Fortsätt till huvudinnehåll

Skoluniformens vara eller icke vara

Skolverket vill inte stoppa byxhäng

Det ska inte vara förbjudet för skolelever att ha urringade tröjor och nedhasade byxor, sk byxhäng, anser Skolverket. Uttalandet föranleds av att en skola på Östermalm i Stockholm anser att hängande byxor som visar underkläderna och ibland ännu mer stör arbetsmiljön.
Skolan har talat med elevernas föräldrar om klädmodet. -Det kan uppfattas som intrång i den personliga integriteten säger verkets jurist Frank Nordberg till Metro.
(Källa.)

Grönt är skönt!

Är det verkligen ett intrång i den personliga integriteten? Vi har regler på jobbet som säger att män inte får ha kortbyxor, men att kvinnor får välja mellan kjol och byxor. Jag håller iofs med att ett par mansben är snyggast i heltäckande byxtyg, men är det varmt ute så är det... Jag har personligen gjort en liten protestaktion genom att istället ha långbyxor och illgröna foppa-tofflor... ;o)
Förutom att det ser fördj*vligt ut så är det faktiskt bekvämt...

Klassfråga?

En fascinerande detalj när det gäller frågan om skoluniform är att det i mångt och mycket gjorts till en höger-vänsterfråga. Vänstern anser att det är en tillbakagång till mer traditionella, konservativa tider om man går tillbaka till skoluniformer. Emedan högern tycker det handlar om ordning och reda.
Men för mig så är det lustigt att vänstern om någon kämpar emot, ett av syftena är ju att sudda ut klasstillhörighet genom att ingen kan tävla i rang genom att ha märkeskläder etc. Så även i denna fråga tycks alliansen kämpa för traditionella vänstervärden. Som förälder så ser jag också det positiva i att faktiskt ha standardiserad klädsel på ungarna.

Lumpen eller på arbetet?

Är det samma integritetstänkande bakom bankpyjamas(kostym), eller unformen i armén? Eller kan skolan ha något med att göra i att den skall förbereda ungdomarna inför ett framtida arbetsliv? Är det då orimligt att kräva att eleverna uppför sig så som man gör i verkliga livet sedan?

Nazister?

Eller handlar det bara om kränkande och nazistisk klädsel? Eller är inte det samma sak förresten? Var drar man gränsen? Alla dessa s k skämtsamma t-shirtsen? Humorlösa, religiösa grupper, fascister, nazister och prudentliga - ska de ha rätten att bestämma hur skolungdomar klär sig?

Läs mer

DN:"Klädreglerna kränker eleverna"
SvD: Inget kalsongförbud på skola

Kommentarer

 1. För kommunala skolor gäller skolplikten. Där får inte finnas några hinder för modebetonade eller rligiösa kläder, så länge dom inte är till hinders för undervisningen. På banken är det ingen plikt att jobba. Vill man ha uprivna jeans och rastabarr, får man jobba någon annanstans. Likadant hos polisen och andra ställen där det är bra att veta vem som som är vad på klädseln.
  Sen är det en annan sak att en hel generation med unga män (och en del kvinnor) får permanenta problem med att gå och springa, eftersom man inte kan röra sig fritt i nerhasade byxor. Jag kom nyligen gående bakom en yngling som hade bråttom men inte kunde springa trots försök. Han tog det med ett leende när jag konstaterade att det är omöjligt att springa med sådana byxor.
  För några år sedan såg jag en intervju med en kille runt 14 som var rullbrädsfantast. Han verkligen gillade allt i det, åkandet och gemenskapen. Enda problemet var dem dumma byxorna (nerhasade) som hör till bilden.
  Stackars barn! (Jag minns en tid för 30+ år sedan när jeansen var på tok för stora och långa nere vid fötterna, men satt perfekt om rumpan.)

  SvaraRadera
 2. Gränsdragningsfrågor är altid svåra. Man kan ju ta till extrema exempel om man vill göra det lätt för sig, skall man t.ex. tillåta flickor i skolans högstadium att gå topless? Eller i extremt kort kjol, svarta nätstrumpor och push-up-bg under en genomskinlig tunn blus? Då handlar det ju även om skolans ansvar för att skydda eleverna från att bli skadade.

  Eller om killarna går i byxor som hänger så långt ner att de riskerar att snubbla och ramla ner för trappor. Oknutna skosnören skulle utan vidare kunna bli ett mode för rebellisk ungdom, men det ökar också risken att snubbla och skada sig allvarligt.

  Skall man tillåta öronringar som är så stora att det är stor risk att de hakar fast någonstans?

  Med så extrema exempel är det lättare att ta ställning, de nedhasade alldeles för stora byxor som är moderna idag är väl ett gränsfall, att det är jäkligt fult och ser korkat ut är inte ett bra argument att förbjuda det, men går man över gränsen så att de innebär en skaderisk tycker jag inte att det är någon tvekan om att skolan till och med är skyldig att åtgärda det på lämpligt sätt. Sedan är det ju synd om skolan har så dålig kontakt med sina elever att de inte kan lösa det utan förbud, t.ex. genom att samtala med i första hand eleverna och i andra hand föräldrarna. Klarar inte skolan av det på det sättet betraktar jag det som ett underbetyg till skolans personal som pedagoger, alltså ett svårt misslyckande i sin yrkesroll.

  SvaraRadera
 3. Jag är fascinerad av "modern" klädsel, när jag växte upp så var symbolvärdena annorlunda. Kepsar som satt vridet ett kvarts varv och byxor som hängde riktigt långt ner var för oss tecken på något helt annat än coolness. Skulle man spela dum så drog man bak kepsen en bit och drog ner byxorna en bit så klyftan syntes...

  The times are verkligen a changing! :o)

  Håller annars med, förbud av detta slag, utan föräldrasamverkan är rent myndighetsmissbruk. Fast å andra sidan kanske skolledningen var rädd för att föräldrarna skulle komma till mötet med ringar i näsan, neddragna jeans och keps på sig, inomhus... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Det är ju inte lätt att revoltera för en generation ungar vars föräldrar var punkare... :-)

  SvaraRadera
 5. För kommunala skolor gäller skolplikten. Där får inte finnas några hinder för modebetonade eller rligiösa kläder, så länge dom inte är till hinders för undervisningen. På banken är det ingen plikt att jobba. Vill man ha uprivna jeans och rastabarr, får man jobba någon annanstans. Likadant hos polisen och andra ställen där det är bra att veta vem som som är vad på klädseln.
  Sen är det en annan sak att en hel generation med unga män (och en del kvinnor) får permanenta problem med att gå och springa, eftersom man inte kan röra sig fritt i nerhasade byxor. Jag kom nyligen gående bakom en yngling som hade bråttom men inte kunde springa trots försök. Han tog det med ett leende när jag konstaterade att det är omöjligt att springa med sådana byxor.
  För några år sedan såg jag en intervju med en kille runt 14 som var rullbrädsfantast. Han verkligen gillade allt i det, åkandet och gemenskapen. Enda problemet var dem dumma byxorna (nerhasade) som hör till bilden.
  Stackars barn! (Jag minns en tid för 30+ år sedan när jeansen var på tok för stora och långa nere vid fötterna, men satt perfekt om rumpan.)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv