Fortsätt till huvudinnehåll

Essentiella kolhydrater?!

Oscar Wilde lär ha sagt:
"det finns bara ett sätta att övervinna en frestelse - och det är att falla för den!"

Underbart!

Sötsuget

Sötsug som jag förstår mekanismerna bakom är generellt av tre olika slag, ibland kombinerat:

 • Psykologiskt
 • Lågt blodsocker
 • Rent beroende (vilket är mest omstritt)

Om jag pratar utifrån min egna erfarenhet så försvinner sötsuget i ett enda slag så snart jag slutat äta kolhydrater, eller rättare sagt minimerat dem. Det är en ENORM skillnad för mig och möjliggjorde att jag nästan skäms över hur enkelt jag gick ner 30 kg i vikt... Men var och en måste hitta det som passar ju ens egna individ.

Men till sockret då...

Det finns tre sorters makronutrienter, och med de menar jag fett, protein och kolhydrater. Två av dessa måste du få i dig, de är essentiella - de tillgodoser kroppens behov av vitaminer, mineraler, fettsyror och aminosyror. Det är sant att det finns en del organ i kroppen som drivs på glykos. Ex hjärnan, testiklarna(!) och några andra - men de är de viktigaste för mig personligen... ;o)

Men det viktiga är att de inte har några som helst problem att klara sig utan - kroppen ser till att det finns bränsle. Alltså har aldrig kolhydrater varit en oundgänglig del av vår kost - aldrig, aldrig aldrig.

Hoppa över dem då!

Men skall alla hoppa över kolhydraterna? Nej, här kommer det till min övertygelse - vi tjockisar, eller f d tjockisar bör nog i ganska stor grad minimera kolhydraterna. Ingen vet egentligen vad som hänt i kroppen på människor som är feta. Det som slår en är att det mer eller mindre statistiskt är omöjligt att gå ner i vikt över tid. Strikt kontrollerade studier visar på häpnadsväckande dåliga resultat efter en tid - t o m med magopererade! Därför tror jag att kroppen helt enkelt stannat i "spar-läge", något som delvis uppvägs av det "spender-läge" som lågkolhydratsdieter tycks sätta kroppen i. Visst är det till syvende dåligt underbyggda åsikter jag levererar här, men jag har då inte hittat någon bättre förklaringsmodell hittills.

SLV...

Att de gamla kostrekommendationerna behöver uppdateras, och uppdateras kraftigt sägs nu t o m av centralt placerade forskare med enormt inflytande. Kolla ex inlägget 'Uppror i etablerade led!'. Normalviktiga bör minska sitt kolhydratsintag och lära sig mer om fetter så att fettskräcken släpper. Med minskat kolhydratsintag menar jag inga enorma minskningar, utan en mer rimlig nivå på kanske 40-45E%, och då givetvis utan raketbränslet - de snabba kolhydraternam vilket ger en betydligt mer GI-inriktad kost.

Fett!

Per automatik så äter man mindre kolhydrater om man ökar på fettet, d v s bra fett. Att äta mindre processad mat är givetvis också något att sträva efter.

Vad gäller sötsuget så blir det inte mindre om man är oupptagen s a s. Är man i full tagen med att syssla med något så "glöms" givetvis suget bort en hel del. Men det försvinner aldrig med motion eller sallad - inte för mig i alla fall. Det handlar mycket om mättnad - läs en av de bästa genomgångarna av funktionen mättnad jag läst, här av Johanna Söderlund.

Men den naturliga frukten då?

Det är klart att det ganska fullmatade sockerinnehållet i frukten för vissa har en förmåga att sätta lite guldkant på tillvaron. Men jag skulle nog snarare se det som rent lördagsgodis, om man nu överhuvudtaget som "sötsugig" nödvändigtvis absolut måste äta frukt. För sådana med sötsug så är det knappast någon bra idé att rekommendera frukt istället för grönsaker vilket jag rekommenderar. Det skiljer ingenting förutom att det är mindre mineraler, mindre vitaminer, mer socker och vatten i frukt...//Zac

Kompletterande och fördjupande läsning från undertecknad:

Kommentarer

 1. Det blir broccoli, vitkål, rödkål, selleristjälkar, gurka, salladsblad, spenat, purjo,broccoli, vitkål, rödkål, selleristjälkar, gurka, salladsblad, spenat, purjo, o s v om och om igen. Hu vad enformigt! Det är svårt att passera fruktdisken med dom fina svenska äpplena så här års. Jag faller för frestelsen.

  SvaraRadera
 2. Om Du går in på New York Times, science och kollar hälsosidan, rätt långt ner - så hittar Du ett tillägg till en av Dina inlägg; om att man ska kolla kolesterol på barnen, redan vid 15 månaders ålder! Jag blir mörkrädd.

  SvaraRadera
 3. Med tanke på det mättade fettet och kolesterolinnehållet så dräjer det väl inte länge förrän man rekommenderar att man snabbt går över på välling istället för bröstmjölk med våra spädbarn... :o(


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Nu får vi lugna oss ett par hekto...

Detta känns som ett av de mer viktiga blogginläggen jag gjort under denna valrörelse. Den vulgära kampanjen där man plockar upp utförsäkrade extremfall emot Alliansregeringen känns både osmaklig, fördummande och rent ut sagt ovärdig en svensk valrörelse. Lovvärt försök Och nej, det handlar absolut inte om att jag negligerar eller nedvärderar svårt sjuka människor med berättelser som är svåra att ta in. Det handlar om att vi nu får dessa extremfall uppslagna på löpsedlarna som om det vore det normala. Det handlar dels om fyrkantig byråkrati och ett lovvärt försök att rensa upp i det svårnavigerade träsk som sjukförsäkringsfrågorna vuxit upp till under de senaste 20 åren. Ja, mer om det lite senare i texten. Tragik i kubik (se update under min signatur) Annica Holmquist, 55, lider av en svår sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Hon kräks ofta av sina smärtor och kommer enligt läkaren aldrig kunna arbeta igen. Men Försäkringskassan vill att hon söker jobb – socia