Fortsätt till huvudinnehåll

SvD om FRA-frågan

Idag skriver SvD om FRA-frågan, läs genast och håll tummarna för att de borgliga skall kvickna till där uppe i Rosenbad.

Jag har för övrigt ett litet modest förslag. Varför inte vidarebefodra alla ens privata mail till FRA redan nu? Så slipper de omaket att rota fram dem ur massorna; de får det serverat? Låt alla mail man skickar få en kopia till ex fra@fra.se?

Låt oss i landet lagom vara lite olydiga och visa att oss medborgare i moder svea tittar man inte under kjolen!


//Zac

Kommentarer

 1. Alltså det är så krångligt! När det blir för krångligt så reagerar vi inte fast vi borde. Heder åt dig som uppmärksammar detta så mycket. Vi väljer alla våra strider.

  Själv så är jag emot allt som kränker den personliga integriteten. Så jag tycker att de borgerliga ska vakna upp som du säger och välja att strida för annat. Nej "moder Svea tittar man inte under kjolen"! Men det finns gott om pedofiler som vill titta under främst unga flickors kjolar och inte bara titta. Regeringen borde ta till krafttag mot detta genom att sätta dit nätpedofilerna med alla tänkbara medel. DE kränker nämligen främst unga flickors integritet... På så vis blir det också en jämställdhetsfråga. Så deras intresse av svenska folkets privata mail kan ju fokuseras kring detta, för att vi vill skydda våra barn. Det beror lite på vad man vill uppnå tycker jag....

  SvaraRadera
 2. Egentligen är det riktigt enkelt. Jämför med posten. Tänk om allt du någonsin skickar via posten öppnas, skannas av och registreras för framtida syften? Och detta av en relativt insynsskyddad underättelseenhet...

  Givetvis hade det omedelbart 1agts ner, men sött prat om "yttre hot" och terrorbekämpning har tydligen fullständigt förtrollat våra regeringspartier. Hua!


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Och räcker det inte att skrämmas med förr ryssen eller nu terrorister kan man ju alltid ta till nätpedofilerna.

  SvaraRadera
 4. Kanske ett bra sätt att få veta partipolitiska motståndares hemligheter på... Hur rimmar det i så fall med yttrandefriheten? Nej jag håller med dig det är ruggigt! Vad man vill uppnå blir aningen luddigt och var går gränserna...Så enkelt är det då inte...Hua jag instämmer!

  SvaraRadera
 5. Kennet Hur kommer man åt nätpedofilerna?

  SvaraRadera
 6. Jag skulle säga med vanligt hederligt polisarbete, sådant som vår svenska polis tycks ha glömt bort för länge sedan. Man måste nästla in sig.

  Ju mer man övervakar och censurerar nätet, desto mer grogrund för intresse för krypteringar och stängda sällskap. Man skapar de onåbara själv s a s...

  Att spana i förebyggande syfte är ett sådant oerhört omkastande av grunläggande rättsprinciper att man häpnar, det går möjligen att jämföra med att den anklagade själv skulle börja avkrävas bevis för hans oskuld...

  Din favoritorganisation, Lisbeth - Timbro har kommit med ett riktigt skarpt - och f ö korrekt uttalande kring detta:

  "För alla som följt frågan står det absolut klart att riksdagen i första hand är en samling röstboskap som ska piskas att trycka på den knapp Partiet, oavsett beteckning, anser vara den rätta."
  (Källa.)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. En ung dansk journalist utgav sig för att vara 13 år. Hon fick snabbt över 100 svar. En pedofil visade sig vara högt uppsatt inom polisen... Så vad menar du med "vanligt hederligt polisarbete"? Nej i detta fall så tror jag att man måste övervaka nätet!

  SvaraRadera
 8. Vem släpper fram en ovetande 13-åring på nätet? Det är ett föräldraansvar i botten på detta, såsom alla andra ungdomsrelaterade problem.

  Sedan är det rimligtvis ganska stort steg mellan att chatta med ett barn och våldta densamme. Att en community övervakar sina användare och deras förehavanden tycker jag är självklart, men steget är även där oerhört långt till att "övervaka nätet". (Även om jag inte tror att du egentligen menade något så oerhört långtgående.)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Ja det tycker jag också att det är ett föräldraansvar. Tyvärr så tar inte alla föräldrar sitt ansvar. Så tänker man mina barn andras ungar, så kan man säga så. Tänker man att alla barn är allas ansvar så håller det inte....!!! Nu menar jag inte att du tänker så. Men det är nog ganska vanligt.

  Jo jag menade att man ska övervaka nätet för att få fast dem. Man kan som journalisten stämma träff med dem. Då är de överbevisade. Det borde vara polisens arbete. Kanske i nära samarbete med andra frivilliga organisationer...?

  Unga flickor även pojkar ska kunna chatta på nätet, utan att ideligen stöta på pedofiler. Unga flickor har nog störst problem med detta. Då de verkar vara ett lättare byte via nätet. De är ju uppvuxna med att flickor ska behaga. Så det är nog inte så svårt för pedofilerna att få en flicka från en "trasig bakgrund", att klä av sig för att få "bekräftelse". Det var det jag menade med att det blir en jämställdhetsfråga.

  SvaraRadera
 10. Hahaa! Jag tror vi står en bra bit ifrån varandra ifråga om rättssäkerhet. Jag är nämligen inte helt saligen övertygad om det rätta i brottsprovokationer heller... :o)

  Utan brottsprovokation så hade det heller inte varit något brott. Jag tycker det är ett problem att polisen skall vara delaktig i brottsligheten för att få fällande domar. Bättre poliser än våran klarar sig utan detta mycket tveksamma verktyg.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Ja ha, ha "brottsprovokation" I detta fall med journalisten och den högt uppsatte polisen, så var det solklart. Han var ute efter sex. Varför ska de inte sättas dit? Vore det inte bra att kunna sätta dit pedofiler som snackat sex med mineråriga och dessutom stämt träff? De är då inte oskyldiga. Om de får gå fria vad blir konsekvensen då? Jo förmodligen att de våldtar barn. Vi kan inte skydda pedofilerna mer än barnen. Vilka ska då våra barn lita på när vuxna inte gör något?

  Det är väl ingen brottsprovokation om man avslöjar någon och tar personen på bar gärning. En vuxen person som pratar sex med ett barn och stämmer träff, är knappast ute efter något annat än SEX!!! Nej jag tycker att det skulle vara ett bra sätt att få fast dem på.
  De skulle bli tagna på bar gärning med flera stycken vittnen.

  SvaraRadera
 12. Dessutom så vore det en välgärning för pedofilerna om de fångades upp innan det går för långt. Jag är för vård inte straff. Förebyggande vård kanske skulle förhindra många våldtäkter på barn.

  SvaraRadera
 13. Ska man förenkla resonemanget så kan man t ex titta på det gamla ordspråket "tillfället gör tjuven". Jag vill helt enkelt inte att polisen serverar det tillfället.

  Pedofili verkar vara obotligt, i alla fall tyder vetenskapen och den vård som dömda pedofiler fått på det.


  //Zac

  SvaraRadera
 14. De serverar sig själva anser jag när de stämmer träff med minderåriga efter att ha pratat sex. Jag är också livrädd för ett samhälle som dömer utan grund. Men jag är lika rädd för att brottsoffer får lida. "Tillfället gör tjuven" kan knappast gälla här. Antingen så är man pedofil eller inte. Man stämmer inte träff med minderåriga efter att ha pratat sex annars. Men barn kan ljuga om sin ålder. Så det måste vara styrkt att man uppgett rätt ålder.

  Eftersom pedofili anses vara obotligt så ska de väl inte få en chans ens att våldta. De behöver psykiatrisk vård. Jag tror inte på ett förenklat resonemang när det gäller pedofiler. Men att de på något sätt måste fångas upp innan de hinner våldta tror jag. Rädslan för orätta domar får inte göra så att vi glömmer brottsoffren. Det är lika illa.

  SvaraRadera
 15. Om det inte går att bota är det väl oetiskt att döma till vård?

  Går det inte att bota betyder det även att man anser att det är en sjukdom, då kan man inte hållas ansvarig för sin handling enligt vår rättstradition.

