Fortsätt till huvudinnehåll

Om FRA innan den s k debatten

Låt oss uppfriska minnet med en bra sammanställning om vad tunga instanser, eller kanske de tyngsta överhuvudtaget i en sådan fråga, hade att säga om FRA-lagsförslaget innan frågan avgjordes i riksdagen, hämtad ifrån en ledare i Journalisten:

Justitiedepartementet skriver i sitt remissvar att förslaget innebär ett ”integritetsbrott som saknar motstycke i ett internationellt perspektiv”.


Säpo varnar för att den nya lagen kan leda till en ”betydande osäkerhet” om vilket skydd som gäller för angrepp på den personliga integriteten och på andra grundlagsskyddade fri- och rättigheter.


Advokatsamfundet konstaterar att ”omfattningen av avlyssningen framstår som överväldigande” och att därmed ”genombrottet av grundlagsskyddet är mycket stort”.


Tidningsutgivarna, TU, ser en uppenbar konflikt med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Det blir omöjligt att undvika att också samtal mellan en journalist och en meddelare kan spelas in och därmed att anonymitetsskyddet bryts. Även efterforskningsförbudet kan kringgås.


Samtliga politiska partiers ungdomsförbund förkastar förslaget till FRA-lag. En opinion mot den har också växt fram på bloggar och bland företrädare för tele- och dataföretag.


Journalistförbundet uppmanar i ett brev riksdagsmännen att rösta nej till lagförslaget, som förbundet anser hotar både den personliga integriteten och pressfriheten. Förbundet påpekar att journalister och källor som kontaktar massmedier sannolikt kommer att nämna begrepp, ord och händelser som samtidigt är de sökbegrepp som kommer att användas vid avlyssning. Medborgare kommer att dra sig för att lämna uppgifter till medier om det finns risk för att man avlyssnas.

(Min formattering ovan)

Hur sjutton kan man motivera genomdrivandet (piskandet) av lagen, med dessa brasklappar i bakhuvudet? Är alliansens medlemmar dumma i huvudet, rädda för något? Eller vad tusan kan det vara?


//Zac
PS. Jag kan inte undanhålla er alla en underbart felriktad spark från en ointresserad folkvald - läs speciellt kommentarerna. DÄR kan vi snacka piskrapp! Tror att han, såsom så många andra inom alliansen snart väljer att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att stormen blåser över. Så fram med spadarna och gräv fram dem, tvinga dem att förklara sig och se för allt värdefullt till att stormen inte blåser över!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vadå Liberal-fallos??

Jag fattar inte ståhejet?  Och som vimpel: 

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings