31 jan. 2009

(O-)ändliga visdomsord?

Jag måste slå ett litet slag för min lilla kolumn (längst ner till höger) med:

Ändliga visdomsord

"Det är intressant med feminismen som alltid pratar åt andra. Nu får du väl prata för dig själv!"
-Paulo Roberto i P3

"Förr sökte forskarna sanningen, idag söker de pengar"
-Kenneth Ekdahl

"Alla är skyldiga till något, eller har något att dölja. Allt man behöver göra är att leta ordentligt, så hittar man det"
-Aleksandr Solzjenitsyn

"Religious Warfare: Killing people over who has the best invisible friend"
-Bobby Henderson

"Grattis, du är verkligen en dresserad, lydig svensk som ängsligt värnar om de 'rätta' åsikterna (vilket ironiskt nog gör dig till en 'typisk' svensk)."
-sign "Historisk dräkt och hantverk"

"Det ljus som inte hanteras på detta sätt försvinner och är därmed borta."
-Prop. 2006/07:63
Tänk på det ni allianspolitiker...

"Men det är samtidigt inte första gången jag resignerat tvingas konstatera, att rasism, främlingsfientlighet, och etnisk chauvunism, ofta i viss mån står i proportion till den allmänna kunskaps- och bildningsnivån."
-Dolomit60

"Rätten till likställdhet inför lagen och skydd mot diskriminering är grundläggande mänskliga rättigheter som erkänns genom bl.a. Förenta nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Europakonventionen, EG-fördraget och vår egen Regeringsform. Skyddet mot diskriminering har preciserats på skilda områden genom särskild lagstiftning. I lagen (2001:1286) om likabehandling av studenter i högskolan (likabehandlingslagen) befästs grundsatsens giltighet på högskoleområdet."
-Högsta domstolen om Uppsala-målet

"Hur pass okunnigt och obekymrat o-nyfiket kan egentligen penningstinna kostprofessorer se världen omkring dem - och hur länge?"
-Bloggägaren i egen hög person

"IPRED är en intressant fråga som handlar om skivbolagens rätt att jaga fildelare, inte upphovsrätt. Kom ihåg det."
-Jonas Almquist i en chatt på Aftonbladet

"Stupidity has a certain charm - ignorance does not."
-Frank Zappa

"Kompetensen sitter inte i könet eller etniciteten."
-AB ledare, selektivt urval...

"Och hur kommer man på den bisarra idén att låta industriintressen styra kostråden??"
-Bloggägaren i egen hög person, om SLV:s placering på jordbruksverket...

"Ingenting är påhittat, vare sig i Gömda eller Asyl. Inga händelser är flyttade (annat än i nödfall, för att dölja de hotade människornas identiteter). Däremot har vi tagit bort ganska mycket, förtigit både människor och händelser som varit otroligt viktiga för Mia. Ingenting är gjort mer dramatiskt än det var (det har inte behövts)."
-Liza Marklund i en chatt på AB

"Feminismen är inte galen.
Ta ditt feta arsle och dra.
Jävla kukhuven."
-Anonym sa...i en kommentar

Förslag på andra visdomsord?

Gärna sådant som sagts här på bloggen.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Snacka energieffektivt!

Aktivitet – Antal kalorier

 • Aerobics: 168
 • Badminton: 151
 • Bergsvandring (packning 9-19 kg): 254
 • Bodybalance: 118
 • Body combat: 234
 • Body pump: 250
 • Boxpass: 234
 • Crosstrainer (medel): 218
 • Cykling: 234
 • Dans (träning): 135
 • Fotboll: 234
 • Golf: 118
 • Gå lätt: 95
 • Gå tufft: 135
 • Hopprep (medel): 236
 • Jogging lätt: 201
 • Jogging medel: 300
 • Gympa: 234
 • Kampsport: 300
 • Kajak, paddla: 135
 • Längdskidor (medel 6-8 km/h): 254
 • Pilates: 118
 • Roddmaskin: 250
 • Simma: 283
 • Skateboard: 147
 • Skridskor (medel): 218
 • Slalom (medel): 218
 • Stavgång: 177
 • Styrketräning: 168
 • Squash (medel): 396
 • Tennis: 168
 • Vattengympa: 118
 • Yoga: 118
(Källa.)

Hur mycket energi drar jag?

Min basala förbränning:
 • Om jag vore kvinna - ganska ful med mycket skägg - knappt 3000kcal
 • Man - runt 3500kcal

[Inte jag på bilden - bara så inga missförstånd uppstår...]
Detta gör således att jag drar 150kcal per halvtimme dygnet runt bara genom att vara vid liv och sitta och slappa. Visst blir man imponerad av hur pass energieffektiv vår kropp är. Det är också därför det är närt omöjligt i längden att gå ner i vikt med motion. Då har jag inte ens tagit in hur kroppen dessutom har mängder av mekanismer för att stimulera aptiten då man tagit ut för mycket, d v s ex motionerat.

Läs mer

Bl a i dessa inlägg:


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kostråden tycks göra oss feta...

Ojdå, nu är Aftonbladets dietist ute och rekommenderar mer potatis för de som vill gå upp i vikt igen! (Men det stämmer, så som de flesta mycket väl vet numera...) Men hur mekanismerna bakom hänger ihop har hon uppenbarligen fortfarande ingen idé om alls... Trist att se människor som inte är nyfikna och som inte tycks utvecklas ett endaste dugg...

Ett alternativ är kanske att se till att bli smittad med "fetmaviruset" - sista hoppet för Rössner och hans gelikar månne?

Jag återupprepar i alla fall nu ett av mina riktigt bra inlägg, klipper och klistrar lite. Det inlägget till stor del initierat av nämnde dietist (efter namnbyte?); 'Gå UPP i vikt' från förra året:

---

Gå UPP i vikt!

Provokativt och rejält offtopic

Lite provokativ titel, med tanke på att jag tror det trots allt till största delen är sådana som vill gå ner i vikt som läser här?
Men aftonbladet har nyhetstorka och antagligen har de flesta "journalisterna" semester så då gör de som SVT - då återanvänder gamla artiklar. Gör man en liten resa i tiden så ser man att artikeln som behandlas nedan publicerades första gången 2001 och att den är kvar i nästan ursprungligt skick! Återvinning kallas det...

Gå upp i vikt

Att vara för smal kan i många fall vara ett rejält trauma. Jag har närstående som led ordentligt av detta i tonåren och det verkar knappast varit någon glädjerik resa må jag säga. Så om detta blogginlägg mot all förmodan skulle läsas av någon som faktiskt lider av att vara för smal, och som anser att inlägget känns som en skymf, så ber jag redan nu om ursäkt. Det är absolut inte min mening att göra narr av människor med undervikt. Jag är väl medveten om att det faktiskt är lika farligt, statistiskt sett, att vara för smal som att vara överviktig. Möjligen att det inte är samma samhällsliga magnitud på problemet i sig, men jag tvekar inte en sekund på att det är ett stort individuellt problem.
Jag tror inte att en smal kommer känna samma tvärsäkerhet över de råd som den säkert fått efter ha läst nedanstående. Tråkigt att så tvehågsenhet, men det handlar som vanligt när det gäller mig om att skuldbelägga och misstänkliggöra dietisterna! ;o)
Trevlig läsning!

