Fortsätt till huvudinnehåll

Dagens FRA-skörd

Idag går PJ Anders Linder på SvD ut hårt med en krönika på ledarsidan mot Lex Orwell. Han tar bl a upp en oerhörd integritetsskandal i Tyskland:
Där misstänks ledande tjänstemän i jätteföretaget Deutsche Telekom ha använt programvaran Hagel­sturm för att i hemlighet leta kontakter mellan styrelseledamöter och ekonomijournalister. Der Spiegel (23/2008) rapporterar att trafikdata från personernas telefonanknytningar har knutits samman med namn-, adress- och bankuppgifter. Och detta har alltså skett i Tyskland, som enligt Privacy International har ­Europas bästa integritetsskydd och dataskyddsmyndigheter med riktiga tänder. Det fick inte hända men hände ändå. Vad kan då ske i oskuldsfulla Sverige när staten själv bygger system för massövervakning? Endast den aningslösa kan tro att det aldrig blir fråga om misstag och missbruk. ”Personliga data utsätts för särskilda risker…” som jag ser att det står i Deutsche Telekoms integritetspolicy.

Ingen har rent mjöl i påsen, om man tänker det minsta längre än till rena olagligheter. Alla vill hålla delar av sitt privatliv privat. Annars är man exhibitionist, korttänkt eller alldeles i avsaknad av fantasi. Lex Orwell öppnar ett fönster in till våra privatliv. Det är djupt obehagligt i sig men också ett stort steg ut på ett sluttande plan. Idén om mänskliga fri- och rättigheter växte fram i samspel med föreställningen om en autonom individ med rätt till samvetsfrihet och en okränkbar sfär. När integriteten gröps ur vet ingen vad som händer med fri- och rättigheterna.

Och visst har han rätt, vad är det för dold agenda som riksdagsledamöterna för alliansen har egentligen? Ska man vara ärlig och titta historiskt så är det normalt vänsterblocket som ivrar för övervakning av befolkningen... Läs för övrigt mer om den tyska skandalen här.

IT-jättar

I DN har man idag sammanställt några organisationers yttrande om FRA-lagen, borde också vara intressant för riksdagsledamöterna, en liten tankeställare kanske:

Telia Sonera flyttar sina finländska kunders servrar till finland för att i alla fall minimera att de hamnar i FRA:s nät:
- Hänsynen till kundernas integritet krävde det, även om flytten inte var optimal för oss ur nät- och tjänsteperspektiv.
(Den hänsynen har uppenbarligen inte alliansen...)

Google tänker inte placera några servrar inom sveriges gränser:
- Vi kan helt enkelt inte kompromettera våra användares integritet genom att ge svenska myndigheter tillgång till data som kanske inte ens har med svensk aktivitet att göra. Det här förslaget liknar något som hittats på av Saudiarabien och Kina. Sådant bör helt enkelt inte ha någon plats i en västerländsk demokrati, sade Fleischer.
(Men det har alliansens politiker ingen som helst förståelse för...)

FRA och regeringen ljuger mot bättre vetande om att det enbart gäller gränsöverskridande kommunikation, alltså inte sådan som går från utlandet, genom sverige tillbaka till utlandet; och inte heller från sverige till sverige - internt inom landet:
- Jag påstår att det inte går.
(Patrik Fältström på Cisco, expert i regeringens egen IT-politiska strategigrupp. Men alla vi som jobbar med IT-system vet mycket väl att det stämmer.)

Svenska journalistförbundet, SJF, och Tidningsutgivarna, TU är oroliga för pressfriheten:
Den grundlagsfästa meddelarfriheten och källskyddet är i fara.
(Och visst är det så, all trafik in till alla tidningsredaktioner kommer loggas...)

SVT är oroliga eftersom de routrar sin mailtrafik via en engelskt företag för spamfiltrering - all den trafik kommer alltså per automatik loggas, från journalister, från styrelse etc.


Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén om paradigmskiftet:
- Svenska medborgare övervakas utan minsta misstanke om brottslig verksamhet. För första gången på länge är det inte staten som ska överbevisa medborgarna om att någon är skyldig. Nu blir man skyldig tills man kan bevisa motsatsen. Det är totalt oacceptabelt i en demokrati och en rättsstat att på det här sättet desavouera grundlagen genom kringgående rörelser.

Dumheter?

Det är inte småtunga organisationer och talesmän som är helt emot lagen... Innan har både rikspolisstyrelsen och SÄPO talat emot... Frågan är således - VEM FAAN VILL EGENTLIGEN HA FRA-LAGEN???

