Fortsätt till huvudinnehåll

Vrid om örat på FRA

Nu går generaldirektör Ingvar Åkesson till motangrepp i en debattartikel på SvD Brännpunkt, eller desinformatörsdirektör som Oscar Schwartz lite elakt kallar honom... Men det är en formidabel supé bestående av idel snömos som Åkesson serverar. Det är många som fullständigt krossar hans formidabla svandans, bäst gör han det dock själv.

Tagen i örat Åkesson?

Bara några få dagar innan så manglade Åkesson själv myten/lögnen om att det handlar om Talibaner och Afghanistan:
Talibanerna behöver alltså mejla till varandra om ett planerat attentat mot svenska trupper. Mejlet behöver sedan passera en kabel just vid Sveriges gräns – och där ska det snappas upp av FRA.
Hur stor är sannolikheten för att det ska hända?
–Den är inte så stor att vi för fram det som ett argument för den här lagen. Vi skulle nog kunna spana mot ett sådant hot utan kabelaccess.
Ingvar Åkesson tystnar ett ögonblick.
–Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern.

Men uppenbarligen så har någon (Reinfeldt?) tagit Åkesson i örat för nu i sin debattartikel så är det Afghanistan, terrorister och rädda svenska liv för hela slanten i debattartikeln.
Birgitta "jag skulle ha röstat nej till FRA i dag" Ohlsson skriver i en eget svar om just denna besynnerliga omständighet, och påpekar nyktert att om det är besked om omständigheterna i Afghanistan man vill åt så är en rejält utbyggd ambassad på plats betydligt bättre än massavlyssning här uppe i norden...

Politik från en myndighet?

En ytterligare (besvärande) fråga som Åkessons debattartikel ger upphov till är varför myndigheten själv nu plötsligt tar över som den drivande positiva politiska parten i debatten? Är det månne politiskt självmord att idag fortsätta något som mer och mer ser ut som en kamp emot väderkvarnar? KD verkar har förstått detta och tycks nu ligga nu i bottenslammet och trycker...

Mer personlig bot

Solveig Hellquist (fp), gör en offentlig avbön/pudel och ber mer eller mindre om ursäkt:
Jag bidrog till att fatta ett beslut som i stora delar var både feltänkt och felmotiverat.
..hur jag - en folkvald liberal - kom att bli delaktig i ett beslut som i så många avseenden strider mot grundläggande liberala värderingar. Det är ett politiskt agerande som i demokratins namn måste förklaras, granskas och ifrågasättas.

Jag håller helt med
ledaren i tidningen där Hellquist skriver:
Det tyder dock ändå på ett stort mått av civilkurage från Hellquists sida att hon nu vågar ta ställning mot sin egen partiledning och regering. Hennes agerande förtjänar respekt, trots att det kommer sent.
Nu finns inte längre en riksdagsmajoritet för lagen och det blir därför allt svårare för regeringen att ignorera kritiken.

Bloggmakt

Det finns en handfull moderater som bloggar idag, mest känd är givetvis Carl Bildt. Det är givetvis en bra kanal ut till sina väljare; de som man struntade i under FRA-omröstningen. Det är ganska naturligt att det har blivit en oerhörd svekdebatt på dessa bloggar, tråkigt men helt och hållet självförvållat. Men bloggarna används ju inte nu bara som ett sätt att motivera sina beslut på, de har i denna fråga trätt fram som en oerhörd maktfaktor i samhället. Politikerna kan inte längre bara stå och mässa och tro att vanligt folk sväljer den teknokratiska mässen.
Men inte längre - ute på bloggarna finns det hundratals, nej, tusentals granskande ögon. Och bland dessa så finns det signalspanare, jurister, politiker, IT-experter, grävande medborgare och mistlurar i sådan mängd att de stora tidningarna idag har personal som bara sitter och dammsuger bloggar efter nyheter/vinklingar. Det kommer bli ännu mera, jag tror tiden är förbi då tidningsjournalisterna själva hittar scoopet, det lär forsättningsvis komma ifrån bloggsfären och sedan lyftas upp på löpsedlarna. Spindoktorerna jobbar just nu förtvivlat för att hitta någon moteld, men förgäves. Inte ens Bush's egna specialist lär ha kommit så vidare långt med detta.

Slutligen...

Rick Falkvinge har en oerhört bra sammanfattning för FRA-förespråkarna:
..det oacceptabla är inte en bristande tillsyn av FRAs avlyssning. För det är avlyssning, inte signalspaning. Problemet är att avlyssningen sker över huvud taget. När avlyssningen väl har skett, så är det irrelevant hur många efterkontroller som läggs på.

En god sammanfattning av hur framtiden borde se ut för FRA har Richie´s blog:
 1. FRA-lagen skall rivas upp snarast möjligt, men i vart fall före oktober 2009.
 2. FRA skall läggas ner.
 3. En sanningskommission skall tillsättas.
 4. En utredning om behovet av militär signalspaning skall tillsättas.
 5. En utredning som utvärderar de lagar som Thomas Bodström drev igenom skall tillsättas.
 6. En författningsdomstol skall inrättas.
 7. Vad det gäller Riksdagen så bör begreppet "samvetsröstande" införas.

Och det är väl goda punkter allihop, som i alla fall jag ställer upp helhjärtat på. Det borde vara den hårdaste linjen av de linjer som Regeringen har att välja på innan stormen brakar loss igen i höst.


//Zac
EDIT: Flyttar ut länken till minamoderatakarameller då det såg ut som om den bloggen tillhörde FRA-lagsförespråkarna, vilket den INTE gör. Ursäkta mig.

Kommentarer

 1. Zac - jag utgår ifrån att du har koll på att jag är emot FRA-lagen så att det visslar om det ;-)

  SvaraRadera
 2. Hmm... det stämmer. Min länkning ser nästan ut som om du tillhör de som stödjer FRA-lagen - ändrar det snarast! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Till frukosten får jag höra PÅ SVT att FRA påstås ha förhindrat mord och dämpat politiska kriser.

  Källor inom FRA avslöjar 4 fall. Allt handlar om Ryssland. Om att avslöja dem? I 2 fall hade man kunnat undvika kris med dem.

  I Ryssland har man nu reagerat hörde jag på nyheterna för ett par dagar sedan. Undvika kris med Ryssland? Tycker det mer verkar kunna skap kris och irritation.

  Vi blir det vi fruktar! Eller det vi skapar. Nu skapas irritation från Rysslands sida. Det är klart att det blir irritation när de öppet nu går ut med vilka de bl.a. avlyssnat.

  Och Reinfeldt, har han gått och gömt sig? Det blåser inte över...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n