Rena felaktigheter

I AB:s artikel 'Så går du upp i vikt' så har det rådfrågats en del dietister som tycks ha häpnadsväckande kunskaper men som inte förstår sammanhanget mellan dem.
En säger t ex:
"Det innebär att tallriken ska bestå av 2/4 kolhydrater från potatis, ris, pasta eller dylikt, 1/4 protein och 1/4 grönsaker."
Ganska revolutionerande råd eller hur? Inte ett endaste gram fett - eller så kanske grönsakerna enbart skall bestå av avokado - 86E% från fett? Dessutom ser det ut som om grönsaker bör vara helt rena från kolhydrater - och då ryker ju nämnda avokado - 10E% från kolhydrater... Eller hur räknar människan egentligen? Jag kan då inte få ihop det i alla fall. Faktum är att min vän buurd mailade upprepade gånger journalisten om detta:
... "jag skrev till Aftonbladet och påpekade det jag upplevde som fel i att man inte räknade att det skulle finnas en mängd fett i ekvationen och att grönsaker borde räknas in bland kolhydraterna till största delen... Det ska oxå påpekas att jag skrev att det faktiskt är direkt hälsovådligt att helt utesluta fettet ur maten.

Svaret jag fick var att grönsaker är "en annan sorts kolhydrater" men hon skulle justera artikeln så att det bättre skulle framgå. "
(buurd)

Men ett år senare så kommer samma artikel igen och samma korkade fel - journalisten tyckte väl vid närmre eftertanke att det ändå stämde...

"en annan sorts kolhydrater"

Hehee, ordet som den pålästa och kunniga journalisten sökte var nog stärkelse... ;o)

Ny kunskap!

– Man ska absolut inte försöka gå upp i vikt genom att äta bakelser eller andra sötsaker. Dels för att man riskerar att få näringsbrist, dels för att fetthalten i blodet ökar, säger Yvonne Linné.
Ökad fetthalt i blodet kan leda till åderförkalkning som i sin tur ökar risken för stroke, blodproppar och hjärtinfarkt. Ett hälsosamt och säkert sätt att gå upp i vikt är att äta mer kolhydrater och skaffa regelbundna matvanor.

Vad sjutton lär sig dietiesterna under utbildningen - att rapa information och korvstoppa helt utan att ifrågasätta någonting? Man blir imponerad av den låga nivån, och kappvändandet - helt utan skrupler...

Fast det kanske inte är essen som jobbar på AB, eller någon annan kvällsblaska/veckoblaska?

Vilka studier baserar hon sina tvärsäkra uttalanden på?

Sumobrottare

Nej, de som är absolute experter på att gå upp i vikt är sumobrottare [nyinsatt länk, min amn], och de äter minsann inte alls enligt fettprincipen!
Skaldeman har vänligen släppt små brottsstycken från sin kommande bok:
 • ...Jag har räknat en hel del på sumodieter. Mathållningen skiljer sig en smula, beroende på om man vill gå upp i vikt, eller om man vill öka sin styrka. Aspiranterna i den lägre klassen äter drygt 5000 kcal om dagen, med 12-13 energiprocent från protein, ungefär lika mycket från fett, och 75 energiprocent från kolhydrater. Det är optimalt för viktökning.
 • De högst rankade har inte samma behov av att gå upp i vikt. De äter något fler kalorier och betydligt mer protein. Fettintaget är nära nog fördubblat, men fortfarande ganska lågt. De vill ju inte gå ner i vikt! Den mästargrupp som jag tittade på åt i genomsnitt 5500 kcal, fördelat på 29 energiprocent protein, 16 energiprocent fett och 55 energiprocent kolhydrater.
 • Principen är enkel. När man har behov av att gå upp snabbt i vikt är dieten extra kolhydratstinn. Så småningom når man elitstadiet och där har man ett ökat behov av muskler. Då behövs klart mer protein...
 • ...5000 kilokalorier låter inte särskilt mycket, men 75 energiprocent kolhydrater gör susen. Det är faktiskt 10-15 procent mer än vad Livsmedelverket rekommenderar i sin kolhydratladdade variant....
 • ...Jag har studerat några av de klassiska chankorecepten. De innehåller inga magiska ingredienser utan påminner om en mager kött- och grönsaksgryta från till exempel Viktväktarna. Poängen är att äta tillräckligt många portioner, och tillräckligt mycket ris!
 • En sumobrottare äter dubbelt så mycket som en vanlig japan. För att klara det matintaget skummar han alltid av fettet flera gånger från sin chanko-gryta. Det är förutsättningen för att kunna äta tillräckligt mycket. Lät man fettet vara kvar skulle det vara svårt att få ner tillräckligt mycket ris och därmed skulle fettlagringen hämmas.
Intressant och givetvis oerhört spännande! Speciellt spännande är denna del: "När man har behov av att gå upp snabbt i vikt är dieten extra kolhydratstinn."
Men visst är det ofantliga mängder mat och energi som en sumobrottare sätter i sig per dygn. Men sammansättningen av kosten är ändå väldigt intressant.

Bli tjockare med SLV:s råd

Tillbaka till artikeln ifråga, de två lite mer handfasta rekommendationerna är:
1. Ät mycket kolhydrater
 • Frukost: Ät gärna gröt eller flingor och frukt.
 • Lunch och middag: Pasta är perfekt. Kokt och bakad potatis är också bra. Undvik pommes frites och stekt potatis som är på tok för fett. Ät mycket grönsaker och avsluta med frukt.
 • Mellanmål: Det är bra att äta många mellanmål. Men undvik choklad, chips, bakelser och annat fett. Ät i stället mycket frukt och en extra macka eller bulle.
 • Kvällsmat: Ta en macka strax innan du lägger dig.
2. Träna fram mer former
Träningen kan jag inte säga så mycket om, men den första punkten... Ojojojj!
Låter inte det exakt som SLV:s rekommendationer?
Möjligtvis att den sista punkten om en macka är ett gränsfall, men annars är det rent av katjing!
"I stället för fett bör de spinkiga satsa på kolhydrater. Många mellanmål med mackor och bullar kan sätta lite hull på skelettet.
Till lunch och middag är det bra att äta stora portioner pasta och potatis. Efter ett par månader bör vikten ha ökat åtminstone en aning."
I rest my case... Förstår bara inte varför de inte rekommenderar bröd till varje måltid också? ;o)

Varför?

Varför är inte dietisterna förmögna att kombinera delar av sin egen kunskap och på så sätt få nya insikter, ny kunskap? De tycks vara oförmögna att klara av ett sådant grundkrav inom vetenskapen...
Läs lite noga om dietisternas råd för att gå upp i vikt:
Vivica Anell, dietist som driver företaget Mat&Motion:
 • Ät regelbundet. Detta gäller inte bara den som vill gå ner i vikt utan också för den som vill gå upp i vikt. Oavsett om du känner hunger eller inte är det A och O att du ändå inte hoppar över målen.
 • Ät minst tre mellanmål om dagen. Till skillnad mot den som vill gå ner i vikt bör den som vill gå upp i vikt äta ett kvällsmål före sänggåendet.
 • Tycker du att det är svårt att äta så många gånger om dagen kan ett mellanmål med fördel bestå av en energikaka.
 • Ät energität kost. Välj standardmjölk istället för lättmjölk. Se till att du får i dig omättade fetter som finns i bland annat nötter, frön, olja och fet fisk. Välj exempelvis bröd med nötter eller frön, ät müsli till filen och strö nötter över salladen.
 • Balansen mellan kolhydrater, fett och protein är viktig. En underviktig bör äta som en idrottsman för att få i sig rätt näringsmängd. Det innebär att tallriken ska bestå av 2/4 kolhydrater från potatis, ris, pasta eller dylikt, 1/4 protein och 1/4 grönsaker.
 • Drick inte läsk – satsa i stället på mjölk eller juice.

Bim Åkers, dietist på Primadietisten:
 • Planera dina måltider. För de flesta människor är det lagom att äta något var tredje timme.
 • Hoppa aldrig över måltider. Ät frukost, lunch och middag samt två till tre mellanmål varje dag, även om du inte känner dig hungrig. Kanske det kan vara en god idé att ställa en klocka att ringa vid nästa tidpunkt för måltid? Återinför Skalmans ”mat-och-sovklocka”!
 • Undvik lätt- och lightprodukter. Välj mer kaloririka livsmedel och använd standardprodukter av mjölk- och mejeriprodukter.
 • Tillsätt extra fett i matlagningen. Genom att använda matlagningsfett med hög andel omättat fett, t ex oljor eller flytande margarin, når du en bra fettkvalitet i maten. Gör som i södra Europa – ha lite olja i spaghettin, ta en oljedressing till grönsakerna och använd avokado som smörgåspålägg. Ett bra sätt att öka energiintaget är också att äta nötter, mandel och solrosfrön som snacks och godis.
 • Låt drycken öka energiinnehållet i maten. Mjölk, juice, frukt- och bärsoppor är exempel på drycker som gärna får vara med både till huvud- och mellanmålen. Drick mellan måltiderna och inte för mycket till måltiden. Drycken kan annars "ta plats" där mer energirik mat ska vara.

Josefine Jonasson, dietist vid Karolinska universitetssjukhusets överviktsenhet samt i Viktklubb.se:
 • Kostråden för underviktiga är egentligen desamma som till överviktiga – ät regelbundet. Skillnaden är att underviktiga ska försöka äta större portioner, fler mellanmål och energitätare kost.
 • Ät inte choklad och godis i stora lass för att gå upp i vikt. Godsaker innehåller dels en stor mängd socker, dels mättat fett som ökar blodfetterna i kroppen. Bra energikällor är i stället nötter, mandel och frön som du med fördel kan strö på gröten eller filen. Stek maten i olja eller blanda olja i salladen som dressing. Mackor med ost och/eller avokado som pålägg är också en bra energikälla.
 • Du behöver inte tänka på att alltid välja det fetaste. Det viktiga är att du koncentrerar dig på helheten i kosten och inte på detaljerna – att du har rätt balans. Som underviktig ska du tänka på att inte bara äta produkter med hög fetthalt. Det är minst lika viktigt att du får i dig både kolhydrater och protein. Regeln för en underviktig är att hälften av en portion ska bestå av kolhydrater från potatis, ris, pasta eller liknande och den andra hälften ska vara jämnt fördelad mellan protein och grönsaker.

Jag ser då häpnandsväckande insikter som inte alls förstås av dietisterna i fråga. Jag tror dessvärre inte att dessa tre råkar vara osedvanligt korkade dietister, utan säkerligen ett bra tvärtsnitt på hur dietister resonerar och hur de ger råd.

Slutsats

Jag tänker kasta fram en helt ny hypotes, främmande t o m för LC-etablissemanget...
Det kanske inte är kostråden som gjort oss feta - det kanske är dietisternas råd?
Ha en trevlig dag!

---

Men det är hemskt på det sätt som amatörer tycks sitta på SLV och bestämma om våra kostråd?! (Heja Ravnskov!)


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10kg utmaning, lite stiltje

Well, en liten rebounce och nu ned till lägsta noteringen igen. Trevligt, tyvärr lär knappast kurvan se så bra ut efter en kväll hos min vän Buurd m familj... De bjuder normalt sett på den mest frestande maten - så man ätar mycket av den och gott sällskap så man riskerar nog dricka litet mer vin än man tänkt sig... Men en trevlig kväll tänker jag ha! :o)

Diagram
//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

30 jan. 2009

Små-fett?

Och? Fettinnehållet - om man bortser från mer onyttiga fetter - är väl vitamininnehållet det man är mest skrajsen inför?
Sedan vill jag har förklaring på underrubriken:
Portionerna är för små och för feta

Om det nu bara är det totala energiinnerhållet som räknas, så torde väl en liten och energirik portion fungera alldeles utmärkt?


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

29 jan. 2009

10kg utmaning, lite success äntligen!

Nja, nu när stressen släppt över mitt 10kgs utmaning så... ;o)
Nu är det alltså 1,5kg kvar till målet, eller egentligen delmålet, eftersom jag skall fortsätta neråt ytterligare en bra bit till innan jag är nöjd.
8,5kg på (i praktiken) exakt åtta veckor... Vad är det Fetsmart brukar säga? Beach 2009 - here I come!

Diagram
//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Nu kvävs Spotify...

Moln på himlen - tja, nu är skivbolagen igång igen och antar antagligen att ett lyssnande på Spotify innebär en mindre såld låt för dem... Så bort med ett antal låtar, bl a Frank Zappa för mig. Jag blir så oerhört trött och ledsen över hur långt ifrån sina fans som musikgrupperna numera tydligen befinner sig.

För mig

Jag har det senaste halvåret lyssnat på Spotify minst 8h/dag. Det är en tjänst som fungerar mycket bra, kvalitén är superb, utbudet är (har varit!) bra. Jag går sannolikt tillbaka och lyssnar på någon renodlad rockstation på internet, typ Absolute Classic Rock eller The Animal Rocks om utbudet försämras ytterligare. Andra vänder sig nog till The Pirate Bay istället för att smidigt använda sig av Spotify. Jag tror inte att det handlar om att "kunderna"/fansen är giriga, utan att de är bekväma. Spotify innebär den mest bekväma musiklyssnandet hittills. Försvinner den så är det smidigare med TPB... Så åter igen så biter skivbolagen sig själva i svansen och alienerar sig med sina kunder.

Låt dem dö!

Stöd för sjutton inte några skivbolag! Stöd dina artister och gå på konsert istället, eller köp ifrån de som har egen försäljning. Nu får det faan vara slut!


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

28 jan. 2009

Psyksjuk eller bara galen?

Jag tycker att det var synd att man inte filmade när man gick in till den säkert nästan medvetslösa Anna Odell och filma när man sprutade ner hennes kön och trosor med fejksperma. Sedan skulle man vända ut och in på hennes trosor och låta henne vakna dagen efter i tron om att hon blivit våldtagen under natten av någon av vårdarna. Därefter så proklamerar vårdarna snusförnuftigt att det hela bara varit del av ett "konstnärligt projekt".
Och visst bryter detta mot den tillit i samhället som måste finnas, och uppenbarligen fanns i kretsen kring hennes "konstnärliga" skådespel så det är väl logiskt med polisanmälningar.

Klokt

Men det känns som om folk i allmänhet mest kommer ta med sig en sak från detta: om det finns någon grupp i samhället som är tossigare än de psyksjuka så är det allt de däringa konstnärerna.

(Källa.)

Läs mer

DN, DN1, DN2 o DN3
AB, AB1 o AB2
SvD o SvD1


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

10kg utmaning, bacon i stora lass!

Ojdå, gårdagens kvällsmat bestående av mängder med bacon satte kanske stopp för viktnedgången?
Och inte är det nyttigt heller - nitrit och f--n vad det stänker! Jag blötlägger min bacon lite grann innan jag steker den numera, eftersom den blir så oerhört salt annars. Trots att jag torkar den noggrant så stänker det järnet. Men vad är väl en nedstänkt stekplats emot ett lass perfekt stekt bacon?? :o)

Diagram
//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

27 jan. 2009

10kg utmaning, nya mål!

Ja, jag reviderar mitt diagram lite grann. Redan imorgon så går tiden ut, vi får se hur långt ifrån målet jag är då. Jag har dessutom lagt till en del så att diagrammet spänner över en månad och en vecka - t o m 7:e feb. Jag ser gärna att jag "slagit i backen" innan dess! ;o)

Et tu!

Lite intressant, och sorgligt, är det att se att andras erfarenheter går ganska exakt i paritet med mina egna. Det gäller även Fetsmart som också fått se sin viktnedgång stanna och gå åt fel håll.

Same, same...

Det är samma sak här, jag trodde helt och fullt att LC var vägen ner utan jojobantande - men det är ta mig tusan ingen mirakeldiet! Jag har släppt till och ökat fortare i vikt än någonsin tidigare. Möjligt att man blir mer och mer överkänslig mot kolhydrater i o m LC. Men visst, det går att gå ner igen, men hur roligt är det?

..but not so different?

Jag behöver också gå ner i energi för att tappa vikt. Lustigt nog så är det jättemånga som påstår motsatsen, men jag har då inte lyckats hitta någon som överäter sina energimängder men som ändå går ner med LC?
Det är dags att vi lyfter blicken lite och lämnar den värsta frälsningen bakom oss, tror jag.

(Trist) diagram
//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

26 jan. 2009

10kg utmaning, viktstabil!?

Ingen snygg avslutning heller? Iofs har det varit lite sisådär med ätandet i helgen, det har t o m fuskats lite - dock mycket litet...

Lightläsk

Däremot har jag konsumerat en hel del lightläsk som varit över sedan kalaset i lördags - iofs drack jag en hel del redan i lördags också. Möjligen att det stimulerade insulinutsöndring, det följer iofs en vacker logik - söt smak, kroppen förbereder genom att börja pytsa ut insulin. Tja, nu är de slut i alla fall!

Kostdoktorn!

Glöm inte Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt om 10 minuter på TV4! ;o)
Fyller säkert i länk i efterhand.

Diagram
//Zac
PS. vad stolt jag är över gårdagens uppfunna ord - potatisbehängd korv ! ;o)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

25 jan. 2009

10kg utmaning, potatisbefängd korv??

Jo, efter en trevlig kväll och med bl a potatisbefängd(bra ord va?) korv, så verkar ändå vikten ligga kvar på samma nivå. Vi får se om det blir ett litet backlash av detta först imorrn...

Diagram
//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

24 jan. 2009

En gång till!

En rolig sak är att många manusförfattare upprepar sina alster gång på gång, nu är det högaktuellt i o m att filmen 'The Curious Case of Benjamin Button' går på bio. Likheterna med manusförfattaren Eric Roths förra storsuccé 'Forrest Gump' är nästan lite pinsamma... ;o)

Jämför själv

Andra återvinningar - nästan

Jag såg av en tillfällighet en riktigt bra b-film igår: 'Cellular/Final Call'. Med en oavbrutet gråtande Kim Basinger i huvudrollen. Spännande, men jag kunde inte få bort tanken av likheterna med en annan film, fast med en fast mynttelefon i huvudrollen istället för en mobil - 'Phone Booth'.
Och mycket riktigt, bakom båda dessa - riktigt bra - filmerna så ligger manusförfattaren Larry Cohen. Född 1938 så blir man imponerad av hur pass temporik och uppfinnelserika manusen faktiskt är. Imponerande - gammal är fortfarande äldst?

Betygen?

Jo, de som nämns i detta inlägg är riktiga rökare faktiskt:


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men blåsning på bio
- Underkänd, näe, inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

10kg utmaning, en förlorad sak?

Iofs en liten återhämtning idag(!), men det börjar se svårt ut, för att inte säga direkt medicinskt olämpligt att droppa nästan 1kg per dag för att uppnå målet... :o(

Kört i helgen?

Ikväll skall jag dessutom ha en liten fest också... Så det är nog bara att stirra nederlaget i vitögat och hålla i för att se hur lång tid det behövs för min 10kgs utmaning.

Lite annat perspektiv

Egentligen skall jag inte klaga, jag har till dags dato lyckats gå ner 2,13kg/vecka. Även om jag tycks spränga min målsättning med någon vecka så är det en ruskigt bra viktnedgång så här långt - ur samtliga perspektiv. Jag trodde iofs inte riktigt på fyra veckor, snarast fem, men man måste sätta målen högt! ;o)

Nya tag!

Jag får se till att inte dricka för mycket gott ikväll - problemet är att man äter så förbannat. Dels börjar kroppen skrika efter mat, och dels är omdömet nedsatt - onekligen ingen bra kombination om man försöker hålla diet...
Hmmm... Det lutar nog åt en nykter kväll - nästa helg skall jag iväg och äta gott med en gammal LC-kumpan, så frågan är om man kanske inte skall spara flaskan med rödvin tills dess istället?

Ölbowling!


Detta är vad som väntar ikväll;
Ölbowling med:
 • Wii
 • Wii Sports (Bowling)
 • 4st handkontroller
 • Projektor för stooor bild
 • Goda vänner

DiagramDen senaste vecko-vinkeln - den gula linjen - är inte direkt nådig. En helt bortkastad (arbets-)vecka på sätt och vis... Fast curry-grytan i förrgår... Grrrrr och mmmmm...

Mer stress?

Jag undrar om inte stressen har väldigt mycket att göra med kurvan, veckan som gått har varit hemsk på jobbet. Iofs är det väl dubbelbottnat också - stressen innebär att man dels äter sämre, men också att viktminskningen antagligen stannar av. Kroppen försöker hålla i de reservarer den har? Frysa läget s a s.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

23 jan. 2009

10kg utmaning, fel håll!

Sablar, den där curry-grytan från igår blev det lite väl mycket av. Jag kan nog utan tvekan säga att jag bara åt och åt för att det var så f-bannat gott! Och det blev en massa kvar som gick åt seeeent på kvällen... :o(

Currygryta a'la Zac

 • Släng i ett hel påse wokgrönsaker i ganska mycket smör/ghee och stek på det en stund - men inte helt färdigt - det skall ju vara lite tuggmotstånd kvar!
 • Krydda med MASSOR curry och gärna lite cayennepeppar
 • Släng i det tärnade köttet från en grillad kyckling
 • Vänd i en hel stor burk av fullfetts (finns det egentligen någon annan?) Crème fraîche och kycklingbuljong/-fond för ännu mera smak
Gött... Man kan också ha i koriander, men jag är inte så glad i den parfymerade smaken.

