Fortsätt till huvudinnehåll

Dumheter och rasister

Dumheter och rasister

Varför stödjer så många SD idag?

 • Okunskap.
 • Att man vill ha en tydlig uppdelning i "vi och dem", och att det då de facto inte finns något annat parti som tar tag i just de frågorna. (Nej, inte ens (fp) räknas i sammanhanget.)
 • Man vill revoltera mot etablissemanget och gör detta genom att rösta på en outsider.

Frågan är om SD har någon som helst politik utöver sin restriktiva flyktingpolitik och etniska fokusering? Jag har det bestämda intrycket av att den gemensamma värdekärnan i SD faktiskt bara handlar om invandrarpolitiken. I de flesta andra frågor jag sett dem agera i så tycks det vara en rejäl mångfald på detaljfrågorna, framför allt om man närmar sig kommunpolitiken. De tycks då enbart vara ett enfrågeparti som är utbroderat socialpolisitiskt sett för att fungera på bredare massor och arenor.

Bevara svenskarna och svensk kultur!

"Bevara svensk kultur" - vilket skämt; det som genom historien just utmärkt den svenska kulturen är i mångt och mycket just öppenheten och korsbefruktningen med andra kulturer och utländska influenser... och har så gjorts sedan stenåldern. Vi har aldrig tidigare avskärmat oss från yttre influenser någon endaste gång. Varför är vår historia så full av tyska, finska, holländska, engelska och andra invandrare?

Invandringen har tidvis varit mycket stor under vår historia, mycket eftersom vi insett hur pass berikande och rent av nödvändigt det är för en liten avkrok i norra europa att få förnyad livskraft och influenser utifrån. Ur det perspektivet så undrar jag hur man resonerar kring det som är "genuint svenskt".

Bevara det svenska samhället som det varit - är det så som det var år 1700, eller 1900, eller möjligen 1967 (det var ju onekligen ett helt fantastiskt musikår) som skall användas som idealår för svenskbeivrarnas svenska modell? Eller millennieskiftet kanske – det är ju också en rejäl milstolpe?

Svenskt förresten?

Man gör sig bara dum om man tror på det renrasigt svenska - vad är egentligen genuint svenska traditioner - är det månne folkdräkt med knätofs? Eller kanske samedräkt? Samerna förresten - de var väl sannerligen först på plats; så per definition så är alla vi andra invandrare...

Vad är då renrasigt svenskt? Försök definiera vad som är genuint svenskt, jag kommer då inte på något alls. I stort sett allting tycks komma utifrån, genom utländskt inflytande. I linje med detta kan man fråga sig varför ex USA är en stormakt inom så många områden? Är det för den "restriktiva invandringen" de haft? Nej, det handlar om en kulturell smältgryta där idéer och kulturer blandas och det skapas något nytt. Mig veterligen finns det ingen kultur alls som inte har mångkulturella rötter. Möjligt jag har fel, men jag är säker på det definitivt gäller den svenska kulturen. Så ur min utgångspunkt så slåss faktiskt SD och andra för den något paradoxala tesen att bevara det som faktiskt redan i hög grad är, och altid varit, multikulturellt...

Men invandrare måste väl kunna prata svenska?!

När skall vi sätta språket svenska? Är det typ millennieskiftet, eller är det innan franskan bidrog med mängder av låneord under 1700-talet, eller är det kanske innan dess då vi lånade massa tyska under Hansan?

Det pratas vitt och brett om svenska vanor och allt som är svenskt och nu språket - jag ser gärna en liten redovisning fr o m när dessa genuina svenskheter nu egentligen skulle gälla.

Undviker förespråkarna för dessa dumheter ord som inte är "genuint svenska", d v s låneord? Det blir ju onekligen ett ganska torftigt språk om man utelämnar icke-autentiska svenska ord. Eller är låneorden numera genuint svenska? Gäller det även de senaste årens låneord?

Jag ser samma sak med svenska traditioner och historia - de är så belamrade med utländska lån och influenser att det känns lite oriktigt att prata om "genuina svenska" traditioner. Rent juridiskt sett så har vi faktiskt inget officellt språk alls; däremot har vi fem stycken lagstadgade minoritetsspråk: finska, meänkieli, sáme-giella, jiddisch och romani chib. Ska de som pratar dessa språk anses som icke-svenskar, eller kanske t o m tvärtom, lite förmer än oss andra (o-)svenskar?

