Fortsätt till huvudinnehåll

Filmrecension: Arn - Tempelriddaren

++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio

'Arn'

Tja, vem har inte hört talas om Arn, denna medeltida variant på Carl Hamilton. Det enda som egentligen skiljer dem åt är Hamiltons noblesse för dyra viner... ;o)

Historien om Arn

Historien är väl ganska välkänd vid det här laget?
Arn överlever ett fall från ett torn och ges därför till gud. I ett kloster tas han om han av broder Guilbert, en f d tempelriddare som fortsatt guds arbete, fast i betydligt fredligare arbete i kloster. Där växer Arn upp och blir utbildad till en fullödig krigare. Han skickas dock oskyldig inför världen tillbaka till sitt hem där han blir kär i en kvinna han inte kan få. Efter ränker och turer så hamnar hans kärlek, Cecilia, i kloster i 20 år och han tvingas till det heliga landet för att där tjänstgöra som tempelriddare. De svär dock inför varann att hålla ut tills deras straff är avtjänade.

Bra eller?

- Det är ju i alla fall den dyraste svenska filmen genom tiderna?
Näe, småtrist och småseg. Vackert foto, darriga skådespelarinsatser och ett rejält rumphugget manus; i alla fall jämfört med böckerna. De enda skådespelare som kommer ur detta med hedern i behåll är Bibi Andersson och Sven-Bertil Taube i de diaboliska rollerna som sverkerfiender till Arns folkungaätt.
Joakim Nätterqvist gör en Arn som obenhörligen bara stirrar lite storögt sorgset rakt ut hela tiden och den ack så vackra Sofia Helin i rollen som Arns älskade låter inte autentisk en enda gång under hela filmen... Morgan Alling som Arns bror är för övrigt hemsk, varenda gång han öppnar munnen vill jag hålla för öronen och bara skrika rakt ut - varför??

Musiken och betyget på Arn?

Dialogen är dock inte det sämsta man kan höra i filmen; musiken är för övrigt värd ett rejält minus helt av sig självt - bombastisk musik fungerar för all del oftast riktigt bra i äventyrsfilmer - MEN INTE HEEELA TIDEN!!! Och berättarrösten borde de ha dumpat omedelbart, fruktansvärt illa. Låter som en lågbudgetsdokumentär på TV4.
Näe, en svag tvåa blir det till slut, med nöd och näppe godkänt alltså. Jättetrist. Man ryser vid tanken på hur många bra filmer som t ex danskarna hade kunnat göra för budgeten av denna enda film...

Förbättringspotential!

En sak som hade höjt betyget rejält för egen del, vore om de verkligen hade pratat på de språk som det skall vara. Istället får vi hålla till godo med lite småsvajig skolengelska... :o(
En av grunderna i både historien om Arn och Arn självt är att han behärskar så pass många språk. Det hade höjt närvaron och känslan oerhört att höra latin, franska, arabiska, danska, svenska och lite engelska under filmens gång. Saker som är grundpelare i boken svamlas över snabbt och nästan omärkbart här i filmen. Man kan bara hoppas att det fördjupas rejält när det kommer längre versioner i framtiden (förhoppningsvis dock utan Morgan Alling då...).
Det är svårt att konvertera böcker till film, det märks väldigt tydligt i denna att det istället för lite djupare bitrådar som i böckerna, blir en jämn smet utan något fördjupande någonstans. Definitionen på aha-upplevelse skulle kunna vara att läsa Arn-böckerna efter filmen... ;o)

Istället för filmen om Arn

Köp böckerna i pocket (för de är verkligen riktigt bra!) - 30:-/st, det gör 120spänn. Ta sedan resten av pengarna emellan för att köpa DVD:n och lägg det sedan istället på någon gammal film, t ex 'Monty Python and the holy graal(*)', 'En riddares historia' eller möjligtvis 'Ivanhoe', som är helt lysande besatt.
Det ger betydligt mer valuta för pengarna än att lägga nästan 200 spänn på något så pass mediokert och småtrist som 'Arn - Tempelriddaren'.


//Zac
(*) Eller den engelska titeln: "Mønti Pythøn ik den Høli Gräilen".
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio
+ Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

Kommentarer

 1. Jag var och såg den på bio i vintras och måste nog hålla med om betyget 2, den höll sig med en viss marginal över den gräns då man börjar fundera på annat eller till och med att gå ut och göra något roligare.