  Då behöver man en alternativ förvaringsform för livstid där man får leva ett så anständigt liv som möjligt, men förhindras att begå brottet genom att inte ha en möjlighet att träffa barn utan övervakning.

  SvaraRadera
 16. Lisbeth: "En ung dansk journalist utgav sig för att vara 13 år. Hon fick snabbt över 100 svar. En pedofil visade sig vara högt uppsatt inom polisen... Så vad menar du med "vanligt hederligt polisarbete"? Nej i detta fall så tror jag att man måste övervaka nätet!"

  - Tänk om någon från FRA är en pedofil då? Och de håller varandra om ryggen precis som kanske vissa poliser gör? Hur kan vi lita på att inte de anställda på FRA raderar sina egna misstag från filerna? Sånt där kan man ju inte komma ifrån. Och om nu de fick fast en polis p.g.a. en enkel journalistaktion där en person uppger sig för att vara minderårig, då behövs ju inte genomscanning av internet i övrigt. Just pedofiler (som begår brott - att tända på barn är inget brott i sig) verkar vara en desperat grupp som är lätta att fånga om man bara lockar med "barn".

  SvaraRadera
 17. Ja det tror jag att vi behöver alternativa behandlingsformer till fängelse! Fotboja med elektronisk kontroll är ju ett alternativ. Intensiv övervakning borde kunna ske på flera sätt. Vård ska inte vara ohuman eller oetisk. Jag tycker ju också att man ska få leva så anständigt som möjligt. Men samhället måste samtidigt skyddas. Usch detta är inga lätta saker...

  scharonne du har nog missförstått mig. Jag ser problemet. Det var därför som jag sa "kanske polisen i samarbete med andra frivilliga organisationer?". Jag inser ju att det finns pedofiler överallt. Nej det är inget brott i sig att tända på barn! Men om man går från tanke "på kammaren" till att faktiskt ta kontakt och stämma möte med barn, så borde det kanske vara det? Det är väl kring just detta som man funderar nu politiskt. I England har man ändrat lagarna kring detta har jag för mig.

  SvaraRadera
 18. Zac - jag tycker förresten att ditt förslag var väldigt roligt :D Det är väl inte spam om de ändå vill ha tag i det. De har ju praktiskt taget BETT om kopior.

  SvaraRadera
 19. Jag tror att vi har all anledning att oroa oss som Zac säger. Om detta används till att kartlägga politiska motståndare t.ex. I en demokrati som de flesta påstår att vi lever i ska inte det underlättas. (Jag själv tycker ju att det fattas en bra bit till vi har verklig demokrati.)

  Det är riktigt oroväckande.

  SvaraRadera
 20. Man kan läsa på Peter Erikssons blogg och miljöpartiets hemsida.

  "Regeringen kommer att avlyssna riksdagen"

  "Det är inte passande att ha en regering med tjänstemän som obehindrat avlyssnar ledamöters och övrig personals arbeten"

  "De skadliga demokratiska konsekvenserna av FRA propositionen börjar få osmakligt stora proportioner säger Peter Eriksson"

  SvaraRadera
 21. Lisbeth,
  "kanske polisen i samarbete med andra frivilliga organisationer?"

  Vilka organisationer då? ROKS?

  SvaraRadera
 22. Kennet ups!:) ha, ha. Jag glömde att fobin över feminister får sitt genomslag i varje fråga här:) Nej inte ROKS. Inte vet jag vilka organisationer. Kanske tillsammans med journalister, mammor och pappor på stan andra organanisationer, frivilliga ideella organisationer som vill sätta stopp för detta? Människor som inte skiter i att unga flickor och pojkar blir våldtagna. Stämma träff med pedofiler som raggar barn på nätet kan vem som helst göra i samarbete med polisen. Men vi får ju inte ta saken i egna händer i detta samhälle, utan ska vänta på att något riktigt hemskt händer först. Så det är väl en hopplös vision. Inte mår väl dessa människor bra av denna sjukdom som det ju faktiskt är. Du tror ju själv på alternativa insatser säger du.

