Fortsätt till huvudinnehåll

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, 'Vafaan - tjock av frukt??' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor:
Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner, denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön:

1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo!

Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten.


Skynda dit och läs - alltid läsvärd!

Mer om miljön//Zac

Kommentarer

 1. Jag tror att det är bra med lite frukt... Man behöver inte äta det stup i kvarten under dagen! En heller två frukter om dagen tycker jag räcker, för min del. Eller en fruktdrink och allt på en gång som ett mellanmål. Tidigare åt jag för mycket frukt. En test med en rysk apparat Oberon (kvantfysik) visade att jag skulle minska på sockret. Konstigt tyckte jag då.. jag äter ju nästan inget socker??!....

  Nu har jag varit på en kursgård, håller på och utbildar mig inom QiGong. Vid lunchen började några diskutera LC. Vi åt helvegetarisk kost. Något som var nytt för i år. Tidigare har några valt kött och fisk. En kvinna som inte är vegetarian, hade provat på LC under en period. Den passade inte henne helt. Men hon har liksom mig tagit till sig vissa bitar.

  Just nu blandar jag friskt. "Du är vad du äter" Gillian MCKeith har jag sett på TV 3. Tyckte då att hon verkade enbart jobbig! Men efter att ha pratat med några på kursen, så bestämde jag mig för att nu ska jag testa lite tips av henne. Så jag önskade mig böckerna när jag fyllde år. Det är två böcker en receptbok och en filosofibok kring kosten.

  Gillian McKeith är en varm förespråkare för alternativmedicin. Det intresserar mig mycket. Så nu blir det en salig blandning av LC tips och hennes tips. Riktigt spännande faktiskt! Ska börja med att grodda själv igen till att börja med. Jag vill äta mer råkost.

  Vet ni något om den kosten? (Det har säkert skrivits massor här som jag missat)...

  SvaraRadera
 2. Det bidde ett helt inlägg istället... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Thanks for some quality points there. I am kind of new to online , so I printed this off to put in my file, any better way to go about keeping track of it then printing?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G