Enfald?

En mycket god vän sade:

"Motsatsen till enfald är faktiskt mångfald".

Det är bland det bästa jag hört faktiskt...

Hur pass?

Hur svensk skulle invandrare behöva bli för att bli accepterad in i Sverige, vad måste de ändra?

 • Jag har förstått att de måste tala svenska men om de inte är språkbegåvade, hur dålig svenska är ok?
 • Hur många gånger får de pröva? (Three-strikes-and-you'r-out?)
 • Måste de bli kristna? Protestanter, eller räcker det med katoliker?
 • Måste de verkligen äta svensk mat? (Pölsa!?)
 • Hur mycket av den svenska demokratiprocessen måste de kunna redogöra för?
 • Måste de lova att inte ta del i den demokratiska debatten om de har andra ideer än de allmänt rådande?
 • Måste man helt enkelt lova att lämna allt man höll för rätt och riktigt hemmavid bakom sig?
 • Skall man helst ta ett svenskt namn - kanske ett rationellt Sven-1, Sven-2 etc?
 • Måste de lova att inte gifta sig med någon hemifrån?
 • Måste de ha töntiga shorts och skrikig skjorta på sommaren, alternativt träningsoverall och träskor?
 • Måste de flytta in i svenska områden och lova att klippa gräset så att det möter det allområdande minimikravet?

Tja, jag kan fortsätta, men jag tror poängen med enfald-mångfald har gått fram? :o)

Bra med invandringen

Är det verkligen inga som helst fördelar med invandringen - det innebär bara problem? De som arbetsinvandrade då vi behövde folk för 40-50år sedan - skall de för övrigt räknas som svenskar?
Det enskilt största problemet i fråga om flyktingpolitiken är lata och dumma svenskar som bara klagar på att en lätt urskiljbar grupp stjäl deras jobb och kvinnor och vänder sig istället till en unken 70-år gammal ideologi, vars nuvarande existens enbart kan bero på ett fullständigt misslyckande i skolan eftersom historielösheten tycks ha drabbat bortåt 3,5% av befolkningen... Patetiskt och pinsamt och ett kraftigt underkännande av dagens politiker som ger plats för dylika partier.

Brottsligheten

Jo, man kan nog t o m prata om områdesrelaterad brottslighet? Det har så länge människan valt att klumpa ihop sig i städer funnits områden där de kriminella/marginaliserade bor. Idag sitter i huvudsak invandrare och andra marginaliserade i samma typ av områden. Och de är kraftigt överrepresenterade i våldsstatistiken. Men de vanligaste invandrarna i norska fängelser är konstigt nog svenskar, och där kan vi inte skylla på kulturen - eller?

Vänd på statistiken!

Är det oftare en invandrare än en etnisk svensk som står för våldsbrottsligheten? Ja, det är det, procentuellt sett. Men dels handlar det om ungefär 20% av den totala brottsligheten, och då invandrare står för ungefär 10% av befolkningen kan med fog säga att invandrare står för dubbelt så hög andel i statistiken. En brasklapp i sammanhanget är givetvis att ungefär hälften av invandrarna i statistiken som döms för brott kommer från våra grannländer, Norge, Finland och Danmark.
Inte riktigt de mörkhyade svenskar (läs muslimer) som rasisterna pekar fingret åt direkt...
En intressant aspekt som framkom i dessa analyser är att "arbetare" jämfört med "tjänstemän" är mer överrepresenterade än vad "invandrare" är jämfört med "svenskar". I förstnämnda fallet handlar det om en överrepresentation på 3 gånger mot alltså 2 gånger i det sistnämnda fallet. Ett resultat som ger lite perspektiv på invandrares överrepresentation.
(Källa.)

Jaa, vad skall man säga om detta? Låt oss kasta ut arbetarna först och främst, eller? Ska jag vara riktigt ärlig så är nog siffrorna ännu mindre smickrande om man skulle jämföra arbetslösa mot de i arbete.

Anhöriginvandring

Jag har svårt att hitta (trovärdiga) siffror på flykting-/arbetsinvandring kontra annan invandring. Oavsett så är reglerna ganska klara när det gäller anhöriginvandringen - make/maka/reg partner har rätt att få uppehållstillstånd här, även barn under 18år. Föreligger det särskilda förhållanden, läs ekonomiskt/socialt/känslomässigt så kan uppehållstillstånd också komma ifråga.

Men vad är egentligen en flykting?