Prepositionen

Niklas Ekdal på DN krossar prespositionen:
Propositionen med den diskreta rubriken "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" har många formuleringar med litterära kvaliteter:

"Sökbegreppen får inte vara direkt hänförliga till en viss fysisk person om det inte är av synnerlig vikt för verksamheten."

I klartext: Eftersom allt som Storebror uppmärksammar per definition är viktigt måste du räkna med att man kan söka även på ditt namn.

"Tillstånd får endast lämnas om syftet med inriktningen väger klart tyngre än det integritetsintrång som inhämtning i enlighet med inriktningen kan innebära och detta syfte inte kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt."

I klartext: Kör så det ryker.

"I brådskande fall får inriktning anges utan att tillstånd har lämnats."

I klartext: Tjuvlyssna först och fråga sen.

"Signalspaningsmyndigheten får, enligt regeringens närmare bestämmande, etablera och upprätthålla samarbete i signalspaningsfrågor med andra länder."

I klartext: Dina ord kan hamna var som helst.

"Upptagning eller uppteckning av uppgifter som inhämtats enligt denna lag skall omgående förstöras om innehållet berör en viss fysisk person och har bedömts sakna betydelse för verksamhet som avses i 1 paragrafen."

I klartext: Eftersom inget saknar betydelse i kampen mot en osynlig fiende, eller i arbetet med att utveckla signalspanarnas kompetens, behöver inget heller förstöras.

//Zac

Kommentarer

 1. Den dolda agendan...Kan den vara så enkel som att man lagligt vill kunna avlyssna varandra politiskt. Allt som alliansen pysslat med olagligt verkar ju bli lagligt nu.

  Folkpartiet blev polisanmälda för dataintrång hos S för inte så länge sedan. Avslöjanden om att man anlitat svart arbetskraft mycket bland alliansen, slätas över. Man gör nu dessa tjänster vita. Men hur slätar man över dataintrång? ...

  Sedan att vänstern ivrar mer för övervakning kanske inte stämmer helt. Jag tror att de flesta makthavare ivrar för övervakning. De makthavare som egentligen inte skulle ha någon makt vill säga... Det är uppenbart att en bra ledare är en ofrivillig ledare. Jag tror på delat ledarskap! Junilistan har visst tagit efter MP. Man delar med sig av makten då. Makt berusar lätt. Så höger vänster spelar nog ingen roll. Det är människans ego som avgör. Ju större ego ju mindre makt bör man ha. Hmm ska läsa "Persson och hans värld snart". Undrar om inte han har viss skuld till att vi har alliansen vid makten nu:) Hade han haft en person att dela sitt ledarskap med. Så hade HON;) förmodligen tagit honom i örat!

  SvaraRadera
 2. Anna Lindh hade sannolikt lyft (S) rejält tror jag. Men hon var långt ifrån den ängel som hennes allt för tidiga, olyckliga frånfälle gjorde henne... Hon var t ex den högst ansvarige för utlämningen av de torterade egyptierna. En skandal som borde ha renderat i att hon avgick. Respekt för mänskliga rättigheter är basen i både humanism och demokrati, och i den ingår integritet och rätten till fria samtal, som ju FRA-lagen bryter emot(så har jag kört hela varvet runt! ;o) ).


  Vad gäller folkpartiets intrång så är jag övertygad om att det gick högre upp än vad som var fallet. De kom relativt billigt undan genom att offra Per Jodenius, Niki Westerberg och Johan Jacobsson. Men t ex Björklund vet man utnyttjade information direkt ifrån intranätet hos sossarna. Det talas det tyst om fortfarande.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Nej ingen ängel når högsta makten...Inte som det ser ut i dagens samhälle. Är man en ängel från början, så ändras det nog snabbt till att man blir en ängel med svarta vingar eller åtminstonde väldigt solkiga sådana. Jag tror att Anna Lindh ändå varit bra för Sverige.

  Jag är också tämligen övertygad om att man offrade dessa personer. Att "det gick högre upp".

  SvaraRadera
 4. Vilka ska offras nu då? Någon eller några modiga nej sägare. Som förmodligen placeras om till andra uppgifter, där de får mindre att säga till om. Inte undra på att är rädda för att säga som de tycker. Vuxenmobbing kan nog vara tufft. Inom kyrkan sägs den vara stor. Inom politiken då, är den mindre där tro?... Jag tycker inte att man ska "häckla" dessa personer mest. Utan den högsta partitoppen dvs. Maud, Fredrik, och resten av bastu gänget. De sätter ju dessa personer i denna sits genom att inte ta tillbaka förslaget. Snacka om noll demokrati inte bara för folket utan även bland "de sina." Så egentligen så vet vi vilka som döljer sig bakom din "Wanted".

