Fortsätt till huvudinnehåll

Bantning med LC - dagsläge

Jag har fått kommentar om min lekamen på bilden i inlägget 'En sak hände mig förra helgen...'
Bilden är ju tagen lite snett så jag ser nog slankare ut än vad jag i verkligheten är... :o)
Å andra sidan så riskerar jag ju att gäddan ser smalare ut också!

Målsättning

Men vad gäller min vikt så är det faktiskt så att jag nog vill gå ner ett drygt tiotal kg för trivselvikt, min idealvikt ligger ytterligare några kilon under den. I lumpen gick jag ner från en relativt normal kropp till ett benrangel - för att vara mig då. Jag rasade ner till runt 80kg, vilket är på tok för litet för mig. Har ju både grov benstomme och är grovt byggd med (ounderhållna) muskler.

10kg!

Faktum är att jag ändå gått ner nästan 10kg sedan den 19/5(25dgr) den senaste tiden. Det låter fantastiskt mycket med en viktnedgång på nästan tre kilo i veckan, men mycket av det är ett initialt vattentapp eftersom jag svullade kolhydrater som tusan sista helgen. Jag rasade alltså 5kg första veckan! Faktum är att detta är exakt i linje med hur jag gick ner första gången på LC. Jag tappade 10kg under min semester, vilket var 3v (och så började jag en vecka innan semestern). Mina arbetskamrater blev faktiskt chockade när jag kom tillbaka från semestern 10kg lättare... :o)

Fusk och experiment

Jag har både fuskat och experimenterat det senaste halvåret. Fusket har definitivt inte varit bra och i backspegeln så har absolut inte mitt experimenterande heller varit bra. Jag har helt enkelt gått upp som f--n. Men nu är det slut med fusk, öl, ätardagar och slapp hållning till kolhydraterna. Strikt LC (med en knorr) har nu återigen gett brutalt bra resultat. Så jag hade tänkt mig att hålla ut ett par månader till, så skall jag nog vara framme vid mitt mål sedan. Det gick så fruktansvärt lätt när jag gick ner mina 35 kg så att jag förutsatte att det alltid är så enkelt med LC, men där har jag fått bita i det sura äpplet. Jag hade fel och som vanligt har livet ödmjukat mig lite grann.

Dr.Annika Dahlqvist

Av en ren tillfällighet så ser jag att Dr.Annika Dahlqvist skriver på sin blogg om 'Problem med viktnedgången' - och hon rekommenderar där 80g protein, 80g fett och 20g kh. Det ger vid lite överslagsräkning lite drygt 1.100kcal. Normala bantningsmetoder brukar ligga på runt 1.200kcal så hennes rekommendationer ligger ungefär i linje med dessa.

Min matsedel

Själv äter jag nog mindre än vanligt. På morgonen så blir det allid två stora ägg, sedan mellanmål - d v s fikastunden på jobbet - med en liten ostbit, skinka och någon liten grönsak. Till lunch brukar jag äta någon typ av köttbit/korv och en hel del grönsaker, framför allt gröna oliver som jag älskar... På kvällen så blir det ånyo en hygglig köttbit med grönsaker, eller en soppa - gulasch med en klick creme fraiche i t ex.
Detta låter kanske lite enehanda, men det går att variera rejält. Exempelvis kan jag köra stekt fläsk med löksås, grillat med grillade grönsaker. Råa grönsaker o s v. Vad gäller korven så är man mer eller mindre hänvisad till icke-svensktillverkad korv, vi envisas med att ha mer potatis i korven än kött... :o(
Hur ligger det i kalorimängd? vet ej, kommer att mäta lite noggrannare framledes, men jag tror att det ligger på 1.600-1.800kcal ungefär. En normal mängd till en bantande karl som inte jobbar med kroppen alltså.

Men LCHF då?

