Fortsätt till huvudinnehåll

En Pyrrusseger för demokratin

DN-debatt idag skriver de tre tidigare partiledarna för folkpartiet Ola Ullsten, Bengt Westerberg och Maria Leissner tillsammans med de fyra folkpartistiska riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Maria Lundqvist-Brömster:

"Det grundläggande problemet med FRA-lagen är att även icke brottsmisstänkta enskilda individer kommer att få telefonsamtal, mejl och sms analyserade av en myndighet vars verksamhet inte går att granska. Därmed strider den mot grundläggande liberala värderingar.
..
Regeringsformen slår fast att varje svensk medborgare ska vara garanterad att få ha "brev eller annan förtrolig försändelse" samt "telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande" i fred från statens granskande öga. Ett ingrepp som innebär avsteg från denna grundprincip måste enligt grundlagen dels vara "godtagbart i ett demokratiskt samhälle", dels stå i rimlig proportion till vad som står att vinna, i detta fall ur säkerhetssynpunkt.
..
De kallblodiga attentaten i USA år 2001 har bidragit till många berättigade säkerhetsåtgärder i världen. Men tyvärr har flera nationer, i skuggan av verkliga eller inbillade terrorhot, öppnat Pandoras ask när det gäller alltför långtgående motåtgärder. Den nya signalspaningslagen, som ger ett fåtal personer i kretsen i och kring FRA alltför lösa tyglar på bekostnad av enskildas integritet och rättssäkerhet, anser vi är ett sådant exempel."

Ord och inga visor; tyvärr är det väl inget direkt nytt som inte vi kritiker framfört innan - och fått bortviftat som okunnighet eller som en ren vänsterfråga... Jinge undrar var Per Ahlmark är - och vem gör inte det?

4 Hjältar...

Som Oscar Swartz nyktert påpekar angående debattartikeln ovan, "Att det är just fyra ledamöter är symboliskt viktigt och kan uppfattas som ett hot: Om alla oppositionspartier skulle rösta för ett upprivande av lagen krävs det ju just fyra stöd-röster från alliansledamöter för att lagen skall falla."

Arrogansen om igen...

Det är inte bara FRA-lagens utformning som upprör, utan även den totala arrogans som Alliansens partiledningar har uppvisat. Medborgarna har behandlats som barnrumpor. Kritiska partister har dessutom fått smaka på riset.

(Källa.)

Börja om, stuva om... Det handlar inte om att ett beslut är taget, det handlar inte om att omgivningen är okunnig, Det handlar inte heller om regeringsduglighet, det handlar om att människor i Sverige ska må bra och känna trygghet i att den folkvalda regeringen värnar om vår personliga integritet.

Skriver mina moderata karameller helt korrekt. Det är hög tid nu Reinfeldt, inse att slaget är förlorat och att det är dags att försöka ena alliansen igen. Att ni är överrens på kaffedoppen i partiledaröverläggningarna är inte samma sak...

Birgitta Ohlsson...

SvD påpekar ang debattaartikeln att "Camilla Lindberg var ensam folkpartist om att rösta nej när riksdagen godkände FRA-lagen den 18 juni. Hennes partikamrat Birgitta Ohlsson avstod från att rösta.".

Tyvärr så tycker jag att man tappar när man tillåter att en sådan karaktärslös och svag individ som Birgitta Ohlsson vara med. När det blåste vågade hon inte stå på sig och karriärssmart valde att markera, men inte gå emot partilinjen - och piskan. Fegt, fegt och återigen fegt.

Vakna!

Det är onekligen nu hög tid för alliansledarna att vakna upp ur sin Törnrosasömn och börjar försöka prata med de medborgare de företräder. Detta luktar allt sämre, men den nedlåtande attityd som de haft i frågan, den nonchalans och den okunnighet(sic!) - är tre av huvudingredienserna i denna soppa som mer och mer ser ut som om det kommer sluta i ett enormt nederlag för regeringen, förr eller senare. Jag hänvisar till min förra postning också.

Frysta höns

Jag håller med Sofia Nerbrand som skriver klokt på SvD:s ledarsida:

Kvarsittning och bakläxa! De ledamöter som röstade för FRA-lagen borde antingen använda sitt långa sommarlov till att förklara varför lagen är bra, eller öppet erkänna att de blev inpiskade i regerings- fähighetens namn och arbeta för lagens avskaffande. För varför ska vi annars ha hela 349 ledamöter om de som bildar regeringsunderlag bara förväntas vara leverera rätt tryck på voteringsknappen? Och varför ska en regering inte kunna lyssna på en massiv och saklig kritik, och ompröva något som gått helt snett utan att tro att den förlorar ansiktet?
Regeringschefen har redan
förlorat det mesta och de flesta i denna affär.


Men istället för att bara dela ut tre höns, som tidskriften Tvärdag tydligen gjort så vill jag dela ut frusna kycklingar till samtliga borgerliga politiker i riksdagen idag (minus en klart lysande Camilla Lindberg, som hellre får en bukett blommor till!).

Det som främst förbinder dem med de frusna hönsen är den självständiga tankeförmågan och rörelsefriheten inom partiet.

Pyrrusseger

Lite av en bitter eftersmak kommer detta lämna efter sig oavsett hur det går. Jag är allt mer säker på att demokratin och vår rätt till integritet kommer att segra, men priset som Reinfeldt och de andra kommer att kräva är ökad politikerförakt och tappad tro till staten. Det är på sätt och vis en Pyrrusseger för demokratin.

Och för?

En rent humoristiskt och (o)roande detalj är att försvaret av FRA-lagen idag göra av Stig Bergling i Expressen; "Därför behöver vi FRA-lagen"... :o) Med sådana vänner...

Och den andra som försvarar lagen är den till synes ganska genomtrevliga Ingvar Åkesson, generaldirektör på FRA, somegentligen inte säger någonting utan mest vill att vi skall 100%-igt lita på FRA... Han vill bara säkra FRA:s organisation i vårt samhälle...//Zac

Kommentarer

 1. Tackar! Jag håller på och skriver en motion, (S), för att vi ska få någon bukt med FRA, IPRED!, datalagringsdirektiv, polismetodutredning osv.
  Jag hamnade här i din beskrivning av Pyrrusseger.

  Vi måste komma runt den arrogans politikerna visat. (Även tyvärr mitt parti, SAP, se bla vårt arbete i riksdagssvar.se)
  snart har vi mejslat klar vår motion. jag tror vi kan lyckas, om vi hjälps åt över partigränser och alla andra gräser, här på nätet!

  SvaraRadera
 2. Jag håller tummarna så de vitnar! Tyvärr så tror jag att det någon gång under de senaste åren skett en rejäl förändring i politikernas sinne - man skiter helt enkelt i människors rätt till ett privatliv. Jag tycker nog att det är grundfundamentet till demokratin överhuvudtaget, så dess betydelse kan inte underskattas.

  Återkom gärna med hur projektet fortlöper!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n