  Även pojkar är ju utsatta för pedofiler. Även om det verkar som om pedofiler mer har andra sätt att ragga upp dem på. Detta med att det blir en jämställdhetsfråga för flickor är ju för att det blir olustigt för dem att vistas på nätet. Jämlikhet innebär väl att alla grupper ska kunna vistas där? Om nu ROKS mot förmodan hjälpte till vad är viktigast. Att flickor ev hindras från att bli våldtagna eller att du hatar feminister? Jag tycker att JÄMLIKHET är viktigt att arbeta för oavsett vilka som arbetar för den.

  SvaraRadera
 23. Ha, ha, gillar verkligen ditt förslag Zac! Hoppas att dom har servrar som klarar belastningen - or not ;o)

  SvaraRadera
 24. Lisbeth, de flesta av de grupper du nämner hör till dem som det är störst risk att de skall ta lagen i egna händer.

  Det finns ett skäl till varför så många länder skapat ett polis- och rättsväsende, för att brott skall utredas och påföljd bestämmas av personer som inte själv har en känslomässig koppling till brottet. Detta med avsikten att skapa så stor rättssäkerhet som möjligt.

  Det är inte ett perfekt system, men det är det bästa vi lyckats skapa hittills.

  Devisen "oskyldig till motsatsen bevisats" har väldigt gamla anor och hittills har ingen lyckats komma på något bättre.

  Att överlåta rättsskipningen till brottsoffren och deras anhöriga skulle ofelbart leda till lynchningar av oskyldiga.

  Det är alltså inte så enkelt som att bara avlyssna all kommunikation och kastrera alla pedofiler, i så fall hada man löst det för länge sedan.

  SvaraRadera
 25. Vem har sagt att man ska kastrera alla pedofiler. Du! inte jag. Vem har sagt att man ska överlåta rätsskipningen till brottsoffren eller de anhöriga. Du.. inte jag! Vem har påstått att människor med känslomässig koppling till brottet ska agera? Jag pratar om att förhindra brott innan de begåtts. Så att människor slipper bli känslomässigt engagerade och alltför hatiska.

  Det förstår väl jag också att inte de anhöriga ska blandas in. Så mammor och pappor på stan t.ex. tar saken i egna händer på ett negativt sätt tycker du? Jag tycker att de är ett utmärkt ex. på människor som engagerar sig i våra ungdomar. De engagerar sig i alla ungdomar. Inte bara sina egna barn.

  Pratet om "oskyldig till motsatsen bevisats" gäller väl inte om en lagändring kommer till stånd. Det kan som tur är komma att räcka med att man faktiskt pratar sex med barn och sedan stämmer träff.

  SvaraRadera
 26. Att det är det bästa system vi skapat hittills betyder inte att det är bra...

  Vad tycker du själv Kennet att man kan göra?

  SvaraRadera
 27. Det finns många kloka hjärnor som försöker läsa det problemet, folk har faktiskt ägnat de senaste två tusen åren eller mer åt att försöka komma på ett bättre system men inte lyckats.

  Det är alltså inte lätt att komma på en lösning så länge man inte kan förändra människan i grunden, och skall man försöka göra det kommer det att ta många hundra generationer innan man ser resultatet.
  Några försök till genvägar är t.ex. kommunismen, kristendomen och alla de andra stora religionerna. Ingen av dem har lyckats särskilt väl.

  Karl Marx lär ha sagt att kommunimen kommer inte att gå att genomföra så länge det finns en enda självisk människa på jorden.

  Detsamma gäller t.ex. de kristnas paradis.

  SvaraRadera
 28. Nej det går inte att förändra människor. Därför så tror jag på massor av alternativa lösningar. Inte för att det går att förändra oss, utan för att försöka skapa ett så humant samhälle som möjligt. De ska ändå kunna leva mitt ibland oss på något sätt. Vi kan inte låsa in alla som inte passar in i våra ramar och kasta nyckeln.

  Det finns nog inte en lösning tror jag utan det måste till många olika. Fotboja med elektronisk kontroll låter inte humant. Men med den kan man ändå leva ett relativt "normalt" liv. Samtidigt så skyddas samhället. MP vill att det prövas mer på de som döms för misshandel bl.a.

