Fortsätt till huvudinnehåll

Om FRA innan den s k debatten

Låt oss uppfriska minnet med en bra sammanställning om vad tunga instanser, eller kanske de tyngsta överhuvudtaget i en sådan fråga, hade att säga om FRA-lagsförslaget innan frågan avgjordes i riksdagen, hämtad ifrån en ledare i Journalisten:

Justitiedepartementet skriver i sitt remissvar att förslaget innebär ett ”integritetsbrott som saknar motstycke i ett internationellt perspektiv”.


Säpo varnar för att den nya lagen kan leda till en ”betydande osäkerhet” om vilket skydd som gäller för angrepp på den personliga integriteten och på andra grundlagsskyddade fri- och rättigheter.


Advokatsamfundet konstaterar att ”omfattningen av avlyssningen framstår som överväldigande” och att därmed ”genombrottet av grundlagsskyddet är mycket stort”.


Tidningsutgivarna, TU, ser en uppenbar konflikt med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Det blir omöjligt att undvika att också samtal mellan en journalist och en meddelare kan spelas in och därmed att anonymitetsskyddet bryts. Även efterforskningsförbudet kan kringgås.


Samtliga politiska partiers ungdomsförbund förkastar förslaget till FRA-lag. En opinion mot den har också växt fram på bloggar och bland företrädare för tele- och dataföretag.


Journalistförbundet uppmanar i ett brev riksdagsmännen att rösta nej till lagförslaget, som förbundet anser hotar både den personliga integriteten och pressfriheten. Förbundet påpekar att journalister och källor som kontaktar massmedier sannolikt kommer att nämna begrepp, ord och händelser som samtidigt är de sökbegrepp som kommer att användas vid avlyssning. Medborgare kommer att dra sig för att lämna uppgifter till medier om det finns risk för att man avlyssnas.

(Min formattering ovan)

Hur sjutton kan man motivera genomdrivandet (piskandet) av lagen, med dessa brasklappar i bakhuvudet? Är alliansens medlemmar dumma i huvudet, rädda för något? Eller vad tusan kan det vara?


//Zac
PS. Jag kan inte undanhålla er alla en underbart felriktad spark från en ointresserad folkvald - läs speciellt kommentarerna. DÄR kan vi snacka piskrapp! Tror att han, såsom så många andra inom alliansen snart väljer att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att stormen blåser över. Så fram med spadarna och gräv fram dem, tvinga dem att förklara sig och se för allt värdefullt till att stormen inte blåser över!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n