Diagram


 

//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Jag har placerat min blogg i Jönköpingbloggkartan.se!

22 jan. 2009

10kg utmaningen, stress?

Hmm... Jag har ätit bra, t o m rört mig bra, men de senaste dagarna (veckan) har varit präglat av något annat - brutalt med (arbets) stress...

Hua!

Jag har slitit ovanligt hårt på jobbet de senaste veckorna, mycket förändringar i systemen med driftstörningar som följd. Och i går som grädde på moset så gjorde vår elleverantör förändringar som resulterade i strömstötar som gjorde att hela vår miljö fick spunk... 5ggr fördelat under dagen...

Kungen av skitdagar

Av alla skitdagar så utmärker sig gårdagen onekligen som kungen av alla skitdagar...

Stress

Jag har mer och börjat fundera på det där med stressens inverkan på våra folksjukdomar, inkl fetma. Man vet ju hur pass stor inverkan stress har på ex aptiten, antagligen reglerat genom hormonerna. Så varför skulle inte det kunna vara en ganska stor faktor? Jag ser t ex på mig själv som först och främst rasade i vikt under semestern?

Diagram
//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Pressstaben pressad om utpressning

Oerhört tragisk historia med Travoltas son, men en mening sticker ut som lite humoristisk - i alla fall om man tar den ur sitt sammanhang:
Travoltas pressstab har bekräftat att han utsatts för utpressning.
(Källa.)


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om ,

21 jan. 2009

Min första LC-resa...

Nu är det dags att bli lite nostalgisk tror jag...

5år!

Det är såååå länge sedan jag började med LC, jag går in på mitt femte år nu i sommar!
I backspegeln så känns det lustigt att jag levt med LC en så stor del av mitt vuxna liv. Men tiden går sannerligen snabbare och snabbare... Nå, tillbaka till ämnet:

Memory Lane! :o)

Hur mycket kolhydrater åt jag under min stora viktminskning?
Såvitt jag minns: under min 35-kilos resa, under lite drygt tjugotalet veckor, så höll jag mig nog rejält under 20g per dag - oftast en bra bit under - då rasade vikten. Sedan under min "viktöknings-LC-tid" så höll jag mig sannolikt kring 40-60g under veckodagarna - ~normal LC, och helgerna så vågar jag inte ens gissa - onormalt vrålätande...

Första erfarenheterna med LC

En detalj som är lite rolig är att jag första gången lyckades "banta" bort mina första 10kg på lite över fyra veckor. Jag började en vecka innan min semester 2005 och fortsatte sedan mina tre semesterveckor och mina kollegor blev chockade när jag kom tillbaka tio kilo lättare! :o)

Massor kvar!

Men det var fortfarande säkert drygt 30kgs övervikt kvar, de var segare och ca 15 veckor senare så orkade jag inte vara så strikt längre, men då hade jag totalt gått ned närmre 35kg! Och jag skämdes nästan för hur enkelt det var... Alla berömde mig, men jag hade ju inte späkt mig, jag hade inte plågats...

Svårare andra halvan!

Nu är det trots allt svårare när jag trots allt "jojo-bantat" med LC. Dumt att egentligen tillåta sig trilla ner i hålet igen, om än inte ända ner i botten... Denna gången får det bli hela vägen innan jag letar efter ett viktstabilt läge. Lustigt nog så har jag hållit vikten bra tills i somras då jag började ge efter av någon mysko anledning; bekvämlighet, stress på jobbet, fint väder - jag vet faktiskt inte...

Veteran!

Jag räknar mig själv till veteranerna, har som sagt ätit LC i flera år nu och har breda erfarenheter av LC - både bokstavliga och bildliga... ;o)
Och ingen missar väl att jag kör:

10kgs utmaningen!


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10kg utmaning, I'll walk the line...

Kul - jag håller mig på linjen, tyvärr lite på fel sida linjen tycker jag. Men imorrn så hoppas jag på att "trilla ner"!
Utan "rebounce" så hade jag varit klar nu... Men en kul sak är att denna 10kgs utmaning påminner väldigt mycket om mitt initiala viktras när jag gjorde min 35kgs resa. Jag kommer mer lite historiska "fakta" om detta lite senare idag tror jag.

Diagram
//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

20 jan. 2009

Inga kolhydrater vid viktnedgång!

På ett par ställen så försigår det lite av en debatt om vad som bör kallas lågkolhydratskost. Jag tror vi måste skilja på diet och kost. En diet äter man i syfte att gå ner i vikt, att bli av med magkatarren etc. En kost är helt enkelt hur man äter i vardagen, men det kan också vara en "dietkost". När jag går ner med LC så anser jag mig äta enligt en diet, när jag är viktstabil så äter jag det som för mig är en vanlig kost (också LC).

Mycket litet kh

Jag ser snabbt hur jag stannar upp i viktnedgången, eller t  o m går upp när kolhydratsintaget ökar. Det är ingen tvekan för mig, det är en 100-procentig korrelation.

- Men det är för att du äter mer!?

Möjligt, men överätning innebär också att det sannolikt trillar in en massa kolhydrater, när jag testat att överäta stenhårt på LC så verkar det inte alls bli någon dramatisk uppgång. Däremot kan jag tänka mig att glykogenesen kan komma i fråga, läs lite nedan:

Mindre KH innebär att mer energi går åt!

Räkneexempel

Då vi behöver runt 90g glukos så går det alltså åt:

 • 180g protein för att tillverka detta, ungefär 720kcal
alternativt
 • 720g triglycerider, och här går jag ut i ett gråland, eftersom jag förutsätter att triglycerider har ungefär samma energitäthet som fett, d v s 8kcal/g. Detta ger i runda tal nästan 6000kcal!

Nu är väl den sista punkten knappast sannolik, men att en hel del protein får sätta livet till är väl den mest sannolika. Och vips så gick det åt en massa energi till...
(Källa.)

Dels slipper du en hel del i rent intag - en halv tallrik med pasta är en hel del... Och dels så enligt ovanstående beräkning så ju mindre socker i systemet desto mindre är det av de 90g som behövs. Och ju mer som behövs tillverkas, desto mer spillenergi går ju åt.

- Kan det inte bara vara glykogenet i musklerna?

Visst är det så, det är väl också därför som man drar iväg så dramatiskt i vikt när man fuskat under en diet på LC. Vänder man på resonemanget så är det en mycket tydlig och enkel signal om att du äter fel... Handlar det om något hekto hit eller dit är det inget att bry sig om, men när det sticker med något kilo så är det antingen fel på din våg eller din kosthållning.

- Motion skulle väl hjälpa?

Visst, men jag har utslitna knän och en naturlig avoghet gentemot att svettas... ;o)
Näe, motion är som jag tidigare sagt verkningslöst i längden mot kraftigt överviktiga.

- Men du går ner för du äter mindre!

Jo, antagligen så är det lättare att äta mindre ju mindre kolhydrater man får i sig också. Minimerar jag maximalt med KH så blir det också per automatik att det blir färre kalorier in. En av LC:s absoluta styrkor, hungern gör sig inte påmind så länge som intaget KH är minimerat. Ökar KH lite grann - man fuskar - så sätter genast suget igång och det är oerhört lätt att släppa taget och överäta. En massa kalorier kombinerat med (oftast) snabba kolhydrater... Inge bra!

Häng med

Min 10kg's utmaning!

Min meny?

Jag klipper lite från min blogg, 'Bantning med LC - dagsläge':

Själv äter jag nog mindre än vanligt. På morgonen så blir det allid två stora ägg, sedan mellanmål - d v s fikastunden på jobbet - med en liten ostbit, skinka och någon liten grönsak. Till lunch brukar jag äta någon typ av köttbit/korv och en hel del grönsaker, framför allt gröna oliver som jag älskar... På kvällen så blir det ånyo en hygglig köttbit med grönsaker, eller en soppa - gulasch med en klick creme fraiche i t ex.
Detta låter kanske lite enehanda, men det går att variera rejält. Exempelvis kan jag köra stekt fläsk med löksås, grillat med grillade grönsaker. Råa grönsaker o s v. Vad gäller korven så är man mer eller mindre hänvisad till icke-svensktillverkad korv, vi envisas med att ha mer potatis i korven än kött... :o(
Hur ligger det i kalorimängd? vet ej, kommer att mäta lite noggrannare framledes, men jag tror att det ligger på 1.600-1.800kcal ungefär. En normal mängd till en bantande karl som inte jobbar med kroppen alltså.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Publicistklubben igår om Marklundsfejket

Prat och debatt om och kring Liza Marklunds 'Gömda - en sann berättelse'. En sak som jag ställer mig lite frågande till och som det förvånar mig att ingen reagerade på är varför Guillou kommit överens med Marklund om att inte läsa Gömda?


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

10kg utmaningen, a rebounce!

Direkt tillbaka ontrack! Jag höll nog lite igen hårdare än vanligt, var lite småsugen igår kväll, men slog igen butiken! Är iofs fortfarande strax över linjen, men imorgon, då... :o)

Diagram
//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

19 jan. 2009

Roman var det jöh!

Roligt att se att det inte bara är Guillou och resterande litterära jättar som hela tiden tyckt det var självklart att Gömda enbart var påhitt och fantasier:
Både i Bibliotekstjänsts register och på Kungliga biblioteket har boken kategoriserats som fackbok. Det ändras nu och "Gömda" kommer i fortsättningen att betraktas som ett skönlitterärt verk.
(Källa.)


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ologiskt om upphovsrätten

Mary har ett bra inlägg om brottsbekämpning av polisen, som sig bör... Via den posten hittar jag på SvD ledarblogg en informativ och underhållande, för att inte säga direkt upprörande film:

Bra för samhället

Samtidigt som ytterligare en undersökning utifrån neutrala ståndpunkter pekar på hur samhället och i förlängningen alla tjänar på fildelningen. Frågan är om jag ens någonsin sett en neutral undersökning som kommit till det motsatta slutsatsen??

Ännu mer stöd...

Tyvärr bara på Holländska, (grov)översatt med Google translate:
De ekonomiska konsekvenserna av fildelning på den nederländska välfärd på kort och lång sikt netto positivt. Konsumenterna kommer att gynnas på grund av fildelning tillgång till ett brett spektrum av kulturella produkter. Å andra sidan kan en nedgång i omsättning från försäljning av ljudinspelningar, DVD och spel som ett resultat är rimligt.

Kriminalisera mera!

Mer förstårbart än regeringens vurm för avlyssning och nedmontering av privatlivets helgd... En del ser ut som nollor jämfört med vad kriminaliseringen av en hel ungdomsgeneration har gjort...


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Thomas Bodström i blåsväder!

Jag kan faktiskt inte vara annat än lite smått skadeglad när nyterroristutvisningsaffären plötsligt börjar peka mot förre justitieministern Thomas Bodström. Jag anser fortfarande att han är en av de den farligaste politikerna genom tiderna, så kan en sådan här affär oskadliggöra honom för lång tid framöver så är det välkommet.

Förlåt!

En av de främsta nedmonterare av vårt öppna samhälle, tyvärr exporterade han också Bodströmssamhällets politik till EU - f'låt ni andra i den europeiska unionen!
Jag brukar inte sitta och hoppas på mer obehagliga detaljer, men i detta fall gör jag ett undantag och håller tummarna för att han syltar ner sig mer, som Lena Melin skriver:

Dementimaskinen har inte sparkat igång.

Det tyder på att de sensationella uppgifterna i Eva Franchells bok är korrekta.

Förbannad!

Desstom är jag äcklad av hur man tydligen utnyttjade Anna Lindh, eftersom hon redan var död antar jag? Snyggt jobbat, ingen ville ta helgonglorian av en mördad utrikesminister, en populär sådan dessutom.
Jag blir förbannad eftersom jag också gått på och klandrat henne för att hon var den som ensam tog de vidriga besluten. Visst tyckte jag det var lustigt att inte Justitieministern var den som tog besluten, eller i alla fall var informerad, vilket iofs gjorde mig mer uppbragd över Anna Lindhs beteende - vilket nu kanske visar sig ha möjligen ha varit oklanderligt ?

Hopp om mer?

Nu hoppas jag att det grävs vidare i denna vidriga historia, jag skäms fortfarande över att mitt fosterland, ett land som sagt sig stå för demokrati och mänskliga rättigheter tillät sådana övergrepp är inget annat än en skam!


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10kg utmaning, disappointed!

Hahaa, ja, iofs skall jag inte vara överraskad, men jag kan inte låta bli att vara besviken över "raset" sedan igår. Plötsligt slungades jag tillbaka en hel vecka! Men om två dagar så är väl jag i linje med min tänkta kurva - hoppas jag.

Diagram
//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

18 jan. 2009

Anna Lindh och egyptierna

Nu sipprar det igenom detaljer kring utvisningen av de två egyptierna. Något som folk i allmänhet oftast inte har en aning om vägde tungt på axlarna på dåvarande utrikesministern Anna Lindh. Från minna föregående postningar:
Det är idag [då, vid tiden för bloggningen, min anm.] 5 år sedan Anna Lindh mördades på NK, jag och en kollega var på hemväg från Stockholm då vi hörde de första rapporterna på radio. När jag steg ur bilen vid hemmet var det fortfarande rapporter om en skada i armen. Under eftermiddagen/kvällen så stod det snart klart att hon var betydligt mer skadad, och när man pratade om en knivskada i levern så förstod jag att det säkert var mycket, mycket illa.

Trauma

Visst var det en oerhört stark känsla av overklighet när det hände. Tyvärr fick vi ånyo se prov på svensk polis oerhörda tafatthet och närmas tjänsteoduglighet. En svensk utrikesminister mördas mitt på blanka dagen på ett av Stockholms populäraste varuhus. Jag såg avspärrningar på ett par meter, hur en polis kom gående med kepsen i handen hur man handskades med mordvapenet etc. Inte svensk polis finaste stund... Och senaste gången något liknande hänt så var det lika illa - hade man inte lärt sig ett dugg på de 20 år som skilde mordet på Olof Palme?
(Källa.)
Jag tycker nog att man skall nyansera bilden av Lindh en del. Det är faktiskt så att hon var högsta ansvariga för utvisningen av egyptierna, de som hämtades på det grövsta sätt av CIA-män, på svensk mark. En affär som säkert hade kostat hennes politiska framtiden tror jag faktiskt.
(Källa.)
Efter Anna Lindh så ser man tydligt hur vilsna s, och inte minst Persson blev, han hade ju i praktiken mentalt redan flyttat från Rosenbad till Sörmland. Lindh hade mycket väl kunnat föra partiet vidare, även om jag tycker att hanterandet av de avvisade egyptierna - där hennes namnteckning stod som djävulens underskrift på ett själsköpekontrakt - med rätta skulle tyngt henne och partiet ordentligt.
(Källa.)


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kostdoktorn om tänder

Bra inlägg av kostdoktorn!
Jag skulle vilja komplettera det med en bit ifrån mitt inlägg 'Tänder på ammande':
Dessutom är bröstmjölken ett mycket övertygande bevis för att vår kost borde dra åt LC-hållet, maximerad med kolesterol, mättade fetter och... en massa mjölksocker!?!
VA?!?!
Hur menar du nu??

Jo, det är helt enkelt så att naturen vill ha ett snabbt växande fettlager på det lilla nyfödda barnet. Det ökar nog överlevnadschansen exponentionellt, både vid sjukdomar och vid hårda omvärldsförhållanden! Således så brassar moder natur (i praktiken mamman...) på med mjölksocker i bröstmjölken så att barnet får ett rejält insulinpåslag vilket möjliggör snabb viktuppgång.
Det är och förblir fantastiskt!

Tänderna!

Sedan sjunker givetvis laktoshalten i bröstmjölken sedan med stigande ålder på barnet. Det finns ytterligare en sak här - med den initialt höga mängden mjölksocker i sin kost så riskerar givetvis barnet att få hål i tänderna, därav våra mjölktänder.
När vi bör sluta amma, d v s vid 5-6år så åker också de slitna och angripna tänderna ut. För att ersättas av de tänder som vi skall ha - och måste ha - livet ut. Knappast underlag för att fortsätta äta en sockerrik, och därmed kariesvänlig, kost, eller? En logik som bara en idiot kan motsäga...

Fantastiskt var ordet!

//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentar till Marklundsfejket?

Galenskaparna är så oerhört bra! Detta är nästan en inlaga till Marklundsfejket! ;o)
Sanningen är viktig - och han är inte ens journalist!//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Bloggparti

En kul sak som flera av mina kollegor i bloggvärlden redan upptäckt och gjort är 'Bloggparti - vem röstar din favoritblogg på?'.
Detta gjorde mig givetvis oerhört nyfiken! Jag med devisen "Ser mig som politiskt relativt obunden kommentatör" borde ha en jämn graf...

Grafen i sig

Så här ser alltså min graf ut:

Andras

http://aggeman.se/2009/01/jag-skriver-som-en-sosse/
http://berinder.wordpress.com/2009/01/17/bloggpartise/
http://betaalfa.polymono.net/2009/01/17/avslojande-har-ar-politikernas-ratta-partier/
http://blogg.expressen.se/peterj/entry.jsp?messid=460531
http://blogg.expressen.se/peterj/entry.jsp?messid=460550
http://bloggtidningen.se/2009/01/17/bloggtidningen-passar-alla-politiska-inriktningar-webbtestat-och-klart/
http://hbt-sossen.blogspot.com/2009/01/det-r-tur-att-oppositionen-inlett-ett_17.html
http://jerbaz.wordpress.com/2009/01/17/bra-bloggar-om-gmdaskandalen/
http://klokbok.wordpress.com/2009/01/17/sanningen-ar-gemen/
http://promemorian.blogspot.com/2009/01/min-blogg-r-grn.html
http://sassa.webblogg.se/2009/january/vilket-parti-rostar-min-blogg-pa.html
http://www.hartman.nu/2009/01/18/mitt-resultat-hos-bloggpartise/
http://www.rongekom.se/?p=564
http://www.wiktzac.com/2009/01/kvinnomisshandel.html


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Liza Marklund: Marklundsfejket - en sann historia

Ge mig en minut och låt mig sammanfatta Marklundsfejket... Hmm...

En början...

Liza Marklund stöter på en ganska sorglig människa med mycket dramatisk vardag, Marklund inser att detta kan inte säljas utan raffinerad omskrivning, eftersom det handlar om en lite typisk whitetrash-historia där alla parter uppför sig helt galet.

Hur man uppfinner en ny historia

Därför så ändrar nu Liza Marklund på historien för att passa svenska kvinnor:

En ny huvudperson

Den ljushylta, intelligenta och snövita banktjänstekvinnan – ett under av hygglighet, medelklass, lätt att identifiera sig med och oskyldig råkar göra ett avsteg från den rasåtskillnad som föreligger i Sverige och straffas därför nästan omedelbart med misshandel, förföljelser och hot. Och det är inte vem som helst som ligger bakom dessa brott:

En ny ”skurk”

Det är en arab! Svartmuskig, krigsskadad och psykopatiskt rabiat, helt enkelt en svensk medelklasskvinnas värsta mardröm…

Ett nytt stöd

Till hjälp och som ett stöd i livet dyker en ny människa upp på scenen, den genomtrygge norrlänningen:
stolt som svensk fur står han upp i ur och skur, skyddar och protektar, men samhället ändå under muslimskt förtryck försmäktar…

Ett nytt samhälle?

Det svenska samhället står helt oförmöget att skydda henne och hennes familj, speciellt sedan hans svartmuskiga, krigsskadade och psykopatiskt rabiata vänner med maskingevär satte skräck i en hel stad, för att hjälpa "mannen med de svarta ögonen" att komma åt henne. Det går så långt att USA förbarmar sig över att denna svenska, ljushylta, intelligenta och snövita banktjänstekvinnan inte kan få skydd i sitt hemland och de får en tillflyktsort med asyl!

Vilken historia!

Monica Antonsson, vilken inte heller tycks ha alla hästar hemma, har dock gjort ett grundmurat och imponerande arbete med att avslöja hur en journalist med en sjaskig historia där egentligen alla (utom barnen!) tycks vara solkade av sina egna handlingar, förvridigts för att dels passa en tänkt publik bättre och dels för att passa in i ett större politiskt projekt, som sedan drivs vidare journalistiskt.

Otäckt!

En oerhört otäck historia tycker jag, dramförallt när den påhittade, ensidiga och ganska torftigt skrivna historien tar eget liv och lanseras som "en sann historia", nu garanterad av högborna politiker och av författaren och samhällsjournalisten Liza Marklund.

Tokfeministisk världssyn...

Där tokfeminister som iofs redan anser sig ha rätt till att förvrida sanningen hur mycket som helst, gör precis detta för att det skall passa in i tokfeministernas världsbild. Att det samtidigt drar med sig och eldar på brunskjortevärderingar gör knappast saken vackrare.

Och inte tycks det tystna?