  Det som gjorde den värd pengarna var att någon annan betalade. :-)

  Den största skådespelarinstsen gjordes antagligen av rekvisitan. Jag skulle gärna vilja titta närmare på ringbrynjorna och övriga rustningsdetaljer och prova att leka lite med svärden. :-)

  Som en parentes kan jag berätta om en intressant kvinna jag läste om, hon utbildade sig till smed, och smidde bl.a. sin egen brudklänning med samma teknik och material som när man gör en ringbrynja. Jag tror inde det är någon bra idé att kalla henne städkärring. :-)

  SvaraRadera
 2. Hmm.. där sade du något. Rekvisitan och miljöerna borde givetvis ha fått plus, för de är riktigt bra. De utgör, tillsammans med fotot, den enda riktiga behållningen med filmen. Sedan är det alltid lika lustigt att det måste till utlänningar för att visa hur vackert - och svenskt, sverige är, betänk t ex Colin Nutley, Joseph Fares m fl.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Newsflash: V svänger helt om om fildelning.

  Apropå alla medelmåttiga och sämre filmer som görs kan man säga att "Film är bäst på Pirate Bay!". :-)

  Skulle man sedan råka på någon som faktiskt är värd pengarna tycker jag att man skall gå och se den på bio bara för att visa med plånboken att man tycker den är bra!

  SvaraRadera
 4. Jo, läste precis det. Och det blev ett jätteliv bland kulturarbetarna direkt.. Som om de, den stora massan av kulturarbetare, någonsin har tjänat något på upphovsrätten?! Och jag säger som innan - det skall mycket, mycket, mycket mer innan jag anser att det är berättigat med dylika intrång i privatlivets helgd för att skydda upphovsrätten! För så enkelt är det. (Arn skulle jag personligen inte betalt för...)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag tycker personligen största behållningen var Gustav Skarsgård som sunkig kung... Med en riktig skådis i huvudrollen också kunde det kanske blivit något?

  SvaraRadera
 6. Undrar varför de inte gör en film på Röde Orm nu när de har så mycket bra teknik?
  Då har de ju i alla fall ett bra manus att gå efter.

  SvaraRadera
 7. RÖDE ORM - Äventyrsromanernas äventyrsroman! Sinnessjukt bra. Jag avskydde den när vi tvingades att läsa igenom den i 6:an... Sedan läste jag om den när jag var 17-18 och insåg vilken sanslöst bra berättelse det är.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Min två favoritrepliker är:

  - Nu har han pinkat färdigt.

  och

  - Det var ju synd på så fin öl.

  När jag funderade på varirån han inspirerats till sin humor blev jag tvungen att läsa Jerome K Jeromes Three men in a boat. Jag är rätt säker på att författaren läst den, en riktig klassiker.

  SvaraRadera
 9. Haha, schyst att tipsa om Monty Python som alternativ! Har inte sett Arn men ser gärna lite Monty istället.

  SvaraRadera
 10. Python är aldrig, aldrig, aldrig någonsin fel. Det som tog 'Life of Brian' en och en halv timme att säga om religion skulle i bokform ta ett halvår att läsa sig till... Och man skulle till skillnad från filmen antagligen inte skratta en enda gång... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Varför ogillar du Morgan Alling så mycket. Vad var det som var så hemskt?
  Tycker han inte var sämre eller bättre än nån annan. Netterqvist spelade ju efterbliven i klosterscenerna, Helin spelade 12 år fast hon var runt 20...

  Förresten Morgan fyller 40 år den 8 juni.

  Annars håller jag med om Bibbi Andersson och Sven-Bertil de var klart bäst av skådespelarna.

  SvaraRadera
 12. Nu har iofs jag aldrig varit över mig för Alling, men det är något med tonen i hans röst som bara är såååå fel. Varenda replik han har låter som om den är tagen ur Björnes Magasin. Hemskt.

  Jag påstår att det är klasskillnad på skådespelarna. Det hade sannolikt varit bättre om det hade varit sämre skådisar istället för Bibbi och Taube; jämnare och inte så iögonfallande.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n