Fortsätt till huvudinnehåll

Midsommarafton, 2008

Tja, nu är den här - den egentliga nationaldagen. DN hade förra året en mycket bra ledare om våra två halva nationaldagar som fortfarande fyller måttet. Ledaren illustrerar bra hur man gärna vill stå med en fot kvar i den konservativa, lite påtvingat ovanifrån - 6:e Juni. Men detta samtidigt som det andra benet står djupt förankrat i den folkliga, demokratiska, raggarfylliga egentliga nationaldagen - midsommar! En härlig helgdag som faktiskt inte är baserad på ett kristet övertagande av gamla hedniska dagar. Nog för att kyrkan försökte hitta någon dag i sin historia som skulle passa, man högg Johannes Döparens födelsedag, men det fick aldrig något egentligt genomslag. Kyrkan fick helt enkelt nöja sig med att ha lyckats pinpointa alla andra hedniska dagar, som firats i urminnes tider... Jul, påsk etc.

Stolthet över svenskhet

Detta är den dag då vi faktiskt tycks vara stolta över vårt land - även om det traditionsenligt alltid skall klagas över vädret... Men hur ligger det till med väder och midsommar? Det återkommer jag till strax, men först lite mer om traditionerna.
Jag kopierar helt sonika mig själv här:

Redan under de första samtalen kring nationaldagens vara eller icke vara så var midsommarafton en stark medtävlare. Jag själv tycker det är en perfekt dag, vädrets makter visar ofta på högtryck och det är en helt oreligiös, läs okristen högtid. Det är verkligen fest och toleransen tycks stå högt i tak. Det är inte för inte som mars - exakt 9 månader efter midsommarafton - har högst andel födda barn!
Herrman Lundqvist har skrivit en riktigt bra krönika om midsommar som sammanfattar det jag också tycker.


I de isländska kungasagorna från 1200-talet så avskaffade Olav Trygvasson offerölen; "han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli."

Lite sent majfirande...

Varför reser vi en majstång på midsommar? Tyskland, ursprungslandet till seden, reste dem ju redan i Maj?? Man spekulerar i om tyskarna som tog hit seden på 1300-talet, helt enkelt inte hittade de blommor man ville ha i maj och väntade helt enkelt ut blomsterprakten vid midsommar! Våra grannländer har kvar betydligt mer barbariska seder under midsommar; den gamla sedvänjan att ha midsommarbål där man leker och bränner pappershäxor... :o|

Vädret...

Vad gäller det där med högtryck... under midsommaren så spelar oss vädrets makter ofta spratt. Tydligen så beror det på att det under denna tid ligger kvar mycket kall luft över Grönland och norra ishavet. Denna luft kan på mycket kort varsel strömma ner över oss och ge snabba, kraftiga väderomslag. Så att midsommar kan skifta i karaktär minns nog de flesta! Medelvärdet av de högsta temperaturerna de sista 20 åren är inte mer än häpnadsväckande +20°C! De senaste 20 åren så har dessa +20°C bara överskridits 5 gånger... 1987 så var det inte mer än +11°C i Stockholm och i stora delar av Norrland så var det nollgradigt! Jag har en bekant som påstår att det snöade det året, men jag tvivlar - jag har inte hittat något om det på nätet i alla fall. (Källa, SMHI)

Förra året...

Förra året var det oerhört fint väder på försommaren, sedan var det (normalt) ostadigt fram till midsommar, då de första skyfallen kom... Sedan reganade det i alla fall här i trakten, varenda dag resten av sommaren! Vi får hoppas att den traditionen kommer brytas i år! ;o)

LC och midsommarmat?

:o)
Jo, min meny kommer se ut som följer:
Mat
  • Matjesill och en(sic!) färskpotatis, givetvis med gräddfil och gräslök.
  • Specialmarinerad ytterfilé - receptet vaktar jag med mitt liv!
  • Sallad
Dricka
  • Jag skall högtiden till ära öppna en flaska Bordeaux, Domaine de Cambes, en -97:a
  • Skåne akvavit
  • Kolsyrat vatten
Egentligen skulle jag ha kryddat upp mitt eget brännvin, men det har varit en sådan hektisk vecka att jag faktiskt glömt bort det... :o(

Glad midsommar!

Mitt eget, och familjens firande, kommer i traditionell stil ske i goda vänners lag. Vi är en grupp småbarnsföräldrar med barn i ungefär samma ålder som numera firar de flesta stora helger ihop. Det är sååå skönt att det är ok att bryta upp redan vid 23-slaget om man nu vill det. Alla har full förståelse för de andras problem; det är skönt att vara i samma läge i livet även om det skiljer en hel del i åldern hos oss. Glada vänners lag - blir det bättre?


//Zac

Detta är, som skarpdögda läsare ser, en något omarbetad, rättad post från förra året.

Kommentarer

  1. Kanonförkyld och med rinnande näsa ska här lagas mat....! Äldsta dottern kommer snart för att baka en citronpaj mums!

    Det blir sill på menyn även för mig i år och även lax.

    Svärmor kommer att svimma!!! Hon som alltid sagt att jag är så svår att bjuda på mat. Nu kommer hon inte undan:) Nästa år kräver jag uppdukat bord med sill och nubbe!

    Glad Midsommar och ha det så trevligt med familjen och vännerna!

    SvaraRadera
  2. Jag skall nog fira med den svenskaste av midsommarfilmer, Fäbodjäntan. ;-)

    Passar på att önska alla en riktigt trevlig midsommardag i dag!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att hon har rätt i att hans tonfall var rått! Som kommunikationschef bör hon agera.

    MEN sättet som hon agerar på är märkligt. Hon skulle givetvis ha vänt sig till honom direkt. En vuxen man har all rätt att försvara sig i en demokrati.

    Att istället vända sig till arbetsgivaren...Hur ska man tyda det? Förhoppning om att få honom sparkad eller lite försiktigare...? Kanske inte ens en medveten tanke. Men en inre förhoppning...?

    Sedan om man ber någon "att dra åt helvete" är det så farligt... Själv skulle jag bara svara. Det blir lite svårt att dra dit, för helvetet är ju här på jorden! Men helvetesgraden varierar. Vi i väst skapar det. Andra har tagit de största konsekvenserna hittills. Men nu vill de andra vara med och skapa helvetet de också precis som vi. Så nu barkar allt åt helvete?

    Så åt alla... far åt helvete?

    Vad tycker du själv Kennet?

    SvaraRadera
  4. Att be en eller flera nära bekanta dra åt helvete när de beter sig som svin tycker jag inte är på något sätt anmärkningsvärt.

    Reaktionen från kommunikationschefen tyder ju på att det finns en rädsla för bloggvärldens reaktioner mot lagen och turerna kring hur den drevs igenom.

    SvaraRadera
  5. Jo visst!
    Men på sätt och vis tycker jag att de beter sig på samma sätt. De riktar inte sin vrede direkt mot dem eller den det gäller... Journalisten hade i tidigare inlägg varnat att han skulle rikta sin vrede mot dem. Det om de ställde sig bakom regeringens förslag. Låter lite hotfullt...? Fast man kan förstå honom...

    Han var ju bekant med dem och kunde bett dem fara åt helvete privat? Sedan kunde han ha skrivit artikeln och namngett dem. utan att först hota dem innan eller uppgett att de var bekanta.

    Man ska som journalist kunna skriva fritt. Men jag tycker att man ska skilja på vad som är privata känslor och vad som är journalistik, som folket ska ha rätt att ta del av.

    SvaraRadera
  6. Det han hotade med, och verkställde, var ju att säga upp bekantskapen med dem. Då tycker jag ordvalet var lämpligt för att klargöra det.

    SvaraRadera
  7. Ja det kan jag också tycka. Man kan förstå honom! Ibland blir man riktigt förbaskad och besviken på "vänner". Helt plötsligt så upplever man att de är helt andra personer med nya värderingar. Man tror att man känner dem utan och innan. Så är det givetvis inte. Då kan ett dra åt helvete ligga nära till hands. Men då återstår väl snarast frågan, kan man vara vänner ändå? Även om personen inte längre lever upp till vad jag tycker är "rätt och riktigt". Vänskap är knivigt. Riktig vänskap tror jag tål det mesta. Den ska man vara rädd om. Han var bara bekant med dem? Då kan man be dem flyga och fara.

    SvaraRadera
  8. Vänner är jag väldigt restriktiv med att kalla människor, bekanta har jag däremot väldigt många.

    Jag tror ordet i det här fallet var "bekanta".

    En bekant som hade bidragit till att jag och alla andra Svenskar skall avlyssnas skulle jag säga upp bekantskapen med omedelbart, i mycket tydliga ordalag...

    SvaraRadera
  9. Jo och de gör de ju i riksdagen fast tvärtom...

    Cecilia Wikström FP går nu ut och berättar om, att hon är utsatt för rena vuxenmobbingen. I folkpartiets skola ska hårdare tag gälla. Ja de föregår ju med gott exempel. De skrämmer henne att hon inte kommer att ha några vänner kvar på jobbet. Vilken sandlådenivå! Det är politiker som ska styra landet, som beter sig så. Politiker med "liberala värderingar"...


    Niklas Wykman satt i morgonsoffan på SVT med en tydlig klump i halsen. På frågan "vad ska du rösta på i nästa val," svarade han moderaterna!? Ha, ha ja de är verkligen rättning i leden mentalitet, som råder inom borgligheten. Själv så hade jag bytt parti, eller inte röstat alls. Eller åtminstonde visat lite tveksamhet. Det är en så stor fråga FRA. Det går inte att stryka ett streck över den och sedan prata om integritet i andra sakfrågor?! Niklas Wykman pratade om att borglighetens individualism fått sig en knäck. Det blir ju löjligt?

    Den existerar ju inte ens för f-n.

    Alltså borde man inte vilja "säga upp bekantskapen med regeringen, som röstat fram denna lag"??? Jag tycker inte att nejsägarna inom partiet heller är trovärdiga. Inte om de rättar in sig i ledet precis som de andra nu efteråt.

    Hurra för Folkpartiets Cecilia Wikström som så modigt visar oss hur det ser ut i verkligheten! Vi har en grupp boskap vid makten MUUUU! (MUF)?

    SvaraRadera
  10. Vänner är jag väldigt restriktiv med att kalla människor, bekanta har jag däremot väldigt många.

    Jag tror ordet i det här fallet var "bekanta".

    En bekant som hade bidragit till att jag och alla andra Svenskar skall avlyssnas skulle jag säga upp bekantskapen med omedelbart, i mycket tydliga ordalag...

    SvaraRadera
  11. Jo och de gör de ju i riksdagen fast tvärtom...

    Cecilia Wikström FP går nu ut och berättar om, att hon är utsatt för rena vuxenmobbingen. I folkpartiets skola ska hårdare tag gälla. Ja de föregår ju med gott exempel. De skrämmer henne att hon inte kommer att ha några vänner kvar på jobbet. Vilken sandlådenivå! Det är politiker som ska styra landet, som beter sig så. Politiker med "liberala värderingar"...


    Niklas Wykman satt i morgonsoffan på SVT med en tydlig klump i halsen. På frågan "vad ska du rösta på i nästa val," svarade han moderaterna!? Ha, ha ja de är verkligen rättning i leden mentalitet, som råder inom borgligheten. Själv så hade jag bytt parti, eller inte röstat alls. Eller åtminstonde visat lite tveksamhet. Det är en så stor fråga FRA. Det går inte att stryka ett streck över den och sedan prata om integritet i andra sakfrågor?! Niklas Wykman pratade om att borglighetens individualism fått sig en knäck. Det blir ju löjligt?

    Den existerar ju inte ens för f-n.

    Alltså borde man inte vilja "säga upp bekantskapen med regeringen, som röstat fram denna lag"??? Jag tycker inte att nejsägarna inom partiet heller är trovärdiga. Inte om de rättar in sig i ledet precis som de andra nu efteråt.

    Hurra för Folkpartiets Cecilia Wikström som så modigt visar oss hur det ser ut i verkligheten! Vi har en grupp boskap vid makten MUUUU! (MUF)?

    SvaraRadera
  12. Att be en eller flera nära bekanta dra åt helvete när de beter sig som svin tycker jag inte är på något sätt anmärkningsvärt.

    Reaktionen från kommunikationschefen tyder ju på att det finns en rädsla för bloggvärldens reaktioner mot lagen och turerna kring hur den drevs igenom.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England