4 juli 2008

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, 'Vafaan - tjock av frukt??' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor:
Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner, denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön:

1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo!

Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten.


Skynda dit och läs - alltid läsvärd!

Mer om miljön//Zac

3 kommentarer:

 1. Jag tror att det är bra med lite frukt... Man behöver inte äta det stup i kvarten under dagen! En heller två frukter om dagen tycker jag räcker, för min del. Eller en fruktdrink och allt på en gång som ett mellanmål. Tidigare åt jag för mycket frukt. En test med en rysk apparat Oberon (kvantfysik) visade att jag skulle minska på sockret. Konstigt tyckte jag då.. jag äter ju nästan inget socker??!....

  Nu har jag varit på en kursgård, håller på och utbildar mig inom QiGong. Vid lunchen började några diskutera LC. Vi åt helvegetarisk kost. Något som var nytt för i år. Tidigare har några valt kött och fisk. En kvinna som inte är vegetarian, hade provat på LC under en period. Den passade inte henne helt. Men hon har liksom mig tagit till sig vissa bitar.

  Just nu blandar jag friskt. "Du är vad du äter" Gillian MCKeith har jag sett på TV 3. Tyckte då att hon verkade enbart jobbig! Men efter att ha pratat med några på kursen, så bestämde jag mig för att nu ska jag testa lite tips av henne. Så jag önskade mig böckerna när jag fyllde år. Det är två böcker en receptbok och en filosofibok kring kosten.

  Gillian McKeith är en varm förespråkare för alternativmedicin. Det intresserar mig mycket. Så nu blir det en salig blandning av LC tips och hennes tips. Riktigt spännande faktiskt! Ska börja med att grodda själv igen till att börja med. Jag vill äta mer råkost.

  Vet ni något om den kosten? (Det har säkert skrivits massor här som jag missat)...

  SvaraRadera
 2. Det bidde ett helt inlägg istället... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Thanks for some quality points there. I am kind of new to online , so I printed this off to put in my file, any better way to go about keeping track of it then printing?

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...