"En flykting är en person som flytt sitt land med anledning av en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning, som befinner sig utanför det land, vari han är medborgare och som på grund av tidigare nämnd fruktan inte kan eller vill återvända till det landet."

1951 års konvention angående flyktingars rättsliga ställning

Jag ser nog också att flyktingar flyr från hungersnöd, iofs är ofta hungersnöden möjligtvis ett indirekt, eller direkt resultat av krig eller kriser. Sedan har vi ekonomiska migranter, de som söker lyckan i något annat land. Så gör vi idag inom länderna, när befolkningen rör sig inåt de stora städerna för att söka lyckan där.//Zac

Kommentarer

 1. "En mycket god vän sade"
  "Motsatsen till enfald är mångfald". Väldigt klokt sagt tycker jag!

  Så skicka inte tillbaka ensamma flyktingbarn. Siffran har tydligen ökat markant det senaste året. Hallå! Det är barn som skickas tillbaka! Till vad? Detta sker i ett land styrt av "liberaler". Det är inte ens SD:s förtjänst. Hur skulle det se ut med dem vid makten? och hur ser det ut nu? Nya ideér om hur flyktingpolitiken ska utformas behövs. Jag hoppas att MP och V får igenom dem. För nu är det då ingen human flyktingpolitik. Sedan så hoppas jag på att andra länder börjar ta ett större ansvar. För vi är ett litet land, som trots allt försöker.

  SvaraRadera
 2. Nej "(inte ens Fp räknas i sammanhanget)".

  Nej de igår ju i en regering som skär ner på stödet till hemspråksundervisning. Så samtliga i alliansen måste ju tycka att det är rätt. Har inte hört någon av dem protestera. Fp förespråkar inte de, att man inte ska få tala sitt modersmål alls på lektionerna? Det ska talas "svenska" till 100%? Basta! inte bastu:) Det gillar alliansen också!

  SvaraRadera
 3. Skall man vara ärlig så är det oerhört svårt med invandrarpolitik, det är väl bara SD som har en rak och helt verklighetsfrämmande linje. Det är mycket svåra frågor, jag tror inte det finns en enda fråga ang invandrarpolitiken som det går att klart svara ja eller nej på. Ser jag på min egen skepsis emot den praktiska politiken så är jag inte mindre skeptisk nu än jag var med förra regeringen, inte mer skeptisk heller.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Ja, jag håller med dig. Det är svåra frågor. Det är nog inte alltid så att besluten bottnar i rasism. Det låter som jag alltid tycker Mp vet bäst. Så är det givetvis inte. De har medvind just nu. Medvindar vänder alltid. Fast jag anser att de har annorlunda ideér väl förankrade i konsekvenstänk. Problemet är väl i mångt och mycket, att andra länder inte tar emot flyktingar i den omfattning som behövs. Det kan man säga, utan att vara rasist tycker jag. Vi är ett litet land. Framtidens hot klimatflyktingar, kommer väl förmodligen att ändra på detta. SD har en rak och helt verklighetsfrämmande linje. I "uppdrag granskning" togs nyligen upp att en man som var rasist hjälpte en eller flera flyktingar". Jag såg inte programmet. Men visst har enskilda "rasister" känslor de med. Det är på gruppnivå det blir farligt. De övriga både på individnivå eller gruppnivå, är inte fria från det heller tycker jag. Jag är ju så korkad, så jag tror att allas åsikter behövs. Då skapar vi förändring. Att tysta SD tror jag inte alls på. Men att samarbeta med dem går inte heller. Inte i någon fråga. För bakom varje sakfråga för dem lurar främlingsfientlighet. De återkommer alltid till invandringen som ett problem.

  Alliansen återkommer till sjuka och arbetslösa som problemet. De är också omöjliga. Utanförskapet för de som har det allra, allra sämst har ökat. En ekonom visade på detta på nyheterna. Det friar inte S och inte alliansen heller. "S mässande alla ska med klingar illa. Likaså alliansens "minskande av utanförskapet" som faktiskt har ÖKAT. Ett välfärdsland som Sverige ska väl försöka ta hand om ALLA. Allt annat bottnar i fördomar anser jag. Så för att komma tillrätta med SD, så får man nog sopa rent framför egen dörr!