Länkar

http://aftonbladet.se/nyheter/article4187528.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4204951.ab
http://arvidfalk.se/2009/01/mer-marklund-an-gaza/
http://betaalfa.polymono.net/2009/01/16/inte-en-blund-for-marklund-bland-bloggarna/
http://bitchslapbarbie.wordpress.com/2009/01/16/genusfraga/
http://cattasbubbla.wordpress.com/2009/01/16/ingen-konsfraga-alls/
http://cattasbubbla.wordpress.com/2009/01/17/identiteten-rojd-fram-med-pappren-nu/
http://christianengstrom.wordpress.com/2009/01/16/nominera-till-stora-bloggilliterati-priset/
http://daddys.blogg.se/2009/january/osama-har-betalat-underhall-i-18-ar.html
http://daddys.blogg.se/2009/january/utkast-inger-segelstrom.html
http://dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=873927
http://dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=874821&rss=576
http://dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=873951
http://jerbaz.wordpress.com/2009/01/16/gmdaskandalen-backa-bandet/
http://jerbaz.wordpress.com/2009/01/17/bra-bloggar-om-gmdaskandalen/
http://jerbaz.wordpress.com/2009/01/17/gmdaskandalen-liza-show-i-tv4-2/
http://klokbok.wordpress.com/2009/01/17/sanningen-ar-gemen/
http://lindskog.blogspot.com/2009/01/tiina-skriver-om-hxjakten-p-liza.html
http://mina-egna-ord.blogspot.com/2009/01/ngot-helt-annat.html
http://newsmill.se/artikel/2009/01/16/motbjudande-mobbning-av-marklund
http://nicklaslarenholtz.blogspot.com/2009/01/liza-marklund-debatten-verfldig.html
http://nicklaslarenholtz.blogspot.com/2009/01/nu-fr-det-vara-nog-gmda-skandalen.html
http://ninahellman.wordpress.com/2009/01/16/vem-ar-den-sanna-haxan-finns-hon/
http://nyhetstorken.blogspot.com/2009/01/lika-som-br.html
http://online-pr.se/pr/sanningen-bakom-sanningen-om-gomda/
http://psykbryt.com/index.php/2009/01/16/ar-ordbajs-en-konstnarlig-frihet/
http://svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2330279.svd
http://www.opponent.se/2009/01/liza-marklund-smyger-in-fiktion-i-sin-journalistik/
http://www.rongekom.se/?p=564
http://www.usablogg.org/2009/01/15/blir-bloggar-mer-inflytelserika-liza-marklkund-och-braket-om-gomda/
http://www.zaramis.nu/blog/2009/01/17/marklund-och-sanningen/


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Twitter

Nu börjar jag testa twitter också. Jag inser att det för mig mer kommer handla om snabba, outvecklade tankar istället för mina lite omständiga blogginlägg. ;o)

Hur mycket text har jag egentligen?

4035tkn i genomsnitt per inlägg! Det gör ganska exakt en A4-sida per blogginlägg. Ganska imponerande när man betänker att jag idag med detta inlägg gjort 854st inlägg.

3441855 tecken!

Det gör i så fall 3441855 tecken totalt! Ganska imponerande siffror tycker jag själv!
Det motsvarar faktiskt en bok på 850-900sidor!

Men tillbaka till ämnet

Jag tänkte börja använda twitter som lite snabb-bloggning, lite tankar efter diskussioner hemma, på jobbet - nyheter, politik etc. Twitter som en "what are you doing" funktion är lite ointressant för mig, just nu. Det blir alltså en snabbkanal ut, mer tv3 nyheter än agenda alltså... ;o)
Jag känner spontant lite olust då jag inte vill lämna ut min person utan mer mina åsikter. Och vem sjutton är intresserad av när jag dammsuger - förutom min fru?
Fungerar det inte så struntar jag i det och plockar bort den lilla widgeten till höger.

Min adress

http://twitter.com/wiktzac - ganska logisk! :o)

Mitt verktyg

Jag kommer nog i huvudsak använda mig av min iPhone och ett par applikationer i den för "twittring":

Farhågor

Jag har ett par stycken, dels att jag kommer tröttna snabbt, men också att jag kanske blir bekväm och slutar skriva långa, orerande inlägg... Vi får se, det känns redan nu lite trångt över axlarna, så vi får se.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om

10kg utmaning, ett trendbrott?

Vad är det jag ser? Ett trendbrott??
Jag åt som sjutton igår, det blev en hel del charkiturivaror extra igår kväll - fast som vanligt blir det bara utländska sådana, svenska matföretag har någon typ av överenskommelse att de tydligen inte får ha mindre än 15 ingredienser i en korv - eller skinka!

Diagram
//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

17 jan. 2009

Kvinnomisshandel

Marklund (tydligen alltid aktuell) har öppnat för att man i fortsättningen kommer att ifrågasätta "överdrivna" historier allt mer. Vissa på gott och andra på ont, men inte stärker just detta fall misshandlade kvinnors situation inte - därav min postning 'Den kvinnomisshandlande Liza Marklund' (och detta inlägg litet som ett förlängt svar till en kommentar i ett annat inlägg).

Sonade brott och upprättelse?

Jag tycker det är bra att Marklund markerar att ett sonat brott är just ett sonat brott, ingen skall behöva ställa upp som en förespråkare för ett sonat brott. Så all heder för att hon står på Niclas Salomonssons sida, Unni Drougges baktalade f d. Men när han som representant för lyckad (infödd) svensk åtnjuter ett nytt förtroende skall "mannen med de svarta ögonen" aldrig få upprättelse? Det är något märkligt med Marklunds sätt att se vårt integrerade samhälle - oavsett "hetsjakten" på henne efter avslöjandet.

Äckligt och förkastligt!

Misshandel är en typ av brott som ganska grovt kränker en annan människa på många plan samtidigt, både kroppsligt och själsligt. Jag tycker personligen att det är ett av de värre brotten.
Jag har absolut inget till övers för kvinnomisshandlare - mer det har väl ingen annan heller?
Jag har t ex relativt god inblick i livet i fängelse och kvinnomisshandlare står lägre än lägst. När samhällets bottenskrap själva anser att kvinnomisshandlare står lägst - hur lågt kan man egentligen komma?

Tokfeministerna...

Jag kan inte se annat än att man slår in öppna dörrar när man är ute efter att försöka att ytterligare demonisera misshandlande män - om det ens går?
De är marginaliserade män med psykiska problem och missbrukare som utgör den klassiska kvinnomisshandlaren, givetvis finns det ändå undantag vilket ändock gör att generaliseringen fungerar alldeles utmärkt i de allra flesta sjaskiga fall. Det glädjande är att vård förebygger ytterligare brott i denna grupp som dessvärre är ovanligt benägen att upprepa sina brott.

..håller fanan högt!

Tyvärr motarbetas denna vård eftersom tokfeminister anser att det handlar om en yttring av det osynliga patriarkiska världsherreväldet och inte om sjuka individer... eftersom vården i sig pekar på sjukdom istället för en samhällsordning;
världen skulle vara bättre utan tokfeminister...


//Zac
PS. Kommer (sannolikt) imorgon skriva om den "Rabbat" rabatt som kvinnor får i domslut för mord och dråp, misshandel, grov fridskränkning, olaga hot och sexuella övergrepp.
UPDATE: Inte alls lika roligt med ordet "Rabbat" i länken längre, eftersom ledaren i AB rättade felstavningen och ändrade länken: AB: Rabatt på städning är inte jämställdhetspolitik - innan stavade man fel i rubriken och skrev "Rabbat" istället

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...