Jag vet med mig att jag mätte i perioder att jag låg på bortåt 3.000kcal och ändå gick ner, tyvärr har jag inte kvar de anteckningarna så jag vet inte om det var under perioden som vi renoverade ett stort utehus eller liknande. Jag är lite förvirrad eftersom jag inte är i närheten av att gå ner längre då jag äter så pass mycket kalorier. LC-sfären började som en mirakeldiet där man kunde äta hur mycket man ville, men på mig verkar de som verkligen går ner på sådana mängder fett vara undantaget från regeln. Om jag själv verkligen gick ner på 3.000kcal per dag är jag numera, med mer erfarenhet, väldigt osäker på. Min nuvarande hypotes är att jag faktiskt gjorde åt mer överskottet från bantarnivåer (ca 1.800kcal) till de tretusen kalorierna, d vs jag brände kanske 1.200kcal extra under tiden. En ytterligare aspekt är att jag dels är karl, dels så var jag riktigt, riktigt tjock och inte minst så var det premiär med LC mig. De jag känner till som tydligen går ner/gick ner på sådana mängder av fett - Skaldeman och Kenneth - har precis samma förutsättningar som jag hade. Men det får tiden utvisa, jag blir dock säkrare och säkrare på min sak då jag ser allt fler som påpekar exakt samma problem även de, framför allt kvinnor. Men framtiden får visa hur det egentligen ligger till.

Avsaknad av sug!

Själv nöjer jag mig med att allt fysiskt sug är som bortblåst när man undantar kolhydraterna, i alla fall för mig. Det är, och förblir, den stora vinsten med LC som bantningsmetod. Sedan ger LC mycket mer, det ger en hälsosam inställning till dålig vetenskap, till läkare som bara skriver ut recept vanemässigt, till matindustrin, till läkemedelsbranschen och det ger en bättre förståelse för varför vi är som vi är. Det faller sig naturligt att inse att vi är blandätare med en viss övervikt mot köttätare; fröätare har vi dock aldrig någonsin varit. Det ger en sund skepsis till vad som normalt serveras åt oss på tallriken.

Sorgliga LC:are

Jag blir innerst inne ledsen när jag ser hur hysterin med brödbak, godis- och sockerersättningar och andra lustiga uppfinningar florerar bland LC:are. Jag vill inte lägga några värderingar på de som håller på med detta, men man har nog missat den egentliga meningen enligt mig.

Fett!

Hur är det nu med fettet? Jag är inte det minsta rädd för att äta fett, framför allt inte naturligt, animaliskt fett. Oljor håller jag mig dock borta ifrån. De tillför så lite och är så pass ifrågasatta att jag enkelt väljer bort dem.

Mjölkprodukter?

Jag tror inte egentligen att mjölkprodukter har att göra i en strikt LC, i alla fall inte ur ett evolutionärt perspektiv. Men rent näringsmässigt så är smör en ren guldgruva, inte bara näringsmässigt heller - även smaken spelar ju in. Ost är jag så galet förtjust i att det är kört att hoppa över. Jag har minskat på grädde och andra "mjölkiga" livsmedel. Jag tror att det för det första är lätt att få i sig för mycket energi, och för det andra så misstänkts det vara så att (mjölk-)proteinerna ger upphov till insulinpåslag - och det vill man ju inte ha!

Annat

Jag fick mig två flaskor fint rödvin till skänks och jag är bra sugen på att konsumera dessa. Jag har varit betydligt mer restriktiv med viner denna gång, men någon direkt inverkan på viktnedgången såg jag då inte när jag senast drack vin. Problemet ligger kanske snarast i det man äter på fyllan, snarare än det man dricker? ;o)

Jag lär återkomma med mer i detta ämne senare, inte minst om min förhoppningsvis fortsatta viktminskning!


//Zac

Kommentarer

 1. Att inte mjölk skulle höra till håller jag inte med om.

  Jag är ganska säker på att vi använt mjölk under betydligt längre tid än vi ätit gräsfrön i alla fall, människan har ju med stor sannolikhet varit nomadiserande boskapsuppfödare långt innan vi blev bofasta.

  Ett problem som måste ha uppstått tidigt måste ju ha varit att konservera maten från en god jakt för sämre tider, absolut bästa metoden måste ju ha varit att låta den leva, då slipper man dessutom bära den. Att fånga ungar av gräsätare bör ju ha varit relativt lätt. Har man sedan inte behövt ta till den reserven på ett tag har den ju blivit könsmogen och gravid och fött. Då är det ju närmast osannolikt att man inte testat att använda mjölken som föda.

