Fortsätt till huvudinnehåll

Filmrecension: Barnhemmet/Om skräckfilm

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses

'Barnhemmet(El Orfanato)'

En liten flicka blir adopterad bort ifrån en lycklig tillvaro från ett barnhem, detta har påverkat henne och hon återvänder som vuxen med sin familj och köper det nu övergivna barnhemmet. Hon skall driva det som ett skolhem för handikappade barn, antagligen som ett sätt att "betala tillbaka".
Barnhemmet är ett vackert gammalt hus med suggestiva och fantasieggande omgivningar, något som driver på sonen, Simon, men lekarna med den osynliga vännen tar snart en obehaglig ton och dunkla minnen börjar sakta vakna till liv...

Jag tycker detta är en strålande skräckfilm, inte nog med att den skrämmer skiten ur mig, det är också en intressant berättelse med mycket frågor och dramatik. Att filmen är välgjord, med bra regi, enormt foto och duktiga skådespelare är ingen direkt överraskning när man ser att Guillermo del Toro producerat; mannen som ligger bakom en av de senaste årens starkaste filmupplevelser i 'Pans Labyrint' som måste ses som ett drama med fantastyskräck(!).

Barnhemmet påminner ganska mycket om en av mina andra favoriter inom genren - 'The Others'; också konstigt nog gjort med starka spanska influenser - regissören, Alejandro Amenábar, är halvt spanjor, halvt chilenare. Filmerna har mer än bara den täta stämningen gemensamt, musiken och ljudet är så intensivt levande att de borde ha en plats i rollistan. Sedan kan inte jag komma ifrån att jag tycker om skräckfilmer som inte dränker sig själva i specialeffekter.

Specialeffekter ja...

Alfred Hitchcock sade någon gång något i stil med att "det finns inget mer skrämmande än det som pågår i ditt eget huvud" - och det är just det som jag tycker om ifråga om bra skräckfilmer. Specialeffekter med dreglande monster med 85.000 huggtänder är helt enkelt inte skrämmande någonstans, eller slaktscener staplade på varandra. Den senaster tidens tortyrfilmer äcklar mig bara, precis som zombiefilmerna gjorde förr.

Suggestivt och skrämmande!

En av de mest suggestiva och rent skrämmande filmer jag sett är annars 'Ils', en fransk/rumänsk(!) film baserad på verkliga händelser. Se till att se den en mörk natt, med ett riktigt bra surroundsystem på hög volym... Jag höll flera gånger på att försöka gräva ner mig i soffan faktiskt! Enormt suggestiv, med ett ljud som gör att hjärtat håller på att sprängas - och nästan helt utan specialeffekter!

Obehagligaste filmen?

Sedan ett citat ifrån mitt inlägg 'Obehagligaste filmen':
Men den rent obehagligaste filmen jag känner till är 'Rosmary's baby' - herregud så fruktansvärt obehaglig den filmen är!

Behöver jag tillägga att den knappt innehåller några specialeffekter? Och musiken - gaaaahhhh - kan inte höra den utan att jag håller på att krypa ur skinnet... :o|


//Zac

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio
+ Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

Kommentarer

  1. mar adentro!!!! ... :)

    SvaraRadera
  2. Ligger i min "att se"-lista! :o)

    Flyttar resten av mitt resonemang till ett eget inlägg senare idag... :o)


    //Zac

    SvaraRadera
  3. satte faktiskt en spontan femma på den. sjukt bra. javier bardem for president. ibland iaf. än så länge tänker jag stå för betyget.

    SvaraRadera
  4. Den blir kvällsfilm här hemma, långt efter det att solen gått ner och AC:n pressat ner temperaturen i sängkammaren till 20°... :o)

    Ser grymt fram emot den, minns att jag nålade upp den på min mentala anslagstavla när den vann Oscar.

    Problemet som jag är rädd för är just Javier Bardem - frågan är om han är, för mig, typcastad som Chigurh? Iofs har ofta bra skådisar förmågan att trots oerhört starka roller vara större än rollen, eller i alla fall flerdimensionell.


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Det dröjde en vecka, men igår kväll såg jag den. Mycket bra film, och mina reservationer för Bardem kom på skam så det rök om det. Grymma skådespelare, vackert foto, bra historia. En stark 4:a - den första starka fyran på mycket, mycket länge må jag säga. 'Fjärilen i glaskupan' tycker jag nog var strået vassare, men det är bara grader i helvetet, fast enbart på ett positivt sätt... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  6. satte faktiskt en spontan femma på den. sjukt bra. javier bardem for president. ibland iaf. än så länge tänker jag stå för betyget.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England