Fortsätt till huvudinnehåll

Övervakning är frihet!

I dagen efter så känns det fortfarande bara tomt och desillutionerat...
Men jag föreslår en ny devis för de f d liberala partierna i regeringen:

Övervakning är frihet

Jag ser idag bara en hjältinna som fortfarande lyser, Camilla Lindberg. Det krävs mod, och jag fruktar att hon nu möjligtvis inte nomineras till riksdagen i nästa val. För att råka få in en individ, med egna tankar i ledet hos die schwedishe volkspartei kan inte ses med blida ögon. Näe, hur skulle det se ut om alla följde liberala grunder om individens frihet? Då skulle vi inte kunna driva igenom den största inskränkningen någonsin i medborgarnas privatliv, i alla fall inte i fredstid...
Hon förklarar:
Vi kan aldrig lita på att demokratin finns där och skyddar oss från grumliga beslut som leder samhället i oönskad riktning om vi inte accepterar att vårt parlamentariska system bygger på en inbyggd motsättning mellan effektivt beslutsfattande och det individuella ansvaret som folkvald. Om det inte finns några motspänstiga individer finns det ingen motspänstig debatt. För var och en av oss som ska utgöra folkstyret i praktiken, dras gränsen olika. Men för mig var linjen i sanden dragen här. Och den linjen kunde jag inte kliva över.


Vad sägs om att gå in på hennes sida och maila din uppskattning, eller varför inte skicka blommor?


Stå på dig - annars gör staten det


Vilket underbart motto! :o)


Jag tror att Camilla kommer möte många avundsjuka blickar i matsalen, att på det rakryggade sätt hon stått upp för sina åsikter är imponerande ur alla aspekter!

Svensk demokrati...

Det är tyvärr så att jag i mångt och mycket tappat tilltro till den svenska demokratimodellen. Avståndet till de styrande tycks bara bli större och större. Att man redan i vintras köpte in världens femte(!?) snabbaste superdator för analys, har nyanställt som sjutton de senaste åren visar tydligt på att det inte var en fråga om massavlyssning, det var en fråga om när...

Varningslapp

Det är ungefär som att man tillåtit ett demokratiskt farligt verktyg ligga framme, men med en varningslapp på.
Vad Federley, Annie Johansson och Karl Sigfrid lyckades åstadkomma är något, något större bokstäver på varningslappen. Det förhindrar tyvärr inte alls att verktyget ligger framme för alla och envar som vill använda det... Och icke att förglömma enligt liggande förslag så släpps datainspektionens kontroller år 2011, efter detta är det bara till att hålla tummarna att de inte böjer av från den korrekta vägen...

Från media

DN Ledare, 'Hycklarnas afton':
Regeringen hade förtjänat ett nederlag. Felet är inte i första hand försvarsminister Sten Tolgfors, utan i högre grad hans föregångares Mikael Odenberg, och den tidigare socialdemokratiska regeringen. I stället för att utreda en så viktig fråga ordentligt, och gärna med en parlamentariskt sammansatt grupp, har tjänstemännen på försvarsdepartementet anförtrotts uppgiften att skriva propositionen. Senare motstånd från justitiedepartementet, debattörer och oroliga svenskar har avfärdats som överdrifter och som att ingen - mer än försvarsdepartementet - begripit frågan.
Med en sådan arrogans behövs ingen opposition för att fälla en regering. En sådan regering kan fälla sig själv.
SvD Ledare, 'Det hjälper inte att kalkonen förgylls':
Nostalgiskt drömmer jag mig tillbaka till en tid då det ansågs naturligt för en person med borgerliga värderingar att vara skeptisk till övervakning och nya statliga organ.
..
Kanske skulle även de borgerliga partierna ta lite paus från lagsnickrandet och fundera över vad de står för och vilka värderingar politiken ska utgå ifrån.
Ledare i Expressen skriver:
En realistisk politiker måste självfallet vara beredd att kompromissa. Man måste, som det heter, välja sina strider. Men om inte den här striden var värd att tas, vad kan då rimligen vara det? Vad är riksdagsledamöterna då alls till för?
För bara några veckor sedan lade de borgerliga ledamöterna i grundlagsutredningen fram ett förslag ihop med miljöpartiet om fördjupat personval. Nu måste man fråga sig varför i all världen de vill ha det.
Självständigt tänkande politiker som tar sina egna värderingar på allvar ses ju uppenbarligen bara som problem. Just därför finns det som liberal inte längre särskilt mycket mening med att rösta över huvud taget.
Bloggaren Jinge Skriver:
..bland annat har jag planer på att visa hur krypterad text ser ut och fungerar. Men den verklige kryptoexperten är förstås Federley. Han lyckades kryptera sin egen politiska ideologi till den grad att hans väljare trodde att han var motståndare till att myndigheterna spanade på dem. Nu blev han istället den som krattade vägen för FRA, en hulkande och snyftande ung man med en ryggrad som en övermogen banan..

Länkar

Jag stjäl/lånar/kopierar helt sonika Rosetta Stens länklista idag:
Hysteriska medborgare som vitala säkerhetsintressen
Till våra vänner - rädda er själva
Blommor till folkets hjälte
FRA: Camilla Lindberg - hjältinnan
Nu slutar jag rösta på alliansen
Det finns en (1) liberal i alliansen
Så går det till när svenskarna säljs ut
Voteringen är över. FRA-lagen har gått igenom
Äcklad
Finns redan hemlig enhet för granskning
Lyder talmannen också under partipiskan?
Ja till FRA-lag
Nya FRA-lagen röstades igenom
Domen kommer att vara mycket hård
Avlyssning ger dyrare samtal
Stå på dig, annars gör staten det
Folkpartisten Birgitta Ohlsson lade ner sin röst
Riksdagen röstade ja till FRA-lagen
Riksdagen röstade ja på onsdagen
Birgitta Ohlsson (fp) avstod
“Yes” to surveillance law

Skratta åt eländet


//Zac
PS. Givetvis är titeln lite en lek med en ganska central del i George Orwells 1984. Jag vet vad jultomten har i sin säck för snokande allianspolitiker, 1984 och Animal Farm passar bra...Kommentarer

 1. En hjältinna, javisst!
  Men glöm inte bort V och MP, de var suveräna.

  SvaraRadera
 2. Naj, jag vill nog snarast bara framhålla MP, de är det enda riksdagsparti som är emot FRA-förslaget i grunden. Ingen kosmetika kan dölja att det handlar om massavlyssning, men då duger förslaget för alla andra partier, utom för MP.

  Så hurra för MP! Med dem är PiratPartiet - som har andra fördelar - och SD, som bekant inte har några fördelar alls...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Enda anledningen till att SD är emot lagen är antagligen att de kommer att hamna i fel ände av den, skulle de komma till makten skulle de självklart behålla verktyget och använda det till dess fulla potential.

  SvaraRadera
 4. Jo, det gäller att planera inför framtiden... Och det är precis det som en mycket stor majoritet av riksdagen nu inte gör... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Ohly och vänsterpartiet, nu fått en viss upprättelse hos det svenska folket. Han har fått argument inför kommande debatter som rör "liberalism."

  Det är ju uppenbart att det bara är ett vackert ord, som man kört med. Peter E och Mats R säger... "Efter FRA är MP de enda liberalerna". Ligger mycket i det!

  MP:s "stämpel" som ett enfrågeparti (miljön), börjar ge vika mer och mer tycker jag. Det står nog snart klart för de flesta, att de har kläm på det mesta. Däremot så vill man få in miljömål och hållbarhetsbegreppet i alla sakfrågor. Hållbarhetsbegreppet ser vi här?? "Det gäller att planera inför framtiden och det är precis det, som en mycket stor majoritet av riksdagen nu inte gör"... Här har vi hållbarhetsbegrepp att snacka om. Det blir extremt svårt att ändra på detta. Även om man vill...Så nog är det hållbart allt;) Den nuvarande "demokratin" som vi byggt upp under lång tid är på väg att nedmonteras. Ett ytterligare bevis på att evolutionen tar steg både framåt och tillbaka. Vi har inte lärt oss mycket av historien direkt. Vänsterpartiet har tydligen lärt sig mer, än alliansen iallafall. Som fortfarande kommer att anklaga vänstern för att vilja skapa ett storebrorssamhälle? Hur det nu ska gå till efter FRA. Men de lyckas säkert. De har ju uppenbarligen inte förstått att de gör samma sak som de anklagat andra för. Ett bevis på att partierna är ganska lika och att rädsla driver fram sådana här beslut tycker jag. Fast hallå... Titta på våra ungdomar de är inte lika rädda...? Varför? jo för att de har inte hunnit skapa så mycket materiella ting att klamra sig fast vid ännu? De har ingeting att förlora vare sig yrkesheder eller villa, båt, sommarstuga. Så vi ska lyssna mer på de unga!!!!!!? Det är de som är framtiden inte vi medelålders eller halvgamla.

  SvaraRadera
 6. Hrmmm... Jag vill nog påstå att jag tillhör de "halvunga"... ;o)

  Hela vänstervågen är påväg att ebba ut tror jag, S kommer röra sig inåt mot med socialliberala trakter och MP växer nog till sig till ett mer strukturerat och "vuxet" parti. De stickade tröjornas tid är nog över, och de mest spretande åsikternas tid också. Och visst är tydligen MP det sista liberala partiet i Riksdagen nu... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Ja det vill vi alla påstå att vi tillhör de halvunga...;) Speciellt lite äldre män, som vet med sig att de är fertila tills de har ena foten i graven;) Vi kvinnor ser nog annorlunda på saken:)

  Snart "50 taggare" så börjar jag ändra åsikt. Nu så är jag snart mogen dvs. övermogen:)Jag ser många duktiga unga politiker, som man borde lyssna mer till.

  Nej de stickade tröjornas tid är inte över. Däremot så tror jag att vi kommer att få se mer av "kom som du är" framöver inom MP. Kompetens sitter inte i klädseln. Alla personligheter behövs i ett fungerande parti tror jag. Visionerna glöms kanske bort mindre hos de "lite flummiga". Det skall göras politik av visioner. Strukturerade vuxna partier har vi gott om. Vi behöver inga fler sådana!!! Väck med dem istället! Jag vet att Maria Wetterstrand efterlyser unga krafter. Hon har sagt något i stil med. Vi äldre suckar och säger "det där har vi redan provat". "Det går inte". Vi kan vara förbaskat självgoda gentimot de yngre?!

  Kul att du känner dig ung;) Det gör jag med trots allt emellanåt!

  SvaraRadera
 8. Jag tror tyvärr också att mp är på väg att bli mindre flummiga, det börjar bli hög tid för de äkta miljöpartisterna att antingen ta tillbaks partiet från politikerna, eller att starta mp(r).

  Helst skulle jag se att man skapade flera tydliga falanger inom partiet där var och en tydligt visar vilka falanger man stödjer.

  Jag skulle då kunna beteckna mig som som:
  mp(r)(c)

  Alltså revolutionär och carnivor.

  SvaraRadera
 9. Varför ska det alltid delas upp och grupperas?

  Jag kan ha båda kofta och gillar att klä upp mig ibland...!

  Är kanske flummig men har också fötterna på jorden (tycker jag);)

  Men visst tydliga falanger skulle också kunna göra, att man visar att alla är lika välkomna!! Det vore bra!

  Det finns en del tydliga falanger inom MP redan. Fast de skulle kunna bli ännu tydligare. En del verkar vara för nuvarande räntesystem, andra inte. En del ser visionen om ett räntefritt samhälle. Men de tror inte riktigt på den. Samma med EU. Jag tycker inte att MP ska vara enbart flummiga. Själv så gillar jag de förändringar som nu sker inom MP.

  Vill vi ha partipiskor och tyck lika principen inom partiet? Rättning i leden...Eller vill vi har mer makt till folket och mer folkomröstningar?

  Jag skulle säga så här... Är emot nuvarande räntesystem, äter i huvudsak vegetariskt, men även räkor och fisk. Jag är för EU numera, för att det är skit! Vi måste påverka! För att unga gröna ska få göra sin röst hörd lika mycket som de äldre inom partiet. Glad för att kostymnissar hittat till partiet. Det blir bra balans.

  SvaraRadera
 10. Och vad tillför kostymnissarna till mp?

  Bortsett från att försöka få bort alla krav som gör partiet unikt? Blir mp ett parti som alla andra har det inte längre något berättigande.

  SvaraRadera
 11. Peter Rådberg försvarsutskottet hade kostym när han debatterade FRA. Det gav större tyngd åt det hela, än om han haft kottar i skägget och långt hår och kofta?!
  Jag är inte mycket för kostymer men ibland känns de rätt.

  SvaraRadera
 12. Nu avsåg jag inte de som bär kostym på kroppen utan de som bär den i huvudet.

  De som kan tänka sig att kompromissa bort vad som helst för en ministerpost.

  De för vilka politiken är ett spel som bara går ut på att få flest röster och därmed mest makt, men som glömt varför man engegerade sig politiskt från början.

  SvaraRadera
 13. Hmmm låter som en "gråsosse". I en mörkgrå kostym.

  Eller en moderat med mörk kostym och röd slips. Den röda slipsen för att visa att man numera är ett arbetarparti. Man har alltså "glömt" eller låtsas glömt varför man engagerade sig politiskt från början. För inte var det väl för att man ville leka sosse...?

  Fast efter detta med FRA så undrar man ju..."Allt det som ni vill kan vi göra "bättre?" Vi gör allt ni vill mycket bättre än ni! Jo vi kan, jo vi kan, jooo vi kaaan!!!

  Göra bort oss?!

  SvaraRadera
 14. Ser du en politiker som håller upp ett finger i luften bör du kolla väldigt noga vilket finger det är!

  Det kan vara lätt att tro att det är ett fuktat pekfinger för att känna vilket håll det blåser åt, men det kan även vara långfingret!

  Det senare fallet verkar bli allt vanligare.

  SvaraRadera
 15. Jag tror det kan vara Sarkozys långfinger till det irländska folket! Ett långfinger mot folkomröstningar.

  Han blir ju ordförande i EU nu och verkar inte gilla folkomröstningar något vidare....

  Nu så hotar han med inga nya medlemmar utan "Lissabon". Han vill ha en ny folkomröstning snarast... Jag förstår inte riktigt. Varför skulle det Irländska folket rösta ja efter ett rungande nej med över 50% deltagande?

  Sker det inte då med skrämselpropaganda? Rättning i leden folk! EU är alltmer skrämmande. Vi måste vara med och påverka, det lilla vi kan. EU, FRA läskigt!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n