  Mjölkanvändningen är ju dessutom spridd i väldigt många olika kulturer över jorden vilket tyder på lång tids användning.

  Både jägar- och boskapskulturer lämnar ju väldigt lite spår efter sig vilket förklarar att man inte hittat så många arkeologiska fynd från sådana kulturer.

  Dock läste jag om att man på några av de allra äldsta fynden av krukskärvor hittat spår av mjölkprotein på insidan. Skärvornas ålder översteg med mycket god marginal tio tusen år, alltså långt innan människan började odla jorden och därmed bli bofast.

  SvaraRadera
 2. Om man skall använda mjölkprodukter eller inte bör alltså var och en själv känna efter, vill man hålla ner på kolhydraterna är det däremot lämpligt att vara restriktiv med ren mjölk på grund av laktosen, men ju mer vatten man avlägsnat ur den desto mer av den vatenlösliga laktosen har man ju samtidigt avlägsnat.

  Grädde innehåller mindre än mjölk, smör innehåller nästan inget alls.

  Vill man ha mjölk till något kan det vara smart att blanda grädde och vatten till önskad styrka i stället, då får man en låglaktosmjölk som är bättre än den man kan köpa, där man ersatt laktosen med socker eller något annat sött.

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med dig och har gjort exakt samma avväganden som du gjort. Men ur evolutionära perspektiv så är ändå 10.000 år en kort tid. Men folk måste, precis som du säger, göra egna avvägningar om mjölkens vara eller icke vara i kosten.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Ja om mjölk gör så att man ser gravid ut i nionde månaden som jag, så är valet inte svårt. Magen svullnar upp. Tar endast lite mjölk till gröten.

  Ge barnen röd mjölk och sedan får var och en som är vuxen avgöra hur man gör. Att vi använt mjölk genom evolutionens gång betyder nödvändigtvis inte att vuxna behöver den...?

  Jag tror ju inte att ni tror på detta. Men jag har testat kinesiologi. Man kan med muskeltest se vilka livmedel man tål eller inte. Jag tål inte "fågelfrön" eller nötter något vidare. Mandel funkar dock. Vete är en annan sak som testet visade att jag inte tål. Vi är ju fullproppade med vete...Banan tål jag inte visade testet. Inte choklad heller:( Kaffe tål jag däremot...Jag är en inbiten tedrickare som nu börjat dricka kaffe också. Det funkar! Med UK måste man testa.

  Men detta är väl bara flum för er:) Jag tror dock på kinesiologi. Har testat det ett antal gånger. Vår egen kropp har svaren. De är väldigt individuella. Har även testat mig med Oberon en apparat (fysik). Det är en uppfinning som man kan läsa om på www.mediqiakademien.se. Det visade sig att jag ska vara försiktig med socker. Hm... jag äter ju nästan inget vitt raffinerat socker. Men har ätit mycket frukt...Numera äter jag frukt, men inte mycket. Jag väljer bär istället, just nu jordgubbar och jag äter ofta blåbär bl.a. för synens skull.

  SvaraRadera
 5. Oavsett graden av hocus-pocus så tycker jag att det testet pekade på vettiga saker, flum eller inte.

  Vad gäller mjölk så putsar jag på ett inlägg som just behandlar mjölkens vara i vår kultur lite grann.

  Det vi kallar frukt idag har extremt lite att göra med det som var frukt bara för några hundra år sedan... Onaturligt är bara förnamnet.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Jag har sett mycket som tyder på att kinesiologi fungerar, sedan kan man ju alltid diskutera hur det fungerar. Personligen tror jag att det precis som pendel och liknande hjälper oss att fråga vår intuition och genom det delvis komma förbi störningar som vad vi skulle vilja att resultatet skall bli och i stället basera svaret på de kunskaper vi har, även de vi glömt, men som fortfarande finns lagrade i hjärnan.

