Fortsätt till huvudinnehåll

Fiberhysteri


Dietary Fiber Intake and Risk of Colorectal Cancer
(Ref: JAMA. 2005;294:2904-2906)


725 628 människor, 20 år och

"after accounting for other dietary risk factors, high dietary fiber intake was not associated with a reduced risk of colorectal cancer."


Och det är inte den enda studien i sitt slag heller; det tycks vara enormt svårt att hitta några direkta samband som sagt. Men jag är ändå övertygad om att vattenlösliga fiber är bra för kroppen, massor av nyttiga bakterier lever på dem. Så - bra frukt och bra grönsaker och möjligtvis vissa spannmål, ex havre/havrekli.

Olösliga fiber

De övriga fibrerna har i mitt tycke inget direkt existensberättigande - jag tror mig veta att man faktiskt aldrig har hittat något direkt samband mellan olösliga fibrer och hälsa. Möjligtvis som ren utfyllnad vid trög mage, men då kan ofta frågetecken sättas inför hur kosten ser ut.
Att sedan många råvaror som naturligt har fibrer och en massa andra nyttigheter, ex fullkornsbröd, är en sak. Men sedan måste man ha klart för sig att känsliga magar ofta tar rejält med stryk av dessa olösliga fibrer, små barn har ofta fruktansvärt svårt med de olösliga fibrerna. Att dessa olösliga, cellulosabaserade "fullkorn" skulle öka "nyttighetsgraden" av sig själva råder det egentligen stora frågetecken kring. Vetekli som är poppis att stoppa i allt möjligt, bara för att få trycka hypeuttrycket 'FULLKORN' på förpackningen vilkas hälsoeffekter som är mycket tveksamma ur närings- och vetenskaplig synvinkel.

Fiberhaussen

Fiberhaussen lär ha börjat när man studerade ett afrikanskt folk, som inte hade någon dödlighet i tjocktarmscancer alls. När man sedan tittade på deras kost så innehöll den enorma mängder med fiber. Då gjorde man en snabb, och förhastad visade det sig, slutsats - "fiberrik föda förebygger tjocktarmscancer". Allt bra så långt, Men när bollen var i rullning så kom det där som liknas vid det fula faktat som omkullkastar en vacker tes... Det afrikanska folket hade vid en efterkontroll en medellivslängd som vida understeg den vi har i västvärlden - och när dyker tjocktarmscancer upp? Jo, i 55-65års åldern... Inte konstigt att afrikanerna i fråga aldrig fick just den typen av cancer - de dog av andra orsaker långt innan den normalt framträder!

Untouchable

Resten är som sagt, historia. Fullkornets förträfflighet kan ej, och får ej ifrågasättas längre, inte ens av mina (delvis) meningsfränder GI-ätarna, som ju fullkomligt älskar fullkorn och äter det till förbannelse... Chips med fullkorn ?!
Men käka en massa grönsaker, kanske någon enstaka frukt – skippa allt annat fullkorn, det skulle vara mitt råd, utifrån mina kunskaper och erfarenheter.

Mina slutsatser

Fullkorn är inte lätt, visst finns det mängder med nyttiga fiber, men det är lätt att käka onyttiga diton också.

Generellt ser jag till att få i mig mängder med fiber genom grönsaker, och hoppa över alla cellulosabaserade fiber, speciellt de från spannmål där vetekli står i särklass bl a vad gäller antinutriella egenskaper.

Spannmålsfiber är kraftigt överreklamerade, och i vissa fall direkt onyttiga enligt min mening.



//Zac
PS. Johanna Söderlund på 'Kost och hälsa' har skrivit ett superbt inlägg om just fibrer.


Kommentarer

  1. Jag tror att det afrikanska folket huvudsakligen åt lösliga fibrer.

    SvaraRadera
  2. Och de flesta friska folk äter nog mest lösliga köttfibrer! :-)

    Jag vet i alla fall det det främst är sådana fibrer jag får i mig, testa själv att tillaga en stor bit högrev i lergryta i ugnen med lite goda kryddor rödvin och smör, kanske lite bacon också, på runt 100° i 5-6 timmar, det blir väldigt mycket lättlösliga fibrer och väldigt gott och mört!

    Skyn reducerar jag och reder av med vispgrädde och mera smör till sås, gör den tillräckligt tjock så får man upp den med köttet utan att behöva mosa potatis eller liknande för att suga upp den! :-)

    SvaraRadera
  3. Det som irriterar mig är att det är rent av förbannat svårt att hitta högrev med ben numera... :o(


    //Zac
    PS. Tack för söndagsmiddagsupplägget! *dammar av lergrytan*

    SvaraRadera
  4. Pratade med någon chef på Willys i Kungsbacka idag, han talade om att man kan få kött styckat precis hur man vill, bara man beställer några dagar i förväg, när det gäller griskött minst tre dagar.

    Köpte föressten nästan 2kg svensk nötfärs för 38:-/kg eller nåt sånt i storpack. Delade upp i 225g/fryspåse, plattade ut ordentligt och frös in.

    Köpte även kamben som jag grillade i ugnen med salt och peppar, när de började bli klara penslade jag dem med en blandning av vispgrädde och tandoori masala. Det var jättegott!

    SvaraRadera
  5. Det som irriterar mig är att det är rent av förbannat svårt att hitta högrev med ben numera... :o(


    //Zac
    PS. Tack för söndagsmiddagsupplägget! *dammar av lergrytan*

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England