Fortsätt till huvudinnehåll

Essentiella kolhydrater?!

Oscar Wilde lär ha sagt:
"det finns bara ett sätta att övervinna en frestelse - och det är att falla för den!"

Underbart!

Sötsuget

Sötsug som jag förstår mekanismerna bakom är generellt av tre olika slag, ibland kombinerat:

 • Psykologiskt
 • Lågt blodsocker
 • Rent beroende (vilket är mest omstritt)

Om jag pratar utifrån min egna erfarenhet så försvinner sötsuget i ett enda slag så snart jag slutat äta kolhydrater, eller rättare sagt minimerat dem. Det är en ENORM skillnad för mig och möjliggjorde att jag nästan skäms över hur enkelt jag gick ner 30 kg i vikt... Men var och en måste hitta det som passar ju ens egna individ.

Men till sockret då...

Det finns tre sorters makronutrienter, och med de menar jag fett, protein och kolhydrater. Två av dessa måste du få i dig, de är essentiella - de tillgodoser kroppens behov av vitaminer, mineraler, fettsyror och aminosyror. Det är sant att det finns en del organ i kroppen som drivs på glykos. Ex hjärnan, testiklarna(!) och några andra - men de är de viktigaste för mig personligen... ;o)

Men det viktiga är att de inte har några som helst problem att klara sig utan - kroppen ser till att det finns bränsle. Alltså har aldrig kolhydrater varit en oundgänglig del av vår kost - aldrig, aldrig aldrig.

Hoppa över dem då!

Men skall alla hoppa över kolhydraterna? Nej, här kommer det till min övertygelse - vi tjockisar, eller f d tjockisar bör nog i ganska stor grad minimera kolhydraterna. Ingen vet egentligen vad som hänt i kroppen på människor som är feta. Det som slår en är att det mer eller mindre statistiskt är omöjligt att gå ner i vikt över tid. Strikt kontrollerade studier visar på häpnadsväckande dåliga resultat efter en tid - t o m med magopererade! Därför tror jag att kroppen helt enkelt stannat i "spar-läge", något som delvis uppvägs av det "spender-läge" som lågkolhydratsdieter tycks sätta kroppen i. Visst är det till syvende dåligt underbyggda åsikter jag levererar här, men jag har då inte hittat någon bättre förklaringsmodell hittills.

SLV...

Att de gamla kostrekommendationerna behöver uppdateras, och uppdateras kraftigt sägs nu t o m av centralt placerade forskare med enormt inflytande. Kolla ex inlägget 'Uppror i etablerade led!'. Normalviktiga bör minska sitt kolhydratsintag och lära sig mer om fetter så att fettskräcken släpper. Med minskat kolhydratsintag menar jag inga enorma minskningar, utan en mer rimlig nivå på kanske 40-45E%, och då givetvis utan raketbränslet - de snabba kolhydraternam vilket ger en betydligt mer GI-inriktad kost.

Fett!

Per automatik så äter man mindre kolhydrater om man ökar på fettet, d v s bra fett. Att äta mindre processad mat är givetvis också något att sträva efter.

Vad gäller sötsuget så blir det inte mindre om man är oupptagen s a s. Är man i full tagen med att syssla med något så "glöms" givetvis suget bort en hel del. Men det försvinner aldrig med motion eller sallad - inte för mig i alla fall. Det handlar mycket om mättnad - läs en av de bästa genomgångarna av funktionen mättnad jag läst, här av Johanna Söderlund.

Men den naturliga frukten då?

Det är klart att det ganska fullmatade sockerinnehållet i frukten för vissa har en förmåga att sätta lite guldkant på tillvaron. Men jag skulle nog snarare se det som rent lördagsgodis, om man nu överhuvudtaget som "sötsugig" nödvändigtvis absolut måste äta frukt. För sådana med sötsug så är det knappast någon bra idé att rekommendera frukt istället för grönsaker vilket jag rekommenderar. Det skiljer ingenting förutom att det är mindre mineraler, mindre vitaminer, mer socker och vatten i frukt...//Zac

Kompletterande och fördjupande läsning från undertecknad:

Kommentarer

 1. Det blir broccoli, vitkål, rödkål, selleristjälkar, gurka, salladsblad, spenat, purjo,broccoli, vitkål, rödkål, selleristjälkar, gurka, salladsblad, spenat, purjo, o s v om och om igen. Hu vad enformigt! Det är svårt att passera fruktdisken med dom fina svenska äpplena så här års. Jag faller för frestelsen.

  SvaraRadera
 2. Om Du går in på New York Times, science och kollar hälsosidan, rätt långt ner - så hittar Du ett tillägg till en av Dina inlägg; om att man ska kolla kolesterol på barnen, redan vid 15 månaders ålder! Jag blir mörkrädd.

  SvaraRadera
 3. Med tanke på det mättade fettet och kolesterolinnehållet så dräjer det väl inte länge förrän man rekommenderar att man snabbt går över på välling istället för bröstmjölk med våra spädbarn... :o(


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv