvad att inte ens en hård, disciplinerad borgerlig skolplan skulle kunna ändra på utvecklingen?
Men då tar vi en titt på den tidigare läroplanen, Lpo 80 - Hoppsan! Där var det återigen en borgerlig regering som satt riktlinjerna?
Mysko detta - men nog är det väl ändå socialisternas fel att det bedrivs en flumskola idag? Faktum är att man måste gå tillbaka ända tills 1967 för att hitta en läroplan som (s) varit med och utformat...
Riktigt usel retorik i mitt tycke! Björklund har nog en del att prata om i alliansledningen om hur deras företrädare tydligen lade grunden för flumskolan!

Skolkarna tvångshämtas

Tvångshämtning av skolkare...
Jo, nu i sann nyfolkpartistisk anda så läggs ett förslag om att polisen skall hämta upp regelbundna skolkare upp på bordet. Och det skulle kunna införas så snart som om två år. Det låter ju bra vid första anblick, låt oss sluta dalta med de där, kavla upp ärmarna och släpa dem till skolan så att de förstår vad vi vill! Men sedan kommer lite tvivel krypande, varför slutar dessa barn gå till skolan. Vad är det för mekanismer bakom, vad är det för något bakom detta skolk, vilket skolket är ett symptom på? Att låta polismän köra runt och leta och sedan efter litet pappersarbete köra dem till skolan måste väl anses som världens dyraste skolskjuts? Och är inte det enbart en behandling av symptomet, så vet jag inte vad som skulle kunna vara det?!

Polishämtning lösningen?

Någon gång i sjunde klass så orkade inte jag med skolan mer, det var egentligen inte skolan som var problemet, det var livet.

Och skolans hot om polishämtning fick mig inte tillbaka dit igen.

Vad hade en polishämtning hjälpt mig, Jan Björklund? Och hur ska ni sedan få dem att stanna kvar? Ska ni låsa in och kedja fast dem? Är hårdare tag verkligen lösningen när barnen mår dåligt? skriver Mari Jensen.

(Källa.)

Varför inte lyssna på de som "borde ha hämtats"? Det låter inte som någon varaktig lösning, inte...

En human och varaktig lösning?

Därför värmer det hjärtat när man läser, till skillnad från ovanstående rottingdisciplin, om ett försök till en varaktig och positiv lösning på problemet. I Sundbyberg har man inrättat en "hemmasittateam" som tar ett individuellt grepp med kognitiv beteende­terapi, kbt i varje enskilt fall. Sedan detta helhetsgrepp om att försöka lösa/underlätta problemkällan istället för symptomet, så har antalet kroniska skolkare minskat från 25st till en...
- Orsakerna till skolk kan vara väldigt olika. Det kan till exempel handla om psykiska problem i form av social fobi eller ångest, men också om inlärningssvårigheter eller neuropsykiatriska diagnoser, säger Johanna Harström-Östensson, en av två psykologer som ingår i teamet.

Jo, det känns som om social fobi, ångest, inlärningssvårigheter eller neuropsykiatriska diagnoser låter som bra typsexempel på sådant som löses genom att en polis kommer och hämtar skolkaren och släpar tillbaka denne till skolan. Förebyggande också, kan jag tänka mig...
- Problemet med hög frånvaro och hemmasittare är mer komplext och en polishämtning är inte lösningen. Vi tror på tidiga insatser i form av stöd till dessa personer och ett större ansvarstagande från de olika resurser som finns, säger Jonas Nygren (s), ordförande i Sundbybergs barn- och utbildningsnämnd.

Det som är ännu mer glädjande i historien är att det råder bred politisk enighet bakom dessa åtgärder, något att berätta för kollegorna i Stockholm kanske? Och ge mer stöd åt kuratorerna.

Svält dem till underkastelse!

Men kadaverdisciplin kanske har effekt, vi har t ex en privatskola där man helt sonika tar ifrån eleven matkortet om eleven tar en förbjuden genväg till maten. Det låter både som ett humant och klokt sätt att i avskräckande syfte få eleverna att gå den långa vägen till bespisingen...
*drypande ironi*
Jag tror för övrigt att stegling, piskstraff och offentlig förnedring vore bättre vägar att gå, men hey - det är bara jag...

Drogtesta dem!

Nu höjs ju också röster för att börja drogtesta eleverna mer regelbundet:
Upplands Väsby vill ta krafttag mot droger i Vilunda gymnasium. Kommunen vill införa bindande kontrakt med eleverna om drogtest och rätt att stänga av missbrukande elever. Men förslagen behöver stöd i lagen, vilket de inte har enligt Skolverket.

Jag skulle aldrig ställa upp på en sådan sak. Jag skulle gladeligen skriva på att jag inte skall vara drogpåverkad i skolan, i samma riktlinjer som i övriga arbetslivet. Men vad jag gör på min fritid är helt och hållet min ensak. Varför inte slumpvis genomsökning av skåpen och full kroppsmuddring slumpvis? Tror inte det är vidare trevligt att ha en polis som står över en och kontrollerar så att verkligen urinen kommer från det naturliga stället... Misstanke om brott är helt ok, men inte opåkallat. Är det slumpvis så talar nog det mest för att det är de som hållt på några gånger som i huvudsak åker dit. Däremot så skrämmer det möjligen några som därför inte testar första gången. Ask är positiv...

Integritet!

Föreligger det misstankar om att någon är påverkad, eller om säkerheten på något vis äventyras är det självklart med drotester. Redan idag har polisen mycket långtgående rättigheter med stöd av arbetsmiljölagen att ta drogtester på skolungdomar, vilket i sammanhanget givetvis är helt rätt. Däremot är jag starkt emot slumpvis, regelbundna drotester i skolan. Det är en rejäl uppluckring av de personliga integriteten och får absolut inte göras lättvindigt. Vad människor gör under sin fritid är enbart dessa människors ensak. Att vi vuxna känner behov av att övervaka våra barn får inte påverka så pass integritetskränkande förslag som detta. Har man misslyckats kapitalt med att ge dem en solid grund att stå på så lär knappast drogtester göra från eller till.

Men visst kommer det införas, det är en mycket start folkopinion för. Men jag har t o m stöd av Jan Bjöklund själv:

-Jag är inte beredd att säga ja till att vi slumpvis går in och gör mycket integritetskränkande tester, säger Jan Björklund.


Vilket är förvånande, eftersom Björklund inte tidigare skyggat för rejäla intrång i den personliga integriteten... Buggningar, sparande av elektronisk kommunikation etc.

Tack gode tid för att man inte går i skolan idag! Möjligtvis måste barn och ungdomar redan i tidig ålder lära sig stå ut med integritetskränkande handlingar och övervakning - annars kan vi ju aldrig sova lugnt i skuggan av hotet av terrorister, pedofiler och fildelare...


//Zac

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...