Fortsätt till huvudinnehåll

Frukt är godis - och bara godis

Frågan om frukt dök upp i en kommentar - så jag tänkte att lite snabbt konkludera mina åsikter här istället för i ett svar.
Börja med att läsa Johannas inlägg, på Kost och Hälsa-bloggen först så inses snart hur lite den nuvarande frukter har med "naturlig föda" att göra.

Mina råd

Se istället till att äta bär, helst sådana som man hittar naturligt i naturen - de är inte "förädlade" till oigenkännlighet med en massa vatten och socker - och mindre nyttigheter, som frukten. Jag tror starkt på att det är meningen att vi skall äta säsongsvaror, så passa på att äta bären när vi har säsong här hemma i Sverige.

Annan frukt?

Äpplen, bananer, apelsiner och druvor bör enbart ses som onyttigt godis - och konsumeras på samma sätt - mycket, mycket sällan och i mycket liten mängd.

Mer om frukt

Jag har skrivit om frukt många gånger, men där jag belyser nackdelerna är mest är i nedanstående inlägg. Det är mycket skit man får med sig i en liten frukt (framför allt banan).//Zac


Kommentarer

 1. Många av dina länkar, inklusive de i din RSS-feed och arkivlänkarna i högermarginalen, pekar fel.

  De pekar på www.wiktzac.com i stället för www.wiktzac.blogspot.com vilket gör att man måste korrigera dem i adressfältet för att komma fram?

  SvaraRadera
 2. Tack, jag köpte domänen www.wiktzac.com i morse och DNS:erna har väl inte kommit igång än... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Ja jag tror att vi som Inuiterna ska äta bär;) Jag gillar dessutom bär mer än frukt. Det är godare. Blåbär är min favorit. Jo jag äter jordgubbar också! Men bara när det är säsong. Av miljöskäl och hälsoskäl ska vi äta säsongsvaror jag håller med. Tror också att vi inte ska vara så rädda om vi stoppar i oss något "fel". Jag tycker att om man försöker äta nyttigt (alla har lite olika synpunkter på vad som är nyttigt) så har man kommit långt. 80% nyttigt 20% mindre nyttigt låter lagom tycker jag. Lagom är ett bra svenskt ord. Inte alls trist och tråkigt. Så jordgubbarna ingår i mina 20%! De utgör som helhet knappt någon procent i den delen. Som med bilkörning ungefär. Bilkörning ingår minimalt i min vardag. Men det ingår....Inget fel i det! "För mycket skämmer allt"....För mycket frukt...för mycket kött? För mycket bilkörning. Det då både ur miljösynpunkt och hälsosynpunkt!

  Sedan så ska vi tro själva på att det vi stoppar i oss är nyttigt anser jag. Framförallt så ska vi tugga mer som korna. Vi blir ju inga idisslare för det:) Vi fiser snarare mindre då! Att "äta med ögonen" hänföras över färger, former tror jag betyder mycket. Därför så skulle jag aldrig klara av att lägga upp en brun biff på tallriken enbart.... För mig är det helt uteslutet. Gå ner i vikt kan man göra med många metoder. Människor som äter enligt "Du är vad du äter" går också ner i vikt. Eller människor som lever enbart på gelehallon eller banandiet. Det intressanta är hur påverkar kosten oss i längden efter massor av år. Det vet man inte med en del olika bantningsmetoder. Det kan ju faktiskt visa sig vara en katastrof för hälsan. Nej jag ser livet som ett smörgåsbord. Plocka lite här och var är min livsfilosofi. Tycker jag hittar så mycket bra tips överallt. Resten som jag inte gillar är det bara att skippa. Som bananer det äter jag inte alls längre. Choklad som jag åt mycket av tidigare äter jag väldigt lite av. Själv så tycker jag att det förändras hela tiden. Kinesiologi (muskeltest) tror jag kan vara bra att göra regelbundet. Har man ätit alldeles för mycket av något, så visar kroppen oss det då.

