Fortsätt till huvudinnehåll

FRA=F.öreställning R.uskigt A.lliansen

Ja, herregud vilken pinsam föreställning det var i riksdagen igår...

Såpa!

Vilken välregisserad såpa det var med Federley, och vilket manusinnantilläsning det var ur Försvarsminister Sten Tolgfors mun. En av de få som jag tycker kan stå rakryggad i detta är Karl Sigfrid som ju tvingades kvittera ut sig. Riktigt, riktigt pinsamt - och Reinfeldt har återigen visat prov på riktigt dåligt ledarskap. Att lägga fram nya förslag i elfte timman är så generande att jag tror att detta faktiskt kommer att ge utslag i valet; bloggsfären som idag är en kraft att räkna med kommer inte att glömma...

Vems fel?

Visst kan man som jag gjort peka ut Federley m fl, men skammen och skulden ligger helt på de andra ledamöterna som uppenbarligen inte har tänkt till.

Alliansen har släppt liberalismen

Vilket nedelag för alla liberaler som trodde på alliansen, ingen från alliansen förklarade varför vi svenskar nu måste införa världens hårdaste övervakning mot vår egen befolkning.

Tyvärr...

Givetvis kommer förslaget nu att gå igenom, meningsmotståndarna har nu kohandlat/piskats att stödja det förslag som sannolikt redan ligger färdigt. Men grunden är fortfarande häpnandsväckande felaktig. Förslaget bör inte arbetas om, det bör skrotas i sin helhet.

Skämmes ta mig faan

Jag skäms å alla sveriges liberaler, jag är ledsen - era främsta företrädare förrådde hela eran ideologi igår. Skamligt att se hur det plötsligt öppnades ett vitt gap mellan de som bestämmer och oss, folket. Jag tror inte ens EU-frågan, eller euron var i närheten av sådan arrogans från de styrande...

Förolämpning mot folket och demokratin

Som Rickard Falkvinge påpekar så kommer detta inte skrivas in i lagen:
 • Ett konstaterande om att en stat som avlyssnar alla medborgare hela tiden är en grov förolämpning mot medborgarrätt, allt vad liberala värderingar heter, Europakonventionen och hundra års demokratikamp.
 • Att det bara är larvigt att påstå att paramilitärer i Afghanistan kommunicerar med e-mail genom Sverige.
 • Att Sverige inte haft något terrordåd på 33 år och således inte har ett överhängande behov av att skydda däremot.

Per Ström skriver klokt om de förändringarna:

Detta är i det stora hela ointressanta marginaljusteringar. Hela grundidén kvarstår, att FRA ska få massavlyssna människors kommunikation utan brottsmisstanke. Läsa epost och sms, lyssna på samtal, se vilka sajter vi besöker, upprätta “sociogram” (kartor över vänkretsar). Och så vidare. Detta är lika absurt som tidigare. Det strider fortfarande mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 12. Det kommer fortfarande att skapa ett samhälle präglat av självcensur och oro. Det kommer fortfarande att göra människor rädda för att kontakta journalister om missförhållanden. Med mera…

Länkar

AB
Övervakaren ska övervakas
Spionlagen stoppas tillfälligt
"Fredrik Reinfeldt tvingades för första gången till reträtt, men i grunden ändras ingenting"
DN
Stora mediehus kan avlyssnas
Forskaren Magnus Norell: Systemet kommer inte att fånga upp några terrorister.
Minst 75 miljoner kronor
FRA-förslag återremitteras
Henrik Brors: En pinsam reträtt
SvD
Statsministern tonar ned FRA-dramatiken. Stödjer förändringsförslagen.
Försvarsminister Tolgfors gör eftergifter i lagen
Ledare: Ska vi planera för evigt solsken?
IDG:

Så ska spaningen gå till

FRA planerar storsatsning på kryptering

Deras jobb: Övervaka FRA

Oscar Swartz: "Telia - ta strid mot FRA"

Moderat röstar nej till FRA-lagen

Ryssland mål för spaningen


(några) Bloggar

ProjO, TantraBlog, HAX, Sagor från livbåten, Thomas Tvivlaren, Deep.edition, Rick Falkvinge, Christian Engström, Piece of the Mind, Oscar Swartz, Free the Mind, Enligt min Humla, deep.edition, Åsiktstorped, Piratjanne


//Zac

Kommentarer

 1. Robert Aschberg har hittat en del svar tror jag.

  "Varför driver Fredrik Reinfeldt frågan så hårt. Sitter han skönt i knät på krigsförbrytaren George Bush. Vill han att terroristsvinet Usama Bin Laden ska demontera demokratin också i Sverige?"

  Det är klart att Fredrik Reinfeldt INTE vill detta. Inte S heller. Det gäller att skydda sig och de sina, när man upptäckt att Irakkriget var fel från början. Var fanns massförstörelsevapnen? Det var ju inga som hindrade Buch direkt...

  Vi sitter alla världen över i George Bush knä anser jag. Vi har själva satt oss där. Nu så är lösningen övervakning som skapar ännu mer rädsla och oro? Världen kanske tar efter oss mer och mer i tron på, att man hittat lösningen. Istället så skapas en allt räddare värld? Så jag är inte säker på att detta gynnar vänstern i slutänden. Händer det något, så blir det nog tyvärr så att människor accepterar att övervakas. Usch jag blir så ledsen över utvecklingen. Mina visioner om demokrati faller som löv för vinden.

  SvaraRadera
 2. Just nu är jag betydligt mer rädd för alliansen med Reinfeldt i spetsen än Usama Bin Ladin... Det är vi själva som monterar ner det demokratiska och öppna samhället.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n