  Jag tycker också att detta är svåra saker. Men man måste ju ändå försöka få fram alternativ. Annars så händer inget. Både för förövare och brottsoffers skull. Framförallt så behöver lagar ändras som hindrar de som bevisligen är pedofiler. Polisen är ju heller inte så kvicka med att kolla upp uppgifter från allmänheten. Det vill ofta till ett mord innan. Tänker lite på Engla, som kanske dog helt i onödan. Där kunde t.ex. kanske en fotboja ha hindrat det.

  Ang kommunismen så är den i sig inte ond i sig anser jag, utan det är som du säger. "Den går inte att genomföra så länge det finns en enda självisk människa". De flesta kallar den ond i sig....

  SvaraRadera
 29. Engla dog mycket delvis p g a bristande normalt polisarbete. Samt att det tydligen råder häpnandsväckande brister i polisens sexförbrytarregister o hanteringen av denna.

  Jag tror faktiskt att mordet på Engla kommer nämnas som brytgränsen för hur polisen jobbar. Det är tyvärr ett typfall på hur ineffektiv och klumpig svensk polis är, och då det är massmedialt oerhört stort så tvingas polisen till att införa mer modernt arbetssätt, eller till viss del gå tillbaka till hur det var... ;o)

  Problemet med pedofiler är att det inte är olagligt att vara pedofil, det är bara olagligt att leva ut sina drifter. Men det är obotligt, och långt ifrån alla pedofiler lever ut sina lustar, de flesta tycks kunna hålla band på sig.

  I sammanhanget kan jag rekommendera filmen 'The Woodsman'. En lite mer nyanserad film om pedofili, med en Kevin Bacon i sitt livs form. Modigt för övrigt att spela en så pass avskyvärd roll som en pedofil! Mycket skakande och välgjord.


  //Zac

  SvaraRadera
 30. Vikingmormor blir konfunderad.

  Om köns-läggning är en medfödd sak, hur ska man då försöka "bota"?
  ca 25% av pedofil-förövare hävdar att de varit utsatta för sexuella övergrepp själva. Jag tvivlar poå att det finns ett samband, Freudianerna är dock lika ståndaktiga som SLV med tallriksdieten.

  För att en "behandling" ska kunna ha effekt krävs att man har sjukdomsinsikt, man måste själv anse att man har en sjukdom som behöver behandling. Sedan måste det finnas en behandling också. Så vitt jag vet finns inget annat än Freudianska teorier om sexuallivet som ligger till grund för diverse "behandlingar". Dessa behandlingar tror i alla fall jag inte på.

  SvaraRadera
 31. Håller med, Vikingmormor. Sexuella drifter är så grundläggande hos alla varelser att "störningar" däri är obotliga. Lustmördare, pedofiler, nekrofiler och många andra -filer är obotbara. Det handlar då om att förvara dem så de inte kan skada allmänheten. Något som går direkt på tvärs med min syn på samhället. Man bör inte fängslas för något man skulle kunna göra. Man skall bedömas utifrån vad man gjort och inget annat. Tyvärr, men alternativet öppnar för ett samhälle jag inte alls ställer upp på. Det är månne lättsålt till en trygghets- och blodtörstig allmänhet (läs AB-läsare), men det avgör knappast saken för mig i alla fall.


  //Zac

  SvaraRadera
 32. Håller också med vikingmormor. Kennet E och jag sade precis samma sak. Det är obotligt...!

  Men det betyder ju inte att man inte ska ge psykiskt sjuka utan sjukdomsinsikt vård? Både för samhällets skull och ev brottsoffer. Jag tror att många själva har varit utsatta för sexuella övergrepp.

  Vad tror Vikingmor behöver göras? Eller du Zac. Ska vi blunda för att det finns människor som t.ex. stämmer träff med barn via nätet? Eller ska vi hjälpa dem så att de inte skadar andra genom förebyggande åtgärder. Jag för min del tycker det är mer blodtörstigt att nonchalera signaler. Det är nonchalant mot barnen och mot pedofilerna. Som att stoppa huvudet i sanden likt strutsen ungefär! Som att säga det existerar inte. Men när det händer så säger vi oj så hemskt...Det hade jag inte en aaaning om...Men visst hade vi väl det!!!

  SvaraRadera
 33. Även om det låter förfärligt så finns värden som man kan offra mycket för att få, eller få behålla.

  För att ta ett närliggande exempel utan att vara den krutdurk som barn-pedofiler är; upphovsrätten. Jag anser upphovsrätten och i förlängningen upphovsmannens rätt att få betalt för sitt arbete som viktigt, men om det då ligger andra värden i motsatta vågskålen, ex integritet, rätten till privatliv, rättssäkerhet etc, då väger upphovsrätten djävligt lätt måste jag säga!

  I samma läge så är jag inte beredd på att straffa diagnostiserade pedofiler för något de skulle kunna göra. Visst finns det risk för att någon råkar illa ut för detta, men så länge vi inte har någon lag mot att vara diagnostiserad pedofil så kräver ett demokratiskt rättssamhälle att man ger sjutton i dem. Möjligt att det går att till viss del förebygga, men jag tror inte det. Det finns dessvärre inget sätt att göra det bättre på, inte idag.


  //Zac

  SvaraRadera
 34. Att åtminstonde försöka hjälpa dem innan de våldtar, kanske tar livet av någon är inte att straffa. Att stillasittande se på är ett större straff. Då säger man i princip att man skiter i dem. Man skiter också i ev. offer. Ge sjutton i någon tycker jag inte att vi ska. Alla människor har samma värde! Det är det största straffet att vara osynlig i ett samhälle.

  "Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill inge någon slags känsla. Själen ryser i tomrummet och vill ha kontakt till vad pris som helst."

  Hjalmar Söderbergs ord ur Doktor glas.

  Jag tror ju personligen inte att pedofiler ljuger när de säger att de själva blivit utsatta för incest. Utgår vi från det så kan vi inte hjälpa dem. Om nu cirka 25 procent har det, så ligger det nära till hand att tro att de vill hämnas på samhället. Att ge igen med samma medel låter för mig troligt att man då kan välja. Hjalmar Söderbergs ord får då en innebörd i verkligheten. Fruktade blir de...

  SvaraRadera
 35. Så alla pedofiler kanske inte är obotliga tros allt. Dessa 25 procent kanske "bara ger igen". Det handlar kanske inte ens om sex utan om att skaffa sig makt över någon annan. Jag tror inte att det är så enkelt som att dra alla över en kam. Obotligt kan vara "svårbotligt" dvs vi luras till att alla inte går att bota. Med terapi och bearbetning av gamla händelser tror jag att man kan komma ganska långt. Sedan ev. elektronisk fotboja eller andra alternativ som borde finnas.

  Ta min ena hund t.ex. vi är ju djur. Eller? Kastrerad som han är kastar han sig ibland över mig och börjar att jucka på min arm:) Typiskt ex. på att han vill regera. Han är obotlig! Noll sexlust när det gäller andra hundar. Men mig ska han bestämma över. Löjligt ex. kanske. Men sex handlar inte alltid om sex....

  SvaraRadera
 36. Lisbeth,
  Där tror jag att du stötte på en viktig sak, pedofili och många andra sexbrott som t.ex. våldtäkt handlar inte om sex, det handlar om makt och kontroll.

  I pedofilens fall kan det handla om en stor osäkerhet som innebär en rädsla för att kärleksförhållande mellan två jämnbördiga parter, pedifilen måste ha den fulla kontrollen över situationen.

  Kärlek handlar om att våga ge av sig själv fullt ut, och det vågar inte pedofilen så länge den inte är i totalt överläge.

  Hur absurt det än kan låta tror jag att pedofili ofta handlar mer om kärlek, eller snarare ett försök att hitta sådan, än om sex.

  Sex kan man ha med sin hand eller en plastdocka, men kärlek kräver en mänsklig partner.

  Jag undrar ifall inte en sådan hypotes skulle göra det möjligt att bota en del pedofiler?

  SvaraRadera
 37. Bra och fint skrivet och ja absolut!!! Vi måste våga tro på att allt går att bota. Annars försöker vi inte ens.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n