  SvaraRadera
 4. Var har du fått idén att Inuiterna traditionellt äter bär?

  Ju mer du tuggar något med kolhydrater desto mer av stärkelsen omvandlas till socker, det gör kolhydraterna snabbare.

  Dessutom förvärras insulinpåslaget ytterligare av att sötman i munnen triggar insulin redan innan sockret hunnit ut i blodet vilket i sin tur ytterligare förvärrar det påföljande blodsockerfallet igen vilket ger ett ännu kraftigare sötsug.

  Att tugga mat med kolhydrater gör alltså att du verkligen optimerar deras skadliga effekt!

  SvaraRadera
 5. Ja då är det bäst att svälja maten hel...Herregud människa sväljer du biffen hel??? Nu blir jag lika orolig över dig, som du var över mina hundar. (När du trodde att jag ger dem vegetarisk kost) En av dem gillar dock morötter!

  Var har jag fått idén om att Inuiterna traditionellt äter bär undrar du. Jag tror att många äter lite av varje idag. De är nog präglade av oss i väst som alla andra. De gillar nog hamburgare en del av dem.

  Jag har bl.a. läst på Wikipedia sök på "Inuiter äter bär. Wikipedia". Jag har även läst att de äter (åt) rötter.

  Det står också på Wikipedia att de fick beteckningen "de som äter rått kött" av de Indianer som lever granne med Inuiter. Men att denna betydelse är ifrågasatt. Några Inuiter betraktar ordet Eskimå som nedsättande.

  Lustigt vi vill vara så lika Inuiterna som möjligt både du och jag. Sedan så visar sanningen att de själva förmodligen, vill vara så lika OSS som möjligt:) Lite kul faktiskt! Sanningen är att vi inte är ett dugg lika dem varken jag med mina grönsaker, eller du med din grädde och allt kött. Det är vad jag tror! Det är heller inte meningen tror jag. Vi har alla klarat oss genom Evolutionen genom att äta det som finns tillgängligt. Nu däremot så finns det mångfald. Alla kulturer berikar varandra. Det är spännande och kul tycker jag. Inuiterna tycker nog också det numera. Åtminstonde en del av dem. Jag tycker inte det är logiskt att någon eller några sitter inne med alla svar.

  De hade säkert svårt att få tag på bär. Det är självklart. Men det betyder ju inte att de inte önskade mer bär om möjligheten funnits. Man krafsade fram lite rötter istället. Det slipper du och jag Kenneth;)

  Det här med tuggandet och blodsockret var har du belägg för att det stämmer? Ärligt talat det låter helkonstigt! Det är ju så folk gör i en del matprogram. De skiter ut hela matbitar som luktar skunk, för att de inte tuggar. Ska det vara så???

  SvaraRadera
 6. Nej kött tuggar jag naturligtvis om det behövs, men skulle jag äta något som innehåller stärkelse skulle jag försöka svälja det med så lite kontakt med saliv som möjligt.

  Hur Inuiterna äter i dag är bara intressant som jämförelse med deras traditionella kost. I dag är fetma, sockersjuka och hjärt- kärlsjukdom mycket utbrett bland de Inuiter som inte håller sig till sin traditionella kost. En del läkare beordrar sina sjuka patienter att återgå till den traditionella kosten och då blir de friska igen.

  Naturligtvis finns det sannolikt en del Inuiter i de allra sydligaste delarna av deras område som äter lite bär den mycket korta del av året då det finns sådana, men i större delen av deras område är bär ytterligt sällsynta, särskilt de 11 månader om året då eventuella bärbuskar är snötäckta.

  Det är inte heller lätt att komma åt rötter under flera meter snötäcke.

  Däremot får de i sig rätt avsevärda mängder antioxidanter genom att äta råa inälvor från sina bytesdjur.

  Självklart skulle jag tugga rötter väldigt länge ifall jag var tvingad att leva på dem, speciellt om jag var tvungen att äta dem råa, då får man tugga varje liten bit i flera timmar för att få i sig någon nämnvärd näring.

  Men jag förespråkar ju inte att vi skall äta som man gjorde under svältperioder under stenåldern utan som man gjorde under goda tider.

  Fanns en valmöjlighet råder väl ingen tvekan att man hellre valde alternativet som innebar några timmars födosök per vecka snarare än ett alternativ där man får ägna större delen av sin vakna tid åt att leta rötter och försöka få ut tillräckligt med näring ur dem för att överleva?

  Artikeln i Svenska Wikipedia saknar för övrigt helt referenser. Den i Engelska Wikipedia har mer referenser och anger också att de samlade och konsreverade bär och rotfrukter ifall de hittade några, dock står där att de fick 75% av sitt energiintag från fett, bär och rätter kan då knappast ha varit någon större andel av deras kost. Vilhjalmur Stefansson dokumenterade ju väldigt väl hur de Inuiter han levde med åt.

  Adventures in Diet

  SvaraRadera
 7. Var finns Vilhjalmur Stefanssons dokumentation att läsa?

  Jag ger mig inte på Engelska Wikipedia av den enkla anledningen att jag är urusel på språk! För övrigt så tycker jag att vi ofta är bra på att tolka vårt eget modersmål olika....ord är bara ord med olika innebörd för alla. Fråga tre personer något, så får du tre olika svar....oftast. Hur blir det då inte om man ska diskutera något som man läst på ett annat språk? Även de som är duktiga kanske missar en del. Eller missförstår. Det torde vara ännu större risk om det är på engelska.

  Har man något bevis för att de Inuiter som går tillbaka till den gamla kosten blir friska endast på grund av det? Romantisera kan man alltid göra. Men hälsa är så mycket mer än kosten, även om den är otroligt viktig!!! En genetisk sjukdom som brytit ut kan vara svår att bota med endast kosten. Stress eller infektion kan ha utlöst den. Det är inte säkert att ändrad kost alltid är orsaken.

  Energi får man genom så mycket annat. Genom sömn, mat som bör vara så färsk som möjligt och genom andning och rörelser i lagom dos. I vårt västerländska samhälle är det stressigt. Inuiterna levde i samklang med naturen. De var andliga. Vi lever oftast inte i samklang med naturen. Inte så värst många tillger djuren en själ heller. Så inte räcker det med att endast gå tillbaka till kosten. Jag tror ju att de har tappat så mycket annat på vägen...

  Jag tror att man ska tugga allt. Märker en väsentlig skillnad om jag slänger i mig maten eller inte. Då svullnar magen upp som en ballong.

  De var nog fiffiga nog för att komma åt rötter snö eller inte. Det ligger sällan lika mycket snö överallt heller hela tiden. Vad du förespråkar är uppenbart. Du förespråkar en sträng LC kost;) Men jag tror inte att den passar allas kroppar.

  Sedan att fetma är utbrett bland Inuiterna som bland alla andra stämmer givetvis. De har ju tagit efter oss. Inte med grönsaker troligtvis utan coca-cola, chips och hamburgare. Så de skulle förmodligen bli friskare av även andra dieter än just sin gamla.

  Konsumtionssamhället frestar på både fysiskt och psykiskt. Det är så sorgligt att de vill ta efter oss. Samma sak gäller t.ex. kineser. Men så har vi ju också större klimatproblem och klimatpåverkan. Alla vill vara som vi. Det är bara vi som inte vill vara som vi längre.....en del av oss villsäga. Politikerna är nöjda. De förespråkar fortsatt tillväxt. Men nu så sägs "trenden" om enklare livsstil börja ta fart. Miljöfrågor har ju blivit lite trendigt. Kanske kan det bromsa det hela. Förhoppningsvis kan vi ta ett steg tillbaka istället och inse att det i själva verket är ett steg framåt och att det är det som är verklig tillväxt. Enda chansen för människor att bli friskare och gladare tror jag. Vilken diet de äter är inte allt. Man kan bli sjuk av själva livet om det har varit tufft. Livet är tufft för många i dagens samhälle.

  SvaraRadera
 8. "Amylas är ett enzym som finns i saliven (främst i saliven från öronspottkörteln) och som även utsöndras från pankreas (bukspottskörteln). Amylas bryter ner stärkelse till maltos."

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Amylas

  "Maltos, även kallat maltsocker, är en lätt förjäsbar sockerkedja, som förekommer i malt. Maltsocker är en sammansatt sockerart, en disackarid bestående av två glukos-enheter. I människans matspjälkningskanal spjälkas maltos till monosackariden glukos."

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Maltos

  Maltos är en sockerart som har bland de högsta GI-värdet så svälj dina morötter hela helst.. ;)

  SvaraRadera
 9. Tuggar du inte ordentligt som kommer en större del av stärkelsen att inte hinna omvandlas till socker, en större del av den kommer då inte att tas upp och höja blodsockret, i stället fortsätter stärkelsen till tunntarmen där den jäser, därav uppblåstheten.

  Gaser i magen är jag expert på, fråga alla i min omgivning fram till för ungefär två år sedan då jag slutade äta kolhydrater och fibrer. :-)

  Tuggar du stärkelsen kommer den alltså att ge dig sockersjuka, fetma och hjärtinfarkt, låter du bli att tugga den får du IBS. Sedan finns ju alternativet att inte äta stärkelse och socker alls och slippa problemet helt. :-)

  SvaraRadera
 10. Jo, det där med amylas är en rolig detalj - kolla denna postningen... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. För mig var det tvärtom. När jag började med fibrer och vegetariskt, så blev det bättre. Min ena dotter som är väldigt smal tuggar ALLT längre än någon annan jag känner. Min son tuggar nästan inte alls. Han är också väldigt smal. Jag tror att man brås på sina föräldrar. Svårare än så är det inte;) Hjärtinfarkt kan man få även som smal vare sig man tuggar noga eller ej.

  SvaraRadera
 12. Läkare med öppna ögon märker ganska tydligt att det inte alls är enbart feta som kommer in med hjärtinfarkter... Man kan undra varför, och inte minst vad gäller andra aspekter; läs under intervju i detta inlägg. Skrämmande att bortåt 90% av alla hjärtsjuka har någon typ av diabetes... Lustigt att man inte får höra något om det, eller att man envisas med att varna för mättat fett och kolesterol. Något som inte heller egentligen stöds i litteraturen... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Det visste jag inte att 90 % av alla hjärtsjuka har någon typ av diabetes. Men för mig blir det solklart nu. Jag tror att min väldigt smala man hade oupptäckt diabetes. Han levde i princip på socker, ända sedan han var barn. Fast har man kollat andra vanor som rökvanor, motion och stress då? Måste man inte ha hela bilden...?

  Är det så vanligt med diabetes hos hjärtsjuka så måste man ju prata mer högt om det. Detta tjat om att överviktiga drabbas gör mig vansinnig! För jag vet ju och har personlig erfarenhet av att det inte stämmer.

  SvaraRadera
 14. Det verkar som om det finns en inte helt ovanlig genvariant som gör att man inte blir fet av kolhydrater, däremot verkar den inte alls skydda mot sockersjuka och hjärtinfarkt.

  En variant av den är kanske den vanligaste, den innebär att man bara bygger upp bukfetma men inte fetma på resten av kroppen.

  De som inte blir feta kan till och med leva faligare eftersom de inte får varningssignalen av att de börjar bli feta. Det kan till och med vara så att de drabbas värre eftersom kroppen inte har förmågan att sänka för högt blodsocker genom att lagra undan sockret som fett i fettcellerna.

  Jag har hört många berätta att långt över hälften på hjärtmottagningarna är normalviktiga, möjligen bara med lite "kalaskula", alltså bukfetma.

  Det hade varit väldigt intressant med lite data på BMI hos alla som drabbas av hjärtinfarkt respektive stroke, och då även de som dör innan de kommer till sjukhus vilket om jag förstått saken rätt är en stor del av alla fatala hjärtinfarkter.

  SvaraRadera
 15. Att de med hjärtinfarkter har förhöjdt bs har varit känt i alla år, men man har trott att det har varit någon typ av försvarsmekanism, eller i alla fall ett resultat av infarkten. Men det som är nytt är att man nu tror sig veta att bs även innan var högt, d v s någon typ av sockersjuka/diabetes.

  Vad gäller andra livsföringsfaktorer som rökning, motion och stress så tror jag inte man hittar i närheten så starka samband som sockersjuka. Men det är givetvis så att man bör stressa av, motionera mer (vardagsmotion!) och lägg ner rökningen så är det en hel del som förbättras vad gäller hälsan! Och givetvis så minskar man ytterligare risken för infarkter.


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Har bestämt för mig att det där med tuggandet var ett sätt att försöka förklara den "Franska paradoxen", bland många teorier!

  Rödvin var en annan teori för enligt "vetenskapen" så borde dom ju vara sjuka i hjärtkärlsjukdommar på grund av allt mättat fett dom åt!

  SvaraRadera
 17. Glöm inte att fransmännen röker som sjutton också... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Ett problem med den "Franska paradoxen" är ju att den är ett rent påhitt, vilket alla vet som sett något om vad man åt i Italien innan 2:a världskriget och tidigare. Man åt då till en stor del samma mat som Ancel Keys observerade vid sin andra resa till Italien, då som välbärgad så att han kunde äta på andra ställen än de allra billigaste, då han förfasade sig över hur deras diet förfallit sedan hans första resa precis efter kriget när Italien var utfattigt och var tvungna att leva på vad de råkade få tag på.

  Det var alltså inte nödkosten just vid den korta perioden han första gången besökte landet som grundlagt deras goda hälsa utan den kost de åt innan kriget och som de gick tillbaks till när landet kom på fötter igen.

  Det var mycket fett fläsk och ister och väldigt lite olivolja och pasta. Pastan var ett litet tillbehöver till en av förrätterna i de flesta fall.

  Oavsett vilket land man studerar bör man ju välja att ta efter det de friskaste äter, och detär sällan de allra fattigaste under nödperioder. Tror man det borde vi äta barkbröd och rovor här.

  SvaraRadera
 19. Jag flyttar hit diskussionen då den numera handlar om allt annat än Reinfeldt! ;o)
  ---
  Fermenterade grönsaker exempelvis innehåller för all del B12, men i mycket skiftande grad. Vad gäller algerna så vet man inte om vi tar upp den typ av B12 som bildas där. Säkra källor är fortfarande enbart de animaliska. Samma sak gäller givetvis järnet där vi har oerhört mycket lättare att ta upp järn från animaliska källor.

  När jag pratar om naturliga/bäst för oss etc så handlar det om bevisligen kost som har tagit oss hit där vi är (eller snarare var) idag. Vegetarisk mathållning är en lyxvariant som återstår att bevisa om det är hållbart i längden. Något som aldrig vegetarianer kommer ifrån är att vi faktiskt är gjorda för att äta kött. Inte bara kött, men en blandkost med ett stort tillskott av animalisk föda. Du hittar faktiskt inte ett enda bevis för att vi är idisslare!

  Havre är den minst skadliga av spannmålen, och som du säger dokumenterat bra för de med magproblem. Men om det verkligen är det bästa återstår också att bevisa.


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Ursäkta jag blir så till mig och spinner vidare, så jag tänker inte på att det blir offtopic:) Fast ofta så blir jag besviken på att många avbryter diskussioner, precis när de ger som mest. Sedan börjar trådar om och alla säger samma sak, tills de avbryts för att de blir "offtopic" och så börjar man om igen. Ett ex. sjuka är lata (borgerlig kommentar.) Näää vänsterargument:) Så var det klart...till nästa vända....

  Du rättade mig med rätta och fortsatte tack!

  jag tror inte att havre är det bästa...Det är bra för mig med UK. Upplever det så. En annan person med UK kan uppleva det annorlunda trots forskning.

  Ja Vegetarisk kost har varit en lyxvariant. Nu verkar det bli tvärtom? Kött kommer att anses som en "lyxvariant" som man minskar på av miljöskäl? Snarare så är det väl så att det diskuteras världen över, om det är hållbart med mycket kött? De flesta förespråkar mer vegetarisk kost. Visst är det så? Det är vad jag hör nästan överallt. Ingen annanstans än inom LC sfären hörs motsatsen....Jag bara konstaterar fakta och verklighet.

  Jag har aldrig sagt att vi är idisslare! För mig handlar det inte om vi är köttätare eller idisslare. Det handlar om vad planeten i fortsättningen mäktar med. Det kommer att utvisa sig med tiden. Sedan så kommer nog människor alltid ha synpunkter på om det är rätt eller fel.

  SvaraRadera
 21. Om elefanterna i ett naturrserervat äter för mycket så är det ingen som försöker ändra på deras kost - man skjuter av dem så de blir färre...

  Faktumet är, med den obehagliga bilden i bakhuvudet, ditt resonemang utgår ifrån att vi skall vara 6 miljarder människor på jorden. Grundproblemet är att vi är för många, att resurserna helt enkelt inte räcker till. Vi tar för stor plats i naturen. Det är ett befolkningsantalproblem, inte en fråga om vi skall äta naturligt och korrekt eller inte.

  Ingen påstår att vi skall ha kvar den dyra och ineffektiva köttindustrin, det är inte, och har aldrig varit en fråga för någon. Vi LC:are är de första som vill ställa krav på köttindustrin. Lite enkla bakgrundsfakta pekar tydligt på att våra odlingar är lååångt ifrån några duvungar heller - om igen, det är får många människor på planeten helt enkelt.


  //Zac

  SvaraRadera
 22. Ska vi skjuta av lite folk? Är jag verkligen så otydlig? Eller så urbota korkad?

  Jag resonerar ju JUST utifrån att vi blir fler och fler. Man har börjat titta på, hur man ska kunna handskas med fattigdomen. Vilka nya rissorter bl.a. som ska kunna odlas, med ett ändrat klimat. Man försöker få fram mat, som ska kunna mätta så många som möjligt.

  Glöm inte att vi måste tänka om när klimatet förändras. Tror man inte på klimatförändringarna.... Då kan man säga att vi ska gå tillbaka bara. Det räcker. Du har skrivit förut att det är överdrivet. Att människans roll spelar mindre betydelse...? Har jag missuppfattat? Om man bygger sitt resonemang utifrån det, så blir det andra lösningar givetvis. Det är naturlig påverkan från universum tänker man? Då blir det logiskt att man inte ser till nya lösningar heller? Det räcker nog inte med att korna betar gräs!

  Tyvärr så tror jag för egen del att det inte blir fullt så lätt. Samma saker kommer inte att kunna odlas längre. Resultaten pekar inte på ökat köttätande. Vare sig vi har kvar den dyra ineffektiva köttindustrin eller inte. Var får du det ifrån? Önsketänkande;)

  Det är ju dessutom du som talar hela tiden om vad som är "nyttigast". Inte jag utan jag talar utifrån det som du nämner. Att det är ett befolkningsproblem. Vi kanske får äta lite mindre nyttigt. Det viktigaste blir att ha något att stoppa i magen? "Äta bör man annars dör man!"

  Jag håller med om att vi tar för stor plats i naturen. Djuren har också själar och känslor.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n