29 juli 2008

Träna och motionera - struntprat!

Att träna och motionera ger för många förbättrad hälsa och livskvalité, men i rent viktminskningshänseende är det faktiskt bara skit;
Träning och viktnedgång
Motion och viktnedgång

Källgranskning?

Får man påpeka att generalsekreterare Anna Iwarsson på den s k ideella föreningen Friskis och Svettis är något partisk när hon säger "Det krävs att man rör på sig också. Det är det viktigaste. Det är balansen i hela ens livsstil som gör att man mår bättre." som svar på frågan "räcker det med att bara lägga om sin kost för att gå ner i vikt"?

Hahaa! Jag skall ge ett nyanserat och garanterat korrekt svar på frågan, som inte är jävigt p g a någon koppling till den s k ideella föreningen Friskis och Svettis - eller någon annan förening:

Räcker det alltså med att bara lägga om sin kost för att gå ner i vikt?

Ja.

Mer dumheter

"Nya studier är i och för sig alltid intressanta, men de är alltid fokuserade på viktminskning i förhållandet till mat."
Kanske för att det gång på gång visar sig ur viktminskningssynpunktvara helt kasst att motionera?

Än mer

"Hon menar att börjar man bara röra på sig så brukar andra saker som till exempel mathållning, rökning, sömn, stress och andra faktorer som påverkar träningen och kroppen positivt eller negativt, ske automatiskt."

Jopps - mathållningen ökar i de allra flesta fall; rökning minskar, sömn, stress och andra faktorer ändras oftast mot en mer positiv riktning. Om igen - exakt vad jag skrev i början av detta inlägg: "Att träna och motionera ger för många förbättrad hälsa och livskvalité, men i rent viktminskningshänseende är det faktiskt bara skit".

Rejält feta

Att man ens inte ägnar en sekund åt de som faktiskt knappt kan röra sig utan ansträning så ser jag det som ett hån att påstå att det är det viktigaste att röra på sig när det kommer till viktminskning... Även Kostdoktorn har reagerat på detta.
Kosten, kosten, kosten:
 • Äter man bara LC så slipper man motionera.
  • Rätt - Lider man av en kraftig övervikt så måste man vara medveten om att motion sliter hårt på kroppen. Motion gör väldigt lite för vikten - någon sade att "motion gör gram, kosten kilon" - och det stämmer. Man bör vänta med motion tills det blir lite mindre belastning på lederna.
  • Fel - Givetvis bör man motionera mer för välbefinnandet och hälsan. Vår kropp är gjord för att röra på sig. Och då inte ett, eller ett par idiotpass i veckan utan en förhöjd vardagsmotion; en promenad, trappan istället för hissen etc.
Det finns alternativ... Och det finns förklaringsmodeller till varför det är som det är...
Svältförespråkaren nummer ett, doktor Stefan Rössner, såg en smula skakad ut när han i tv tillfrågades hur han och andra under alla år kunnat förespråka en felaktig diet.
Då hade precis den hittills mest omfattande undersökningen om viktreducering publicerats och gav ett entydigt svar: GI-metoden fungerar bäst.
(Källa.)

LOL! :o)


//Zac
UPDATE: Som Maxiq påpekar så har AB en artikel som exakt styrker det jag säger... tack.

6 kommentarer:

 1. Du har fått medhåll av en undersökning som refereras i Aftonbladet
  http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article2993378.ab

  SvaraRadera
 2. Tack, lade till det i inlägget. Snacka om snabbt stöd! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Alla måste väl få ha sin syn på det hela och det som funkar för en människa kanske inte funkar automatiskt för en annan. Det allra bästa sättet måste väl ändå vara en kombinaion av bra mat och motion, måtta med allt är de bästa ledorden!

  SvaraRadera
 4. Det handlar om man pratar exklusivt viktminskning eller om man enkom pratar hälsa.

  Motion i viktminskningshänseende har gång på gång fullständigt misslyckats i vetenskapliga undersökningar, och det är fullt logiskt för den som har lite insyn i fetmaproblematiken.

  Men tro inte att jag förespråkar icke-motion, det gör jag inte! Men att jag anser att journalisterna är okunniga och slöa - det står jag för! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Får man medhåll från aftonbladet talar väl närmast det för att man har direkt fel.

  Självklart påverkar hur många kalorier man gör av med hur mycket man går upp i vikt förutsatt att man vet vad man äter. Vet man inte vad man äter så spelar det ju knappast någon roll vad man gör.

  SvaraRadera
 6. Ett extra bett på en ostmacka ger fetma på 20 år. Och således är motion utan (exakt) koll på ditt energiintag en rejäl möjlighet att faktiskt gå upp i vikt p g a motionen... Läs för övrigt mer i den länkar jag bifogade i postningen ovan.


  //Zac

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...