  Federley är egentligen en hjälte redan nu! Han har ju avslöjat hur det går till.

  SvaraRadera
 5. Federley är en ynkrygg som vågar ta ställning när det inte betyder något...

  Det är nu som agnarna sållas från vetet, eller från vettet kanske eftersom en klar majoritet i riksdagen trots allt slåss för liknande integritetskränkande övervakning...


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Nej så ser inte jag på saken. Agnarna har redan sållats från vetet... De som avslöjat detta Federley och Birgitta Ohlsson FP visar oss att de inte egentligen vill detta. De har dessutom inte svarat Ja ännu...De har ju uppmärksammat denna sak. Federley har skrivit ett ja-tal och ett nej-tal, har jag för mig. Är nästan helt säker på att han sa så i TV. Feminister kan vara tuffa!:) Birgitta Ohlsson brukar vara det när det gäller andra frågor. Jag gillar henne! Hon röstade ensam av de borgerliga för förslaget MOT MINKUPPFÖDNING. Det är ju rena avrättningen av djur. Nazi-fasoner.

  De verkliga ynkryggarna är bastu gänget. De behöver bara ta tillbaka ett förslag, som de dessutom snott från S. Undrar vilka som är ynkryggar där i denna fråga. En vet vi Bodström...Men det är framarbetat av S från början. Vilka är de andra..."Bodströmssamhället" tror jag inte mycket på. Han är en syndabock förmodligen skapad av de borgerliga från början. Nu passar det en del borgerliga? Kappan efter vinden syndrom?

  Ska Federley bli alliansens syndabock trots han protesterar så blir det löjligt!

  För som du säger en majoritet slåss trots allt som du säger i riksdagen för en integritetskränkande övervakning. Gör då inte de som protesterar till de största syndabockarna!

  SvaraRadera
 7. Nej och åter nej. Det finns ingen, någonsin i sverige som har varit så besatt av att kringskära vanliga medborgares rättigheter som Bodström. Att Ask delvis fortsätter i hans fotspår gör inte hans unika efterbörd mindre på något sätt.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Hmmm du är relativt politiskt obunden? Bodström satt väl inte ensam på makten?

  Skurkarna nu är BASTUGÄNGET de gillar ju "hans" ideér.

  Efterbörd eller inte...
  Glöm Bodström?
  Nu kan de snart sno varandras förslag innan vi vanligt folk har en aning om varifrån de kommer från början. Det blir inte lättare att rösta. Vilka har framarbetat vad...? Jag tycker det liknar ankskit!

  SvaraRadera
 9. Äras skall den som äras bör... ;o)

  Boström förtjänar med råge att ha givit namn till något så obehagligt som Bodströmssamhället.
  Problemet med riksdagen idag är att alla riksdagspartier vill ha liknande övervakningslagar, förutom MP som är strikt emot det. Trevligt.

  Sedan vidhåller jag att av de obehagliga totalitära övervakningsbesata stater i världen genom historien, så är en övervägande majoritet åt vänster. Tanken med en stark stat ligger givetvis som en god grund för att också kontrollera medborgarna. I både liberalismen och konservatismen så är statens roll mycket ringa jämfört med individen. Som ju också är den som kränks vid övervakning.


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Ja Bodström (ingen favorit, har aldrig varit), har givit upphov till Bodströmsamhället med råge. Så pass obehagligt tycker Maud, Fredrik, Jan, Göran. Att de tänker.. vi snor det obehagliga...! Så det blir riktigt obehagligt?

  Sedan må det ha varit ännu obehagligare utarbetat av Bodström. Men så vitt jag vet så var det fortfarande bara Bodströms förslag. (så länge som det inte gick igenom.) Nu har det emellertid kanske snart gjort det. Men inte av Bodström själv. Utan av FYRA allianspartier. Rackarns så mycket obehagligt folk det finns i maktens korridorer! Höger vänster det spelar ingen roll.

  Jag är stolt över att vara Miljöpartist!;) Moderaternas hot om att göra de överflödiga går nog inte.

  Federley säger i Expressen att folk skäller ut honom på krogen trots att han inte bestämt sig....

  Mobben pågår inte bara i riksdagen? Utan på krogen också. Kan man inte avvakta vad han säger först.

  SvaraRadera
 11. Jag är ledsen, men Federley har jag tappat allt förtroende för. Att ens överväga att gå mot sin så utannonserade övertygelse - och mot sina väljares! Näe, fy faan, det är själva definitionen på ynkrygghet tycker jag.

