23 okt. 2007

Arn de Gothia

Någonstans så är man fascinerad av korsriddarna, munkar i stridsdräkt som dödade i kristendomens namn. Det är inte dåliga övergrepp mot mänskligheten som gjordes under denna tid. Man säger att det krävdes tre rejäla korståg, med oräkneliga (arabiska) offer innan muslimerna tappade tålamodet och hädanefter betraktade kristna som opålitliga. Inte de kristnas finaste stund s a s...

Filmerna...

Tyvärr så tycks det som om snöd vinning ligger bakom beslutet att klippa om Arn-filmerna så att de skall få 11-årsgräns istället för 15-årsgräns. Det handlar om öppet våld, avhuggna lemmar och huvuden som rullar. Personligen blir jag galen av sådant här - en saga som Arns är också en saga om grymheter och omänskligheter. Det går inte utesluta det ena utan det andra. Sedan tycker jag att man borde prata mer autentiskt, d v s rimligt fornnordiska, latin, franska och övriga språk. Det tycker jag generellt ökar närvarokänslan rejält!

DVD-releasen?

Kanske får man vänta in DVD-releasen som förhoppningsvis kommer oklippt. Eller så blir det en director's cut, för att på ny-Hollywoodskt vis få filmköparna att köpa samma film flera gånger... *förbannad*

Lever på hoppet!

Men som alla andra så tycker jag att böckerna borde kunna bli en riktigt, riktigt bra film! Men jag inser hur fruktansvärt platt ett sådant projekt kan falla också... Men jag håller tummarna. Att SVT (kvalitétskanalerna) överger filmen känns inte som ett bra tecken måste jag säga, men vi får relativt snart se.

Länkar

SvD:"Arn" får 11-årsgräns AB:”Huvuden och lemmar huggs av” AB:"Arn" får 11-årsgräns" DN:"Arn" klipps om för att slippa 15-årsgräns Officiell hemsida för filmen Wikipedia om Arn //Zac

3 kommentarer:

 1. Svt är jag inte så imponerade av när det gäller filmkvalitet, länge sedan de gjorde bra grejor.. Så på det sättet skulle jag inte oroa mig

  SvaraRadera
 2. Det går bra att göra filmer som tydligt visar att våldsamheter förekommer utan att för den skull rulla sig i blod och lemlästning. Ofta kan det göras väl så effektfullt på andra sätt.
  Precis som en rolig historia: Det som är själva poängen är det åhöraren får tänka själv.
  Att bre på med en massa våld på film är förakt mot publiken, som om den inte kunde begripa våldets omfattning och art om den inte får se det i detalj.

  SvaraRadera
 3. :o) "Förakt mot publiken", alla som ser en hel del film vet att amerikanska populärfilm är fruktansvärt förutsägbar och pekpinne aktig. Detta jämfört med många andra länders populärfilmer.

  Jag är personligen ganska glad i "tyngre filmer", inte så mycket underhållningsfilm och därför är jag också ganska förskonad från "underhållningsvåldet". För jag tror det är det du pratar om.

  Däremot tycker jag att det ofta är motiverat att ha våld i de filmer jag ser. För att jämföra så tycker jag det är motiverat med att se Braveheart bli stympad än att se Bruce Willis i Die Hard XXII döda sin 3000:ende skurk. Nu tycker jag iofs att Braveheart suger, men det är bara min personliga åsikt... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...