  SvaraRadera
 5. Undrar hur brottsstatistiken ser ut ifall man jämför politisk hemvist, t.ex. SD med övriga? Speciellt då våldsbrott. När det gäller ekonomisk brottslighet har nog moderater en viss överrepresentation, speciellt skattefiffel, men sossar ligger nog inte långt efter i dag?

  Flyktingar som som flyr från svält flyr ofta från länder med ett blomstrande jordbruk där utländska företag odlar exportgrödor till oss, där pengarna sedan lämnar landet. Slutar vi importera från länder som inte först ser till att den egna befolkningen får bra mat kommer de företagen att dra sig tillbaka och småbönderna kan få tillbaks sin mark för att på den producera mat till sin egen familj och resten av landets befolkning.

  Sedan kan vi ju sluta dumpa vårt jordbruksöverskott i u-länder så att det inte blir billigare att köpa det är lokala bönders produktion på de lokala marknaderna.

  SvaraRadera
 6. Sarah Bolin och Aina B något... är forskare och lärare i språk. De säger under Almedalsveckan att det inte finns någon vetenskap, som stöder minskad modermålsundervisning. Snarare tvärtom! Det finns inga vetenskapliga bevis för att modersmålsundervisning, har någon som helst neg. effekt på inlärandet av svenska. Så då torde det vara vettigare att arabiska barn t.ex. lär sig matte på arabiska? Matte är ett svårt ämne. Många svenska barn klarar inte ens att få godkänt just i detta ämne. Det är ju ett kärnämne och viktigt att få godkänt i.

  "Hur pass" säger du Zac. Ja hur pass stora krav får man ha på t.ex. invandrarbarnen i skolan? De ska klara allt på svenska. Själv så tycker jag att det är helt orimliga krav.

  SvaraRadera
 7. Borde inte alla matteundervisning vara på Arabiska? Det var ju de som skapade den högre matematiken från början?

  SvaraRadera
 8. Så matematiken är något rasisterna borde vilja förbjuda.

  SvaraRadera
 9. Att Sd är ett enfrågeparti är en sanning med modifikation, snarare skulle jag säga att de är ett värdekonservativt parti. Sen är de väl knappast mer enfrågeparti än t.ex. miljöpartiet.

  Vad hävdar du egentligen? Att det inte existerar någon svensk kultur? Existerar det då inte eller någon kinesisk, persisk, indisk osv. kultur eftersom även dessa även har tagit till sig influenser från andra kulturer?

  Att få influenser från andra kulturer är i sig inget argument för massiv invandring, vi har t.ex. inte behövt ta hit stora mängder amerikaner för att få hamburgare. Länder med en restriktiv invandring, som t.ex. Japan och Finland, kan man inte eller hävda är kulturellt isolerade på något sätt.

  Sverige har historisk bedrivit en invandringspolitik där man, i rätt begränsad omfattning tagit emot människor från andra, kulturellt närliggande länder av arbetskraftsskäl och dessa har assimilerats in i det svenska samhället. Det är en helt annan sak än det man nu gör, tar emot stora mängder människor från alla världens hörn med vitt skilda kulturer, normer, värderingar, referensramar och historia som det egentligen finns väldigt begränsat behov av på svensk arbetsmarknad och dessa skall fås att leva sida vid sida utan några som helst krav på anpassning. En sådan politik fungerar helt enkelt inte!

  Sen behöver man inte ”tvinga” någon att anpassa sig. Men man måste göra helt klart att i Sverige är det svenska språket som gäller och här är det svenskarnas kultur, värderingar och historia som är normen. De som väljer att komma hit och inte anpassa sig får helt enkelt acceptera att det kommer innebära stora problem och skall absolut inte ha någon rätt att ”kräva” att samhället skall anpassas efter dem. Det är lika självklart som en etnisk svensk familj flyttar till ett land i mellanöstern får inse att det kommer att innebära stora problem om man försöker leva som man bodde kvar i Sverige, inte lär sig språket och ”kräver” att samhället där skall anpassas efter svenska traditioner, normer och värderingar.

  Invandring i sig behöver absolut inte vara negativ, men faktum är att dagens invandringspolitik är just detta. Den är sammantaget ett fiasko på alla områden: ekonomiskt, socialt och humanitärt och det är det man har att förhålla sig till och inte hur det ev. skulle kunnat vara …

  När det gäller brottsligheten kan man spekulera i orsakerna, men faktumet att Sverige importerar brottslighet med dagens invandrings/integrationspolitik kommer man inte ifrån. Hur många fler brottsoffer är egentligen ett ”rimligt pris” att betala för dagens politik?

  All statistik om invandringen hittar du på migrationsverkets hemsida: Länk
  Där ser man bl.a. att enbart ~3,5% av antalet uppehållstillstånd 2007 gick till människor som hade flyktingskäl enl. Genève-konventionen.

  SvaraRadera
 10. Så miljöpartiet är ett enfrågeparti...? Vad grundar du det på? Namnet? Jag tycker de engagerar sig i de flesta sakfrågor. Länder som t.ex. Finland kan man kanske hävda inte tar sitt ansvar, även om de inte är kulturellt isolerade. Det gör att de länder som gör det får stora problem. Alla måste ju ta lika stort ansvar. Fast det betyder inte att vi ska strunta i eller ta mindre ansvar för våra medmänniskor. Det är ju de andra som ska ta mer. Där kan vi göra mycket genom att upplysa dem om det. USA har lovat att bättre ta sitt. Få se vad det löftet betyder...Det är det minsta de kan göra efter att ha ställt till det. Svensk invandrarpolitik har mycket i övrigt att önska. Men något fiasko är det inte. SD är ett enfrågeparti eftersom de i alla frågor till slut landar i invandrarfrågor. MP landar i miljöfrågor för det mesta. Det är riktigt. De vill få in ett hållbarhetsperspektiv i alla sakfrågor, där miljön finns med. SD vill få in negativitet kring invandring i alla sakfrågor. Det är en viss skillnad. Det ena är positivt, det andra negativt. Jag behöver inte ens säga vilket som är negativt.

  SvaraRadera
 11. Det här var bland det mest politiskt korrekta inläggen jag någonsin läst i bloggvärlden. Grattis, du är verkligen en dresserad, lydig svensk som ängsligt värnar om de "rätta" åsikterna (vilket ironiskt nog gör dig till en "typisk" svensk). Samma gamla förutsägbara klyshor om att "Sverige alltid varit ett multikulturellt invandrarland" och att "det finns inget typiskt svenskt" att värna om och bevara. Om man ska tillämpa din logik finns det givetvis inte heller någon norsk, tysk, samisk, kurdisk, mongolisk eller sioux-indiankultur heller. Nonsens, självklart är kulturer föränderliga, men det innebär inte att de inte existerar. Fråga en neutral utomstående - japan, massaj, grek eller vem som helst - om han/hon uppfattar vår kultur som en salig blandning mellan tyska, holländska, franska och arabiska element istället för "svensk". Förmodligen inte. Vad vill du uppnå genom att förneka/förhåna den svenska kulturen? Tror du att alla invandrare i vårt land kommer att applådera dig och utnämna dig till "årets svenne", är det det du vill? Min erfarenhet är tvärtom att invandrare tenderar att bli förundrade och t.o.m. irriterade på självförnekande, nitiskt självhatande svenskar. Det är inte invandrare som förstör våra svenska traditioner (min erfarenhet är än en gång att de flesta invandrare tvärtom uppskattar svenska traditioner och kulturyttringar!), det är rotlösa, ängsliga svenskar som blandar ihop intresse och engagemang för den egna kulturen med intolerans och xenofobi. Ja det är sant som du säger, SD liksom andra främslingsfientliga och rasister sysslar med en massa trams och dravel, men du och dina relativistiska meningsfränder är å andra sidan lika stora extremister fast i andra änden av skalan...

  SvaraRadera
 12. Jag tycker nog tvärtemot dig att Zac inte är politiskt korrekt. Jag känner inte honom. Men "någon dresserad lydig svensk, som ängsligt värnar om de "rätta åsikterna", verkar han då inte vara!

  Självklart så får du inte det svaret av en neutral utomstående, att han/hon uppfattar vår kultur som en salig blandning. Men betyder det, att den inte är det? De försöker givetvis hitta det "typiskt svenska".

  Sedan så tror jag att många som kommer hit ser mycket till naturen. De uppskattar vår unika allemansrätt. En del uppskattar älgar och älgskit, så pass att de köper det på burk... Andra djurarter än i hemlandet, är spännande att se. Det blir en stor del av det typiskt svenska. Köttbullar, sill och nubbe är ju typiskt svenskt. Men jag hittar inte mycket....