  Men jag håller definitivt tummarna för att han faktiskt försöker reparera skadan och rösta efter sitt samvete! Folkvald, my ass - det betyder tydligen inte ett dj@vla skit för honom! Det är den typ av praktiskt politik som verkligen ger upphov till politikerförakt - och en välförtjänt sådan också! Usch och fy! *spottar omkring mig*

  Blir vansinnig när man skiter demokratin rakt ner i strupen på detta sätt - hoppas han har vett att skämmas ögonen ur sig!


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Näää det är andra som ska skämmas mer. Han blir kanske hjälten till sist när folk på krogen har nyktrat till.

  Han verkar iallafall ha ett samvete och en själ.

  SvaraRadera
 13. "Äras skall den som äras bör"...sa du Zac. Så jag ärar Per Ström...;)

  Såg Per Ström debattera frågan nu på morgonen (SVT). Han formulerade sig vardagsenkelt och bra tycker jag. Rädslan hos människor kommer att sprida sig om detta går igenom. Ett ex. som han tog upp var att om man t.ex. säljer en bil till någon, så kan den personen ha skumma affärer för sig. Har man då upprepad kontakt med denna person...ja vad kan hända då?

  Den kvinna som startat upproret och samlat in massor av namn, sa att hon fått reaktioner från utlandet. De undrar hur de ska kunna hjälpa oss stackars svenskar...!

  Ska vi verkligen bli det mest avlyssnade landet i världen?

  Läskigt tycker jag att Centern låst in sig nu på morgonen och försöker tala nejsägare tillrätta. De vill komma överens om en enad linje.

  FP uttalande nu på morgonen om att att man alla ska följa partiledningen trots andra egna åsikter skrämmer mig. Man syftade helt klart på Birgitta Ohlsson.

  Jag tror att Birgitta Ohlsson är en som säger nej. Hon är invald av folket och brukar kunna säga ifrån. Ja hur detta än slutar så är detta nog en stor miss av regeringen. De verkar ha noll koll på hur människor ute i vekligheten resonerar. Vi vill inte övervakas, så rädda är vi inte för terrorism. "Det är större risk att dö i en bilolycka än att dö i ett kapat flygplan" var den någon som sa...Ja visst är det så!

  SvaraRadera
 14. Både Federley och Birgitta Ohlsson fick fler resp röster än t ex Björklund...

  Ohlsson tror jag röstar emot, men det finns en handfull som INTE är sugna att demontera demokratin i ett enda slag...


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Nej då blir det väl kaos. Men det blir kaos hur de än gör. Vi har ingen riktig demokrati. Partipiskor, alla ska tycka lika kallas det demokrati...? Nu är det äntligen avslöjat...hoppas jag. Det är uppenbarligen långt kvar till deltagande demokrati, där makten utgår från folket. Ett samhälle som uppmuntrar kritiskt tänkande och ifrågasättande är en väldigt avlägsen vision i dagsläget.

  SvaraRadera
 16. Problemet med mer personberoende är att då öppnas det för ännu mer populistiska politiker... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Ja i en icke fungerande rättsstat så blir det givetvis så. I en FRA stat? Jag tänker mig att Internet skulle kunna användas av regeringen till något bättre än övervakning. Det borde t.ex. i en demokrati vara lättare att få kontakt med folkvalda politiker. Det är vår verklighet de beslutar om, utan att många gånger ha tillräcklig inblick. Den har vi andra mer än politikerna. Frågan har dykt upp här. Varför är de så många? när ändå fyra personer kan avgöra FRA frågan. Det kan vara precis tvärtom att antalet politiker kan minskas i en deltagande demokrati. Men politiker har som sagt svårt för att dela med sig av makten. Jag tror att problemet ligger där! Dessutom så tittar människor inte längre än till sig själva och sitt och röstar fram rötägg.

  SvaraRadera
 18. Enligt SvD nu på kvällen så har Federley personligen meddelat tidningen att han röstar ja... :o(

  Så ynkryggig är man alltså. Jag undrar vad de lovade honom i utbyte - en garanterad riksdagsplats efter nästa val tror jag personligen.

  Där försvann all hans upparbetade trovärdighet. Uselt (om det är sant)


  //Zac

  SvaraRadera
 19. Stark partipiska...:(
  Jag personligen tycker det är uslare än Federley.

  Framförallt så är det skrämmande! Jag hoppas människor "straffar" de skyldiga. Inte människor som till sist, ger efter för partipiskan. Att det får gå till så i en "demokrati". Jag skulle byta parti direkt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n