9 juni 2008

FRA-lagen om 8 dagar

Imorgon om en vecka så dras rullgardinen ner en liten bit till över vårt avlånga land... Jag pratar givetvis om FRA-lagstiftningen, den icke-fråga som "gammelmedia" uppenbarligen inte ens befattar sig med.
Behöver du mer argument, varsågod:
FRA-lagen måste stoppas helt med en Nej-röst.
FRA-lagen kan inte genomföras enligt det nuvarande förslaget.

Argument som rör grundläggande mänskliga rättigheter

 • Förbudet att undersöka andras brev och avlyssna kommunikation står skrivet i Regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Dessutom skyddas vår korrespondens av Europakonventionen. Sådana grundläggande mänskliga rättigheter får inte upphävas utan mycket tungt vägande skäl. Ingen har hittills visat att sådana finns.
 • Den statliga utredningen Integritetskommittén har gjort en översyn av de lagar som medger intrång i folks privatliv. De föreslog att alla lagförslag granskas ur ett integritetsperspektiv. Dock formulerades FRA-lagen innan kommittén slutförde sitt arbete. Det finns ingen anledning att rösta igenom en FRA-lag innan den prövats på det vis den brett sammansatta Integritetskommittén föreslagit.

Argument som rör den demokratiska risken

 • Att kopiera över all vår kommunikation till en dator som kontrolleras av regeringen i ett land är en demokratisk fara. Historien visar att obehagliga regimer kan ta över även i demokratiska system. Vi skall inte servera kommande makthavare ett färdiginstallerat system som avlyssnar hela folket.
 • Hur mycket rättssäkerhetsgarantier man än ger är ju detta bara regler på ett papper. I praktiken kan tekniker och administratörer som kontrollerar avlyssningsdatorerna bli en stat i staten utan att någon märker något innan det är för sent. Detta kan riskera hela vår demokrati.
 • I system med avlyssning får staten alltid reda på saker som inte alls har med syftet att göra, vare sig man vill eller inte. Krav på att få använda överskottsinformationen kommer att ställas. När vi väl har börjat kopiera hela folkets kommunikation till den statliga superdatorn kommer många nya sätt att använda den att uppfinnas. Därför skall vi inte koppla in datorn.
 • Om en myndighet avlyssnar all kommunikation innebär det att både journalisters, tidningars andra myndigheters, riksdagens och regeringens kommunikation kommer att avlyssnas. Det säger sig självt att ett sådant system hotar underminera vår demokrati.

Argument som rör självständighet, effektivitet och hotbild

 • Sverige hotas inte av terrorism. Oförsiktig utrikespolitik kan göra att andra länder får problem med terrorism. Vi i Sverige har ingen anledning att avskaffa våra egna fri- och rättigheter för att andra länder väljer ledare som drar på sig terrorism. Detta är ju att överge vårt eget självbestämmande.

Argument som rör tekniken

 • FRA-lagens försvarare säger att avlyssningen bara rör information som passerar Sveriges gräns. Men mycket av internettrafiken passerar gränsen, till exempel varje mail till eller från Sveriges Radio, eller Hotmail och varje sökning på Google. Alltså kommer väldigt mycket av vanliga människors aktivitet på Internet att avlyssnas.
 • FRA avlyssnar idag trafiken i luften. Det får vem som helst göra. Alla får sätta upp en antenn. Att avlyssna trafik genom kablar är dock strängt förbjudet, även för de operatörer som äger kablarna. Det visar hur strängt vi hittills sett på avlyssning och det bör vi fortsätta med.
 • Terrorister och främmande makter är de första som börjar kryptera och dölja sin kommunikation. De värsta skurkarna kommer alltid undan. Det blir främst vanligt folk som blir övervakat om FRA-lagen genomförs.
(Källa.)

Mer om FRA-lagen.
Det är dags att bli rädd på allvar.


//Zac

3 kommentarer:

 1. Ja varför är det så tyst kring detta? En så viktig sak. Kanske för att det inte ska hinna skapas någon folkopinion...? Tidningarna tar ju upp massa onödigt skit annars.

  Hoppas Max Anderssons MP:s krav om en utredning i en fråga till Beatrice Ask ger resultat.

  FRA har redan tydligen överträtt de befogenheter de har. Om de redan har avlyssnat samtal utan tillstånd, så ska man väl inte ge dem ännu mera då laglig makt. Usch jag känner mig så dåligt insatt!

  Det är bra Zac att du tar upp detta hela tiden!

  SvaraRadera
 2. Mail till svt.se går genom England.
  juristhuset.se går genom Norge
  aftonbladet.se går genom Danmark eller Tyskland, de har mailservrar i båda.
  accentadvokat.se går genom Tyskland
  advokatcliffordmolenda.se går genom Danmark liksom advokatarfwedson.se
  likaså advokatnorder.se
  lindstrand.se (advokat) går genom Norge.

  Det var bara ett litet axplock.

  SvaraRadera
 3. Mail till svt.se går genom England.
  juristhuset.se går genom Norge
  aftonbladet.se går genom Danmark eller Tyskland, de har mailservrar i båda.
  accentadvokat.se går genom Tyskland
  advokatcliffordmolenda.se går genom Danmark liksom advokatarfwedson.se
  likaså advokatnorder.se
  lindstrand.se (advokat) går genom Norge.

  Det var bara ett litet axplock.

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...