  Kungahuset som vi är kända för börjar ju ifrågasättas just på grund av att det varken betraktas som blåblodigt eller svenskt. Lustigt det ifrågasätts mer för detta, än att det är odemokratiskt att ärva titlar och "makt." (Så värst mycket att säga till om har de ju inte). De får knappt uttala en privat åsikt. (Offtopic);) Till saken kungahuset är inte typiskt svenskt heller. De är inte blonda och blåögda. De som kommer hit ser nog att de flesta inte är det. Jag tycker att man ofta får svaret på frågan vad är typiskt svenkt...naturen och kungahuset! Sedan så har man nog en fördom och okunskap om att svenska kvinnor är blonda. Det stämmer ju också bara till en viss del.

  Men vad är det nu som är så svenskt då? Allemansrätten är inte ens den typiskt svensk. Den har även Island, Norge, Finland, Skottland. Så inte ens det höll....

  Jag tycker att svenskar är stolta. De flesta är villiga att dela med sig av vårt vackra land och vår vackra natur. Den är det enda typiskt svenska.

  Så förmodligen så ser nog en neutral utomstående detta....Om man tittar lite närmare.

  SvaraRadera
 13. Vad får man för svar om man frågar en oberoende Man/kvinna frågan hur är en typisk svensk?

  Ska vi vara så nervärderande mot oss själva, att vi tar för givet att de säger så här. Svenskar är dresserade och lydiga? Du tycker ju av vad här framgär att vi svenskar är sådana?! Trist att nervärdera sig själv och "svenskar" så.

  Det är inte invandrarna eller "oberoende män eller kvinnor" som nervärderar oss. Det är vi så bra på själva. Jag håller med dig om att invandrare ibland kan verka förundrade över "nitiskt självhatande svenskar". De undrar ibland över varför vi inte är stolta över vår vackra flagga t.ex. Det är vi ju. Men när vissa främlingsfientliga grupper har tagit patent på den så blir det svårt.

  Så sätt inte etiketten dresserad och lydig på oss "svenskar" tack! När du säger "vilket ironiskt gör dig till en typisk svensk" gör du det.

  SvaraRadera
 14. vad vet jag . men min moped stals .En vecka senare ser jag den bland ca 20 personer .jag ringer polisen dom tog tid på sig innan dom kom . två persponer är på väg bort från deras sammlings plats . Jag följer efter när dom är på väg in i en port som jag inte kan följa med in i ( galler port ) säger jag till dom att polisen är på väg och att mopeden inte är deras utan min . Tar dom sina hjälmar och går efter ett vist okväde . jag ler ut mopeden på trottoaren och väntar på polisen detta tar tid. ETT stort ungdomsgäng "samma gäng" närmar sig när dom är ca 10 meter från mig kommer polisen . jag fick min moped tillbaka. Hela detta gäng och inte någon var nordisk . Då undrar jag är det mitt fel att ingen var svensk .. jag är från malmö

  SvaraRadera
 15. "Varför stödjer så många SD idag?"

  Du verkar inte vara rätt person att svara på frågan. Men jag som röstar SD kan svara dig:

  SD vill lägga skattepengar på skola, sjukvård, rättsväsende, nya jobb, äldre- och barnomsorg. Däremot inte flyktingmottagning, assimileringsproblem och invandrad arbetslöshet... eller kriminalitet vilket verkar vara det enda du uppfattat.

  //Fredrik

  SvaraRadera
 16. Låta mig göra en gissning om dig Zac;

  Du arbetar med data, oftast hemifrån dit hus/lght i ett bättre "svenskt" område.

  Din kontakt med invandrare är den lokala pizzabagaren och den trevliga iranska kunden/arbetskamraten du har. Eller?!

  Du är definitivt inte polis, brandman, vårdarbetare eller arbetar inom socialtjänst.

  De du kritiserar som "rasister" sitter oftast väldigt mycket närmare verkligheten än vad du gör.

  Just därför är SD överrepresenterade i tex invandrartäta Angered utanför GBG (7% i senaste valet).

  SvaraRadera
 17. @Fredrik: Jag debatterar sällan SD därför så har det blivit ett olyckligt fokus på att klä av SD vad gäller kriminaliteten.

  All politik som SD driver överhuvudtaget handlar om att peka ut en grupp som skyldiga till varför inte svenskarna har det bättre.

  Jag jobbar f ö precis i kanten på det största "miljonprogramsghettot" i stan men jag umgås tyvärr inte längre med vare sig mina libanesiska eller kurdiska vänner (ej arbetskollegor) pga utflyttning. Men jag jobbar med data! :o)

  De flesta jag pratar med som tror på SD är inte rasister på det sätt som antagligen kärnan i partiet är det. De är bara alltför villiga att hitta syndabockar varför gammelmormor ligger på långvården där de har problem med vikarierna. Eller varför alla utlänningar springer runt och enbart inriktar sig på att våldta och förnedra svennissar.

  Den kulturella överlägsenheten i vårt samhälle kombinerat med att slå ner på de som är längst ner är rasism och förbehållet partiprogrammet, den har inte fullt så mycket stöd ens i Angered.


  //Zac

  SvaraRadera
 18. "De flesta jag pratar med som tror på SD är inte rasister på det sätt som antagligen kärnan i partiet är det."

  Ingenstans i SD´s partiprogam har jag läst det du påstår SD står för!

  Jag röstar på SD av samma anledning som jag en gång i tiden röstade in MP i riskdagen för; att ta bort de osunda tabun som råder i viktiga frågor. Frågor som måste diskuteras i en öppen demokratisk debatt för att de skall komma till en lösning. I SD´s fall handlar det om att det inte går att vara kritiskt till invadringpolitiken utan att kallas nazist eller rasist. Att en fråga är så polariserad är osunt för demokratin och yttrandefriheten.

  Om ditt antagande mot all förmodan skulle vara sant, så är det ett billigt pris att betala för att väcka debatten om vi skall prioritera flyktingmottagningar och assimilationsproblem lika högt som vård, skola, barn- och äldreomsorg.

  Och på samma sätt har kanske även Vänsterpartiet en liten grupp Stalinistiska anhängare. Är det då rätt att möta VP som stalinister istället för den politik de verkligen förespråkar???

  //Fredrik

  SvaraRadera
 19. Min önskelista inför valet står fast - ut med KD och V. In med PP och fortsatt utanförskap för SD och FI.

  Jag tycker det är viktigt att man är tydlig med den stalinistiska bakgrunden och grunden till dagens V - anser du detsamma med Sverigedemokraterna och nazismen?


  //Zac
  PS. jag har moderering påslagen för inlägg som är äldre än 30dgr - därför syns inte dina kommentarer direkt på detta inlägg.

  SvaraRadera
 20. Om V någonsin haft Stalinistisk bakgrund partihistoriskt eller politikteoretiskt, har det ingen aktualitet idag. Varför då vara tydlig med "den stalinistiska bakgrunden" och inte istället möta dem i deras nutida politik? Vad är poängen att ställa ett parti till svars för en politik som fördes för 20 år sedan? Man riskerar ju bara missa kärnfrågorna som partiets väljare vill ge uttryck för idag!

  Håller med dig om att KD, V är uttjänade. Skulle gärna se PP, men även SD låta friska vindar blåsa unken politik ur riksdagshuset. Nya tider-nya problem-nya partier!!!

  Min röst ligger på SD för att jag vill prioritera skola, vård, pensioner och barnomsorg framför flyktingmottagning!!! Om någon gammal BSS grundare råkar glida in på en politikerpost så lär det knappast ha någon betydelse.

  SvaraRadera
 21. Nja, när det gäller V så höll de fast vid sitt lilla 'k' långt efter att muren fallit så pass att alla mycket väl visste var ideologin stod för. Ohly själv kallade sig stolt kommunist oerhört länge efteråt, pratade om hur han grät (och det var inte av lycka) när muren slutligen föll etc.

  Så, jo. Jag tycker det var rätt att hålla rent vänsterut av alla tidigare socialdemokratiska ledare. Undrar hur den nya S-ledaren gör efter valet? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 22. "En mycket god vän sade"
  "Motsatsen till enfald är mångfald". Väldigt klokt sagt tycker jag!

  Så skicka inte tillbaka ensamma flyktingbarn. Siffran har tydligen ökat markant det senaste året. Hallå! Det är barn som skickas tillbaka! Till vad? Detta sker i ett land styrt av "liberaler". Det är inte ens SD:s förtjänst. Hur skulle det se ut med dem vid makten? och hur ser det ut nu? Nya ideér om hur flyktingpolitiken ska utformas behövs. Jag hoppas att MP och V får igenom dem. För nu är det då ingen human flyktingpolitik. Sedan så hoppas jag på att andra länder börjar ta ett större ansvar. För vi är ett litet land, som trots allt försöker.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n