  Lisbeth, du kan ju testa ifall en stor biff av gräsbeteskött är hälsosamt för dig, det skulle verkligen stresstesta min teori. :-)

  SvaraRadera
 7. Jag har använt pendel mycket bl.a. för att själv testa olika livsmedel. Det handlar om intuition som du säger. Hur det fungerar kan diskuteras. Man kan utveckla det hur mycket som helst. Just nu försöker jag hjälpa min nikotinberoende hund. Han har munkorg för tillfället för att han äter fimpar och snus hela tiden. Han krafsar förtvivlat efter fimpar när vi är ute. Så han har abstinens just nu, när han inget nikotin får. Igår satt han darrande vid mina ben. Jag tog fram pendeln och han la sig ner direkt. Pendling fungerar utmärkt på en del djur. Min andra hund springer och gömmer sig när han ser pendeln:)he, he

  Kennet visst kan jag testa om en stor biff av gräsbeteskött, är hälsosamt för mig. Isåfall med kinesiologi. Inte när jag pendlar själv. Pendlar jag själv så kommer mina ideologiska aspekter in och svaret blir nej. Jag har märkt att jag kan få pendeln att pendla ja eller nej beroende på hur jag tänker. Med kinesiologi däremot när någon annan testar, blundar jag och vet inte vilket livsmedel det gäller. Så det skulle vara intressant! Vid tillfälle ska jag testa olika nya livsmedel som jag inte testat. Då ska en stor biff få ingå!

  Men hur svaret än blir så har jag mina ideologiska skäl, till att inte äta denna biff ändå. Det finns ju så mycket annat som kinesiologin visar är positivt för mig. Men visst testa, det vore kul. Sedan så visar endast testet vad som är bra för min kropp. Den visar ju inte, vad som är bra för miljön;)

  SvaraRadera
 8. Lisbeth,
  Sök lite på WikiPedia om nikotinsyra, nikotinamid, och Niacin (vitamin B3).

  Du försöker väl inte ge din hund vegetarisk mat?

  SvaraRadera
 9. Nej var lugn:) Det försöker jag inte ha, ha

  SvaraRadera
 10. Lite healing är aldrig fel!

  SvaraRadera
 11. ska själv börja om här nu med LC. försökt anpassa mig till vanligt ätande ett tag. funkar inte riktigt, eftersom man blir sugen på allt möjligt och lockas överallt av samhället att gå in o äta det ena och det andra. svagt psyke, eller svagt samhälle :)

  mjölk håller jag mig borta ifrån numera, LC eller ej. grädde däremot tycker jag fyller en större funktion med sitt fett.

  och vin är det enda jag dricker i stort sett. aldrig gillat öl, cider blåser BARA upp magen och starkare varianter känns onödig för mig. funkar dock. vin, livets dryck. efter vatten :) har heller aldrig märkt nåt negativt med detta, förutom just då att man kan bli något av en idiot efter några glas och börja skrika och gapa på folk att dom ska langa fram en pizza eller annat vedervärdigt :) sånt måste hållas under kontroll, hehe!

  SvaraRadera
 12. Jo, fyllehunger i kombination med sänkt självkontroll är inte den bästa för LC. Jag brukar se det som om jag kolhydratladdar inför den förväntade baksmällan... Men faktum är att när jag har hållt hårt på LC under kvällen så har jag mått bättre dagen efter. Ta midsommar t ex - det var så jättetrevligt att jag och de övriga var rejält berusade redan vid fem-halv sex... :o| men jag började ta det rejält lugn, även om ångesten inför dagen efter började växa. Men döm om min förvåning dagen efter när jag gick upp vid 06:30 och mådde förträffligt!?


  //Zac

  SvaraRadera
 13. ey, zac! vet inte om du hittat eller sett innan, men jag skrev in ett tips på min blogg om LC-pasta jag sprungit på tidigare. testat oxå, verkligen inget fel på den. http://anoraq.wordpress.com/2008/07/09/lc-pasta-till-folket/

  SvaraRadera
 14. Låter riktigt, riktigt gott - har faktiskt en sådan påse liggande i skafferiet sedan länge! :o)

  Kommer att testa ditt recept till helgen tror jag. Just nu är det bra fart nedåt i vikt - nästan 2kg per vecka! :o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England