Fortsätt till huvudinnehåll

Arbetsro för regeringen

Varför är det så att Reinfeldt lyckas strula med det mesta som inte har att göra med praktisk politik? Rent resultatmässigt så går väl sverige just nu som tåget? Arbetslösheten sjunker i rasande fart och samma sak med sjukfrånvaron. Iofs så tror jag personligen inte att det enbart är resultatet av alliansens politik, siffrorna pekade nämligen åt rätt håll när de tog över, men resultatmässigt så har de tydligen gjort bra ifrån sig.

Vem sjutton headhuntar?

Men när det gäller utnämningar och anställningar så undrar jag lite över hur sjutton man resonerar? För den ena mediaskandalen efter den andra briserar gång på gång. Vilka var det nu? Det var de f d statsråden Maria Borelius och Cecilia Chilò, samt Tobias Billströms licensskolk, Carl Bildts tvivelaktiga etiska affärsintressen och inte minst svartjobbande barnvakter hemma hos finansminister Anders Borg. Sven Otto Littorin med köpta examina. Mikael Odenberg gick i taket och avgick efter kommunikationsproblem med just nämnde Borg. Sedan fyllde man på med att ge Per Unkel landshövdingstiteln i Stockholm, Johan Hafström fick ett av det officiella sveriges främsta prestigejobb - jobbet som Sveriges ambassadör i Washington. Lars Leijonborgs och Jan Björklunds tafflande med fingrarna i dataskandalens syltburk. Ewa Björling med bygglov och byggskräpshög. Mats Odells oerhörda okänslighet vad gäller jävssituationer och Carnegie-affären, vilket drog med sig två andra avhopp - Karin Forseke och Urban Funered.
Listan börjar nu bli väääldigt lång - och tråkigt nog handlar den i mycket liten grad om praktisk politik. Något som givetvis är oerhört tråkigt, men ska det ses mellan fingrarna med
detta?

Mer allvarligt?

Nu är ytterligare en av Reinfelds närmaste medarbetare i blåsväder, Ulrica Schenström. Tydligen råder det ganska stor förvirring om hon var i tjänst som jourhavande beslutsfattare vid tillfället då hon dels hånglade med TV4:s politiska reporter Anders Pihlblad, dels tydligen enligt vissa vittnesutsagor var så berusad att hon flera gånger blev liggande på golvet så att personal fick kliva över henne...
Regeringen hemligstämplade snabbt uppgifterna om vem som var jourhavande med hänvisning till landets säkerhet, vilket iofs kanske är klokt.
Att veta att landets högsta beslutsfattare ligger berusad på golvet på en krog är knappast någon lärdom ifrån tsunamiutredningen och heller knappast något som gör att vi svenskar känner oss säkrare...

Typiskt borgerligt?

Nej, jag tror faktiskt inte det. S + V + MP har nog väl så många medlemmar som skattefuskar och gör olämpliga saker på fyllan. Svågerpolitik och utnämningsbelöningar var nog mer eller mindre dagsverken inom maktsfären under denna tid. Frågan är hur "den andra sidans" uppenbara tillkortakommanden inom dessa etiska och maktfullkomliga frågor skall falla ut? Jag tror att de flesta fylls av en motbjudande politikerförakt. "Alla är de lika" - är det verkligen så? Är makten ett sluttande plan där man obönhörligen glider neråt hela tiden? Ja, frågan är om inte det stämmer. I så fall är den enda lösningen att byta regering vart 4:e/8:e år ungefär. På det sättet hinner man inte bygga upp alltför omfattande fusk-nätverk, men å andra sidan så sitter i så fall alla politiker i samma båt och min tro är att man då snabbt kommer att samarbeta med fusket över blockgränserna. Ganska nattsvart syn på politiker, eller? ;o)

Reinfeld...

Jag har faktiskt stor respekt för honom, han verkar vara en ärlig politiker (ganska motsägelsefullt) som har visioner och kraft att försöka genomföra dem. Däremot så är frågan hur bra han är som administrativ regeringschef? Vad gäller att skapa arbetsro för regeringen så har det inte varit något annat än en katastrof sedan första början, och många gånger har utnämningarna har varit förvånansvärt svaga. Jag antar att det möjligen är resultatet av att ha fyra allianspartier i en och samma regering. Så ur det perspektivet så är det ett imponerande jättebygge han hittills lyckats med.

Länkar

DN: Schenström var klart påverkad
DN-debatt:"Rätt att ifrågasätta Schenströms omdöme"
DN:"När jag själv var utbränd var jag hemma i tre dagar"
SvD: Schenström var klart alkoholpåverkad
SvD: En del frågetecken behöver rätas ut
SvD: Reinfeldt pressas om krogkvällen
SvD: Hägglund kritiserar Schenström
SvD: Reinfeldt försvarar sin sekreterares krogträff
AB: Reportern festade med Reinfeldts medarbetare
AB: Klantigt Reinfeldt
AB:Stadsrådsberedningens krisjour – så funkar den
AB:Försvarsutskottet kräver korten på bordet
AB: "Schenström var glad i hatten"
Ssv: ANALYS: Reinfeldts egen Danielssonaffär
Ssv: Pihlblad: Schenström alkoholpåverkad

Och jag har skrivit...//Zac

PS. Måste bara nämna ett av årtiondets mest korkade och oemotionella uttalanden - alla kategorier - av Cristina Husmark Pehrsson som pratade om när hon själv hade "en släng av utbrändhet"...
Eller har någon något ännu värre? :P

Kommentarer

 1. Du har missat de stora bitarna märker jag. Den ene är ju gift och den andre har pojkvän, så det var bara en puss.

  SvaraRadera
 2. Puss eller hångel är inte så mycket en fråga om rikets säkerhet, jämfört med promillefrågan...

  Nu har det dels dementerats ifrån krogägarens(?) håll att hon skulle ha varit däckad på golvet ett par gånger, men å andra sidan så tycks de ha konsumerats vin för 900 spänn. Det motsvarar tydligen två eller tre flaskor vin på det aktuella stället.

  Är det så att hon var jourhavande så är det definitivt oerhört olämpligt, pussen är mer en fråga mellan makar/sambos el dyl. Även om jag ser det olämpliga i att sitta och festa ihop med de som skall granskas. TV4 hade först en uppseendeväckande inställning till det hela, som med Sefastsson i närt minne definitivt har trätt in i kvälltidningsträsket. TV4 är inget annat än en tvättmedelsförsäljningshynda!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n