Fortsätt till huvudinnehåll

Obehagligaste filmen?

SvD citerar idag en undersökkning från MSN där 5000 svarat. Undersökningen gällde vilket som var tidernas läskigaste film. Vann gjorde (välförtjänt) 'Exorcisten', en film som skrämde skiten ur mig som tonåring. Sitter fortfarande och vrider mig i plågor under filmen. Personligen är jag inte så vidare glad i skräckfilm som genre, oftast så vräker man på med tänder, slem och blod och vips så har de förstört ytterligare en film för mig... 'The Shining' och 'The Omen' är två andra riktiga rysare! 'The Thing' är också andlöst skräckigt spännande. 'Psycho', Halloween-filmerna, fredag den 13:e-filmerna och en handfull zombie-filmer hör väl också hemma på skräckhyllan hos alla fantaster?

Obehag

Men den rent obehagligaste filmen jag känner till är 'Rosmarys baby' - herregud så fruktansvärt obehaglig den filmen är! En annan där jag knappt klarar av att titta är 'Född den fjärde juli' där jag vrider mig som en mask på kroken när Kovic åker hem till Williams(?) föräldrar för att "erkänna" sin gärning. Hua! Fruktansvärt - en av de värsta scener jag sett! Lustigt hur något så icke-våldsamt kan ge mig extrema obehagskänslor!?! Usch, fast å andra sidan är hela filmen obehaglig och dj***t, dj***t bra! Tror nog personligen att Kovic's perspektiv och syn på kriget var den ordinarie bland befolkningen; oerhört intressant att följa Kovic's uppvaknande och desillusion under andra halvan av filmen. Fast när man ser (eller snarare såg) opinionssiffrorna bakom Bush's förljugna politik så undrar man om så mycket har förändrats? - lustigt att världens "friaste" nation är så oerhört gavillig att hjärntvätta sig självmant. :o( Detta var väl filmen, som efter Rain man, fick mig att erkänna att Cruise är en helt duglig skådis. Men andra, obehagliga/skräckiga som jag glömt? //Zac

Kommentarer

 1. Förr har jag gillat exorsisten men jag har tröttnat på den kristna fundamentalismen som sprids via filmer som exorsisten, omen etc... Nej tackar vet jag Alien. Underbar och stilbildande.

  SvaraRadera
 2. Fast den absolut mest hemska kanske inte är en film, utan en tv-serie?

  Teletubbies!

  Fruktansvärt skrämmande! ;-P

  SvaraRadera
 3. Hahaa! De skrämde i alla fall skiten ur stockkonservativa kristna, minns du?


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Klarar inte av Horror Movies! Att se filmer som Fredagen den 13:e, Motorsågsmassakern m fl där det bara går ut på att visa så mycket blod som möjligt finns inte i min värld.

  Sedan har du räknat upp en hel del otäckingar som jag har sett, Psycho (kan fortfarande få panik i duschen), Exorcisten (heja Max), Omen, Shining och Rosemarys Baby, dom glömmer jag inte, otäcka på ett annat sätt och något som jag ändå inte vill se igen, puh!

  Men den som var värst för mig i unga år var Clockwork Orange, det mörka otäcka tillsammans med den starka musiken gav mig ett illamående som fortfarande sitter kvar. Kanske jag borde se den igen nu när jag är "gammal"??!!

  PS! Född den 4:e juli är en höjdare som verkligen berörde, djupt!

  SvaraRadera
 5. Scared to death har jag faktiskt inte sett. Tar och laddar ner den så skall den missen snart vara ogjord! ;o)

  Hitchcocks filmer känns så fruktansvärt moderna tycker jag. Kanske inte vad gäller tempo, men bildberättandet och bildlösningarna, samt de fantastiska manusen är grymt bra.

  Faktum är att Hitchcock säkert glömde mer om filmkonsten än vad eliten inom regissörer kan idag...

  Clockwork Orange håller jag personligen för en av de bästa filmerna genom tiderna. Att jag slogs av den filmens fantastiska egenskaper när jag såg den första gången, som 15-åring, är kanske inte lustigt. Men jag håller den faktiskt lika högt idag! Kubrick! Det är inte många regissörer som så fjäderlätt springer runt i människans mörka villervalla till psyke. Möjligtvis Hitchkock, Polanski, Lynch och ett par till.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. En av de bästa filmerna i modern tid tycker jag är V For Vendetta. Om man som jag såg den första gången strax efter att det i England gripits ett antal påstådda terrorister som skulle blanda till ett flytande sprängämne på ett flygplan över atlanten, något som alla som kan lite kami vet är omöjligt att göra utan att bli avslöjade långt innan man blir såpass färdig att det kan åstadkomma någon skada så blir filmen ännu mer skrämmande.

  Man får intrycket att verklighetens politiska ledare inspirerats av filmen, men missat slutet!

  SvaraRadera
 7. Politiska ledare inser nog mycket sällan att det är ett slut överhuvudtaget...


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G